Apple Watch Series 8 in drie kleuren

Vooruitblik Apple Watch Series 9: dit zijn onze verwachtingen van de nieuwe Apple Watch

Wat heeft de Apple Watch Series 9 te bieden? In deze vooruitblik lees je onze verwachtingen van het nieuwe aankomende model, de Apple Watch Series 9. Welke nieuwe functies komen erin en wanneer kunnen we hem verwachten?

Apple Watch Series 9 verwachtingen

Dit jaar is de Apple Watch Series 9 één van de twee nieuwe Apple Watches van 2023. De afgelopen tijd zijn er al wat geruchten geweest over mogelijke verbeteringen en andere wijzigingen, evenals wanneer we de nieuwe Apple Watch kunnen verwachten. Tijd dus om alles op een rijtje te zetten in deze vooruitblik van de Apple Watch Series 9, met onze verwachtingen en de nieuwste geruchten.

Lees alles over het grote september-event

Het grote iPhone- en Apple Watch-event van Apple wordt vandaag gehouden. Vanaf 19:00 uur bekijk je de Apple-livestream of volg je alle aankondigingen op iCulture. Alles over het grote iPhone 15-event van 2023 van vandaag lees je in onze special. Je volgt daar de liveblog en leest achteraf de samenvatting.

Bekijk ook

Samenvatting: dit heeft Apple aangekondigd tijdens het iPhone 15-event

Apple's iPhone 15-event is afgelopen! Apple heeft de iPhone 15, nieuwe Apple Watches en meer aangekondigd. In deze samenvatting van Apple's iPhone 15-event vind je alle aankondigingen en de belangrijkste verbeteringen op een rij.

#1 Formaten en scherm: twee modellen, 41mm en 45mm

Sinds 2021 en de Apple Watch Series 7 hanteert Apple de formaten van 41mm en 45mm voor de gewone Apple Watch. Er zijn geen concrete aanwijzingen dat dat dit jaar gaat veranderen. Apple doet meestal minimaal drie jaar met de Apple Watch-formaten (38/42mm van 2015 tot 2018, 40/44mm van 2018 tot 2021 en 41/45mm van 2021 tot nu) dus er is nu ook nog geen reden om dit te veranderen. De huidige Apple Watch is groot genoeg en als je toch een groter model wil, is daar altijd nog de 49mm Apple Watch Ultra.

#2 Design en kleuren: ongewijzigd ontwerp, nieuwe kleuren

Qua ontwerp lijkt het er niet op dat er iets gaat veranderen bij de Apple Watch Series 9. Er zijn in het verleden wel eens geruchten geweest dat Apple een Apple Watch met vlakke zijkanten uit gaat brengen, maar daar hebben we de afgelopen twee jaar eigenlijk niets meer van vernomen. De Apple Watch Series 9 zal daardoor nauwelijks te onderscheiden zijn van de Apple Watch Series 7 en Apple Watch Series 8. Maar met kleuren kan Apple toch de Series 9 een iets andere uitstraling geven.

De aluminium variant van de Apple Watch Series 9 zou beschikbaar komen in middernacht, sterrenlicht, zilver, rood en de nieuwe kleur roze. Apple heeft bij voorgaande generaties nog wel eens gekozen voor blauw en groen, maar dergelijke kleuren zitten er dit jaar niet bij, zo lijkt het nu. De roze variant zou kunnen lijken op het vroegere roségoud. Voor wie en donkere versie wil, zal nog steeds uit komen bij middernacht. Spacegrijs of zwart lijkt geen comeback te maken.

Apple Watch Series 9 concept in roze
Concept van roze Apple Watch Series 9 door Parker Ortolani

Naast de aluminium versie, wordt de Series 9 ook weer in roestvrij staal verwacht. Die verwachten we weer in grafiet, zilver en goud. Een titanium variant komt er niet, omdat daar de Apple Watch Ultra voor is.

#3 Nieuwe chip: voor het eerst in jaren een stukje sneller

Maar wat wordt er dan écht nieuw in de Apple Watch Series 9? Een nieuwe kleur is leuk, maar je wil ook wel nieuwe functies of mogelijkheden die je aankoop rechtvaardigen. Apple zou dit jaar met de S9-chip voor het eerst sinds jaren een prestatieverbetering willen realiseren. De nieuwe S9-chip zou gebaseerd zijn op de A15-chip, dat betere prestaties en energiezuinigheid op zou leveren. Daarnaast krijgt de U1-chip, die nauwkeurige locatiebepaling mogelijk maakt, een upgrade naar de U2-chip. Dit wordt op de Apple Watch gebruikt voor de digitale autosleutels in Wallet.

In hoeverre je de betere prestaties in de praktijk daadwerkelijk gaat merken, is nog even de vraag. De huidige Apple Watches draaien al meer dan prima, zonder horten en stoten. Apps starten snel op en je hebt eigenlijk nooit last van laadtijden. Apple zou bijvoorbeeld nog wel de opslagcapaciteit kunnen verhogen, maar de 32GB die er nu in zit is eigenlijk voor de meeste mensen voldoende. Een nieuwe snellere chip heeft dus vooral voordelen als dit ook een nieuwe exclusieve functie mogelijk maakt.

Apple Watch Series 8 Nike+

#4 Nieuwe functies: komt er nog wat nieuws?

Maar helaas: aanwijzingen of geruchten voor nieuwe krachtige functies zijn er nog niet. Diverse betrouwbare bronnen hebben de afgelopen maanden gesteld dat de Apple Watches van dit jaar tamelijk beperkt zijn in de verbeteringen en grotendeels lijken op de voorgangers, met dezelfde mogelijkheden. Dus verwacht dit jaar geen nieuwe gezondheidssensoren (zoals bloedglucose) of spetterende nieuwe functies. Daarentegen is watchOS 10, de aankomende update die standaard ook beschikbaar is op de Apple Watch Series 9, één van de grootste updates ooit voor de Apple Watch. Dit zou het gebrek aan vernieuwingen in de hardware kunnen compenseren, al komen nagenoeg alle functies ook beschikbaar op voorgaande Apple Watch-modellen.

#5 Nieuwe hartslagsensor: nauwkeuriger

Een last-minute gerucht dook afgelopen weekend op. De Apple Watch Series 9 zou een nieuwe generatie hartslagsensor krijgen. Sinds de Apple Watch Series 7 zit er een derde generatie optische hartslagsensor in de Apple Watch. Voor de Apple Watch Series 9 is er volgens bronnen dus sprake van een verbeterde sensor, die nauwkeuriger zou zijn dan voorheen. Of de nieuwe hartslagsensor ook daadwerkelijk nieuwe type metingen kan doen is nog niet bekend, maar een nauwkeurigere sensor komt altijd goed van pas.

#6 Releasedatum: verwacht in september

Het is de verwachting dat de Apple Watch Series 9 in september aangekondigd wordt, tegelijkertijd met de iPhone 15-serie. De datum van het iPhone-event van 2023 is 12 september (vandaag!), dus verwacht ook op die dag de aankondiging van de nieuwe Apple Watch. Een week later zou deze dan in de winkels kunnen liggen, rond 22 september. Bestellen kan wellicht al meteen na de aankondiging. Lees ook ons artikel over de datum van de Apple Watch Series 9.

Bekijk ook

Vanaf wanneer is de Apple Watch Series 9 te bestellen? Dit is wat we weten

De Apple Watch Series 9 komt er bijna aan. Hoewel de releasedatum van de Apple Watch Series 9 nog niet officieel bekend is, zijn er wel al genoeg aanwijzingen naar de datum van de Apple Watch Series 9 en ook de nieuwe Apple Watch Ultra.

#7 Prijs: geen verandering ten opzichte van de Apple Watch Series 8

We denken niet dat Apple veel gaat veranderen aan de prijzen. De Apple Watch Series 8 is nu verkrijgbaar vanaf €499,- (aluminium) en €849,- (roestvrij staal) en dat blijft dus waarschijnlijk zo. Dit zijn de prijzen die we verwachten voor de Apple Watch Series 9:

De grotere 45mm-versie is meestal tussen de €40,- en €50,- duurder. De prijzen zijn gebaseerd op het goedkoopste bandje.

In ons artikel met verwachtingen voor het iPhone 15-event lees je wat er precies allemaal aangekondigd gaat worden.

Bekijk ook

Dit kun je verwachten van Apple's iPhone 15-event van vandaag

September is iPhone-maand. Vandaag onthult Apple tijdens het grootse iPhone-event van september de iPhone 15-serie, maar er komt nog veel meer aan. In deze vooruitblik lees je onze verwachtingen van Apple's iPhone 15-event.

Revisiegeschiedenis:

  • 2023 - 12 september: Artikel bijgewerkt met de nieuwste verwachtingen.

Apple Watch Series 9

De Apple Watch Series 9 is de Apple Watch van 2023 en is de opvolger van de Apple Watch Series 8. Er zijn verbeteringen op het gebied van prestaties, bediening en scherm. Er zit een nieuwere S9-chip in die onder andere het Tik dubbel-gebaar mogelijk maakt, waarmee je de Apple Watch kan bedienen door twee keer met je wijsvinger tegen je duim te tikken. Ook nieuw is de roze uitvoering van de Apple Watch Series 9 in aluminium. Lees hier alles over de Apple Watch Series 9, de overige modellen en meer. Lees ook onze review van de Apple Watch Series 9.

Apple Watch Series 9

Reacties: 1 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.