iOS 16 Update

iOS 16.1 nu beschikbaar: de nieuwste update voor je iPhone met veel verbeteringen

Apple heeft iOS 16.1 uitgebracht voor de iPhone. Deze update voegt een aantal nieuwe functies toe, voert een aantal verbeteringen door en lost wat problemen op. Het is de eerste grote aanvullende update van iOS 16.

Ruim een maand na de release van iOS 16, is het tijd voor de eerste middelgrote update. In die eerste grotere update voegt Apple elk jaar traditiegetrouw wat nieuwe functies toe en dat is ook hier met iOS 16.1 het geval. De update brengt onder andere ondersteuning voor Live Activiteiten, betere batterijweergave en nog veel meer.

De nieuwste iOS-update wordt momenteel uitgerold. Het kan daardoor even duren voordat de update voor jou zichtbaar is. Meestal rolt Apple de updates uit vanaf 19:00 Nederlandse tijd. Het heeft geen zin om in de reacties te melden dat je de update nog niet ziet. Zie ook ons artikel over iOS-installatieproblemen.

iOS 16.1 beschikbaar

De grootste toevoeging in iOS 16.1 is toch wel de komst van de gedeelde iCloud-fotobibliotheek. Daarmee kun je samen met anderen (bijvoorbeeld je partner, familieleden of vrienden) een gedeelde fotobibliotheek maken. Foto’s waar de deelnemers op staan, worden bijvoorbeeld automatisch toegevoegd en iedereen kan de foto’s erin bewerken. De volledige resolutie is voor iedereen beschikbaar en is daarom een veel handigere toepassing dan een gedeeld album. Lees ook onze FAQ over de gedeelde iCloud-fotobibliotheek.

Bekijk ook

FAQ: Gedeelde iCloud-fotobibliotheek (dit is waarom het handig is)

Apple biedt je vanaf najaar 2022 de mogeljkheid om een gezamenlijke iCloud-fotoĀ­bibliotheek te maken. Iedereen kan foto's toevoegen en alle foto's van de anderen bekijken, ook als iemand anders ze heeft gemaakt. Dit moet je weten over de gedeelde iCloud-fotobibliotheek.

Maar er is nog veel meer, zoals de eerder genoemde Live Activiteiten en de verbeterde batterijpercentage. Met Live Activiteiten volg je vanaf het toegangsscherm de progressie van een gebeurtenis, zonder dat je de app hoeft te openen. Denk aan sportuitslagen of de levering van een pakketje. Apps moeten de functie nog wel ondersteunen en de komende tijd worden er meerdere apps verwacht. En voor wie en iPhone XR, iPhone 11, iPhone 12 mini of iPhone 13 mini heeft, is het goed om te weten dat ook daar het batterijpercentage beschikbaar komt, zodat het altijd zichtbaar is.

In onze round-up van iOS 16.1-functies lees je nog veel meer over wat er nieuw is.

Bekijk ook

Nieuw in iOS 16.1: dit zijn de nieuwe functies die vandaag naar je iPhone komen

Apple gaat binnenkort iOS 16.1 uitbrengen en daarin zitten weer allerlei nieuwe functies. We laten je zien welke functies nieuw en verbeterd zijn in iOS 16.1, zoals ondersteuning voor Matter, verbeteringen aan het bewerken van lock screen, batterijpercentage op meer iPhones en meer.

Releasenotes iOS 16.1

Apple’s officiële releasenotes van iOS 16.1 geven al in grote lijnen aan welke verbeteringen er zijn, maar noemt lang niet alles. Toch wilden we ze je niet onthouden:

Deze update voegt de gedeelde iCloud-fotobibliotheek toe, waarmee je eenvoudig je familiefoto’s kunt delen en ze up-to-date kunt houden. Deze versie voegt ook ondersteuning toe voor apps van derden in live activiteiten en bevat andere functies en probleemoplossingen voor je iPhone.

Gedeelde iCloud-fotobibliotheek

  • Afzonderlijke bibliotheek voor het naadloos delen van foto’s en video’s met maximaal vijf anderen
  • Wanneer je een bibliotheek configureert of deelneemt aan een bibliotheek kun je met configuratieregels gemakkelijk foto’s uit het verleden delen op basis van de begindatum of personen die op de foto staan
  • Bibliotheekfilters waarmee je snel de gedeelde bibliotheek, je persoonlijke bibliotheek of beide bibliotheken kunt weergeven
  • Met gedeelde bewerkingen en bevoegdheden kan iedereen foto’s toevoegen, bewerken, als favoriet instellen, van een bijschrift voorzien en verwijderen
  • Met de deeloptie in Camera kun je foto’s die je maakt rechtstreeks naar de gedeelde bibliotheek sturen of je kunt opgeven dat je de foto’s automatisch wilt delen wanneer via Bluetooth wordt gedetecteerd dat andere deelnemers in de buurt zijn

Live activiteiten

  • Live activiteiten van apps van derden zijn beschikbaar in het Dynamic Island en op het toegangsscherm voor iPhone 14 Pro-modellen

Wallet

  • Je kunt je autosleutel, je hotelkamersleutel en andere sleutels in Wallet veilig delen via berichtenapps als Berichten en WhatsApp

Woning

  • Ondersteuning voor Matter, de nieuwe connectiviteitsstandaard voor slimme woningen waarmee een breed scala aan slimme woningaccessoires tussen verschillende ecosystemen kunnen samenwerken

Boeken

  • Leesregelaars worden automatisch verborgen wanneer je begint met lezen

Deze update bevat ook probleem­oplossingen voor je iPhone:

  • Verwijderde gesprekken werden mogelijk weergegeven in de lijst met gesprekken in Berichten
  • Dynamic Island-materiaal was niet beschikbaar bij het gebruik van Bereikbaarheid
  • Er kon mogelijk geen verbinding worden gemaakt met CarPlay bij het gebruik van een VPN-app

Sommige functies zijn mogelijk niet in alle regio’s of op alle Apple apparaten beschikbaar. Informatie over de beveiligings­aspecten van software-updates van Apple vind je op deze pagina: https://support.apple.com/kb/HT201222

iOS 16.1 downloaden

Om iOS 16.1 te downloaden, doe je het volgende:

  1. Ga op je iPhone naar Instellingen > Algemeen > Software-update. Wacht tot de update in beeld verschijnt.
  2. Tik op Download en installeer.
  3. Wacht tot je toestel opnieuw is opgestart en de installatie voltooid is.

Je kunt de update ook uitvoeren via iTunes of de Finder. Sluit daarvoor je iPhone of iPad met een kabel aan aan je Mac of pc en open iTunes of de Finder in macOS Catalina en nieuwer. Klik op je aangesloten apparaat en kies voor Zoek naar update. De update wordt vervolgens gedownload en daarna op je toestel geïnstalleerd.

Bekijk ook

iPhone updaten: zo kun je de nieuwste iOS-versie installeren

Hoe kun je de software op je iPhone bijwerken naar de nieuwste versie van iOS? In deze tip leggen we uit hoe de iPhone updaten werkt, met of zonder computer.

Wil je geen beta’s meer ontvangen? Vergeet je niet af te melden voor het betaprogramma mocht je geen beta meer willen draaien.

Bekijk ook

Zo kun je je afmelden voor de beta's van iOS, watchOS, macOS en tvOS

Als je geen publieke betaversies van iOS, iPadOS, watchOS, macOS en tvOS meer wilt installeren, kun je je hiervoor eenvoudig afmelden. In deze tip leggen we uit hoe je dit doet.

Waarom zie ik de update (nog) niet?
Het kan soms even duren voordat jij de update op jouw toestel te zien krijgt. Dat heeft ermee te maken dat Apple deze updates gefaseerd uitrolt. Hoe dit zit lees je in dit artikel: Dit is waarom het langer duurt voordat iOS-updates automatisch geïnstalleerd worden. Als het na een tijdje nog niet lukt om iOS te updaten, lees dan ons artikel over iOS-installatieproblemen.

Bekijk ook

iOS-update installeren lukt niet: hoe los je dit op?

Loop je tegen iOS installatieproblemen aan bij de nieuwste iOS-update? Verschijnt de nieuwste iOS-update niet op je iPhone? Wij helpen je op weg als iOS-updates downloaden en installeren niet lukt en als er andere problemen optreden.

Let op: houd de reacties on-topic, concreet en overzichtelijk voor anderen. Persoonlijke statusupdates of je download gestart/gelukt is, voegen niets toe aan de discussie. Ook kan het iets langer duren voordat de update zichtbaar is. Ook dit hoef je niet te melden. Deze reacties worden verwijderd.

iOS 16

iOS 16 is de grote update voor de iPhone uit 2022. Er zitten heel wat nieuwe functies in iOS 16, waardoor er voor iedereen wel iets leuks bij zit. De officiƫle release van iOS 16 is 12 september 2022, tegelijk met watchOS 9 en tvOS 16. Lees ook onze review van iOS 16 of onze uitgebreide pagina over iOS 16 met antwoorden op veelgestelde vragen. Inmiddels is deze versie in september 2023 opgevolgd door iOS 17, maar iOS 16 wordt nog wel ondersteund met beveiligingsupdates voor de iPhone 8 (Plus) en iPhone X.

iOS 16

Reacties: 38 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.