TestFlight-app

Zo werkt TestFlight: iOS-apps betatesten op iPhone en iPad

Met TestFlight kun je iOS-apps betatesten. Deze tip legt uit hoe je TestFlight gebruikt als ontwikkelaar en als betatester, via de TestFlight-app.

TestFlight gebruiken om apps te (laten) testen

Appontwikkelaars kiezen steeds vaker voor TestFlight, een online dienst waarmee je apps kunt betatesten voordat ze in de App Store verschijnen. In dit artikel lees je hoe het werkt, zowel voor ontwikkelaars als voor betatesters en gebruikers.

Spring meteen naar het onderwerp waar je meer over wilt weten:


TestFlight-app

Zo werkt TestFlight

Met TestFlight kun je als betatester gemakkelijk nieuwe versies van een app installeren. Zeker sinds Apple TestFlight heeft overgenomen is het steeds gemakkelijker geworden om apps te testen.

Vroeger was het testen van apps erg foutgevoelig. Er ging nogal wat mis en ontwikkelaars werden overspoeld met supportvragen. Gelukkig is dat met de komst van TestFlight niet meer nodig, omdat veel handelingen automatisch worden uitgevoerd. Het werkt op dezelfde manier als je in de App Store gewend bent.

Stap 1: TestFlight-app installeren

Voordat je een app kunt gaan testen moet je eerst de TestFlight-app downloaden uit de App Store:

 1. Download de TestFlight-app via deze link.
 2. Open de app en ga akkoord met de voorwaarden.
 3. Log in met het Apple ID waarmee je de apps wilt gaan testen.

Stap 2: Uitnodiging ontvangen om een app te testen

Je kunt alleen beta-apps testen als je een uitnodiging van de ontwikkelaar hebt gekregen. Dit is een speciale link die via e-mail wordt toegestuurd:

 1. Vraag de ontwikkelaar om een uitnodiging via e-mail.
 2. Open de e-mail op je iPhone en klik op de link Start testing in de uitnodiging.
 3. Je wordt nu doorgestuurd naar de TestFlight-app, waar de app in jouw lijstje komt te staan. Dit lijkt op de App Store. Tik op de knop Install om de betreffende app te installeren. Krijg je een melding dat je de app al geïnstalleerd hebt, bijvoorbeeld een officiële publieke versie, dan kun je gewoon op Install drukken. De publieke versie zal daarbij wel worden vervangen door de betaversie.
 4. TestFlight zal de app installeren en na afloop kun je op de knop Open tikken.

TestFlight-app op de iPhone

Een andere manier om een app toe te voegen is via de knop Redeem linksboven. Daarbij moet je een code invoeren, die vergelijkbaar is met promocodes voor apps.

Stap 3: Feedback sturen over een app

Betaversies van apps zijn bedoeld om zoveel mogelijk fouten eruit te halen, voordat de app officieel wordt uitgebracht. Maak dus vooral gebruik van de mogelijkheid om nuttige feedback naar de ontwikkelaar te sturen. Dat kan vaak op twee manieren: via TestFlight en via een feedback-formulier in de app zelf.

Wil je feedback sturen via de TestFlight-app, dan is dit de meest snelle manier:

 1. Druk met 3D Touch op het appicoontje.
 2. Kies de optie Stuur betafeedback en omschrijf wat het probleem is.

Beta-app feedback sturen

Er is ook een iets omslachtiger manier:

 1. Open de TestFlight-app op je iPhone en tik op de naam van de app, bijvoorbeeld iCulture.
 2. Je komt nu op een scherm met meer informatie over de app, net zoals je in de App Store gewend bent.
 3. Tik op Send Feedback en omschrijf wat het probleem is.
 4. Je stuurt de e-mail vervolgens rechtstreeks naar de ontwikkelaar.

Hoe het insturen van feedback in een app is geregeld, verschilt per app. Meestal vind je hiervoor een optie in het instellingenmenu of op het tabblad Meer. In de iCulture-app kun je via Meer > Stuur feedback over de iCulture-app de gevonden bugs doorgeven.

iCulture-app betatest TestFlight

Stap 4: Updates van betaversies installeren

Zodra er een nieuwe betaversie klaarstaat krijg je een melding vanuit de TestFlight-app. Je opent de app en tikt op het knopje Update, op een soortgelijke wijze als je in de App Store gewend bent.

Via een linkje onderaan in de TestFlight-app (zie pijl) bereik je de instellingen voor notificaties. Je kunt aangeven of je informatie over beta-updates via een pushbericht of e-mail wilt ontvangen. Bij sommige apps kun je ook aangeven of je meldingen wilt voor tvOS- en watchOS-updates.

TestFlight-notificaties en stoppen

Stap 5: Afmelden voor een betatest

Als de app uiteindelijk in de App Store is verschenen, kun je eventueel de betaversie van je toestel verwijderen. Dit doe je op de gebruikelijke manier: door met je vinger iets harder op het appicoontje te drukken, zodat de iconen gaan wiebelen.

Beta-apps hebben een beperkte gebruiksduur van ongeveer 90 dagen. Daarna kun je de app niet meer opstarten, tenzij je tussentijdse updates installeert. Je kunt de app daarna verwijderen.

Je hoeft je niet persoonlijk af te melden bij de ontwikkelaar als je wilt stoppen met de betatest. Wil je om wat voor reden dan ook tussentijds stoppen met de betatest, dan kun je dat expliciet aangeven:

 1. Open de TestFlight-app en tik op de app waarmee je niet langer wilt betatesten.
 2. Blader helemaal omlaag en tik op Stop Testing.
 3. Je kunt nu niet langer betaversies gebruiken, totdat je weer opnieuw wordt uitgenodigd door de ontwikkelaar.

Je kunt op elk moment de beta-app weggooien en weer teruggaan naar een publieke versie van de app, ook als dat een oudere versie is. Doe je niets, dan zal de ontwikkelaar je na verloop van tijd verwijderen uit de lijst met betatesters.

Interessante weetjes voor betatesters

Hieronder vind je enkele interessante wetenswaardigheden over het testen met TestFlight:

 • Een testversie van een app wordt ook wel een ‘build’ genoemd.
 • Ontwikkelaars kunnen meerdere varianten van een beta-app beschikbaar stellen. Het kan dus zijn dat jij een andere build krijgt dan een vriend, die ook betatester is.
 • Als betatester kun je de app op maximaal 10 toestellen installeren.
 • Er is geen maximum aan het aantal apps dat je kunt testen in een betatest. Je kunt dus betatester zijn voor duizenden apps, als je dat zou willen.
 • Je hebt als betatester een toestel met iOS 8 of later nodig.
 • Het is (nog) niet mogelijk om Mac-apps te testen met TestFlight.
 • Een oranje stipje naast de naam van een app, geeft aan dat het een betaversie is.
 • De betaperiode duurt 90 dagen, vanaf het moment dat de app beschikbaar is gesteld aan de testers. In de TestFlight-app zie je hoe lang de testperiode nog duurt.
 • Bij beta-apps hoef je niet te betalen voor in-app aankopen, maar informeer vooraf wel even bij de ontwikkelaar of dat zo is.

TestFlight voor ontwikkelaars

Ontwikkelaars maken steeds vaker gebruik van TestFlight, vooral omdat het Apple’s officiële methode is voor het testen van betaversies. De communicatie met betatesters verloopt ook veel gemakkelijker via deze tool. Je kunt als ontwikkelaars steeds nieuwe builds uitbrengen en de betatesters kunnen deze moeiteloos installeren. Omdat alles bijna net zoals de App Store werkt, hoef je gebruikers nauwelijks nog uitleg te geven. Testers hebben alleen een Apple ID nodig, de rest wijst zich vanzelf.

Om TestFlight te kunnen gebruiken heb je het volgende nodig:

 • Een Apple Developer-account.
 • Een app die je wilt laten testen (deze hoeft nog niet in de App Store te staan).
 • Gebruikers die beschikken over een Apple ID.

Meestal zul je kiezen voor een gevarieerde groep betatesters: mensen die beschikken over verschillende toestellen met diverse iOS-versies. Met TestFlight kun je de testers verdelen over meerdere groepen, die elk verschillende builds van een app krijgen toegestuurd. Zo kun je een A/B-test uitvoeren, om te zien welke variant het best bevalt. Ook kun je met een build verder blijven testen, nadat deze live is gegaan in de App Store.

Het werkt als volgt:

 1. Via iTunes Connect kun je de verschillende betaversies van de app uploaden.
 2. Ga naar het onderdeel My Apps en je ziet op het tabblad Prerelease welke apps er klaarstaan, die nog niet officieel zijn uitgebracht.
 3. Je tikt bij elke testversie een toelichting wat de nieuwe functies zijn en waar de betatesters op moeten letten, bijvoorbeeld om dat ze intensief moeten testen op de iPad. Zitten er nieuwe functies in de app, dan kun je de testers instructies geven om daar extra op te letten.
 4. Ga naar het onderdeel Users and Roles om nieuwe testers uit te nodigen. Je kunt testers indelen in verschillende groepen. Ook kun je testers een bepaalde rol geven, bijvoorbeeld ‘technisch’ of ‘eindgebruiker’. Er is bovendien onderscheid tussen interne en externe testers.
 5. Met de knop Edit kun je nieuwe gebruikers toevoegen. Van alle gebruikers hoef je alleen het Apple ID te weten. Meestal zal dit een e-mailadres zijn.

TestFlight groep maken

 • Ga je terug naar het onderdeel My Apps, dan kun je met een schakelaar aangeven of een bepaalde prerelease/build beschikbaar moet worden gesteld via TestFlight Beta Testing.
 • Testers kunnen via TestFlight feedback geven, zoals hierboven uitgelegd bij stap 3. Ontwikkelaars gebruiken ook nog wel aanvullende tools, zoals Crashlytics.
 • Interessante weetjes voor ontwikkelaars

  Voor ontwikkelaars zijn dit nog wat leuke wetenswaardigheden:

  • Ontwikkelaars kunnen maximaal 10.000 personen aanwijzen als betatester.
  • In een organisatie kun je maximaal 25 mensen aanwijzen die een beheerrol krijgen in het testtraject. Dat betekent dat ze een rol Admin of Technical krijgen en de app op maximaal 30 toestellen kunnen installeren.
  • Op de website van Apple vind je een video, die duidelijk uitlegt hoe een en ander werkt.

  Andere tips op dit gebied:

  Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

  Informatie

  Laatst bijgewerkt april 2020
  Categorie Apps
  Onderwerp testflight