Dimming zones iPad Pro

iPads met OLED-scherm: wanneer komt de volgende?

De eerste iPad met OLED-scherm is een feit, maar wanneer volgen de andere modellen? Op deze pagina verzamelen we de verwachtingen en geruchten over de releasedatum van meer iPads met OLED-scherm.

Apple gebruikt meerdere schermtechnieken voor de verschillende apparaten, waaronder LCD, mini-LED en OLED. Bij de iPhone en Apple Watch zijn OLED-schermen al heel gebruikelijk, maar de iPads en MacBooks moeten grotendeels nog de overstap maken. Apple bracht in mei 2024 de eerste iPad Pro met OLED-scherm uit in de formaten 11-inch en 13-inch. Wanneer maken de andere iPads de overstap naar een OLED-scherm? Dat bespreken we op deze pagina, met een vooruitblik op de verwachte releasedata. Voordelen van OLED in vergelijking met LCD zijn een verbeterde helderheid helderheid, een hogere contrast ratio, accuratere kleuren en lager energieverbruik. Ook zijn OLED-panelen vaak dunner en lichter van gewicht, wat prettiger is als je je iPad in de hand houdt.

Deze iPads krijgen een OLED-scherm

Meerdere bronnen in Azië melden dat Apple voor de iPads en MacBooks uiteindelijk wil overstappen op OLED-schermen. Zo melden Omdia en ET News allebei dat we de komende jaren maar liefst negen nieuwe devices met OLED-scherm zullen zien. Twee daarvan hebben we al gezien: de 11-inch en 13-inch iPad Pro. Over de releasedatum zijn de bronnen het niet eens.

De volgende iPads staan nog op de roadmap voor OLED:

Daarnaast zou Apple nog van plan zijn om een 20,3-inch iPad Pro uit te brengen met een extra groot scherm. De MacBooks zullen vanaf 2026 aan de beurt zijn, te beginnen met de MacBook Pro.

Apple OLED roadmap Omdia
Apple’s OLED-roadmap volgens onderzoeksbureau Omdia. Anderen denken dat de iPad mini al in 2026 de overstap maakt.

iPad mini: vanaf 2026

De iPad mini krijgt naar verwachting in 2026 een OLED-scherm, zo beweert het Koreaanse ZDNet. Het zal dan waarschijnlijk gaan om de achtste generatie iPad mini, aangezien de iPad mini 7 al in 2024 wordt verwacht. Volgens de Koreanen heeft Apple toeleveranciers gevraagd om OLED-schermen voor de toekomstige iPad mini te ontwikkelen. Samsung Display zou sinds april 2024 bezig zijn met samples van een 8-inch OLED-scherm voor de iPad mini. De massaproductie in Cheonan zou voor de tweede helft van 2025 gepland staan. Samsung levert al de OLED-panelen voor de iPad Pro 2024. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een zogenaamd tandem-design, gericht op betere helderheid en lager energieverbruik. Het scherm van de iPad mini zal waarschijnlijk groter worden: van het huidige 8,3-inch naar een nieuw formaat van 8,7-inch. Er zal gebruik worden gemaakt van een single stack-structuur, zoals ook al wordt gebruikt in de iPhones met OLED.

Overigens is onderzoeksbureau Omdia wat pessimistischer: zij beweerden begin 2024 dat de iPad mini en iPad Air in 2026 een OLED-scherm krijgen, maar stelde dit later bij naar 2027 (of zelfs 2028). Het zou daarbij kunnen gaan om een opvouwbare iPad mini, die volgens anderen misschien al in 2026 komt. De Koreaanse nieuwsmedia ET News en ZDNet houden ook voor de normale iPad mini vast aan 2026.

iPad Air: vanaf 2026

Ook wat de iPad Air betreft is Omdia het meest pessimistisch. Ze denken dat de iPad Air als eerstvolgende aan de beurt zal zijn met een OLED-scherm, maar dat we hierop tot 2028 moeten wachten. Daarbij zal gebruik worden gemaakt van een single stack OLED-scherm, terwijl Apple bij de iPad Pro heeft gekozen voor een two stack tandem LTPO OLED. Een two stack tandem-structuur bestaat uit twee lagen die licht verspreiden en op elkaar gestapeld zal zijn. Dit zorgt voor meer helderheid, minder energieverbruik en een langere levensduur. Bij de iPad Air zou Apple dit dus niet willen gebruiken, maar grijpt terug op de single stack OLED zoals al wordt gebruikt in de iPhones. Omdia verwacht een schermformaat van 10,8-inch.

Een nieuwer gerucht van het eerder genoemde ZDNet wijst echter op voorbereidingen om de iPad Air al in 2026 te voorzien van een OLED-scherm. Samsung Display zou al bezig zijn met samples van OLED-schermen voor de iPad Air. De 11-inch iPad Air zou in ieder geval een OLED-scherm krijgen, terwijl de 13-inch iPad Air wellicht moet wachten tot 2027.

Standaard iPad: geen OLED

Opvallend is dat de standaard iPad ontbreekt in de geruchten. Dat zou erop kunnen wijzen dat Apple voor dit device vasthoudt aan LCD. Dat is immers ook het geval met de iPhone SE, die jaren na de overstap van iPhones naar OLED (in 2017) nog steeds vasthoudt aan de LCD-schermtechnologie.

Voor de standaard iPad is OLED mogelijk nog te duur, terwijl de iPad Pro qua schermtechnieken vaak voorop loopt. Of alle iPads uiteindelijk de overstap maken naar OLED, is nog lastig te zeggen. Dat de iPad Air en iPad mini op den duur OLED krijgen, lijkt vanzelfsprekend, maar bij de instap-iPad kan het nog wel flink wat jaren duren (áls er überhaupt een overstap plaatsvindt).

Eerdere geruchten over OLED iPads

Er zijn in de loop van de tijd al heel wat geruchten geweest over toekomstige iPads met OLED-scherm. Hieronder volgt een bloemlezing van de belangrijkste geruchten, die dateren van vóór de periode dat de iPad Pro 2024 werd aangekondigd, waardoor de ondertussen al door de realiteit zijn ingehaald.

Volgens een nieuw rapport van The Elect zijn Apple’s partners deze week begonnen met de productie van OLED-schermen voor de iPad Pro. LG Display is begonnen met de productie van de dunne filmtransistor (TFT) voor de nieuwe 13-inch iPad Pro-schermen, terwijl Samsung eveneens deze week is gestart met de TFT-productie van de 11-inch OLED-schermen. TFT functioneert als een soort schakelaar om schakelaar om individuele OLED-pixels uit en aan te zetten. De 11-inch en 13-inch iPad Pro zullen naar verwachting rond maart in massaproductie gaan, op tijd voor de release. Analist Ming-Chi Kuo verwacht de nieuwe iPad Pro’s in het tweede kwartaal van 2024, dus van april t/m juli. Het tijdsbestek van The Elec komt overeen met eerdere berichtgeving van Bloomberg, waarin werd beweerd dat de iPad Pro’s worden aangekondigd tijdens een event in maart, samen met de nieuwe iPad Air, die voor het eerst in twee formaten verkrijgbaar zal zijn.

Volgens de website Korea Herald begint LG Display in februari begint met de productie van OLED-schermen voor de volgende generatie iPad Pro. De schermen zouden volgens dezelfde site drie keer zo duur zijn als die in iPhones. De geplande productie zou zo’n drie maanden eerder beginnen dan aanvankelijk gedacht. De release van de nieuwe iPad Pro met OLED zou dan in het tweede kwartaal van 2024 zijn, dus ergens tussen maart en juli.

Met de komst van de iPad Pro 2024 zou het mini-LED display dat Apple nu voor het 12,9-inch model gebruikt, verdwijnen. In plaats daarvan komt dus een OLED-scherm. Het gewone LED-scherm van de 11-inch iPad Pro zou ook vervangen worden door OLED, waardoor de twee formaten qua schermkwaliteit niet meer van elkaar verschillen. Dat is op dit moment nog wel het geval.

Apple zou ook OLED willen gebruiken voor de iPad Air en iPad mini. Dat is te lezen in een bericht op het Koreaanse sociale netwerk Naver. De betreffende gebruiker heeft al een track record als het over Apple-geruchten gaat. Bronnen uit de toeleveringsketen zouden hebben gezegd dat Apple in onderhandeling is met Chinese leveranciers en met Samsung en LG. De gesprekken gaan over OLED-schermen voor de toekomstige iPad mini- en iPad Air-modellen. De massaproductie daarvan zou eind 2025 moeten beginnen, wat erop wijst dat de iPads begin 2026 uit kunnen komen. Eerder meldde onderzoeksbureau Omdia ook al iets soortgelijks.

De analisten van marktonderzoeksfirma Omdia gaan er vanuit dat de iPad Pro in 2024 als eerste een OLED-display krijgt. Het gaat om de 11- en 12,9-inch variant, die in het eerste kwartaal van 2024 in productie gaan. Analist Ross Young deed dezelfde voorspelling al in 2022. Meerdere displayfabrikanten zouden bezig zijn om de productie op te voeren. De tablets hebben codenaam J717 en J720 en zullen draaien op een M3-chip, volgens Bloomberg.

Volgens display-analist Ross Young komt Apple in 2024 met iPads met OLED-scherm. Het zou gaan om een 11- en 12,9-inch iPad Pro. Het is logisch dat Apple de iPad Pro als eerste model met OLED-scherm zou gaan gebruiken, omdat diezelfde tactiek eerder ook al bij iPhones gebruikt is. Het duurste model met de beste specificaties krijgt daardoor ook het beste scherm.

Apple werkt met leveranciers al aan de tweede generatie OLED-displays, bedoeld voor iPads. Samsung Display zou één van de leveranciers zijn en nu aan het onderhandelen zijn over de prijzen van zogenaamde Gen 8.5 OLED-displays. Samsung zou deze displays eind 2024 gaan produceren voor de tweede generatie iPads met OLED-scherm.

OLED komt mogelijk als eerste naar de 11- en 12,9-inch iPad Pro, waarbij gebruik wordt gemaakt van Gen 6 OLED-schermn. De Gen 8.5-varianten zouden beter geschikt zijn voor grotere devices.

MiniLED iPad Pro

Wat is het voordeel van een iPad met OLED?

OLED-schermen hebben diverse voordelen. De bekendste voordelen zijn de hogere contrast, mooiere kleuren, de diepere zwarttinten en de energiezuinigheid. Dat komt omdat pixels bij zwart echt uit staan, waardoor zwart dus echt zwart is. Maar OLED kent ook nadelen, die vooral te maken hebben met inbranden. Hoewel Apple’s schermen daar door allerlei technieken geen last van hebben, is het wel een algemene eigenschap van OLED. Lees ook onze uitleg over OLED in het algemeen.

Bekijk ook

Alles over OLED schermen in de iPhone, iPad en MacBook: voordelen en nadelen

Sinds de iPhone X gebruikt Apple OLED-displays. Wat zijn de voor- en nadelen van OLED ten opzichte van de normale LCD/LED-schermen? We zetten de plus- en minpunten van van deze schermtechnologie op een rijtje en vertellen welke Apple-producten al een OLED-display hebben.

Voor de iPad betekent een OLED-scherm dat de algehele schermkwaliteit omhoog gaat. Kleuren zijn levendiger, de helderheid beter en films en series zien er mooier uit. Ook voor creatieve professionals zal een OLED-scherm voordelen opleveren, bijvoorbeeld bij het doorvoeren van kleurcorrecties in foto’s of bij het tekenen op een iPad. Dergelijke voordelen zien we ook al bij mini-LED in de grootste iPad Pro, maar mini-LED is mogelijk wat duurder. OLED bestaat al een tijdje, terwijl mini-LED bij Apple nog maar een paar jaar gebruikt wordt. Bovendien is de kwaliteit van zwarttinten bij OLED nog iets beter dan bij mini-LED.

Bekijk ook

Welke Apple-devices hebben een mini-LED scherm (en wat zijn de voordelen)?

In deze uitleg lees je wat je moet weten over mini-LED. De recente iPad Pro's en MacBook Pro's beschikken over een scherm met deze technologie. Maar wat heb je eraan en wat zijn de voordelen?

Revisiegeschiedenis:

  • 2024 - 16 januari: Artikel bijgewerkt met geruchten over release in april 2024.
  • 2024 - 16 januari: Artikel bijgewerkt met geruchten over release in april 2024.
  • 2023 - 14 november: Artikel bijgewerkt met de nieuwste geruchten.
  • 2022 - 12 december: Artikel bijgewerkt met het nieuwste gerucht.
  • 2022 - 30 juni: Overzicht bijgewerkt met nieuw gerucht.

iPad Pro

De iPad Pro is Apple's professionele tablet. Het is de grootste en meest uitgebreide iPad, bedoeld voor zakelijk en creatief gebruik. De iPad Pro is er in twee formaten: 11- en 12,9-/13-inch. Lees alles over de verschillende generaties iPad Pro, geschikte accessoires, prijzen en meer. De nieuwste generatie is de iPad Pro 2024.

iPad Pro

Reacties: 12 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.