Apple HomeKit met televisie

Opinie: Apple’s nieuwe insteek voor HomeKit betaalt zich nu uit

Meer HomeKit dankzij shift naar software

Apple is nooit aanwezig op de CES-beurs in Las Vegas, maar over aandacht heeft het bedrijf niet te klagen. Er wordt volop gepraat over functies die voorheen alleen op Apple-producten werkten, maar nu op bredere schaal worden uitgerold. Vooral de bredere adoptie van HomeKit lijkt de goede kant op te gaan.

Heel veel HomeKit-aankondigingen op CES 2019

Apple nodigde eerder al een handjevol verslaggevers uit voor een exclusief kijkje naar de nieuwe producten die op de Consumer Electronics Show (CES 2019) te zien zullen zijn. Al deze producten werken met HomeKit, waardoor ze te bedienen zijn vanaf iPhones, iPads en Macs. Daarmee worden de producten ook meteen geschikt voor Siri en de Woning-app.

Dat Apple sinds vorig jaar een nieuwe insteek voor HomeKit heeft gekozen, lijkt zich nu uit te betalen. Fabrikanten hoeven niet langer een speciale chipset in hun producten in te bouwen en te wachten op Apple’s lange certificatietraject. Ze kunnen nu kiezen voor de veel eenvoudiger te realiseren softwarematige ondersteuning voor HomeKit, waarbij je privacy nog steeds wordt gewaarborgd. Ook bestaande producten kunnen daardoor geschikt worden gemaakt voor HomeKit. Een voorbeeld is de bestaande Netgear Arlo Pro 2-camera, die nu retroactief ondersteuning voor HomeKit gaat krijgen. Eerder zou zoiets ondenkbaar zijn geweest of zou je een heel nieuw product moeten kopen. Dat HomeKit zelfs op LG-televisies gaat werken en dat er AirPlay-ondersteuning komt, is al even grensverleggend. Opeens heb je er geen Apple TV meer voor nodig.


In het verleden kreeg Apple (terechte) kritiek vanwege het relatief kleine aanbod van geschikte HomeKit-accessoires. In 2019 lijkt er echter sprake van een stroomversnelling. Apple promoot HomeKit op allerlei manieren tijdens de CES en in samenwerking met fabrikanten zijn er dan ook allerlei aankondigingen en zijn er demo’s te zien. Sommige van die producten zijn gloednieuw, zoals de Netatmo videodeurbel met HomeKit, waar we eerder over schreven. Het zal waarschijnlijk de eerste breed verkrijgbare deurbel met HomeKit-ondersteuning zijn. Netatmo heeft ook een Smart Indoor Air Quality Monitor aangekondigd waarmee je luchtkwaliteit, vochtigheid, temperatuur en geluidsniveau kunt meten.

Apple HomeKit met televisie

Daarnaast zijn er producten waarvan we het bestaan al wat langer wisten, zoals de Eve-lichtslang en -stekkerdoos en de Nanoleaf Canvas, een modulair lichtsysteem waarmee je mooie patronen kunt maken. Ze reageren zelfs op muziek.

HomeKit categorieën

Apple: ‘2019 wordt het jaar van HomeKit’

Apple heeft meteen van de gelegenheid gebruik gemaakt om de HomeKit-pagina op de website te vernieuwen en de lijst met ondersteunde producten wat verder aan te vullen. Overigens staan nog lang niet alle producten erin. Sprinklers en douchekoppen lijken nieuw toegevoegd en ook deurbel is terug van weggeweest (sinds ze op een eerder moment zijn weggehaald). Eén categorie die we zelf graag toegevoegd zouden zien, zijn HomeKit-extenders, vergelijkbaar met de Tradfri-signaalversterkers die vandaag bij IKEA werden gesignaleerd. Het zorgt ervoor dat het bereik van je HomeKit-producten veel groter wordt en de communicatie tussen je slimme apparaten en de HomeKit Woning-hub. We weten via-via dat een bekende smarthome-fabrikant zo’n extender al meer dan een jaar op de plank heeft liggen, maar niet mag uitbrengen.

Apple lijkt op de CES 2019 duidelijk te willen maken dat 2019 het jaar van HomeKit moet worden en doet daar alles aan. Het is ook wel nodig, want met rond de 20.000 ondersteunde Alexa-producten en rond de 10.000 producten die geschikt zijn voor Google Assistent, ziet het aanbod voor HomeKit er nog steeds wat mager uit. Laten we hopen dat daar snel verandering in komt!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

4 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.