MacBook toetsenbord typen

Touch Bar op de MacBook Pro: wat kun je ermee?

Steeds meer apps zijn er geschikt voor
Wat kun je met Apple's Touch Bar op de MacBook Pro? In dit artikel lopen we de mogelijkheden langs, zoals Touch ID, contextafhankelijke toetsen en meer.

In MacBook Pro-modellen die tussen 2016 en 2021 zijn verschenen zit een aanraakgevoelige strip met de naam Touch Bar. Hiermee kun je allerlei functietoetsen bedienen, die afhankelijk zijn van de toepassing. In het najaar van 2021 is Apple gestopt met de Touch Bar in de nieuwste modellen van de MacBook Pro, dus daarop kun je de hieronder geschetste mogelijkheden niet meer gebruiken. Heb je nog wel een MacBook Pro met Touch Bar? Dan lees je hieronder wat je ermee kunt doen! In dit artikel zetten we alle wetenswaardigheden rondom de Touch Bar op een rijtje.

Wat is de Touch Bar?

De Touch Bar is een OLED-strip die de rij met functietoetsen op de MacBook Pro vervangt. De verlichte strip is aanraakgevoelig en toont steeds andere functies, afhankelijk van de app die je gebruikt. Je kunt erop tikken en vegen om te bedienen. Rechts in de Touch Bar zit een Touch ID-vingerafdrukscanner zodat je kunt inloggen op accounts en betalingen kunt doen, zonder dat je een pincode of wachtwoord hoeft in te voeren.

MacBook Pro met Touch Bar in Safari.

De Touch Bar is net zo breed als het toetsenbord en meet 2170 x 60 pixels. Het wordt aangestuurd door de T-chip of de T2-chip, die Apple in eigen huis heeft ontwikkeld. Het schermpje ondersteunt de P3-kleurruimte, net als het scherm van de MacBooks (vanaf 2020) en de iPhones, waardoor de knoppen in levendige kleuren en goede kleurverzadiging te zien zijn.

Bekijk ook

T1 en T2 Security Chip: zo werken de beveiligingschips in de Mac

De nieuwste Macs bevatten een T1- of T2-beveiligingschip, die onder andere de beveiliging van Touch ID en FaceTime regelt. Alles wat je moet weten over deze T1- en T2-chip lees je in dit artikel!

Op welke Macs vind je de Touch Bar?

Sinds 2016 is de Touch Bar aanwezig op bepaalde modellen van de MacBook Pro, zowel in de varianten met 13-inch, 15-inch en 16-inch scherm. Deze is verkrijgbaar vanaf ca. €1500. Op de 2021-modellen van 14-inch en 16-inch is geen Touch Bar meer aanwezig.

Een compleet overzicht van de MacBook Pro line-up vind je hieronder:

https://www.iculture.nl/macbook-pro/

De Touch Bar is alleen te vinden in sommige MacBook Pro-modellen, niet op de MacBook Air of op de losse toetsenborden die Apple verkoopt.

MacBook Pro met Touch Bar

Hoe werkt de Touch Bar?

Heb je een MacBook met een Touch Bar, dan zie je boven het toetsenbord een smalle strip met digitale knoppen. Je tikt hierop om de getoonde functie te gebruiken. De inhoud van de knoppen wisselt vanzelf; je hoeft hier niets voor te doen. Als je Safari gebruikt krijg je andere knoppen te zien dan wanneer je e-mail of Photoshop gebruikt. Deze opties verschijnen aan de linkerkant van de Touch Bar. Je kunt hierop maximaal 10 vingers tegelijk gebruiken, wat vooral van pas zal komen bij creatieve toepassingen. Aan de rechterkant is een Control Strip met vaste opties voor helderheid, geluidsvolume en Siri.

Indeling Touch Bar

Waar vind ik Touch ID?

Aan de rechterkant van de Touch Bar vind je ook de Touch ID-knop, die gecombineerd is met een aan/uitknop. Deze bevindt zich op dezelfde plek als de aan/uitknop van eerdere MacBook-modellen. Met Touch ID kun je inloggen op apps die het ondersteunen en je kunt er ook aankopen mee doen. De Touch ID-sensor wordt aangestuurd door de T2-chip, die Apple speciaal hiervoor heeft ontwikkeld. De T2-chip bevat een Secure Enclave, een beveiligd gedeelte waar je vingerafdruk in versleutelde vorm wordt bewaard. De informatie over je vingerafdruk is alleen lokaal beschikbaar in de chip; deze informatie wordt niet online verstuurd.

MacBook Pro zijkant

Hoe gebruik je Touch ID met meerdere personen?

Met de Touch ID-sensor op de Touch Bar kun je de vingers van meerdere personen registreren. Dit werkt iets geavanceerder dan op de iPhone, waar je ook vingers van meerdere personen kunt registreren (bijvoorbeeld van jezelf en je partner). Als je een Mac deelt met meerdere personen in huis kun je snel wisselen tussen accounts door je vinger op de Touch ID-sensor te leggen. Touch ID werkt vervolgens ook meteen voor jouw iTunes-account en aankopen met Apple Pay. Je zit elkaar dus niet in de weg.

Touch Bar acties

Wat zijn de functies van de Touch Bar?

Met de Touch Bar zijn er allerlei mogelijkheden, die verder gaan dan de vroegere rij functietoetsen. Hieronder noemen we een aantal voorbeelden.

Safari

Als je Safari gebruikt, dan zie je een lijst met je favoriete apps op de Touch Bar. Je hoeft er alleen op te tikken om er eentje te openen. Bij een geopende website krijg je knoppen om te navigeren, zoals openen van een nieuw tabblad of offline opslaan. Bij websites die Apple Pay ondersteunen kun je aankopen doen door je vinger op de Touch ID-sensor te leggen op het moment dat je afrekent.

MacBook Pro Touch ID

Mail

In de Mail-app zie je opties voor het beantwoorden, doorsturen, vlaggen, archiveren, markeren als ongelezen en dergelijke. Je ziet ook opties om e-mailtjes naar een map te verplaatsen, waarbij de Touch Bar alvast wat suggesties geeft. Hier komt intelligentie aan te pas, want de Touch Bar houdt rekening met eerdere acties. Zet je e-mailberichten van een bepaalde persoon altijd in dezelfde map, dan zal de Mail-app dit als suggestie geven.

Berichten

In iOS 10 heeft Apple de mogelijkheid toegevoegd om getypte tekst te vervangen door emoji. Dat is bij de Touch Bar ook mogelijk: je krijgt suggesties voor emoji terwijl je typt. Dit geldt voor woorden als ‘pizza’, ‘hartje’ en dergelijke. Je kunt ook bladeren door de emoji op basis van categorie. Je kunt ook snel reageren op berichten met Tapbacks. Dit zijn voorgebakken antwoorden die je bijvoorbeeld ook op de Apple Watch vindt.

Touch Bar met emoji

Quick Type

Om sneller te typen gaat de Touch Bar suggesties voorschotelen. Ook hieraan komt intelligentie te pas, want de suggesties worden afgestemd op de woorden en de schrijfstijl die je eerder hebt gehanteerd. Ook krijg je suggesties voor contactpersonen, e-mail, telefoonnummers en meer.

Finder

De Finder kan een groot aantal acties aan. Je krijgt via de balk snelle toegang tot je apps, bestanden, preview en meer. Op de Touch Bar zijn knoppen aanwezig voor het delen en bekijken van bestanden, het maken van een nieuwe map, vooruit en achteruit bladeren, Quick Look, nieuwe vensters en tabbladen, naar de prullenbak verplaatsen, openen met een bepaalde app en meer informatie opvragen. Kortom: eigenlijk alle acties die je gewend was met de muis of via het menu te doen vind je ook in de Touch Bar.

FaceTime

Krijg je een gespreksverzoek via FaceTime binnen, dan kun je op de Touch Bar aangeven of je het gesprek wilt accepteren of afwijzen. Ook tijdens het gesprek zijn er verschillende opties. Van het uitschakelen van je camera tot het dempen van je microfoon.

Touch Bar knoppen

Foto’s en video’s

De Foto’s-app bevat heel wat functies, waarvan een deel nu te bedienen is via de Touch Bar. Je kunt bijvoorbeeld de inhoud van albums en verzamelingen bekijken. Tik op een foto om deze schermvullend te bekijken, voorzie favoriete foto’s van een hartje en bewerk foto’s met acties als bijsnijden, roteren, filters, retoucheren en recht zetten, allemaal via de Touch Bar. Bij het bekijken van video’s kun je met knoppen op de Touch Bar door de video scrubben en het afspelen starten en pauzeren.

Adobe

Ook voor de apps van Adobe is de Touch Bar een geschikt instrument. Bij Photoshop en Illustrator krijg je verschillende functies. Zo kun je de zichtbaarheid van een laag aanpassen, kun je makkelijker selecteren, schermvullend bekijken en maskers gebruiken.

MacBook Pro met Touch Bar

Agenda

Een van de apps die je dagelijks gebruikt heeft ook ondersteuning voor de Touch Bar. Je kunt nieuwe afspraken toevoegen, een uitnodiging accepteren, tijd en locatie toevoegen en door de afspraken van de dag bladeren via de Touch Bar.

Touch Bar aanpassen

De Touch Bar is aanpasbaar

Het interessante van de Touch Bar is dat de knoppen aanpasbaar zijn. Dat is uiteraard ook de bedoeling van de Touch Bar, maar je zit niet vast aan de keuzes die de appontwikkelaar heeft gemaakt. Je kunt de Touch Bar helemaal aanpassen aan jouw wensen. Dus gebruik je bij het bewerken van foto’s vooral de retoucheer-functies, dan kun je die meteen in beeld krijgen op het moment dat je een foto bekijkt. Dit is in te stellen via de Systeemvoorkeuren.

MacBook Pro met Touch Bar en Foto's.

Touch Bar-apps van derden

De Touch Bar is ook te gebruiken door externe ontwikkelaars. Inmiddels hebben derde partijen tal van apps geschikt gemaakt voor de Touch Bar. Zo heeft Microsoft alle Office-apps aangepast. Ook 1Password biedt ondersteuning voor de Touch Bar. Een overzicht van enkele belangrijke apps die gebruik maken van de Touch Bar vindt je in het artikel hieronder.

Bekijk ook

De beste apps voor de Touch Bar op de MacBook Pro

Welke apps kun je allemaal gebruiken in combinatie met de Touch Bar op de MacBook Pro? Wij zetten de apps met Touch Bar-ondersteuning voor je op een rijtje, zodat je deze kunt proberen met je nieuwe MacBook Pro.

Apple heeft richtlijnen voor ontwikkelaars, omdat toepassingen voor de Touch Bar wel aan bepaalde regels moeten voldoen. Ontwikkelaars mogen hun functionaliteit niet beperken tot uitsluitend de Touch Bar. Ook moeten de knoppen lijken op de gebruikelijke toetsen op het toetsenbord.

13-inch MacBook Pro met Touch Bar kopen

Wil je een MacBook met Touch Bar? Dan moet je een MacBook Pro hebben! Hieronder vind je de actuele prijzen van het 13-inch model:

MacBook Pro

De MacBook Pro is Apple's krachtigste MacBook van de line-up. Je kan kiezen uit twee formaten (14- en 16-inch) met verschillende specificaties. De nieuwste modellen zijn de 14- en 16-inch uit eind 2023, voorzien van voorzien van de M3, M3 Pro-chip of de nog krachtiger M3 Max-chip. Nieuw is ook de spacezwarte kleur. In de modellen zit geen Touch Bar meer. Deze modellen hebben het vernieuwde design met miniLED-display, zoals die in de 2021-modellen geïntroduceerd werden. De 14-inch MacBook Pro M3 heeft iets minder poorten, maar verder wel hetzelfde nieuwere design. Alles over de MacBook Pro kopen, MacBooks vergelijken en meer lees je hier.

MacBook Pro