Beta's tijdens zomer 2022: iOS 16, macOS Ventura en meer

Zo kun je je afmelden voor de beta’s van iOS, watchOS, macOS en tvOS

Stoppen met betaprogramma
Als je geen publieke betaversies van iOS, iPadOS, watchOS, macOS en tvOS meer wilt installeren, kun je je hiervoor eenvoudig afmelden. In deze tip leggen we uit hoe je dit doet.

Afmelden voor Apple Beta Software Programen iOS beta verwijderen

Ook als gewone gebruiker kun je deelnemen aan Apple’s betaprogramma, bijvoorbeeld voor iOS 17. Je krijgt dan toegang tot de publieke beta’s om de nieuwe functies alvast te proberen en feedback te geven. Wil je je op een later moment afmelden van Apple’s betaprogramma’s voor iOS, iPadOS, watchOS, macOS, tvOS en de HomePod beta? Dan kan dat. Deze tip legt uit hoe je dat doet. Lees onderin ook hoe je je helemaal afmeldt van het betaprogramma.


In een aparte tip hebben we uitgelegd hoe je je kunt aanmelden voor Apple’s betaprogramma en hoe je de beta’s van iOS en macOS kunt installeren. In deze tip lees je hoe je je weer afmeldt en de iOS beta kan verwijderen.

Hoe kan ik me afmelden voor iOS betaprogramma en de iOS beta verwijderen?

Om je af te melden voor nieuwe betaversies van iOS en iPadOS hoef je dit alleen maar aan te geven in de instellingen:

 1. Open de Instellingen-app op je iPhone of iPad.
 2. Ga naar Algemeen > Software-update.
 3. Tik op Beta Updates.
 4. Zet een vinkje bij Uit.

Beta's installeren schakelaar voor Apple ID

Dit geldt voor iOS 16.4 en later. Er worden nu geen betaversies meer op jouw toestel geïnstalleerd. Als je nog een betaversie van iOS gebruikt, moet je wachten op de definitieve versie. Je blijft dan de huidige betaversie gebruiken totdat de officiële publieke release beschikbaar is. Eventueel kun je je toestel downgraden om terug te keren naar de laatste officiële versie.

Bekijk ook

iOS 17 downgraden: zo kun je teruggaan naar een eerdere iOS-versie

Hoe werkt het downgraden van iOS 17? In dit artikel vertellen we wat je moet doen als je van iOS 17.x naar een eerdere stabiele versie terug wilt gaan

Bij eerdere iOS-versies moet je het profiel verwijderen dat je speciaal hiervoor hebt geïnstalleerd. Dit doe je als volgt:

 1. Open de Instellingen-app.
 2. Ga naar het Algemeen > VPN- en apparaatbeheer.
 3. Kies het profiel met de naam iOS Beta Software Profile.
 4. Tik op Verwijder profiel.
 5. Voer je toegangscode in en om het verwijderen te bevestigen.
 6. Herstart je iPhone.

Je ontvangt nu geen nieuwe betaversies meer van iOS.

Hoe afmelden voor watchOS beta’s?

Hoewel je op de iPhone nog kunt downgraden naar de nieuwste officiële versie van iOS, is dat niet het geval bij watchOS. Je kunt wel stoppen met het ontvangen van toekomstige beta-updates, maar zult dan moeten wachten tot de volgende officiële versie uitkomt. Om te stoppen met het ontvangen van beta-updates ga je als volgt te werk:

 1. Open op de Watch-app op de gekoppelde iPhone.
 2. Op het Mijn Watch-tabblad tik je op Algemeen > Software-update > Bèta-updates.
 3. Zet een vinkje bij de optie Uit.

watchOS beta inschakelen en installeren

Zodra de volgende officiële versie van watchOS uitkomt, kun je de watchOS update installeren.

Bekijk ook

Apple Watch updaten: zo installeer je een watchOS update

Hoe installeer je watchOS updates op de Apple Watch? En waar moet je met de Apple Watch-updates rekening mee houden? iCulture legt het je uit.

Hoe afmelden voor macOS beta’s?

Op je Mac werkt het afmelden voor het betaprogramma op een soortgelijke manier. Voer de volgende stappen uit om je Mac af te melden:

 1. Ga op je Mac naar Systeeminstellingen > Software-update > Bèta-updates.
 2. Kies nu de optie Uit.

macOS beta installeren en inschakelen

Deze optie is beschikbaar sinds macOS Ventura 13.4. Heb je nog een oudere versie, dan volg je deze stappen:

 1. Ga op je Mac naar Systeeminstellingen > Software-update.
 2. Klik linksonder op Details.
 3. Kies nu voor Herstel standaardinstellingen om je af te melden voor het betaprogramma.

Afmelden macOS beta

Hierna ontvang je geen beta-updates meer. Om terug te keren naar de laatste officiële versie van macOS, kun je je Mac herstellen naar de Time Machine back-up die je hebt gemaakt voordat je de publieke beta installeerde (als je dat hebt). Je kunt ook de aparte partitie waarop je de macOS beta geïnstalleerd hebt verwijderen.

Bekijk ook

Zo installeer je macOS Sonoma beta op een aparte schijf

De nieuwste macOS beta laat je kennismaken met functies die er binnenkort aan komen. Durf je de overstap nog niet volledig aan, dan raden we aan om de macOS beta te installeren op een apart volume of op een externe schijf. Zo kan er niets misgaan.

Hoe kan ik me afmelden voor het tvOS betaprogramma?

Afmelden voor het betaprogramma op de Apple TV is net als op andere systemen heel eenvoudig. Het gaat als volgt:

 1. Ga naar Instellingen > Systeem > Software-update.
 2. Bij ontvang beta-updates zet selecteer je Uit.

Apple TV: tvOS beta installeren

Je ontvangt nu geen nieuwe betaversies van tvOS meer. Je moet nu wachten totdat de officiele versie voor iedereen beschikbaar komt. Het is niet mogelijk om je Apple TV terug te zetten naar een vorige versie van tvOS.

Bekijk ook

Publieke beta van tvOS installeren op je Apple TV doe je zo

Hoe kun je tvOS publieke beta installeren? In deze tip leggen we uit hoe je de publieke beta voor Apple TV en de beta voor ontwikkelaars kunt installeren.

Hoe kan ik mij afmelden voor de HomePod beta?

Sinds software-update 16 kun je ook hiervan de publieke beta installeren op een HomePod mini en tweede generatie HomePod. Net als op de meeste apparaten kun je je wel afmelden voor het betaprogramma, maar je moet wel wachten op de eerstvolgende officiële versie. Teruggaan naar een oudere software-versie is niet mogelijk. Zo meld je een HomePod mini af:

 1. Open de Woning-app op je iPhone of iPad.
 2. Vanuit het Woning-tabblad tik je rechtsboven op de drie puntjes, gevolgd door Woninginstellingen.
 3. Ga naar Software-update en tik onderin op HomePod-bèta-updates.
 4. Zet de schakelaar uit bij alle HomePods die geen beta meer moeten krijgen.

HomePod mini publieke beta installeren

Helemaal afmelden van Apple’s betaprogramma

Wil je helemaal stoppen met het betaprogramma? Vergeet dan ook niet om je account van het betaprogramma te verwijderen. Je krijgt dan geen mailtjes meer over nieuwe betaversies en je kunt met een schone lei beginnen. Het enige wat je daarvoor moet doen, is in te loggen via deze link en helemaal onderaan klikken op de link om het betaprogramma te verlaten. Bevestig je keuze en voilà.

tvOS

tvOS is het besturingssysteem van de Apple TV. tvOS is alleen beschikbaar op de Apple TV HD en Apple TV 4K en niet op oudere modellen. Het besturingssysteem regelt alle functies van de Apple TV, waaronder ook de ingebouwde apps en de App Store. Voor tvOS brengt Apple regelmatig nieuwe gratis updates uit. Dit kunnen zowel grote updates met nieuwe functies zijn als kleine updates met bugfixes en verbeterde beveiliging. Bij tvOS is dat laatste vaker het geval.

tvOS