Apple 5G modem

‘Eigen 5G-modem van Apple komt er voorlopig niet’

Apple zou niet in staat zijn om een 5G-modem voor de iPhone te maken. Het bedrijf zit daardoor vast aan de 5G-modems van Qualcomm, waarmee het eerder in de clinch lag.

Voorlopig geen Apple 5G-modem

Het kan nog wel een paar jaar duren voordat er een iPhone 5G-modem van Apple zelf van de fabricageband rolt. Het plan was om deze in 2023 uit te brengen, maar dat gaat niet lukken. Dat zegt analist Ming-Chi Kuo op basis van bronnen uit de industrie. Apple zou al meer dan een miljard dollar in de ontwikkeling hebben gestoken, zonder succes. Qualcomm maakt ook nu al de mobiele chips in de iPhone en iPad. Maar na een jarenlange juridische strijd over royalties en patenten, hoopte Apple zelf 5G-modems te kunnen maken. Dat is niet alleen goedkoper, maar maakt Apple ook minder afhankelijk van een externe partij.


Kuo’s onderzoek laat zien dat Apple er niet in geslaagd is om zelf een 5G-modem te ontwikkelen. In het najaar van 2023 komen er opnieuw iPhones met ‘Qualcomm inside’.

Qualcomm 5g-modem

Eerder was Apple al onfortuinlijk met de 5G-modems van Intel. In 2018 was er sprake van dat Apple geen 5G-modems van Intel wilde gebruiken, maar een jaar later nam Apple de complete modemtak van Intel over voor $1 miljard. Vervolgens waren er geruchten over een eigen 5G-modem in 2022, maar dat werd niet gehaald. En ook de nieuwere geruchten over een 5G-modem in 2023 gaat het niet worden, denkt Kuo.

Kuo zegt dat Apple’s inspanningen zijn gefaald, maar benadrukt ook dat de werkzaamheden gewoon door gaan. Het duurt alleen veel langer.

De beoogde producent voor de 5G-modems zou TSMC zijn, die ook de CPU’s voor de iPhone, iPad en Mac maakt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

5G

5G is de nieuwste generatie van het mobiele datanetwerk. Het is de opvolger van 4G en heeft over het algemeen een beter bereik met hogere snelheid. Er zijn meerdere versies van 5G, die gebruikmaken van verschillende frequenties van (Nederlandse) providers. In Nederland wordt anno 2021 nog de beperkte versie van 5G gebruikt, waarbij de verbetering in internetsnelheid nog niet heel groot is. De iPhone 12-serie en de nieuwste iPad Pro 2021 werken met 5G en ook toekomstige modellen krijgen ondersteuning. Het 5G-modem is gemaakt door Qualcomm, maar ook Apple werkt aan een eigen modem voor iPhones. Lees hier alles over 5G-netwerken, 5G-providers en meer.

5G
3 reacties

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.