Een iPhone ontgrendelen met toegangscode of Touch ID.

Pincode vergeten van iPhone of iPad, wat nu?

Ben je de toegangscode van je iPhone of iPad vergeten? Dit zijn 4 manieren om toch weer toegang te krijgen tot je toestel, vaak zelfs zonder dat je gegevens kwijtraakt!

Pincode iPhone vergeten? Dit helpt

Ben je de pincode of toegangscode van je iPhone of iPad vergeten? Geen paniek! In deze tip helpen we je om weer toegang te krijgen tot je iPhone of iPad, ook als je de pincode niet meer weet. Verder lees je wat je moet doen als je de simpincode kwijt bent.


Een iPhone ontgrendelen met toegangscode of Touch ID.

Door de komst van Touch ID en Face ID hoef je niet meer zo vaak de toegangscode handmatig in te voeren op je toestel. Daardoor kan het zomaar gebeuren dat je de ingestelde toegangscode vergeet. Of misschien heb je een vergeetachtig familielid, zoals een vader of oma, die echt niet meer weet welke iPhone pincode is gebruikt. Mocht het een keer gebeuren, dan is er geen man overboord. Wij hebben een aantal tips waarmee je snel weer toegang krijgt tot je vergrendelde iPhone of iPad. Is je iPhone geblokkeerd omdat je te vaak de verkeerde iPhone pincode hebt ingevuld? Dan zijn andere maatregelen nodig, die je hieronder leest.

Let op: deze tips kunnen je NIET helpen bij gestolen toestellen. Breng in dat geval het toestel naar het politiebureau of probeer de eigenaar te achterhalen.

Toegangscode iPhone vergeten

Apple heeft een aantal beveiligingsmaatregelen genomen, om te voorkomen dat anderen toegang krijgen tot jouw iPhone of iPad. Eén daarvan is dat je maar een beperkt aantal keren een pincode mag invoeren. Als je zes keer een foute pincode invoert wordt je iPhone (tijdelijk) geblokkeerd en moet je een minuut wachten om het nog eens te proberen. Je kunt maximaal tien pincodes invoeren, maar je moet tussen elke poging wel steeds langer wachten. Je krijgt dan de melding:
“iPhone is geblokkeerd: u moet XX minuten wachten”

Heb je echt geen flauw idee wat je pincode is of heb je alle pogingen opgebruikt, moet je je iPhone herstellen. Met de stappen hieronder doe je dat snel en gemakkelijk, waarbij we vier situaties onderscheiden.

Welke is op jou van toepassing?

Herstellen van je toestel is alleen mogelijk als jij de eigenaar van het toestel bent en je iCloud-wachtwoord weet. Het werkt dus niet als je een tweedehands gekochte iPhone hebt, waarvan je de pincode niet weet. In dat geval zit er niets anders op dan contact op te nemen met de vorige eigenaar van de iPhone, om te zorgen dat deze persoon Zoek mijn iPhone uitschakelt.

We gaan er vanuit dat je nieuwste iOS-versie hebt geïnstalleerd, over de nieuwste versie van iTunes beschikt en recent een backup hebt gemaakt. Het maakt niet uit of het gaat om een backup via iTunes of een iCloud-backup.

Beschik je niet over een backup, dan is er ook altijd nog een oplossing, maar daarbij kun je wel wat data kwijtraken.

Optie 1: Ik heb een backup en Zoek mijn iPhone is actief
In dit geval maken we gebruik van Zoek mijn iPhone om het toestel op afstand te wissen. Hiervoor volg je onderstaande stappen:

  1. Ga naar iCloud.com/find en log in met je Apple ID.
  2. Klik op Alle apparaten bovenin het venster.

iCloud pincode vergeten

  1. Klik op het apparaat dat je wilt wissen.
  2. Bevestig dat je het apparaat en de toegangscode wilt wissen. Binnen enkele seconden start het proces en er wordt ter bevestiging ook een mailtje naar je iCloud-adres verzonden.

iPhone wissen

  1. Pak de gewiste iPhone of iPad en volg de stappen op het scherm om het apparaat weer in gebruik te nemen.
  2. Geef aan dat je de meest recente backup wilt terugzetten op je apparaat.

Optie 2: Ik heb een backup en gebruik géén Zoek mijn iPhone
Als je recent via iTunes of iCloud een reservekopie hebt gemaakt dan kun je met de volgende stappen je iPhone herstellen:

  1. Sluit de iPhone of iPad aan op de computer en wacht tot het apparaat in iTunes verschijnt. Gebruik bij voorkeur de computer die je normaal ook gebruikt.
  2. Als het toestel is gevonden wordt er automatisch een iTunes-backup gemaakt. Gebeurt dit niet, dan moet je handmatig dwingen om een backup te maken. Hiervoor klik je op Maak reservekopie.
  3. Is de backup klaar, klik dan op Herstel iPhone.
  4. Na het herstellen van de iPhone zet je de reservekopie terug (zie hieronder). Dit kan via iTunes of via iCloud.

iPhone herstellen in iTunes

Reservekopie terugzetten
Je kunt op verschillende manieren een reservekopie (backup) terugzetten. Dit kan via iTunes of iCloud, afhankelijk van de methode die jij het laatst hebt gebruikt. Beide mogelijkheden worden in aparte tips beschreven:

Optie 3: Ik heb geen backup
Dit is een ongunstig scenario. Het betekent namelijk dat je data en instellingen kwijt bent, maar je kunt gelukkig nog wel toegang krijgen tot je toestel. In dit geval moet je de iPhone in DFU-modus zetten. Dit is een speciale herstelmodus die vaak wordt gebruikt bij het jailbreaken, maar die ook van pas komt als er iets mis is met je iPhone. Vervolgens kun je via iTunes de nieuwste iOS-versie installeren en je toestel opnieuw inrichten.

Overigens ben je nooit al je data kwijt. E-mail, adressen en andere info die je bijvoorbeeld synchroniseert met Apple’s iCloud, Google Drive, Gmail en Google Agenda ben je niet kwijt. Zodra je inlogt met je Google-account haalt de iPhone deze gegevens weer op van de servers. Dat geldt ook voor andere diensten die je gebruikt, bijvoorbeeld van Microsoft en Dropbox.

Optie 4: Ik heb geen backup en ben mijn pincode en Apple ID-wachtwoord kwijt

Heb je nooit backups gemaakt, weet je je pincode niet meer en ben je ook het wachtwoord van je Apple ID kwijt, dan zit je met een serieus probleem. Maar er is nog hoop: je hebt bij het aanmaken van je Apple ID drie beveiligingsvragen ingevuld, je hebt een telefoonnummer opgegeven voor noodgevallen of je hebt een herstelsleutel uitgeprint voor tweestapsverificatie.

Ga naar de website iforgot.apple.com om hulp te krijgen bij het inloggen met je Apple ID. Apple kan een bericht sturen naar al je geregistreerde apparaten, bijvoorbeeld jouw Mac. Je kunt daarop dan een nieuw wachtwoord aanmaken. Ook kan Apple een linkje sturen naar een geregistreerd telefoonnummer, om op die manier je wachtwoord te herstellen. Of je kunt de herstelsleutel, die je ergens veilig hebt opgeborgen, invoeren om weer toegang te krijgen tot je account. Daarna volg je de stappen bovenin dit artikel voor het herstellen van de iPhone. Een backup kun je in dat geval helaas niet terugzetten.

Beveiligingsvragen Apple ID vergeten.

Weet je je Apple ID niet meer, dan kun je op de link Apple ID vergeten? klikken om je Apple ID te achterhalen. Hiervoor moet je je voornaam, achternaam en e-mailadres invullen.

Ben je de antwoorden op de Apple beveiligingsvragen vergeten, dan is er nog steeds hoop: je kunt eventueel contact opnemen met Apple om aan de hand van enkele controlevragen toch nog toegang te krijgen tot je account.

Bij het kiezen van de beveiligingsvragen is het handig om vragen te verzinnen die jouw huisgenoten eventueel kunnen beantwoorden in noodsituaties. Stel dat je een ongeluk krijgt en door hersenbeschadiging niets meer kunt herinneren, dan is het wel zo prettig als de antwoorden op de beveiligingsvragen zijn te achterhalen.

Simpincode vergeten
We hebben het tot nu toe gehad over de iPhone-toegangscode waarmee je je toestel kunt ontgrendelen. Daarnaast is er nog een andere pincode waar je mee te maken kunt krijgen: de pincode van je simkaart. Ben je die vergeten, dan lees je in ons aparte artikel over de simpincode instellen en wijzigen hoe je dit aanpakt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt juli 2018
Categorie Basisfuncties
Onderwerpen beveiliging, pincode, toegangscode
Devices iPad, iPhone
Software iOS