Uitgelicht
Apple's maart 2024-aankondigingen
UPDATED
Toon of verberg de lijst met posts
Foto's-app in iOS 15.

Round-up: Dit is er nieuw in de Foto’s-app in iOS 15 en watchOS 8

10 verbeteringen uitgelicht
De Foto's-app heeft in iOS 15 en watchOS 8 een aantal nieuwe functies en verbeteringen gekregen. Voornamelijk de Terugblikken-functie en de Apple Watch-versie hebben veel nieuwe mogelijkheden gekregen.

De Foto’s-app biedt voor veel mensen een schat aan herinneringen. Het is dan ook een belangrijke app, waar Apple eigenlijk elk jaar wel wat vernieuwingen in doorvoert. Dit jaar staat vooral de Terugblikken-functie centraal. De functie is helemaal vernieuwd met meer mogelijkheden, maar er zijn ook nog wat andere verbeteringen in de Foto’s-app doorgevoerd. Zelfs de Apple Watch-app van Foto’s gaf Apple in watchOS 8 een grote make-over. Ook krijgt de Camera-app nog een paar kleine aanpassingen.


#1 Nieuw design voor Terugblikken
Apple heeft in iOS 15 de Terugblikken-functie flink aangepakt. Het eerste dat opvalt, is het compleet nieuwe design. Je vindt dit zowel in het overzicht als tijdens het afspelen van de diashows. Terugblikken zijn automatisch gegenereerde diashows waarbij foto’s van een specifieke locatie, persoon, gebeurtenis of periode vloeiend in elkaar over lopen met effecten en muziek.

Tijdens het afspelen kun je meteen naar de volgende of vorige foto gaan, de film pauzeren of het overzicht van alle foto’s in de terugblik bekijken. Er zijn talloze nieuwe effecten, stijlen, muziekjes en meer, waardoor zelfs je bestaande terugblikken ineens weer helemaal nieuw lijken.

Foto's in iOS 15 met Terugblikken.

Wanneer je een terugblik aanpast, wordt alles in real-time bijgewerkt, zodat de muziek synchroon blijft lopen met de foto’s. Wij hebben de functie al even getest en zijn best onder de indruk van de verbeteringen op dit vlak. En over muziek gesproken: ook daar komt iets nieuws bij.

#2 Apple Music in Terugblikken
Naast de standaard muziek kan je nu zelf ook uit meer dan 90 miljoen nummers uit Apple Music kiezen. Abonnees van Apple Music kiezen passende muziek uit hun bibliotheek, maar je kan ook zoeken binnen de complete Apple Music-catalogus. Ben je geen abonnee, dan krijg je alleen suggesties te zien. Deze zijn overigens behoorlijk passend, zo bleek uit onze test. Je iPhone kijkt naar de inhoud van je foto’s door deze lokaal te analyseren en kiest daar dan een passend muziekje bij. Zo kregen wij bij een terugblik aan een bezoek van Disney World het passende muziekje My Favorite Things uit The Sound of Music, wat prima het Disney-gevoel weergeeft.

Muziek kiezen voor Terugblikken in Foto's in iOS 15.

#3 Gedeeld met jou
Gedeeld met jou is een functie van iMessage, waardoor links, foto’s en meer die in een iMessage-gesprek gedeeld zijn, ook terug te vinden zijn in de bijbehorende app. Dat betekent dat foto’s die via iMessage met jou gedeeld zijn, ook terug te vinden zijn in de Foto’s-app. Je kan vanuit de Foto’s-app dan zelfs reageren op de foto in een iMessage-thread, zonder de Foto’s-app te verlaten. Er staat dan ook bij wie de foto met je heeft gedeeld.

Bekijk ook

Snel iets terugvinden met 'Gedeeld met jou' in iMessage

'Gedeeld met jou' is een nieuwe functie in iMessage, waarmee je snel kunt zien welke content met jou is gedeeld. Het werkt met zes Apple-apps, waaronder muziek, foto's en tv-series. En sinds iOS 16 kun je het ook tegen komen bij apps van derden.

#4 Datum en tijd aanpassen (en meer info bekijken)
De Foto’s-app toont nu ook meer informatie over foto’s en video, de zogenaamde metadata. Door bij een foto omhoog te vegen of om door op het i-symbool te tikken, bekijk je gegevens zoals het type lens, het soort toestel en andere camera-instellingen voor bij die foto. Als de datum en het tijdstip niet juist zijn, kun je dat hier zelfs handmatig aanpassen. Helaas past de volgorde in je bibliotheek zich hier (nog) niet op aan.

Bekijk ook

Zo kun je datum, tijd en locatie van foto's aanpassen op je iPhone

Sinds iOS 15 kun je EXIF-data van foto's bekijken. Je kunt zelfs datum en tijd van een foto aanpassen of de locatie waar de foto is gemaakt wijzigen. In deze tip leggen we uit hoe dit werkt.

#5 Snellere synchronisatie van iCloud-fotobibliotheek
Apple belooft dat iCloud-fotobibliotheek sneller synchroniseert zodra je een nieuw toestel in gebruik neemt. Het kan bij het overstappen naar een nieuwe iPhone soms behoorlijk lang duren voordat alle foto’s geladen zijn, helemaal als je een grote bibliotheek hebt. Sinds iOS 15 moet dit allemaal een stuk sneller moeten gaan.

#6 Foto’s delen in gekozen volgorde
In de afbeeldingenkiezer in apps en bijvoorbeeld iMessage kan je zelf kiezen in welke volgorde foto’s gedeeld worden. In plaats van vinkjes, zie je nu een getalletje die aangeeft in welke volgorde de foto’s gedeeld worden. En over delen gesproken: als je apps toestemming geeft tot delen van je fotobibliotheek, gaat dit in iOS 15 een stukje makkelijker.

Volgorde foto's in Berichten-app

#7 Verbeteringen bij personen
Met het Personen-album in de Foto’s-app worden je foto’s automatisch gegroepeerd per persoon die op de foto’s afgebeeld zijn. Sinds iOS 15 herkent de Foto’s-app individuele personen in foto’s een stukje beter. Ook is het nu makkelijker om correcties uit te voeren vanuit het Personen-album, als iemand verkeerd getagd is.

Personen aanpassen in Foto's

#8 Minder vaak suggesties van je ex
De Foto’s-app kan bepaalde foto’s uitlichten in de widgets of in het Voor jou-tabblad. Maar soms kan het gebeuren dat je hier foto’s ziet die je liever niet wil zien. Per foto kan je dat nu makkelijk aangeven, zowel voor personen, locaties of specifieke data. Je bepaalt daardoor makkelijker of je ex minder vaak in terugblikken te zien is.

Bekijk ook

In iOS 15 verschijnt je ex minder vaak in foto's

Terugblikken op de iPhone zijn in iOS 15 en iPadOS 15 sterk verbeterd. Zo heb je meer controle over de mensen en plekken die erin verschijnen. Je ex duikt nooit meer op!

#9 Compleet vernieuwde Watch-app
De Foto’s-app op de Apple Watch in watchOS 8 is veel meer een volwaardige app geworden. Je kan nu namelijk meer albums en content synchroniseren. Waar je nu nog maar één weergave hebt met bijvoorbeeld allemaal foto’s uit je Favorieten-album, kan je nu kiezen om zowel terugblikken als uitgelichte foto’s en een zelfgekozen album te synchroniseren. Alle foto’s zijn beschikbaar op de Apple Watch, ook als je buiten iPhone-bereik bent. Bovendien worden foto’s in een soort mozaïekweergave getoond, wat er een stuk mooier uit ziet dan de huidige weergave. Je kunt zelfs een foto vanaf je Apple Watch delen via iMessage of e-mail of meteen een wijzerplaat maken.

Apple Watch: watchOS 8 met nieuwe Foto's-app.

Bekijk ook

Foto's op je Apple Watch bekijken: zo werkt het

Wist je dat je foto's kunt bekijken op de Apple Watch? Je kunt favoriete foto's bekijken of zelf een album kiezen en je bepaalt ook hoeveel foto's je te zien krijgt. Er passen maximaal 500 foto's op.

#10 Camera-verbeteringen
Behalve voor de Foto’s-app, heeft Apple ook nog wat verbeteringen doorgevoerd in de Camera-app. Op de iPhone 12 en iPhone 13 zien panoramafoto’s er mooier uit, omdat je minder last hebt van vervormingen bij het maken van panorama’s. Op toestellen met QuickTake (iPhone XS en nieuwer) kun je tijdens een QuickTake-video ook in- en uitzoomen door naar boven en onderen te vegen.

Bekijk ook

QuickTake op de iPhone: zo kun je snel filmen vanuit de fotostand

Met de iPhone kun je supersnel wisselen van het maken van een foto tot het schieten van een filmpje. Je kan met QuickTake snel een video opnemen zonder de fotostand te verlaten. Wij laten je zien hoe dit moet.

Meer over iOS 15
iOS 15 is de grote update voor de iPhone en iPod touch. Wil je weten of jouw iPhone geschikt is voor iOS 15, dan vind je in ons artikel het antwoord. Lees ons overzicht met de beste iOS 15 functies of check de 50+ iOS 15-ontdekkingen voor nog meer verbeteringen. iOS 15 nog niet geïnstalleerd? Volg dan ons stappenplan voor het installeren van iOS 15. Of lees onze uitgebreide iOS 15 review. De meest recente iOS-versie is iOS 17.4.1.

iOS 15

iOS 15 is de grote iPhone software-update uit het najaar van 2021. Apple heeft iOS 15 in juni 2021 aangekondigd tijdens de WWDC 2021 en is sinds 20 september 2021 voor iedereen te downloaden. De belangrijkste verbeteringen zijn de nieuwe notificaties, de Focus-functie, de verbeteringen in FaceTime en nieuwe privacy-instellingen. Deze versie is inmiddels opgevolgd door iOS 16, maar voor sommige oudere modellen heeft Apple daarna nog beveiligingsupdates voor iOS 15 uitgebracht.

iOS 15

Reacties: 4 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.