Apple 5G modem

‘Eigen 5G-modem van Apple komt op zijn vroegst eind 2025’

Apple's eigen 5G-modem voor de iPhone laat nog even op zich wachten. Het bedrijf zit daardoor nog even vast aan de 5G-modems van Qualcomm, waarmee het eerder in de clinch lag. Apple verlengde de overeenkomst voor het afnemen van Qualcomms netwerkchips onlangs tot en met 2026. Wanneer verschijnt het eigen 5G-modem van Apple dan wel?

Update 17 november 2023: Het lijkt erop dat we het eigen 5G-modem van Apple niet in 2025 hoeven te verwachten. Naar verluidt zorgen problemen met de ontwikkeling ervoor dat het modem pas tegen het einde van 2025 of zelfs pas in 2026 verschijnt. Dat zegt Bloomberg op basis van informatie van ingewijden. Een reden voor de vertraging wordt niet gegeven, maar eerder bleek al dat Apple ontevreden was over de prototypes van de modems.

Update 21 september 2023: Apple’s eigen modem zou drie jaar achter lopen op die van Qualcomm, heeft The Wall Street Journal vernomen. De krant sprak met meerdere voormalige Apple-engineers en managers. Apple is niet tevreden over het huidige resultaat en de prototypes die zijn gemaakt lopen achter op die van Qualcomm. Dit blijkt uit interne tests, waarbij de modems snel snel oververhit raakten en te groot zijn qua fysieke afmetingen.

Update 6 september 2023: We moeten nog even langer wachten op het eigen 5G-modem van Apple. Deze komt pas in 2025 uit, zegt analist Ming-Chi kuo. Eerder dacht Kuo nog dat het modem in de vierde generatie iPhone SE zou zitten, als eerste apparaat met een eigen Apple 5G-modem. Dat kan nog steeds gebeuren als de productie van de iPhone SE wordt uitgesteld naar 2025 (waar volgens The Elec sprake van is). De aanstaande iPhone 15 en iPhone 16 zullen dan in ieder geval nog gebruik maken van Qualcomm-modems. Voor gebruikers zal een door Apple ontworpen 5G-modem waarschijnlijk niet zoveel voordelen hebben. Maar voor Apple heeft het wel betekenis: het maakt ze minder afhankelijk van Qualcomm.

Tim Cook 5G aankondiging

Update 1 maart 2023: Tijdens het Mobile World Congress in Barcelona zegt Cristiano Amon van Qualcomm (Apple’s huidige leverancier van 5G-modems) dat ze geen plannen hebben om Apple in 2024 te voorzien van 5G-modems. De reden hiervoor is dat verwacht wordt dat Apple vanaf dat jaar eigen 5G-modems gaat gebruiken. Het bedrijf heeft voor 2024 van Apple dan ook nog geen orders mogen ontvangen van modems.

Dat zou dus betekenen dat de iPhone 16-serie de eerste iPhones zijn waarin modems zitten die geheel door Apple zelf ontworpen zijn. Eerder zei een analist afgelopen najaar (zie update 9 oktober) dat Apple nog tot en met 2024 het Qualcomm Snapdragon X75-modem zou gebruiken, maar uit de woorden van Qualcomm-baas Amon blijkt dat daar dus (nog) geen sprake van is. Hoe dan ook worden het spannende jaren voor Apple, want met een eigen modem is er weer een onderdeel wat niet meer door een ander bedrijf ontwikkeld is. Eerder kwam al het nieuws dat Apple ook eigen schermen voor iPhone en Apple Watch zou maken.

Bekijk ook

'Apple gaat zelf schermen maken voor iPhone en Apple Watch'

Apple wil minder afhankelijk zijn van externe partijen zoals Samsung en LG en is daarom van plan om zelf schermen te gaan maken voor de verschillende Apple-devices. Te beginnen bij de Apple Watch Ultra in 2024.

Update 3 november 2022: Qualcomm zal ook in 2023 de leverancier zijn van 5G-modems. Dit werd al meermaals eerder voorspeld (zie de vele updates in dit artikel), maar nu zou Qualcomm officieel aan investeerders hebben laten weten dat ze de modems leveren voor de meerderheid van de iPhones die in 2023 worden uitgebracht. Eerder dacht Qualcomm dat ze maar 20% van de modems hoefden te leveren.

Update 9 oktober 2022: Apple’s eigen 5G-modem zal niet eerder dan 2025 verschijnen. Tot die tijd zit Apple vast aan leverancier Qualcomm. Dankzij een schikking rondom patenten uit 2019 is Qualcomm de enige leverancier van modems voor de iPhone. Ondertussen werkt Apple aan een eigen versie, maar dat schiet niet op. In een notitie aan investeerders schrijft Haitong International Securities-analist Jeff Pu, dat het Qualcomm Snapdragon X75 modem tot en met 2024 in de iPhones zal worden gebruikt.

Dit is de opvolger van de X70 en is nog niet officieel aangekondigd. De chip zal worden gemaakt door TSMC op een 4nm-proces. De iPhone 15, die voor 2023 op de planning staat, zou de X70 kunnen gebruiken. Deze biedt downloadsnelheden tot 10 Gbps en vereist minder energie. Ook analist Ming-Chi Kuo meldde in juni (zie verderop) al dat Apple bij de iPhone 15 vasthoudt aan Qualcomm-modems.

Hieronder volgt ons oorspronkelijke artikel van 28 juni 2022.

Voorlopig geen Apple 5G-modem

Het kan nog wel een paar jaar duren voordat er een iPhone 5G-modem van Apple zelf van de fabricageband rolt. Het plan was om deze in 2023 uit te brengen, maar dat gaat niet lukken. Dat zegt analist Ming-Chi Kuo op basis van bronnen uit de industrie. Apple zou al meer dan een miljard dollar in de ontwikkeling hebben gestoken, zonder succes. Qualcomm maakt ook nu al de mobiele chips in de iPhone en iPad. Maar na een jarenlange juridische strijd over royalties en patenten, hoopte Apple zelf 5G-modems te kunnen maken. Dat is niet alleen goedkoper, maar maakt Apple ook minder afhankelijk van een externe partij.

Kuo’s onderzoek laat zien dat Apple er niet in geslaagd is om zelf een 5G-modem te ontwikkelen. In het najaar van 2023 komen er opnieuw iPhones met ‘Qualcomm inside’.

Qualcomm 5g-modem

Eerder was Apple al onfortuinlijk met de 5G-modems van Intel. In 2018 was er sprake van dat Apple geen 5G-modems van Intel wilde gebruiken, maar een jaar later nam Apple de complete modemtak van Intel over voor $1 miljard. Vervolgens waren er geruchten over een eigen 5G-modem in 2022, maar dat werd niet gehaald. En ook de nieuwere geruchten over een 5G-modem in 2023 gaat het niet worden, denkt Kuo.

Klik om inhoud van Twitter te tonen.
Learn more in Twitter’s privacy policy.

Kuo zegt dat Apple’s inspanningen zijn gefaald, maar benadrukt ook dat de werkzaamheden gewoon door gaan. Het duurt alleen veel langer.

De beoogde producent voor de 5G-modems zou TSMC zijn, die ook de CPU’s voor de iPhone, iPad en Mac maakt.

Revisiegeschiedenis:

  • 2023 - 22 september: Nieuwe info van The Wall Street Journal toegevoegd.
  • 2023 - 06 september: Artikel bijgewerkt met de nieuwste voorspelling van Kuo, dat het 5G-modem pas in 2025 komt.
  • 2023 - 01 maart: Artikel bijgewerkt met nieuws over Apple-modem in de iPhones van 2024.

5G

5G zorgt voor de nieuwste generatie mobiele netwerken met een hogere snelheid en een beter bereik. Sinds de iPhone 12-serie kun je gebruik maken van 5G op de iPhone en ook sommige iPads is zijn al geschikt voor. Apple gebruikt voornamelijk 5G-modems van Qualcomm, maar zou al een tijdje werken aan een eigen 5G-modem. Lees hier alles over 5G-netwerken, 5G bij providers en meer.

5G

Reacties: 8 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.