Wanneer komt Spotify HiFi? Het blijkt een kwestie van geld

Lossless muziek streamen in hoge kwaliteit
Spotify komt met een nieuwe optie voor abonnees. Spotify HiFi is een nieuwe optie met zogenaamde lossless audio in cd-kwaliteit. Hoewel het al in februari 2021 werd aangekondigd is er maanden later nog steeds geen informatie over de kosten en releasedatum.

Update 15 maart 2023: Spotify co-president Gustav Söderström heeft in een interview gezegd dat er alsnog losless muziek naar Spotify komt. Hij kan alleen niet zeggen wanneer. “”We hebben het aangekondigd, maar toen veranderde de industrie om een heleboel redenen,” vertelde Söderström in een podcast van The Verge. “We gaan het doen, maar dan wel op een manier waarop het zinvol is voor ons en voor onze luisteraars. De industrie is veranderd en wij moesten ons aanpassen.” Spotify HiFi zou oorspronkelijk eind 2021 van start gaan. Concurrenten Apple Music en Amazon hebben sindsdien al hun lossless muziekaanbod uitgebracht, zonder daar extra voor te vragen. Ook bij andere streaming muziekdiensten kun je nummers in hoge kwaliteit vinden. Maar niet bij Spotify.


Na wat aandringen zei Söderström: “We willen het zo doen, dat het ook uit kostenoogpunt voor ons werkt. Ik kan om voor de hand liggende redenen geen commentaar geven op onze labelovereenkomsten, noch op wat andere spelers in de sector hebben gedaan.” Volgens The Verge is Spotify HiFi technisch gezien al klaar om van start te gaan. De volledige muziekbibliotheek is lossless beschikbaar en eigen medewerkers kunnen het al gebruiken. Maar Spotify’s plan om er extra geld voor te vragen, liep mis toen bleek dat andere diensten hun lossless muziek gratis gingen aanbieden.

Uit Söderström’s woorden is op te maken dat Spotify nog steeds geld wil vragen voor muziek in hogere kwaliteit. Zo’n duurdere bundel zou ook nog wat meer extra’s kunnen bevatten, zoals Dolby Atmos voor ruimtelijke muziek en extra functies voor audioboeken en podcasts.

Wanneer het komt? Söderström zegt dat HiFi “op een bepaald moment” nog wel komt. Toch zit het bedrijf niet helemaal stil: ze brachten onlangs een TikTok-achtig redesign uit voor Spotify.

Update 4 februari 2022: CEO Daniel Ek weet nog steeds niet wanneer Spotify HiFi komt. Hij wekte in gesprek met analisten en investeerders de indruk dat het te maken heeft met licentiekwesties. Concrete antwoorden kregen we niet.

Many of the features that we talk about and especially that’s related to music ends up into licensing. So I can’t really announce any specific on this other than to say that we’re in constant dialogue with our partners to bring this to market.

Update 10 januari 2022: Spotify heeft gereageerd op het feit dat Spotify HiFi nog steeds niet beschikbaar is. Het bedrijf benadrukt dat er nog steeds aan wordt gewerkt. “We weten dat HiFi-audiokwaliteit belangrijk voor jullie is. Wij vinden het ook belangrijk en we zijn enthousiast om in de toekomst een Spotify HiFi-ervaring aan te bieden”, meldt Spotify in een forumdiscussie. “Maar we hebben nog geen details over de timing te melden.” Spotify miste de beloofde deadline van 2021 en heeft nog geen verklaring gegeven waarom het langer duurt dan verwacht.

Update 24 december 2021: Het is inmiddels tien maanden geleden dat Spotify HiFi werd aangekondigd, maar nog steeds is er niets bekend over de extra kosten van het HiFi-abonnement. Ook is de releasedatum nog steeds niet onthuld, terwijl Apple Music-abonnees al maandenlang kunnen genieten van lossless muziek. Het plan was om “later in 2021” live te gaan met Spotify HiFi, maar met nog een paar dagen te gaan is de kans klein dat deze deadline nog wordt gehaald. Of Nederland en België dan van de partij zijn is ook nog niet duidelijk, omdat het alleen “in geselecteerde markten” van start zal gaan. Spotify beloofde eerder om “binnenkort meer details te geven”, maar zover is het nog steeds niet gekomen. In mei verscheen wel korte tijd een HiFi-knop in de app, met uitleg over de functies. Maar die verdween vlak daarna weer.

Lossless muziek luisteren? Dan ben je momenteel beter af met Apple Music. Daar betaal je er bovendien niets extra voor, waardoor Spotify’s toekomstige HiFi-betaalbundel zichzelf een beetje uit de markt prijst. The Verge deed navraag bij Spotify hoe het nu eigenlijk zit, maar kreeg nog geen antwoord.

Bekijk ook

Apple Music en muziek lossless streamen op iPhone, iPad, HomePod en meer

Met de Muziek-app kun je muziek streamen in hoge kwaliteit als je Apple Music-abonnee bent. Zo klinkt je muziek een stuk beter als je onderweg bent. Je kunt zelfs Apple Music in lossless audio streamen. In deze tip lees je hoe je dit instelt voor de Muziek-app op iPhone en iPad.

Hieronder volgt ons oorspronkelijke artikel van 22 februari 2021.

Spotify HiFi aangekondigd

Spotify heeft een gratis versie, maar daarnaast ook Spotify Premium (voor individueel) en Spotify Familiy voor jou en je gezinsleden. Vandaag maakt de streamingdienst tijdens het Stream On-event bekend dat daar Spotify HiFi bij komt. Spotify zou hier al jaren aan werken en nu zijn de plannen officieel uit de doeken gedaan, al zijn er ook nog veel details onduidelijk.

Met Spotify HiFi kun je muziek in ‘cd-kwaliteit in het lossless audioformaat’ beluisteren. Momenteel hanteert Spotify een bitrate van 320kbps maar bij lossless audio kan dat oplopen tot 1.411kbps. Dat betekent dat muziek beter klinkt en je mogelijk details van muzieknummers hoort die je eerst niet hoorde. Spotify HiFi komt als extra optie bovenop Spotify Premium. Je moet er dus extra voor betalen.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Bij de aankondiging zijn verdere details rondom Spotify HiFi schaars. Het bedrijf heeft niet aangekondigd wat de extra prijs zal zijn en ook niet wanneer het beschikbaar komt. Spotify HiFi moet in ieder geval beschikbaar komen in ‘bepaalde markten wereldwijd’, dus het is nog de vraag of het (direct) in Nederland komt.

Volgens Spotify komt het beschikbaar op alle apparaten waarop je Spotify kunt luisteren, waaronder Spotify Connect-speakers. Spotify zou ook samenwerken met speakerfabrikanten om de functie zo breed mogelijk beschikbaar te stellen.

De afgelopen jaren zijn er al enkele tests geweest met een hoge kwaliteit-versie van Spotify, maar nu zijn de plannen dus officieel aangekondigd voor een bredere uitrol. Andere streamingdiensten bieden vaak ook al versies met hogere geluidskwaliteit. Een bekend voorbeeld is Tidal Hi-Fi, dat voor €19,99 per maand beschikbaar is.

https://www.youtube.com/watch?v=Vvo-2MrSgFE

Lees ook onze vergelijking van streaming muziekdiensten voor iPhone en iPad.

Bekijk ook

iCulture vergelijkt: streaming muziekdiensten voor iPhone en iPad

Wat is de beste app voor streaming muziek op iPhone en iPad? Welke streaming muziekdienst is het best? Moet je Spotify, Apple Music, Deezer, YouTube Music of Tidal hebben? Wij vergelijken de populairste muziek streamingdiensten en zetten de belangrijkste plus- en minpunten op een rij.

Revisiegeschiedenis:

  • 2023 - 15 maart: Bijgewerkt met interview met Gustav Söderström.
  • 2022 - 10 januari: Bijgewerkt met reactie van Spotify.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

43 reacties

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.