Dimming zones iPad Pro

Wanneer krijgt de iPad een OLED-scherm? Dit zijn de nieuwste geruchten

Apple zou volgens bronnen al een tijdje het plan hebben om iPads met OLED-scherm uit te brengen en er wordt nu zelfs al gesproken over de tweede generatie OLED-iPads. Welke iPads maken als eerste de overstap en wanneer kunnen we de eerste OLED-iPad verwachten? Hier zijn de nieuwste geruchten!

Apple gebruikt allerlei schermtechnieken voor haar verschillende apparaten. LCD, OLED, mini-LED en noem maar op: elk type apparaat heeft zijn eigen schermtechniek, al is er ook wat overlap tussen apparaten onderling. Voor iPhones is OLED inmiddels de meestgebruikte schermtechniek. Maar naast de Apple Watch (en de Touch Bar op de oudere MacBook Pro) gebruikt Apple dit nog nergens. Er bestaan nog geen MacBooks met OLED-scherm en ook de iPad heeft nog geen OLED. Maar er gaan wel al langer geruchten dat OLED naar de iPad komt.

Nieuwste geruchten over OLED iPads

16 januari 2024: Volgens een nieuw rapport van The Elect zijn Apple’s partners deze week begonnen met de productie van OLED-schermen, zodat de iPad Pro’s in april kunnen worden verscheept. LG Display is begonnen met de productie van de dunne filmtransistor (TFT) voor de nieuwe 13-inch iPad Pro-schermen, terwijl Samsung eveneens deze week is gestart met de TFT-productie van de 11-inch OLED-schermen. TFT functioneert als een soort schakelaar om schakelaar om individuele OLED-pixels uit en aan te zetten. De 11-inch en 13-inch iPad Pro zullen naar verwachting rond maart in massaproductie gaan, op tijd voor de release in april. Analist Ming-Chi Kuo verwacht de nieuwe iPad Pro’s in het tweede kwartaal van 2024, dus van april t/m juli. Het tijdsbestek van The Elec komt ook overeen met eerdere berichtgeving van Bloomberg, waarin werd beweerd dat de iPad Pro’s worden aangekondigd tijdens een event in maart. Dit gebeurt samen met de nieuwe iPad Air, die voor het eerst in twee formaten verkrijgbaar zal zijn. Vlak daarna start de pre-order.

14 november 2023: Volgens de website Korea Herald begint LG Display in februari begint met de productie van OLED-schermen voor de volgende generatie iPad Pro. De schermen zouden volgens dezelfde site drie keer zo duur zijn als die in iPhones. De geplande productie zou zo’n drie maanden eerder beginnen dan aanvankelijk gedacht. De release van de nieuwe iPad Pro met OLED zou dan in het tweede kwartaal van 2024 zijn, dus ergens tussen maart en juli.

Met de komst van de iPad Pro 2024 zou het mini-LED display dat Apple nu voor het 12,9-inch model gebruikt, verdwijnen. In plaats daarvan komt dus een OLED-scherm. Het gewone LED-scherm van de 11-inch iPad Pro zou ook vervangen worden door OLED, waardoor de twee formaten qua schermkwaliteit niet meer van elkaar verschillen. Dat is op dit moment nog wel het geval.

11 oktober 2023: Apple zou OLED willen gebruiken voor de iPad Air en iPad mini. Dat is te lezen in een bericht op het Koreaanse sociale netwerk Naver. De betreffende gebruiker heeft al een track record als het over Apple-geruchten gaat. Bronnen uit de toeleveringsketen zouden hebben gezegd dat Apple in onderhandeling is met Chinese leveranciers en met Samsung en LG. De gesprekken gaan over OLED-schermen voor de toekomstige iPad mini- en iPad Air-modellen. De massaproductie daarvan zou eind 2025 moeten beginnen, wat erop wijst dat de iPads begin 2026 uit kunnen komen. Eerder meldde onderzoeksbureau Omdia ook al iets soortgelijks.

7 juli 2023: De analisten van marktonderzoeksfirma Omdia gaan er vanuit dat de iPad Pro in 2024 als eerste een OLED-display krijgt. Het gaat om de 11- en 12,9-inch variant, die in het eerste kwartaal van 2024 in productie gaan. Analist Ross Young deed dezelfde voorspelling al in 2022. Meerdere displayfabrikanten zouden bezig zijn om de productie op te voeren. De tablets hebben codenaam J717 en J720 en zullen draaien op een M3-chip, volgens Bloomberg.

12 december 2022: Volgens display-analist Ross Young komt Apple in 2024 met iPads met OLED-scherm. Het zou gaan om een 11- en 12,9-inch iPad Pro. Het is logisch dat Apple de iPad Pro als eerste model met OLED-scherm zou gaan gebruiken, omdat diezelfde tactiek eerder ook al bij iPhones gebruikt is. Het duurste model met de beste specificaties krijgt daardoor ook het beste scherm.

30 juni 2022: Apple werkt met leveranciers al aan de tweede generatie OLED-displays, bedoeld voor iPads. Samsung Display zou één van de leveranciers zijn en nu aan het onderhandelen zijn over de prijzen van zogenaamde Gen 8.5 OLED-displays. Samsung zou deze displays eind 2024 gaan produceren voor de tweede generatie iPads met OLED-scherm.

OLED komt mogelijk als eerste naar de 11- en 12,9-inch iPad Pro, waarbij gebruik wordt gemaakt van Gen 6 OLED-schermn. De Gen 8.5-varianten zouden beter geschikt zijn voor grotere devices.

Wat is het voordeel van iPad met OLED?

OLED-schermen hebben diverse voordelen. De bekendste voordelen zijn de hogere contrast, mooiere kleuren, de diepere zwarttinten en de energiezuinigheid. Dat komt omdat pixels bij zwart echt uit staan, waardoor zwart dus echt zwart is. Maar OLED kent ook nadelen, die vooral te maken hebben met inbranden. Hoewel Apple’s schermen daar door allerlei technieken geen last van hebben, is het wel een algemene eigenschap van OLED. Lees ook onze uitleg over OLED in het algemeen.

Bekijk ook

Alles over OLED schermen in de iPhone, iPad en MacBook: voordelen en nadelen

Sinds de iPhone X gebruikt Apple OLED-displays. Wat zijn de voor- en nadelen van OLED ten opzichte van de normale LCD/LED-schermen? We zetten de plus- en minpunten van van deze schermtechnologie op een rijtje en vertellen welke Apple-producten al een OLED-display hebben.

Voor de iPad betekent een OLED-scherm dat de algehele schermkwaliteit omhoog gaat. Kleuren zijn levendiger, de helderheid beter en films en series zien er mooier uit. Ook voor creatieve professionals zal een OLED-scherm voordelen opleveren, bijvoorbeeld bij het doorvoeren van kleurcorrecties in foto’s of bij het tekenen op een iPad. Dergelijke voordelen zien we ook al bij mini-LED in de grootste iPad Pro, maar mini-LED is mogelijk wat duurder. OLED bestaat al een tijdje, terwijl mini-LED bij Apple nog maar een paar jaar gebruikt wordt. Bovendien is de kwaliteit van zwarttinten bij OLED nog iets beter dan bij mini-LED.

Welke iPads krijgen OLED-schermen?

Er zijn allerlei geruchten geweest over welke iPad-modellen een OLED-scherm krijgen. Diverse analisten hebben daar hun uitspraken over gedaan. Zo gingen er geruchten dat de iPad Pro in 2023 overstapt van mini-LED naar OLED en dat de iPad Air in 2022 OLED krijgt. Dit is niet gebeurd: de iPad Air 2022 heeft nog hetzelfde Liquid Retina LCD-display als het model uit 2020 en in 2023 is er geen nieuwe iPad Pro verschenen.

MiniLED iPad Pro

Inmiddels lijkt het erop dat de iPad Pro de grootste kanshebber is om als eerste een OLED-scherm te krijgen. Voor de standaard iPad is OLED mogelijk nog te duur, terwijl de iPad Pro qua schermtechnieken vaak voorop loopt.

Of alle iPads uiteindelijk de overstap maken naar OLED, is nog lastig te zeggen. Dat de iPad Pro en iPad Air op den duur OLED krijgen, lijkt vanzelfsprekend. Maar mogelijk kiest Apple ervoor om niet alle modellen van OLED te voorzien, net zoals dat met de iPhone (nog) niet het geval is. De instap-iPad kan bijvoorbeeld nog jaren vooruit met het huidige displaytype.

Wanneer krijgt de iPad voor het eerst OLED?

De afgelopen jaren zijn er diverse geruchten geweest over wanneer de iPad een OLED-scherm krijgt. Zoals gezegd waren er geruchten over een iPad Air in 2022 met OLED, maar dat is niet gebeurd. DSCC, een organisatie die de ontwikkelingen rondom schermen op de voet volgt, zei eerder dat de iPad pas op z’n vroegst in 2023 een OLED-scherm krijgt. Maar ook dat gaat niet gebeuren. Gezien de meest recente ontwikkelingen, verwachten we dat Apple in de eerste helft van 2024 de eerste iPad met OLED-scherm uitbrengt.

Er zijn diverse fabrikanten die voor Apple aan OLED-schermen voor iPads werken, zo zeggen bronnen. Samsung is al de belangrijkste leverancier voor OLED-schermen op de iPhone en zou aan verbeterde versies in grotere iPad-geschikte formaten werken. De Koreaanse nieuwssite The Elec beweerde dat Samsung in 2024 OLED-schermen voor de iPad klaar heeft. Deze zouden twee keer zo helder zijn en een langere levensduur hebben.

iPad Air 2020 blauw closeup

Inmiddels zou LG Display zich ook aan het voorbereiden zijn op de productie van OLED-schermen voor iPads. Mogelijk is LG dan ook de eerste leverancier, vanaf de eerste helft van 2024.

In april 2022 schreef The Elec dat er nog een derde partij bij komt, namelijk displaymaker BOE. Deze fabrikant zou bouwen aan haar eigen OLED-fabrieken, mede bedoeld voor de eerste iPad met OLED ergens in 2024. Daarnaast zou BOE ook voorbereidingen treffen voor een MacBook met OLED-scherm, want ook dat zou nog op de planning staan.

Voordat het zover is tijd moeten we het nog doen met mini-LED in de iPad Pro en LCD op de andere modellen. Maar een straf is dat niet echt: de kwaliteit van Apple’s iPad-schermen is over het algemeen erg goed.

Bekijk ook

Schermtechnologie van Apple uitgelegd

Lees alles over de schermtechnologieën die Apple toepast in de de iPhone, iPad en MacBooks. Waarom kun je sommige schermen alleen met je vingers bedienen, hoe zit het met kleurweergave en heb je echt OLED nodig? We lopen alle opties langs.

Revisiegeschiedenis:

  • 2024 - 16 januari: Artikel bijgewerkt met geruchten over release in april 2024.
  • 2024 - 16 januari: Artikel bijgewerkt met geruchten over release in april 2024.
  • 2023 - 14 november: Artikel bijgewerkt met de nieuwste geruchten.
  • 2022 - 12 december: Artikel bijgewerkt met het nieuwste gerucht.
  • 2022 - 30 juni: Overzicht bijgewerkt met nieuw gerucht.

iPad Pro

De iPad Pro is Apple's professionele tablet. Het is de grootste en meest uitgebreide iPad, bedoeld voor zakelijk en creatief gebruik. De iPad Pro is er in twee formaten: 11- en 12,9-inch. Lees alles over de verschillende generaties iPad Pro, geschikte accessoires, prijzen en meer. De nieuwste generatie is de iPad Pro 2022.

iPad Pro

Reacties: 11 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.