QuickTake filmen met iPhone.

QuickTake op de iPhone: zo kun je snel filmen vanuit de fotostand

Nu met inzoomen vanaf iOS 15
Met de iPhone kun je supersnel wisselen van het maken van een foto tot het schieten van een filmpje. Je kan met QuickTake snel een video opnemen zonder de fotostand te verlaten. Wij laten je zien hoe dit moet.

Snel filmen met QuickTake

Je kan op de iPhone zowel foto’s maken als video’s opnemen. In de Camera-app veeg je naar rechts om te wisselen tussen de foto- en video-stand, maar je kunt ook op een andere manier filmpjes maken. In deze tip leggen we je uit hoe je snel video’s maakt dankzij QuickTake op de iPhone.

Wat is QuickTake op de iPhone?

QuickTake is een handige functie voor de iPhone-camera waarmee je snel een filmpje kan maken zonder naar de uitgebreide videomodus te gaan. Er gelden wel enkele beperkingen, want de QuickTake stand is iets minder uitgebreid. Zo kun je via deze modus kortere video’s maken en geldt er een standaard resolutie zonder stereogeluid of audiozoom. Wil je dit allemaal wel gebruiken, dan moet je dus zoals altijd naar de videomodus gaan.

QuickTake snel filmen met je iPhone.

Welke toestellen zijn geschikt voor QuickTake?

Niet alle toestellen zijn geschikt voor QuickTake. Je kunt het gebruiken op deze modellen:

Hoe kan ik QuickTake op de iPhone gebruiken om snel video’s te maken?

Om snel video’s op de iPhone te maken, hoef je alleen maar de sluiterknop ingedrukt te houden. De knop verandert van een witte fotoknop naar een rode video-opname knop en bovenin beeld verschijnt de teller die aangeeft hoe lang je opname al loopt. Om de opname te stoppen, haal je je vinger van het scherm. Wil je liever snel filmen zonder je vinger op het scherm te houden, dan kan dat ook:

  1. Open de Camera-app en ga naar de standaard fotomodus.
  2. Hou de sluiterknop ingedrukt om snel een video te maken.
  3. Zodra deze rood is, sleep je deze naar de rechterkant op het slotje. Hou je de iPhone horizontaal, dan veeg je omhoog of naar beneden.
  4. Haal nu je vinger van het scherm. De camera blijft draaien totdat je op de stopknop drukt. Met de witte knop kun je tijdens het filmen een foto maken.

QuickTake vergrendelen.

Hou er dus rekening mee dat je bij het filmen op deze manier geen aanpasbare resolutie kan kiezen en filmt zonder stereogeluid en audiozoom. Wil je dat wel, gebruik dan de videomodus.

Een alternatieve manier om QuickTake te gebruiken, is door één van de volumeknoppen ingedrukt te houden. Het voordeel is dat je op deze manier niet je vinger op het scherm hoeft te houden en je je iPhone wat stabieler vasthoudt, maar het is dan niet mogelijk om de opname te locken en de iPhone los te laten. Zodra je je vinger van de knop haalt, stopt de opname. Je kunt in de instellingen van de Camera-app ook aangeven dat de volume omhoog-knop gebruikt wordt voor het maken van burstfoto’s. Staat deze instelling aan, dan gebruik je de volume omlaag-knop voor het maken van QuickTake-video’s.

Bekijk ook

Burstmode op de iPhone gebruiken voor sport- en actiefoto's

Met de burstmode kun je snel een reeks foto's achter elkaar maken, ideaal voor sport, actiefoto's en snelle bewegingen zoals bij kinderen. Deze tip legt uit hoe de burstmode van de iPhone-camera werkt.

Inzoomen met QuickTake

Vanaf iOS 15 is het ook mogelijk om tijdens het maken van een QuickTake-video in en weer uit te zoomen. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen, is je vinger omhoog vegen (om in te zoomen) en omlaag te vegen (om weer uit te zoomen). Hou er rekening mee dat dit alleen werkt als je vanuit de start van QuickTake je vinger op het scherm houdt. Het werkt dus niet als je de opname vergrendelt door naar rechts te vegen.

QuickTake, Apple's oude digitale camera
QuickTake is bovendien, niet geheel toevallig, de naam van Apple’s eerste eigen digitale camera. Deze verscheen in 1994 en werd drie jaar later weer uit de handel gehaald. Er waren drie verschillende modellen, die geproduceerd werden door Kodak en Fujifilm. Wil je meer weten over deze Apple QuickTake camera, dan lees je er op Wikipedia alles over.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.