CarPlay in een 2021 Volkswagen Polo

‘Apple wil CarPlay een grotere rol laten spelen: ook airco, stoelen en meer bedienen’

Apple wil gebruikers van CarPlay meer laten doen dan alleen het bedienen van muziek, bellen en berichten sturen. Bronnen zeggen dat Apple werkt aan het mogelijk maken van het aansturen van de airco, je stoelen en nog veel meer.

CarPlay is Apple’s systeem voor in de auto, waarmee je sommige apps van je iPhone op een verantwoorde manier kan gebruiken tijdens het rijden. Denk aan het bellen via Siri, het starten van je favoriete afspeellijst in Apple Music of Spotify en het navigeren met Apple Kaarten of Google Maps. Maar CarPlay draait nu nog volledig om het bedienen van je iPhone in de auto. Apple wil daar verandering in brengen: het moet in de toekomst mogelijk zijn om heel veel functies van je auto te via je iPhone en het CarPlay-systeem, zo meldt Bloomberg.

‘CarPlay straks ook voor je airco, stoelen en andere auto-instellingen’

Als je nu gebruikmaakt van CarPlay en via het systeem van je auto zelf naar de radio luistert, moet je vaak uit de CarPlay-omgeving gaan om je radiozender aan te passen (als je geen bediening op het stuur hebt). Ook voor het aanpassen van andere instellingen, zoals die van je speakers, temperatuur in de auto en meer gebruik je het systeem van de auto zelf. Volgens Mark Gurman van Bloomberg werkt Apple aan een nieuw project, genaamd IronHeart, dat hier verandering in brengt.

Je klimaatbediening, ook buiten de auto, ventilatie, instellingen voor speakers, equalizers, tweeters, geluidsbalans en meer, stoelen en armsteunen en brandstofmeter zouden als het aan Apple ligt allemaal via CarPlay te bereiken moeten zijn. Daarvoor is het wel noodzakelijk dat automakers toegang geven tot deze informatie. Als het project IronHeart daadwerkelijk van de grond komt, is de beschikbaarheid dus ook afhankelijk van het merk en automodel.

Met dit project wordt CarPlay dus een middel om nagenoeg alles te bedienen in en rondom de auto. Met de extra gegevens zijn ook meer apps en andere toepassingen mogelijk, zo zegt de bron. In de afgelopen jaren heeft Apple wel meer mogelijkheden geboden aan CarPlay-apps, ook voor het bedienen van de verwarming, maar daar wordt maar zeer beperkt gebruik van gemaakt. Apple heeft sinds ruim een jaar ook de Car Keys, maar ook dat werkt nog alleen maar met BMW. Bloomberg zegt dat autobedrijven mogelijk wel terughoudend zijn in de medewerking.

Nuttige info voor Apple Car?

Een mogelijke reden voor deze terughoudendheid, is dat Apple met deze gegevens mogelijk inzage krijgt in details van auto’s of in hoe gebruikers de functies benutten. Die informatie kan weer gebruikt worden voor het bouwen van de eigen Apple-auto, ook wel Apple Car of Project Titan genoemd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

14 reacties

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.