Eve voor smart home

Onderzoek: Eén op de drie Nederlandse huishoudens heeft smart home

Het aantal Nederlandse huishoudens met smart home producten is in 2018 flink gegroeid. De waarde van de slimme producten is met maar liefst 70% gegroeid. Energie en verwarming is daarbij de belangrijkste categorie geworden.

De afgelopen jaren zijn er steeds meer producten voor je smart home beschikbaar gekomen. IKEA is met haar Tradfri-lijn bijvoorbeeld steeds populairder geworden. Uit onderzoek van Multiscope blijkt dat er in Nederland 2,8 miljoen huishoudens met één of meer slimme producten zijn. Dat komt neer op ruim één op de drie huishoudens.

36% van huishoudens heeft smart home

Ten opzichte van een jaar eerder is het aantal huishoudens met ruim 24% gestegen, toen het nog ging om 29% van alle huishoudens met een smart home. Het populairste apparaat is net als een jaar geleden de slimme thermostaat. Hierdoor staat de categorie energie & verwarming bovenaan. 17% van de huishoudens met smart home heeft een product binnen deze categorie.

Een jaar eerder was de categorie verlichting & schakelaars nog het populairst, maar die staan met 16% nu op de tweede plaats. Voor het eerst zijn ook slimme speakers meegenomen in de ondervraging. 6% van de huishoudens heeft volgens het onderzoek zo’n slimme speaker in huis. Het onderzoek is gehouden onder 4.700 Nederlanders.

Onderzoek naar smart home bezit in Nederland in 2018.

De belangrijkste kopers van slimme producten zijn mannen tussen de 18 en 49 jaar, net als voorgaande jaren. Slimme producten worden ook steeds meer gewaardeerd. 27% van de Nederlanders zegt positief te staan tegenover dergelijke producten. Dat is een stijging van 3% ten opzichte van 2017. De belangrijkste redenen om over te stappen naar smart home zijn gemak en comfort en kostenbesparing. De totale waarde van slimme producten in Nederlandse huishoudens is gestegen tot €1,7 miljard. Ten opzichte van een jaar eerder is dat een groei van maar liefst 70%.

Heb jij in 2018 ook meer slimme apparaten gekocht dan voorheen? Of ben je in 2018 pas begonnen met bijvoorbeeld slimme verlichting? Laat het ons weten in de reacties.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Smart Home

Maak van je huis een smart home met allerlei slimme accessoires. Dit kunnen bijvoorbeeld slimme lampen, deursloten, speakers, stekkers, televisies en andere verbonden apparaten zijn. Door deze te automatiseren en met elkaar samen te laten werken, kun je je huis op een slimme manier inrichten, bijvoorbeeld met HomeKit.

Smart Home
12 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.