iPhone 11 kleuren op tafel.

Scherm iPhone SE 4: Apple twijfelt nog (en dit zijn de opties)

Apple is er nog niet over uit welk scherm in de iPhone SE 4 gebruikt gaat worden. Apple zou nog niet definitief besloten hebben of het een 6,1- of 5,7-inch display krijgt en of er OLED of LCD gebruikt gaat worden.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Update 1 november 2022: Display-expert Ross Young zegt in een tweet dat Apple nog geen definitieve keuze gemaakt heeft voor wat voor display de iPhone SE 4 gaat krijgen. Eerder werd over dit toestel, dat in 2024 uit zou moeten komen, gezegd dat het een 6,1-inch display krijgt. Maar daar is de analist inmiddels niet meer zo zeker van. Ook het gebruikte displaytype is nog niet in beton gegoten, want Apple overweegt nog een aantal opties.

Dit zijn de schermopties voor de iPhone SE 4 die Apple zou overwegen:

  • 6,1-inch OLED scherm
  • 6,1-inch LCD scherm
  • 5,7-inch LCD scherm
  • LCD-scherm tussen 5,7- en 6,1-inch

6,1-inch is een formaat dat Apple eerder gebruikt heeft en nog steeds gebruikt. 6,1-inch OLED is het huidige formaat van de standaardmodellen (sinds de iPhone 12) en de gewone Pro-modellen, terwijl 6,1-inch LCD het scherm is dat in de iPhone XR en iPhone 11 gebruikt is. 5,7-inch is voor de iPhone een nieuw formaat, al komt het in de buurt van de 5,8-inch schermen van de iPhone X, iPhone XS en iPhone 11 Pro. Apple heeft in het verleden ook Plus-modellen met 5,5-inch LCD scherm uitgebracht, dus mogelijk wordt de nieuwe iPhone SE 4 iets groter.

Hieronder volgt het oorspronkelijke artikel van 10 oktober 2022
De huidige derde generatie iPhone SE verscheen eerder dit jaar en het duurt daardoor nog wel even totdat we de vierde generatie iPhone SE gaan zien. Maar toch zijn er wel al wat geruchten geweest de afgelopen maanden. Zo schreven we eerder in januari dat Apple in 2023 een iPhone SE met groter scherm gepland zou hebben. Maar hoe groot wordt dat scherm en wat zijn de specs? Over het scherm van de iPhone SE 4 is nu iets meer bekend dankzij display-expert Ross Young.

‘6,1-inch scherm in iPhone SE 4’

Display-analist Ross Young weet vaak vroegtijdig juiste informatie te geven over de displays die Apple gaat gebruiken. Zijn bronnen komen voornamelijk van de productieketen, waardoor de gelekte specs vaak kloppen met het eindproduct. Volgens Ross Young, zo verklaart hij aan MacRumors, krijgt de iPhone SE 4 dus een 6,1-inch display. Eerst werd er nog gesproken over een scherm tussen de 5,7- en 6,1-inch, maar Apple zou nu dus uiteindelijk gekozen hebben voor 6,1-inch. Dat is een flink stuk groter dan de 4,7-inch die we nu gewend zijn. Sterker nog: het is hetzelfde formaat dat we al kennen van de iPhone XR, iPhone 11 en de standaardmodellen sinds de iPhone 12. Ook de Pro-modellen hebben sinds de iPhone 12 een 6,1-inch scherm.

iPhone 11 kleuren op tafel.

Young voegt daaraan toe dat de iPhone SE 4 een notch bovenaan het scherm krijgt. De kans op een Dynamic Island lijkt daardoor klein. Maar wat er allemaal in die notch verwerkt zit, is nog de vraag. De analist kan nog niet zeggen of de TrueDepth-camera er onderdeel van is en of Face ID dus aanwezig is of niet. Sterker nog: de toevoeging van Face ID is nog erg onzeker.

Mogelijk met Touch ID, zonder Face ID

Apple-analist Ming-Chi voorspelde eerder al dat Apple aan een iPhone werkt met Touch ID-sensor in de zijknop. De iPhone SE 4 krijgt dan wel een groter scherm zonder plek voor een thuisknop, maar dat betekent dus niet automatisch dat Face ID erin verwerkt zit.

iPhone met Touch ID in zijknop.

De iPhone SE 4 zou er uit kunnen zien als de iPhone XR of iPhone 11, al kan de notch mogelijk wat kleiner zijn zoals in de iPhone 13 en iPhone 14. Er gingen eerder al geruchten dat Apple de iPhone XR of iPhone 11 als basis zou willen gebruiken voor de nieuwe iPhone SE. Dit trucje gebruikt Apple eigenlijk elke keer bij de iPhone SE. De eerste generatie was nog gebaseerd op de iPhone 5s, terwijl de tweede en derde generatie het ontwerp van de iPhone 8 hebben. Als de iPhone SE 4 inderdaad een groter scherm zonder thuisknop heeft, betekent dat dat de thuisknop dan echt verleden tijd is.

Revisiegeschiedenis:

  • 2022 - 01 november: Artikel bijgewerkt na nieuwe tweet van display-analist Ross Young over het scherm van de iPhone SE 4.

iPhone SE

De iPhone SE is de voordeligste iPhone in het assortiment van Apple. Dankzij het traditionele design met thuisknop is dit een geliefd model voor gebruikers die op zoek zijn naar een betrouwbare en snelle iPhone. De nieuwste versie is de iPhone SE 2022. In totaal zijn er drie generaties van de iPhone SE verschenen en in 2024 verwachten we weer een nieuw model.

iPhone SE

Reacties: 17 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.