Opinie: 3 redenen om nu te beginnen met HomeKit

HomeKit komt steeds meer van de grond. Inmiddels ondersteunt het platform een breed scala aan producten en gaat de uitrol ook steeds vlotter. Dit is waarom nu het goede moment is om in te stappen in HomeKit.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

In januari schreven we dat 2019 het jaar van HomeKit zou worden. We zijn inmiddels in het najaar beland en onze voorspelling lijkt te gaan uitkomen, onder andere door uitbreiding van HomeKit-ondersteuning naar steeds meer apparaten zoals speakers en tv’s. Wat ons betreft is 2019 dan ook een goede moment om in te stappen met HomeKit, als je tot nu toe de boot wat hebt afgehouden.

HomeKit volwassen geworden

De afgelopen jaren zijn er meerdere onderzoeken geweest naar het gebruik van smart home. Afgelopen voorjaar schreven we nog dat één op de drie Nederlandse huishoudens een smart home heeft. Dat smart home steeds meer in trek is, ligt ook aan de systemen die fabrikanten bieden. HomeKit, Google Assistent en soortgelijke opties zijn steeds breder beschikbaar. Maar er speelt meer mee, vooral wat betreft HomeKit. Dit zijn de drie belangrijkste redenen waarom nu het goede moment is om te beginnen met HomeKit.

#1 Het is toegankelijker geworden

Een belangrijk aspect in het succes van HomeKit is dat het steeds toegankelijker geworden is. Het zijn lang niet alleen maar de duurdere merken zoals Eve, Philips Hue, LiFX en Nanoleaf die samenwerken met HomeKit. Ook kleinere en goedkopere merken werken er steeds vaker mee samen.

IKEA is daar een goed voorbeeld van. Hoewel het lang niet altijd soepel loopt (zo duurde de ondersteuning van de slimme stekker erg lang en hebben ook de rolgordijnen nog geen HomeKit), zorg de IKEA Tradfri-serie er wel voor dat je voor een relatief laag bedrag van start kan gaan met HomeKit en kan ervaren hoe het is. Daarnaast zijn er steeds meer budgetmerken zoals Xiaomi en Koogeek, die accessoires uitbrengen.

Het voordeel van HomeKit is ook dat het op bijna alle apparaten hetzelfde werkt. Of je nu een goedkope stekker van Koogeek of een duurdere stekker van Eve in huis haalt: de ondersteuning voor HomeKit werkt nagenoeg hetzelfde.

Er zijn natuurlijk wel onderlinge verschillen in bijvoorbeeld reactietijd en betrouwbaarheid, maar over het algemeen weet je precies wat je van een product kan verwachten als het HomeKit ondersteunt. Dat draagt ook bij aan de prettige werking van HomeKit. Toch kunnen er nog altijd dingen beter, maar daarover verderop meer.

#2 Booming dankzij speakers en tv’s

Apple heeft de afgelopen jaren een aantal goede beslissingen gemaakt wat betreft HomeKit: het toevoegen van speakers en televisies. AirPlay 2 liet even op zich wachten, maar het betaalt zich nu uit.

Nagenoeg elke nieuwe speaker die aangekondigd wordt, heeft standaard AirPlay 2 in huis. Of het nu gaat om een hele dure Beosound Stage of de betaalbare IKEA Symfonisk boekenplankspeaker: je voegt ze allemaal in een handomdraai toe aan je HomeKit-ecosysteem. Ook met de tv’s zie ik een gouden toekomst, al loopt het daar nog niet heel vlot. Op moment van schrijven werkt alleen een selectie van LG tv’s met HomeKit. We hopen dat andere merken zoals Philips en Panasonic ook snel aansluiten.

LG televisie met HomeKit en AirPlay 2.

#3 Zonnige toekomst dankzij software uitbreidingen

In de begindagen van HomeKit stelde Apple nog strenge eisen. Er was een speciale chip nodig in producten en hubs voordat HomeKit ingebouwd kon worden. Dat is sinds een tijdje wel anders en dat zien we steeds vaker terug bij producten. Met een software-update kunnen bedrijven ondersteuning voor HomeKit toevoegen, ook als ze al even in de schappen liggen. Dit geeft veel hoop voor de toekomst, omdat je dan ook weet dat je niet weer iets heel nieuws moet kopen om te profiteren van HomeKit-ondersteuning. In de praktijk is dat helaas niet altijd het geval (zie bijvoorbeeld het gemis van ondersteuning voor oudere LG-televisies), maar de mogelijkheid is er in ieder geval wel.

Wat er nog ontbreekt
Toch is HomeKit nog lang niet perfect. We benoemen hier kort twee zaken die wat ons betreft nog toegevoegd moeten worden aan HomeKit, zodat het platform nog completer wordt.

#1 Verbeteringen voor de app

Apple heeft in iOS 13 enkele verbeteringen voor HomeKit op de planning staan. De ondersteuning voor routers en de nieuwe Secure Video vinden we twee zeer welkome toevoegingen. Toch zijn we wat teleurgesteld in de aanpassingen aan de app zelf. Zo worden accessoires met meerdere functies (bijvoorbeeld een Eve Degree die zowel temperatuur als luchtvochtigheid meet) gegroepeerd. In plaats van dat je de waardes afzonderlijk van elkaar kan bekijken, staan deze nu samen als één accessoire. Hierdoor moet je dus altijd een extra handeling uitvoeren om bijvoorbeeld alleen maar de temperatuur te bekijken. Er is geen mogelijkheid om de metingen weer los te trekken en als apart blokje in de Woning-app te tonen. We hopen dat Apple dit nog gaat wijzigen, maar op dit moment is daar nog geen zicht op.

Bekijk ook

HomeKit in iOS 13: deze nieuwe functies maken je huis nog slimmer

HomeKit heeft in iOS 13 diverse verbeteringen gekregen, bijvoorbeeld op het gebied van camera's. Hieronder lopen we de belangrijkste vernieuwingen voor HomeKit met je langs.

Ook vinden we dat de Woning-app met het alsmaar groeiende aanbod van accessoires en categorieën soms wat onoverzichtelijk begint te worden. De basis van de app stamt alweer uit 2010, toen er nog veel minder categorieën waren en het aanbod ook veel beperkter was. We hopen daarom dat Apple de app in 2020 een grondigere make-over geeft. Ook zijn er bij sommige gebruikers soms nog wat problemen met accessoires die niet reageren of meldingen die verstuurd worden terwijl dat niet de bedoeling is. Dergelijke problemen spelen al langer en het wordt tijd dat Apple dit eens op gaat lossen.

#2 Ontbrekende categorieën: huishoudelijke apparatuur

Wat betreft productcategorieën die HomeKit ondersteunen, missen we er ook nog wel een paar. Op het gebied van huishoudelijke apparaten is er nog genoeg te winnen. Het is niet zo dat wij elk product graag slim willen hebben, maar een wasmachine of vaatwasser die je met Siri kan starten zou wat ons betreft erg handig zijn. Er zijn bijvoorbeeld wel al wasmachines en koelkasten die werken met Amazon Alexa en Google Assistent. Vooral LG heeft een aantal producten waarbij Siri-ondersteuning niet zouden misstaan.

Tijdens de IFA 2019 kondigen veel bedrijven de komende dagen meerdere nieuwe producten aan. Philips heeft al de nieuwe Hue Smart Button en een vernieuwde Hue Go aangekondigd en Eve komt met de Waterguard en een reeks andere nieuwe producten die geschikt zijn voor HomeKit. Deze producten liggen binnenkort in de winkels. Wil je nu al HomeKit-producten kopen, dan vind je in onze overzichtspagina een selectie. Check ook onze andere artikelen waarin we losse productgroepen uitgelicht hebben.

Bekijk ook

HomeKit-producten kopen in Nederland: dit is er verkrijgbaar

Welke HomeKit-accessoires kun je allemaal kopen in Nederland? In dit artikel zetten we een greep van de HomeKit-accessoires in Nederland op een rijtje, overzichtelijk gesorteerd per categorie. Bekijk hier de lijst!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

12 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.