CarPlay iOS 15 verbeteringen.

Voor onderweg: 4 nieuwe functies in CarPlay in iOS 15

CarPlay heeft in iOS 15 ook weer een aantal nieuwe functies gekregen. Deze nieuwe functies voor CarPlay in iOS 15 maken het gebruik net wat makkelijker.

CarPlay in iOS 15

CarPlay is al jarenlang een vast onderdeel van iOS en inmiddels is het in heel veel auto’s en aftermarket radio’s te vinden. Ieder jaar voegt Apple een aantal nieuwe functies en dat is ook dit jaar het geval. Het zijn geen grote nieuwe functies, maar voornamelijk verbeteringen die je helpen om je ogen op de weg te houden of beter te navigeren. Dit zijn de belangrijkste verbeteringen in CarPlay in iOS 15.

#1 Berichten aankondigen met Siri
Siri kan al berichten aankondigen via de AirPods, maar nu komt de functie ook naar CarPlay. Hierdoor leest Siri hardop je bericht voor zodra je een nieuw bericht via iMessage binnen krijgt. Siri zegt eerst van wie het bericht afkomstig is en leest daarna de inhoud van je bericht voor. Het handige hiervan is dat je je ogen op de weg kan houden, zonder dat je naar het CarPlay-scherm hoeft te kijken. In de instellingen van CarPlay kun je aangeven of Siri berichten moet aankondigen.

CarPlay bericht aankondigen: knop bij nieuw bericht.

Er zijn diverse instellingen mogelijk. Zo kan je aangeven dat CarPlay de voorgaande instelling moet onthouden of dat nieuwe berichten altijd aangekondigd moeten worden. Zodra je een nieuw bericht krijgt, verschijnt er rechtsboven ook een knop om het voor die persoon in- of uit te schakelen. Je leest er meer over in ons artikel over het automatisch voorlezen van berichten in CarPlay.

Bekijk ook

Zo laat je je berichten automatisch voorlezen in CarPlay

Wist je dat je kunt kiezen om automatisch je berichten voor te laten lezen door Siri met CarPlay, zodra je ze ontvangt? In deze tip lees je hoe het werkt en hoe je het in- of uitschakelt.

#2 Nieuwe Apple Kaarten-look
Apple Kaarten heeft een nieuwe look gekregen in iOS 15 en dat zie je ook terug in Apple CarPlay. De kleuren zijn wat feller, de tekst is in een wat dikker lettertype geschreven en in de donkere modus is de weergave ook een stuk duidelijker. De kaart is minder donkergrijs en neigt meer naar donkerblauw, waarbij water en bossen ook duidelijker te herkennen zijn. Een andere nieuwe functie is dat je bij de stembediening ook kan kiezen om alleen waarschuwingen te krijgen. Je krijgt daardoor niet voor elke afslag een steminstructie, maar je hoort het wel als er gevaar op de weg is. Hoe je dat doet lees je in ons artikel over het aanpassen van de navigatiestem in Apple Kaarten.

Apple Kaarten in CarPlay in iOS 15.

In sommige steden heeft Apple Kaarten ook een uitgebreidere en meer gedetailleerde look, maar vooralsnog geldt dat alleen voor enkele grote steden in de VS. In Nederland is de gedetailleerde weergave voor wegmarkeringen, steden, bomen, bossen en gebouwen nog niet beschikbaar.

#3 Focus en niet storen tijdens het rijden
Je kent misschien de functie Niet storen tijdens het autorijden al, waarmee niet storen automatisch ingeschakeld wordt zodra je verbinding maakt met CarPlay of een Bluetooth carkit. De functie is vervangen door de autorijden Focus. Het voordeel is dat je zelf kan kiezen van welke apps of personen je nog wél een melding wil krijgen en dat tijdgevoelige meldingen (bijvoorbeeld van Herinneringen) wel doorkomen. De verzender van een bericht ziet een regelt tekst dat meldingen worden stilgehouden met een focus. De verzender kan dan besluiten om de melding toch te versturen door te tikken op Meld toch.

Bekijk ook

Voorkom afleiding met de Focus-functie

De iPhone en iPad hebben een functie waarmee je meer controle hebt over de binnenkomende meldingen en beschikbare apps. Tijdens het werken, gamen en ontspannen kun je je zorgen dat je meer of minder notificaties binnenkrijgt. In deze gids lees je hoe het werkt.

#4 Vier nieuwe wallpapers
CarPlay heeft in iOS 15 ook vier nieuwe walpapers gekregen. De wallpapers hebben wat weg van de nieuwe standaard iOS 15 wallpaper, maar dan dus in vier verschillende varianten. Er is er eentje met meerdere kleuren en je kan kiezen uit varianten met blauwe, rood en grijze vlakken. Van elke versie is ook een variant voor de donkere modus beschikbaar. Je kan in iOS 15 nog niet zelf een wallpaper voor CarPlay kiezen.

CarPlay wallpapers in iOS 15.

Meer over iOS 15
iOS 15 is de grote update voor de iPhone en iPod touch. Wil je weten of jouw iPhone geschikt is voor iOS 15, dan vind je in ons artikel het antwoord. Lees ons overzicht met de beste iOS 15 functies of check de 50+ iOS 15-ontdekkingen voor nog meer verbeteringen. iOS 15 nog niet geïnstalleerd? Volg dan ons stappenplan voor het installeren van iOS 15. Voor antwoorden op vragen hebben we een uitgebreide iOS 15 FAQ. De meest recente iOS-versie is iOS 16.3.

Revisiegeschiedenis:

  • 2021 - 01 oktober: Artikel bijgewerkt na release van iOS 15.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
1 oktober 2021 om 17:09
Onderwerpen
,
Categorie
iOS
Software
iOS 15

iOS 15

iOS 15 is de grote iPhone software-update van het najaar van 2021. Apple heeft iOS 15 in juni 2021 aangekondigd tijdens de WWDC 2021 en de update is sinds 20 september 2021 beschikbaar. De belangrijkste verbeteringen zijn de nieuwe notificaties, de Focus-functie, de verbeteringen in FaceTime en nieuwe privacy-instellingen. Lees hier alles wat we weten over iOS 15. Deze versie is inmiddels opgevolgd door iOS 16.

iOS 15
27 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.