EXIF foto's op de iPhone bekijken

Zo kun je de EXIF-data bekijken van foto’s op iPhone, iPad en Mac

In iOS 15 geen aparte app meer nodig
Dankzij de EXIF-data is te achterhalen waar een bepaalde foto is gemaakt en op welk tijdstip. In deze tip leggen we uit hoe je de EXIF-data van een foto kunt bekijken op de iPhone, iPad en Mac.

EXIF-data in foto’s

Dankzij de EXIF-data weet je wat de sluitertijd, het diafragma en de ISO is van een bepaalde foto. Ook de naam van het bestand, de bestandsgrootte, het bestandstype en de beeldresolutie kun je terugvinden. Je kunt zelfs zien met welk type iPhone de foto is gemaakt. Op je Mac kun je deze EXIF-data op verschillende manieren bekijken en met iOS 15 is deze info via de Foto’s-app ook op je iPhone en iPad te zien.

EXIF-data bekijken op iPhone en iPad

Vanaf iOS 15 is het ook mogelijk om op rechtstreeks in de Foto’s-app de EXIF-informatie te zien. Voorheen had je daar altijd aparte apps of een Siri Shortcut voor nodig, maar dat hoeft nu dus niet meer. Het is zelfs mogelijk om de tijd en datum handmatig aan te passen.

Met de volgende stappen kun je de EXIF-data bekijken op een iPhone of iPad:

  1. Open de Foto’s-app op de iPhone of iPad.
  2. Open de foto die je wilt bekijken.
  3. Druk op het ronde i’tje in de balk onderin beeld.
  4. Bekijk nu alle informatie over de foto.
  5. Pas de EXIF-data eventueel aan door op Bewerk te tikken. Je kunt de datum, tijd en locatie aanpassen.

EXIF-info in iOS 15

Soms staan er ook sterretjes bij het informatiesymbool. Dit betekent dat de Foto’s-app jouw foto kan vergelijken met afbeeldingen op het web, zodat beter kan worden ingeschat wat er precies op de foto staat. Als je bijvoorbeeld een foto van een bloem hebt geschoten, wordt deze naast vergelijkbare afbeeldingen op het internet gelegd, zodat het soort bloem kan worden bepaald. Dit is erg handig als je bijvoorbeeld de foto probeert terug te vinden en simpelweg zoekt op de naam van de bloem. Deze Visual Look Up-functie is nieuw in iOS 15. Zo ontdek je meer over kunst, bezienswaardigheden, natuur, boeken en dieren door op een foto te tikken op je toestel of op het web (zie afbeelding hieronder).

Visual Look Up

EXIF-data bekijken met iPhone- en iPad-apps van derden

Vind je dat de EXIF-functie in iOS 15 tekort schiet, of heb je nog geen iOS 15 geïnstalleerd dan kun je ook de EXIF-informatie opvragen met apps van derden. Bekijk ook onze tip over EXIF-gegevens verwijderen op de iPhone.

Er zijn veel EXIF-apps die deze mogelijkheid bieden, zoals EXIF Viewer by Fluntro. Iets goedkoper is ViewExif, een veelgebruikte app die samenwerkt met de standaard Foto’s-app. Deze biedt de mogelijkheid om een versie zonder metadata te delen met anderen.

Met de app Metapho kun je ook metadata bekijken. Je kunt deze app gratis installeren, maar wil je de metadata zoals datum en locatie verwijderen, dan heb je hiervoor een in-app aankoop nodig. De app kan ook gevoelige EXIF-informatie verwijderen uit een foto voordat je deze rondstuurt.

Een andere manier om EXIF-data op te vragen is via een Shortcut. In onze achtste editie van de Shortcuts Sunday vind je een handige opdracht om snel en eenvoudig gegevens over een foto op te vragen.

Bekijk ook

Shortcuts Sunday #8: iDevice frames, Watermarker en EXIFdata

Met Siri Shortcuts en de Opdrachten-app is heel veel mogelijk. In dit zevende deel van 'Shortcuts Sunday' brengen we drie Shortcuts onder de aandacht: frames om je eigen screenshot, een watermerk toevoegen en gegevens van een foto ophalen.

EXIF-data bekijken op de Mac

Op de Mac kun je de EXIF-data van een foto vlug bekijken via de Finder. Klik met de rechtermuisknop op een foto en kies Toon info. Je krijgt nu een informatiepaneel te zien met onder andere de resolutie.

Je kunt ook in Foto’s op de Mac kijken. Dat doe je zo.

  1. Open Foto’s voor de Mac.
  2. Ga naar de foto waarvan je de EXIF-data wilt bekijken.
  3. Doe een rechtermuisklik op de foto en druk in het snelmenu dat verschijnt op Toon info.
  4. Nu verschijnt het info-venster waarin alle beschikbare metadata van de foto te zien is.

EXIF info in Mac Foto's-app

De camera-instellingen staan allemaal bij elkaar, inclusief de vermelding welke camera is gebruikt. Bovenaan zie je de bestandsnaam van de foto en de datum en tijd wanneer de foto is geschoten. Als er GPS-informatie is toegevoegd aan de foto, dan krijg je onderaan een kaart met de plek van de foto.

Wat is EXIF metadata?

Elke foto die je maakt bevat een hoop extra informatie die in het bestand wordt opgeslagen. De meeste digitale camera’s leggen deze EXIF-data automatisch vast, tenzij je het handmatig uitschakelt. Metadata is handig om bijvoorbeeld een bepaalde foto terug te vinden op basis van tijdstip of locatie. Het kan echter ook persoonlijke data bevatten, bijvoorbeeld waar je woont. Apple gebruikt de EXIF-data op de iPhone bijvoorbeeld om te laten zien welke foto’s je op een bepaalde locatie hebt genomen. Je hebt zelf in de hand of je deze EXIF-data ook met anderen deelt wanneer je deze foto naar iemand verstuurt. Lees in het onderstaande artikel hoe je locatiegegevens verwijdert van foto’s.

Meer over je EXIF-data verwijderen uit foto’s lees je in onze aparte tip.

Bekijk ook

Locatie uit foto's verwijderen voor meer privacy: zo werkt het

Dankzij de EXIF- en locatiedata is te achterhalen waar een foto is gemaakt, op welk tijdstip en met welk type toestel. Dit kan je privacy in gevaar brengen, bijvoorbeeld omdat mensen kunnen zien waar je woont. Deze EXIF- en locatiedata kun je gemakkelijk verwijderen op de iPhone, iPad en Mac. Wij laten zien hoe dat werkt.