Een iPhone ontgrendelen met toegangscode of Touch ID.

Toegangscode vergeten van iPhone of iPad, wat nu?

Ben je de toegangscode van je iPhone of iPad vergeten? Dit zijn 4 manieren om toch weer toegang te krijgen tot je toestel, vaak zelfs zonder dat je gegevens kwijtraakt.

We hopen natuurlijk niet dat je je code bent vergeten, maar het kan gebeuren. Met deze tips kun je proberen je gegevens te redden, want het is niet per se nodig om gelijk je hele toestel te wissen. Dus geen zorgen: er is nog hoop dat je in je iPhone of iPad kunt. Ook als je iPhone geblokkeerd is zijn er mogelijkheden. Ben je de code van je simkaart vergeten? Ook daar helpen we je mee.

Let op: deze tips kunnen je NIET helpen bij gestolen toestellen. Breng in dat geval het toestel naar het politiebureau of probeer de eigenaar te achterhalen.

Toegangscode iPhone vergeten

Apple neemt een aantal beveiligingsmaatregelen om te voorkomen dat anderen toegang krijgen tot jouw iPhone of iPad. Eén daarvan is dat je maar een beperkt aantal keren een pincode mag invoeren. Als je zes keer een foute pincode invoert wordt je iPhone (tijdelijk) geblokkeerd en moet je een minuut wachten om het nog eens te proberen. Je kunt maximaal tien pincodes invoeren, maar je moet tussen elke poging wel steeds langer wachten. Je krijgt dan de melding:
“iPhone is geblokkeerd: je moet XX minuten wachten”

Heb je echt geen flauw idee wat je pincode is of heb je alle pogingen opgebruikt, moet je je iPhone herstellen. Met de stappen hieronder doe je dat snel en gemakkelijk, waarbij we vier situaties onderscheiden.

Welke is op jou van toepassing?

Herstellen van je toestel is alleen mogelijk als jij de eigenaar van het toestel bent en je iCloud-wachtwoord weet. Het werkt dus niet als je een tweedehands gekochte iPhone hebt, waarvan je de pincode niet weet. In dat geval zit er niets anders op dan contact op te nemen met de vorige eigenaar van de iPhone, om te zorgen dat deze persoon Zoek mijn iPhone uitschakelt.

We gaan er vanuit dat je nieuwste iOS-versie hebt geïnstalleerd, over de nieuwste versie van macOS of iTunes voor Windows beschikt en recent een backup hebt gemaakt. Het maakt niet uit of het gaat om een backup via Finder/iTunes voor Windows of een iCloud-backup.

Beschik je niet over een backup, dan is er ook altijd nog een oplossing, maar daarbij kun je wel (een deel van) je gegevens kwijtraken.

Optie 1: Ik heb een backup en Zoek mijn iPhone is actief
In dit geval maken we gebruik van Zoek mijn iPhone om het toestel op afstand te wissen. Hiervoor volg je onderstaande stappen:

 1. Ga naar iCloud.com/find en log in met je Apple ID.
 2. Klik op Alle apparaten bovenin het venster.

iCloud apparaten

 1. Klik op het apparaat dat je wilt wissen.
 2. Bevestig dat je het apparaat en de (toch al vergeten) code wilt wissen. Binnen enkele seconden start het proces en er wordt ter bevestiging ook een mailtje naar je iCloud-adres verzonden.

Zoek mijn iPhone iCloud

 1. Pak de gewiste iPhone of iPad en volg de stappen op het scherm om het apparaat weer in gebruik te nemen.
 2. Geef aan dat je de meest recente backup wilt terugzetten op je apparaat.

Optie 2: Ik heb een backup en gebruik géén Zoek mijn iPhone
Als je recent via Finder, iTunes voor Windows of iCloud een reservekopie hebt gemaakt dan kun je met de volgende stappen je iPhone herstellen:

 1. Sluit de iPhone of iPad aan op de computer en wacht tot het apparaat in Finder of iTunes verschijnt. Gebruik bij voorkeur de computer die je normaal ook gebruikt.
 2. Als het toestel is gevonden, klik dan in Finder op het toestel of selecteer het in iTunes voor Windows.
 3. Er wordt automatisch een backup gemaakt. Gebeurt dit niet, dan moet je handmatig aangeven een backup te maken. Hiervoor klik je op Maak reservekopie.
 4. Is de backup klaar, klik dan op Herstel iPhone.
 5. Na het herstellen van de iPhone zet je de reservekopie terug (zie hieronder). Dit kan via Finder, iTunes voor Windows of via iCloud.

Herstel iPhone via Finder

Reservekopie terugzetten
Je kunt op verschillende manieren een reservekopie (backup) terugzetten. Dit kan via Finder, iTunes voor Windows of iCloud, afhankelijk van de methode die jij het laatst hebt gebruikt. Beide mogelijkheden worden in aparte tips beschreven:

Optie 3: Ik heb geen backup
Dit is een ongunstig scenario. Als je je code vergeten bent en geen backup hebt betekent het dat je in ieder geval een deel van je data en instellingen kwijt bent, maar je kunt gelukkig nog wel toegang krijgen tot je toestel. In dit geval moet je de iPhone in DFU-modus zetten. Dit is een speciale herstelmodus die van pas komt als er iets mis is met je iPhone. Vervolgens kun je via Finder of iTunes voor Windows de nieuwste iOS-versie installeren en je toestel opnieuw inrichten.

Overigens ben je nooit al je data kwijt. E-mail, adressen en andere info die je bijvoorbeeld synchroniseert met Apple’s iCloud, Google Drive, Gmail en Google Agenda ben je niet kwijt. Zodra je inlogt met je Google-account haalt de iPhone deze gegevens weer op van de servers. Dat geldt ook voor andere diensten die je gebruikt, bijvoorbeeld van Microsoft en Dropbox.

Optie 4: Ik heb geen backup en ben mijn pincode en Apple ID-wachtwoord kwijt

Heb je nooit backups gemaakt, ben je je code vergeten en ben je ook het wachtwoord van je Apple ID kwijt, dan zit je met een serieus probleem. Maar er is nog hoop: je hebt bij het aanmaken van je Apple ID drie beveiligingsvragen ingevuld, je hebt een telefoonnummer opgegeven voor noodgevallen of je hebt een herstelsleutel uitgeprint voor tweestapsverificatie.

Ga naar de website iforgot.apple.com om hulp te krijgen bij het inloggen met je Apple ID. Apple kan een bericht sturen naar al je geregistreerde apparaten, bijvoorbeeld jouw Mac. Je kunt daarop dan een nieuw wachtwoord aanmaken. Ook kan Apple een linkje sturen naar een geregistreerd telefoonnummer, om op die manier je wachtwoord te herstellen. Of je kunt de herstelsleutel, die je ergens veilig hebt opgeborgen, invoeren om weer toegang te krijgen tot je account. Daarna volg je de stappen bovenin dit artikel voor het herstellen van de iPhone. Een backup kun je in dat geval helaas niet terugzetten – die is er immers niet.

Apple ID wachtwoord vergeten iForgot

Weet je je Apple ID niet meer, dan kun je op de link Apple ID vergeten? klikken om je Apple ID te achterhalen. Hiervoor moet je je voornaam, achternaam en e-mailadres invullen.

Ben je de antwoorden op de Apple beveiligingsvragen vergeten, dan is er nog steeds hoop: je kunt eventueel contact opnemen met Apple om aan de hand van enkele controlevragen toch nog toegang te krijgen tot je account.

Bij het kiezen van de beveiligingsvragen is het handig om vragen te verzinnen die jouw huisgenoten eventueel kunnen beantwoorden in noodsituaties. Stel dat er onverhoopt iets gebeurt waardoor jij de antwoorden niet meer weet of kunt vertellen, dan is het wel zo fijn als anderen het voor je kunnen doen.

Simpincode vergeten
We hebben het tot nu toe gehad over de iPhone-toegangscode waarmee je je toestel kunt ontgrendelen. Daarnaast is er nog een andere pincode waar je mee te maken kunt krijgen: de pincode van je simkaart. Ben je die vergeten, dan lees je in ons aparte artikel over de simpincode instellen en wijzigen hoe je dit aanpakt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!