IFA 2019: de belangrijkste aankondigingen van Europa’s grootste techbeurs

Alles wat interessant is voor Apple-gebruikers
IFA 2019 is begonnen in Berlijn! iCulture is erbij en brengt je een round-up van alle belangrijke aankondigingen voor Apple-fans en daarnaast kijken we voor je rond op de beursvloer!

IFA 2019: de aankondigingen

Welke producten werken met Siri, HomeKit, CarPlay en andere oplossingen van Apple? En welke zijn geschikt voor gebruik met je iPhone, Mac en andere Apple-producten? Hieronder vind je een lijst met de belangrijkste aankondigingen tot nu toe.

We werken dit artikel de komende dagen regelmatig bij met de nieuwste aankondigingen en ontdekkingen op de beursvloer.

6 september:

Braun LE speakers

De terugkeer van de Braun LE-speakers was eerder al aangekondigd, maar nu zijn de producten officieel onthuld. Het merk was zo’n vijftig tot veertig jaar geleden bekend vanwege hun design van radio’s en platenspelers. Het was een belangrijke inspiratiebron voor Jony Ive. Na al die jaren keert het bedrijf terug met de vernieuwde Braun LE-speakers.

Braun LE speakers 2019.

Er zijn drie speakers ontworpen voor de nieuwe lijn: de LE01 en de LE02 (beide langwerpig) en de vierkante LE03. Hoewel ze niet door Braun zelf gemaakt zijn, hebben ze wel veel weg van de voorgangers. De speakers zijn voorzien van Bluetooth en Wi-Fi en werken met AirPlay 2, Chromecast en hebben de Google Assistent ingebouwd. Dat betekent dus ook dat er microfoons in zitten. Met een knop kun je de microfoons uitschakelen. De speaker zijn te combineren tot stereopaar en hebben een koptelefoonaansluiting. In oktober gaan de speakers in de verkoop, voor een prijs die varieert van $379 voor de kleinste tot $1.119 voor de grootste.

Bekijk ook

Legendarische Braun LE-speakers komen terug

Jony Ive's grootste inspiratiebron? Dat is Dieter Rams, die sinds 1955 talloze legendarische ontwerpen voor Braun heeft gemaakt. Eén van die producten komt nu weer terug: de Braun LE speakers uit 1959. Maar ze worden niet gemaakt door Braun zelf. In plaats daarvan wordt het merk Braun Audio nieuw leven ingeblazen door een externe partij, die een licentie op het merk heeft genomen.

JBL soundbars en speakers met AirPlay 2

Audiomerk JBL kondigt een reeks nieuwe speakers en soundbars voor onder je tv aan. De JBL Bar 2.0, JBL Bar 2.1 en JBL Bar 5.1 zijn alledrie voorzien van Bluetooth, HDMI, Dolby Digital. Laatstgenoemde biedt ondersteuning voor MultiBeam, dat moet zorgen voor een mooier surroundgeluid. Dit is ook direct de duurste van de drie, want hij heeft een adviesprijs van €599,99. Deze duurdere variant werkt ook samen met AirPlay 2 en Chromecast, zodat je alles makkelijk kan streamen vanaf je smartphone. Dankzij AirPlay speel je de muziek ook af via Siri op je iPhone of iPad.

JBL Bar 5.1.

Daarnaast komt het bedrijf nog met een aantal nieuwe speakers. De JBL Link Portable is een nieuwe draagbare speakers met een batterijduur van zo’n acht uur. De speaker is ook waterbestendig met IPX7. De Link Music is daarentegen niet draagbaar. Beide speakers zijn voorzien van Chromecast en AirPlay 2. De JBL Link Music kost zo’n €99, terwijl je voor de Link Portable €149 betaalt.

JBL Link Music en Portable.

Anker Soundcore

Anker komt met nieuwe oordopjes. Zo is er de Spirit 2, die vanaf deze maand beschikbaar is voor zo’n €50. Deze zijn zweet- en waterbestendig dankzij IP68, hebben een betere bas en een batterijduur van zo’n 14 uur. De Spirit 2 zijn via een kabeltje achter je nek langs met elkaar verbonden. Opladen doe je via USB-C. Ook nieuw zijn de Spirit X2, de Spirit Dot 2 en de Life Note. De Spirit X2 hebben wat weg van de Powerbeats Pro en zijn ook waterbestendig. Ze ondersteunen snelladen, zodat je in 10 minuten bijladen anderhalf uur kan luisteren. De Spirit X2 kost €119,99.

De Spirit Dot 2 en Life Note zijn oordopjes die meer lijken op de AirPods. Vooral de Life Note hebben veel weg van Apple’s oordopjes. Opladen doe je in het doosje. Niet door ze met het stokje naar beneden in het doosje te stoppen, maar door ze op hun kant te leggen. Ook deze ondersteunen snelladen. De Spirit Dot 2 kost €49,99 en voor de Life Note betaal je vanaf oktober €79,99.

Huawei Freebuds 3 AirPods-concurrent

Huawei heeft zelden problemen met het namaken van Apple-producten en dat is ook deze keer het geval. De nieuwe Freebuds 3 Wireless lijken sprekend op Apple’s AirPods, inclusief oplaaddoosje. De Freebuds 3 gaan zo’n vier uur mee en met het oplaaddoosje verleng je dit tot zo’n 20 uur. In tegenstelling tot de AirPods kan je kiezen tussen wit of zwart. De grootste vernieuwing zit hem in het feit dat de Freebuds 3 voorzien zijn van noise-cancelling. Er gaan al lange tijd geruchten dat Apple voor de AirPods 3 ook noise-cancelling gepland heeft, maar Huawei is Apple in dit geval dus voor.

Klik om inhoud van Twitter te tonen.
Learn more in Twitter’s privacy policy.

Sony 1000XM met noise cancelling

Eerder dit jaar kondigde Sony al de WF-1000XM3 aan met noise cancelling. Daar komt nu nog de 1000XM2 bij. Deze oordopjes met nekband is ook voorzien van noise-cancellling, waardoor het geluid beter klinkt. De 1000XM2 heeft een batterijduur van zo’n 10 uur, waarbij de ruisonderdrukking ingeschakeld is. Je kan in 10 minuten bijladen weer 80 minuten luisteren. Je past de instellingen van de oortjes aan via de bijbehorende Connect-app voor iOS. Deze nieuwe oordopjes verschijnen in januari 2020 voor €330.

Sony WI-1000XM

Philips PH805 koptelefoon

Ook Philips kondigt een nieuwe koptelefoon aan waar noice-cancelling in verwerkt zit. De PH805 is een over-er hoofdtelefoon en is helemaal opvouwbaar, zodat je hem makkelijk mee kan nemen. Er zitten vier microfoons in die het achtergrond geluid eruit filteren. Er zitten knoppen op, maar je kan ook bedienen met aanraking. De koptelefoon is ook voorzien van spraakbediening, bijvoorbeeld om het volume aan te passen. Met een enkele tik kun je de noice-cancelling uitschakelen. De PH805 maakt gebruik van Bluetooth 5.0 en hij gaat op één batterijlading zo’n 30 uur mee. Als backup kun je een kabel gebruiken om naar muziek te luisteren. Deze koptelefoon verschijnt in november voor €180.

Philips PH805 koptelefoon.

5 september:

Hue Filament nu verkrijgbaar
De nieuwe aangekondigde (en eerder uitgelekte) Hue Filament lampen zijn nu verkrijgbaar. Ze zijn er in drie soorten in drie verschillende prijzen. Je kan kiezen uit de standaardvorm, de Edisonvorm en een ronde vorm. De lampen geven alle drie warm witlicht.

Bekijk ook

Philips Hue Filament-lampen nu in Nederland verkrijgbaar [IFA 2019]

De Philips Hue Filament-lampen zijn nu in de winkel verkrijgbaar! Deze lampen met zichtbare gloeidraad zijn de laatste jaren erg populair, omdat ze eruit zien als traditionele gloeilampen. Zonde om te verstoppen in een lampenkap! Hier kun je ze kopen!

Netatmo Slim Video alarmsysteem
Het nieuwe Netatmo Slim Video alarmsysteem bestaat uit een minnecamera, binnen sirene en deur- en raamsensoren. Ze werken allemaal samen om jouw huis te beveiligen. Er zit gezichtsherkenning in die familieleden kan herkennen. Lees er meer over in ons aparte artikel.

Bekijk ook

Netatmo kondigt Slim Video Alarmsysteem aan [IFA 2019]

Netatmo heeft op IFA 2019 een Slim Video Alarmsysteem aangekondigd. Het systeem bestaat uit een binnencamera, binnen sirene en deur- en raamsensoren. Je krijgt realtime een seintje als er onraad is en er klinkt een sirene met een geluidsniveau van 110 decibel.

Puma smartwatch met Google Wear OS

Puma heeft een smartwatch met Google Wear OS aangekondigd. Deze wordt geproduceerd door Fossil en draait op een Qualcomm Snapdragon Wear 3100 chip. Er zit een 1,19-inch OLED-scherm met een resolutie van 320 x 320 pixels in. Je kunt er 4GB mee opslaan. Aan de achterkant zit een hartslagmeter. Het is de eerste smartwatch van Puma.

Puma smartwatch

et horloge komt in november in Nederland en België uit voor 329 euro. Meer info.

Puma is te vinden in hal 4.2 op de IFA.

Garmin Vivoactive en Venu smartwatches

Garmin heeft op IFA 2019 enkele belangrijke aankondigingen. De Venu is een luxe horloge die nu voorzien is van een AMOLED-scherm. Je kunt kiezen uit vier kleuren. Het scherm is helderder en toont met animaties hoe je bepaalde sportoefeningen moet uitvoeren. Er zit een 1,2-inch 390 x 390 AMOLED-scherm in met GPS en de batterijduur bedraagt vijf dagen. Deze is alleen verkrijgbaar in 43mm en kost rond de $400.

Garmin gaat ook nieuwe Legacy Hero-horloges uitbrengen (zie foto). Dit is in feite de Vivoactive 4, maar voorzien van een Disney-skin, waarbij je de keuze hebt uit Captain Marvel en Captain America. Het gaat hier overigens niet om kinderhorloges. Meer info.

Garmin Legacy Hero

Daarnaast komen er nieuwe bandjes en behuizingen voor de Vivoactive 4 en 4S, een nieuw uiterlijk voor het instapmodel Vivomove en meer. De Vivoactive GPS smartwatch krijgt een goedkopere uitvoering en kan nu ook yoga-oefeningen vastleggen. Alle aangekondigde accessoires zijn eind september of begin oktober verkrijgbaar. De Vivoactive is vanaf $350 verkrijgbaar en de de Vivomove gaat je tussen de $250 en $550 kosten.

Garmin is te vinden in hal 4.2 op de IFA.

Vernieuwde Sennheiser Momentum en meer

Sennheiser heeft de derde generatie Momentum Wireless aangekondigd. Dit is een premium hoofdtelefoon die voor het eerst te zien is op de IFA. Hij gaat automatisch aan bij het open- en dichtklappen, pauzeert bij het afzetten en gaat weer spelen als je het product weer op je hoofd zet. Er zit een ingebouwde spraakassistent in en active noise cancellation zorgt ervoor dat je ongestoord kunt genieten. Om mee te luisteren met omgevingsgeluiden zit er Transparent Hearing in. De hoofdtelefoon zelf beschikt over gewatteerde oorschelpen en een hoofdbeugel van schapenleer.

Sennheiser Momentum 3e generatie

Dit nieuwe model is per direct leverbaar in zwart leer en heeft een adviesprijs van 399 euro. In november komt een zandwitte uitvoering uit. Meer info.

Sennheiser PXC 550 II

Voor mensen die veel reizen is er de PXC 550-II Wireless, een draadloze hoofdtelefoon die net als zijn voorganger PXC 550 Wireless hoogwaardig geluid en een prettig draagcomfort biedt. Het nieuwe model werkt met Bluetooth 5.0 en ondersteunt de AAC-codec. Er zit een knop voor spraakassistenten op, die geschikt is voor Siri en je krijgt adaptieve ruisonderdrukking om het omgevingslawaai te neutraliseren.

De PXC 550-II Wireless is vanaf oktober verkrijgbaar en kost €349 (adviesprijs). Meer info.

Sennheiser is te vinden in hal 26 op de IFA.

Seagate SSD’s met textiel

Niet de snelste, maar deze moeten het dan ook vooral van hun uiterlijk hebben. De nieuwste Seagate SSD’s zijn bekleed met textiel of met een legerpatroon. Het is lastig om als fabrikant van externe SSD’s nog iets leuks te verzinnen voor de behuizing. Met deze Seagate One Touch SSD’s in textiel of de speciale uitvoering met vlekken heb je in ieder geval iets bijzonders te pakken. De stoffen versie is verkrijgbaar in onopvallend wit en zwart.

Seagate  One Touch SSD textiel en camo

Minpuntje is wel dat ze met 400MB/s niet erg snel zijn. Ook zijn ze voorzien van USB 3.0-poorten in plaats van USB-C. Je kunt ze gebruiken voor dagelijkse backups en het overzetten van bestanden. Moet je heel vaak bestanden overzetten, dan kun je misschien beter voor iets anders kiezen. De One Touch SSD’s zijn vanaf oktober verkrijgbaar voor ongeveer €100 voor het model met 500GB opslag. Wil je liever 1 terabyte, dan ben je rond de €200 kwijt. De Special Edition in camo-stijl is een tientje duurder en is alleen verkrijgbaar in de laagste opslagcapaciteit.

Seagate is te vinden in hal 17 op de IFA.

SanDisk iXpand Wireless Charger

SanDisk introduceert op de IFA extreme geheugenkaarten en een iXpand draadloze oplader. De iXpand Wireless Charger is ‘s werelds eerste twee-in-één draadloze oplader met automatische lokale back-up. Dit accessoire maakt een lokale back-up voor Qi-geschikte iPhones en Android-smartphones terwijl je aan het opladen bent. Daardoor hoef je je gedrag niet aan te passen. Opladen doe je toch en deze laadmat zorgt meteen dat al je foto’s en andere herinneringen veilig blijven. Meer info.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Verder heeft SanDisk een nieuwe iXpand Flash Drive Go voor het backuppen van je iPhone en een supersnelle geheugenkaart, de SanDisk Extreme PRO CFexpress Type B. Die laatste past uiteraard niet in je iPhone, maar mocht je een camera hebben waarmee je beelden in hoge kwaliteit wilt opslaan, dan komt dit geheugenkaartje van pas. Hij is ruim drie maal sneller dan de huidige geheugenkaarten en geschikt voor RAW 6K video. Deze is later dit jaar verkrijgbaar. Ook komt de 1 TB SanDisk Extreme PRO SD UHS-I-geheugenkaartop de markt, met hoge capaciteit voor bijvoorbeeld 4K UHD-video en sequentiële burst mode fotografie.

SanDisk is te vinden in hal 17 op de IFA.

MysteryVibe Poco flexibele vibrator

De MsyteryVibe Crescendo is een vibrator die je gewoon bij Wehkamp en Bol.com kunt bestellen. Het is een vouwbaar accessoire van siliconenrubber, dat je kunt aanpassen naar je wensen. Hij is alleen wat eh… groot en daardoor lastiger in je handtas mee te nemen. De op IFA aangekondigde MysteryVibe Poco is een stuk kleiner. Dit is een compacte uitvoering met dezelfde functies. Hij werkt ook met dezelfde app en biedt 16 intensiteitsniveau’s.

MysteryVibe Poco

Ook kun je kiezen uit 8 trilpatronen. De vibraties zijn wel iets minder heftig, want er zitten maar twee in plaats van zes trilmotoren in. Om de kosten laag te houden heeft de fabrikant deze keer gekozen voor opladen via microUSB, in plaats van draadloos. Begin 2020 ligt ‘ie in de winkel voor €80. Dat is iets goedkoper dan de Crescendo, die je momenteel bij veel winkels afgeprijsd kunt vinden.

Gluren naar deze MysteryVibe Poco-vibrator kan in IFA hal 4.2.

Sonos Move, Sonos One SL en meer
Sonos heeft de Sonos Move onthuld, de eerste draagbare Bluetooth-speaker van dit merk. Deze 3 kilo wegende speaker is op te laden op een basisstation en gaat vervolgens 10 uur mee op de accu. Je kunt ‘m thuis ook als gewone Sonos-speaker gebruiken.

De Sonos One SL is de opvolger van de Sonos Play:1 en heeft geen microfoons aan boord. Hij is dan ook alleen bedoeld voor muziek afspelen en niet als slimme speaker te gebruiken. Verder is er de Sonos Port, de opvolger van de Sonos Connect. Hiermee kun je je bestaande stereo, versterker en andere audiocomponenten geschikt maken voor je Sonos-systeem. Lees meer over de Sonos Move en Sonos One SL in ons speciale artikel!

Bekijk ook

Nu te bestellen: Sonos Move en Sonos One SL

Sonos brengt voor het eerst een draagbare speaker, de Sonos Move. Met Move zet Sonos stappen buiten de deur, zonder dat je er qua geluidskwaliteit, design en gemak op achteruit gaat. Ook komen de Sonos One SL en Sonos Port er binnenkort aan.

Philips Hue knop, stekker en Hue Go
Signify kondigt meerdere producten aan tijdens de IFA 2019. Zo zijn er nieuwe slimme knoppen en stekkers, waarmee je makkelijk apparaten kunt aansturen. De Hue Go draagbare lamp is vernieuwd en ook heeft de fabrikant een reeks spotjes en lampen die allemaal met Bluetooth werken. Dit heeft als voordeel dat je geen bridge meer nodig hebt. Alles over de Philips Hue knop, stekker en vernieuwde Hue Go lees je in onderstaand artikel.

Bekijk ook

Philips Hue kondigt slimme knop en vernieuwde Hue Go aan [IFA 2019]

Signify heeft op IFA 2019 een reeks nieuwe producten aangekondigd. Een aantal ervan hadden we eerder al ontdekt, zoals de filamentlampen. Maar er komen nog meer producten aan. Zo staan er HomeKit slimme stekkers en knoppen en een vernieuwde draagbare lamp Hue Go op het programma.

Eve Water Guard en meer
Eve is een bekende naam op de IFA. Elk jaar heeft deze fabrikant van HomeKit-accessoires wel iets nieuws te melden. Niet alles is volledig nieuw: zo is de Eve Extend vanaf nu verkrijgbaar in de winkel en komt er een Europese lichtschakelaar aan. De EU-versie komt eerst naar Nederland, België en enkele andere landen. Ook komt er een update voor de Eve Thermo. Compleet nieuw is de Eve Water Guard, een accessoire waarmee je waterschade kunt opsporen en voorkomen. Je leest alles over de Eve Water Guard en meer in onderstaand artikel.

Bekijk ook

Eve Water Guard beschermt tegen lekkages [IFA2019]

Op IFA 2019 kun je ook dit jaar weer smart home-fabrikant Eve aantreffen. Het nieuwste HomeKit-product van deze fabrikant is de Eve Water Guard, een accessoire om waterlekkages van bijvoorbeeld de wasmachine te voorkomen. Daarnaast komt er een EU-lichtschakelaar aan en komt er een update voor de Eve Thermo-radiatorknop.

4 september:

Parrot Anafi FPV

3 nieuwe audioproducten van Plantronics

Plantronics heeft drie draadloze audioproducten aangekondigd, plus een over-ear sportmodel. De belangrijkste aankondiging is de BackBeat Pro 5100. Dit zijn kleine draadloze oortjes die nog kleiner zijn dan de Jabra Elite 65t. Er zit noise-cancelling in en WindSmart-technologie zodat je ook bij sterke wind nog verstaanbaar bent. Je kunt ook één oortje gebruiken. De 5100 is water- en zweetbestendig en gaat 6,5 uur mee. Het doosje levert nog eens 13 uur extra. Ze kosten rond de $170, dus vergelijkbaar met de AirPods tweede generatie.

Plantronics BackBeat Pro 5100

De BackBeat Fit 3150 zijn draadloze sportoortjes met een oorhaak. Deze hebben een IP57-rating en zijn geschikt voor in de regen. Met de Always Aware-eartips kun je omgevingsgeluid blijven horen. Er zit ook een nieuwe Bluetooth-chip in met verbeterd bereik. De batterijduur ging omhoog naar 8 uur plus nog eens 16 uur via de oplaadcase. Ze kosten rond de $150.

Plantronics BackBeat Pro 3150 en 3200

Met de BackBeat Fit 3200 kun je je omgevingsgeluid helemaal blokkeren. Ze hebben hetzelfde design, dezelfde waterbestendigheid, batterijduur en oorhaken, maar hebben zowel aanraakbediening als voelbare knoppen. De prijs blijft hetzelfde: $150. Tenslotte is er nog een over-ear koptelefoon voor sporters, de Plantronics Backbeat Fit 6100. Alle genoemde producten zijn per direct verkrijgbaar.

Logitech MX Master 3 muis
De Logitech MX Master 3 is een opvolger van de populaire muis, die zowel met iOS als met macOS en andere platformen werkt. Deze muis heeft een verbeterd scrolwieltje, dat soepeler werkt. Je kunt nog steeds kiezen uit een luidruchtige modus met scrolgeluid of een stille modus, waarbij het wieltje zonder weerstand ronddraait. Daarnaast heeft Logitech de MX Keys aangekondigd, een bijbehorend toetsenbord. Je vindt Logitech in hal 3.2 op IFA 2019.

Bekijk ook

Logitech MX Master 3: populaire muis krijgt soepeler scrolwieltje

Logitech heeft een update aangekondigd van de MX Master, een van de populairste muizen ooit. De derde generatie heet Logitech MX Master 3 en is op een aantal punten verder verbeterd. Voor rond de 100 euro haal je deze muis in huis.

WD My Passport nu met 5TB

Western Digital heeft de My Passport voor Mac vernieuwd met een 5 terabyte exemplaar. Er zijn nieuwe kleuren verkrijgbaar en er zit nu een USB C-aansluiting op. Deze schijf is 19,15mm dun en daarmee een van de slankste. Ze zijn voorgeformatteerd voor macOS Mojave. Er is ook een Windows-versie met USB-A en USB-Micro B aansluiting. Je krijgt er WD Discovry software bij met 256-bit AES hardware encryptie. Qua kleuren kun je kiezen uit blauw, zwart en rood. Het Mac-model is bovendien verkrijgbaar in een extra kleur: Midnight Blue. Er zit 3 jaar garantie op en het instapmodel van 1 terabyte gaat $80 kosten. Je vindt Western Digital in hal 17 op IFA 2019. Meer info vind je hier.

My Passport for Mac vernieuwd

Wat is IFA 2019?

IFA 2019 is een grote techbeurs, die van 6 tot en met 11 september plaatsvindt in Berlijn. Uiteraard is Apple zelf niet aanwezig op de beurs, maar er is genoeg te zien voor Apple-fans. Op woensdag 4 september gaat het evenement van start voor de media en op vrijdag 6 september kan ook het gewone publiek terecht in Berlijn. Net als vorig jaar verwachten we heel veel aankondigingen van accessoiremakers. Van koptelefoons tot smart home: er is van alles te zien. Daarmee is IFA voor Apple-gebruikers eigenlijk het meest interessante tech-evenement in Europa. Er is voorafgaand al wat informatie gelekt, maar er zijn nog genoeg dingen om naar te gissen. Zo zijn er geruchten over een mogelijke lancering van Alexa in het Nederlands en een Europese versie van het Roku tv-kastje, dat in de VS al erg populair is.


Er zijn natuurlijk meer techbeurzen, zoals Computex in juni (vooral computers) en Mobile World Congress in februari (vooral telefoons). Maar het brede aanbod van techproducten op IFA maakt het tot een betere graadmeter welke kant het op gaat qua technologie voor thuis en onderweg. We verwachten dit jaar aankondigingen op het gebied van wearables, 5G-telefoons, heel veel smart home-producten en natuurlijk ook smartphones en computers. Van oorsprong is IFA gericht op televisies en ook die zullen we dit jaar nog steeds zien, maar dan nog groter en platter dan ooit en met ondersteuning voor 8K. Sharp heeft plannen om een 8K-televisie van 120-inch te demonstreren. Zo’n tv is leuk als demo, maar voor de meeste mensen niet realistisch om in de huiskamer neer te zetten. LG zou namelijk van plan zijn om er 38.000 euro voor te vragen.

LG 8K OLED TV

Smartphones op IFA 2019

Als het om smartphones gaat, dan zijn er meerdere fabrikanten die dit jaar persbijeenkomsten en aankondigingen hebben gepland. Veel mensen zullen afkomen op het nieuws dat Samsung tijdens de beurs de Galaxy Fold gaat laten zien. Die is uiteraard niet nieuw, maar Samsung zou de IFA willen aangrijpen om de Galaxy Fold te herintroduceren, nu de grootste technische problemen zijn opgelost. Eerder had de Galaxy Fold al binnen een paar dagen last van schermdefecten. De persbijeenkomst van Samsung is op 5 september en er wordt gesproken over een hernieuwde introductie op 6 september.

Samsung Galaxy Fold

5G is een belangrijk thema voor toestelmakers, maar er speelt meer. LG zou plannen hebben om een toestel met meerdere schermen aan te kondigen. Daarnaast wil het bedrijf een LG G8X aankondigen, de eerste LG-smartphone met vingerafdrukscanner in het scherm. Huawei heeft mogelijk een Europese versie van de Honor 9X en 9X Pro gepland. Die zijn al in China uitgebracht. Vorig jaar kwam de Honor 8X ook eerst in China uit en volgde Europa een maand later. Zoek je een Nokia-telefoon dan moet je tegenwoordig bij licentiehouder HMD zijn. Zij zullen waarschijnlijk drie toestellen voor het middensegment aankondigen: de Nokia 5.2, 6.2 en 7.2. TLC heeft ook een persconferentie gepland, waar waarschijnlijk de eerste TCL-smartphone wordt aangekondigd. Ze hebben waarschijnlijk ook meer nieuws over de opvouwbare toestellen die ze in februari al lieten zien.

Wat Sony betreft zou er een opvolger van de Xperia 1 kunnen komen. Maar deze fabrikant is voor ons ook interessant omdat ze recent de WF-1000XM3 draadloze oordopjes hebben aangekondigd. We verwachten op IFA nog meer audioproducten van Sony, bijvoorbeeld sportoordopjes.

Technologie voor Apple-gebruikers op IFA 2019

Zelf zullen we de persconferenties van de toestelmakers overslaan en ons vooral richten op de aankondigingen van de accessoires en producten die voor Apple-gebruikers interessant zijn. Zo zal Signify een hotelsuite inrichten met allerlei nieuwe Philips Hue-producten, waarvan onder andere de filament-lampen al uitlekten. Sonos heeft op 5 september een persbijeenkomst, waar de Sonos Move Bluetooth-speaker wordt verwacht. Wat de tv-fabrikanten betreft hopen we nieuws te horen over HomeKit-geschikte tv’s en wat wearables btreft zijn onder andere de Fitbit Versa 2 te zien. Veel aankondigingen op het gebied van wearables zijn de afgelopen weken al gedaan, dus dit is je kans om deze accessoires in het echt te zien en te proberen. Garmin heeft bijvoorbeeld de nieuwe Fenix GPS-sporthorloges. Toch kunnen er nog nieuwe wearables volgen van Fossil, Honor en andere fabrikanten.

Fitbit Versa 2

IFA 2019
Lees alle aankondigingen van IFA 2019 in onze round-up! Of bekijk een lijst van alle reeds gepubliceerde artikelen.
Bekijk ook

IFA 2019: de belangrijkste aankondigingen van Europa's grootste techbeurs

IFA 2019 is begonnen in Berlijn! iCulture is erbij en brengt je een round-up van alle belangrijke aankondigingen voor Apple-fans en daarnaast kijken we voor je rond op de beursvloer!

Informatie

Laatst bijgewerkt
6 september 2019 om 20:18
Onderwerp
Categorie
Accessoires

Reacties: 5 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.