Spotify HiFi aangekondigd, maar nog steeds niet beschikbaar

Muziek streamen in cd-kwaliteit
Spotify komt met een nieuwe optie voor abonnees. Spotify HiFi is een nieuwe optie met zogenaamde lossless audio in cd-kwaliteit. Hoewel het al in februari 2021 werd aangekondigd is er maanden later nog steeds geen informatie over de kosten en releasedatum.

Update 4 februari 2022: CEO Daniel Ek weet nog steeds niet wanneer Spotify HiFi komt. Hij wekte in gesprek met analisten en investeerders de indruk dat het te maken heeft met licentiekwesties. Concrete antwoorden kregen we niet.

Many of the features that we talk about and especially that’s related to music ends up into licensing. So I can’t really announce any specific on this other than to say that we’re in constant dialogue with our partners to bring this to market.


Update 10 januari 2022: Spotify heeft gereageerd op het feit dat Spotify HiFi nog steeds niet beschikbaar is. Het bedrijf benadrukt dat er nog steeds aan wordt gewerkt. “We weten dat HiFi-audiokwaliteit belangrijk voor jullie is. Wij vinden het ook belangrijk en we zijn enthousiast om in de toekomst een Spotify HiFi-ervaring aan te bieden”, meldt Spotify in een forumdiscussie. “Maar we hebben nog geen details over de timing te melden.” Spotify miste de beloofde deadline van 2021 en heeft nog geen verklaring gegeven waarom het langer duurt dan verwacht.

Update 24 december 2021: Het is inmiddels tien maanden geleden dat Spotify HiFi werd aangekondigd, maar nog steeds is er niets bekend over de extra kosten van het HiFi-abonnement. Ook is de releasedatum nog steeds niet onthuld, terwijl Apple Music-abonnees al maandenlang kunnen genieten van lossless muziek. Het plan was om “later in 2021” live te gaan met Spotify HiFi, maar met nog een paar dagen te gaan is de kans klein dat deze deadline nog wordt gehaald. Of Nederland en België dan van de partij zijn is ook nog niet duidelijk, omdat het alleen “in geselecteerde markten” van start zal gaan. Spotify beloofde eerder om “binnenkort meer details te geven”, maar zover is het nog steeds niet gekomen. In mei verscheen wel korte tijd een HiFi-knop in de app, met uitleg over de functies. Maar die verdween vlak daarna weer.

Lossless muziek luisteren? Dan ben je momenteel beter af met Apple Music. Daar betaal je er bovendien niets extra voor, waardoor Spotify’s toekomstige HiFi-betaalbundel zichzelf een beetje uit de markt prijst. The Verge deed navraag bij Spotify hoe het nu eigenlijk zit, maar kreeg nog geen antwoord.

Bekijk ook

Muziek in hoge kwaliteit en lossless streamen op iPhone, iPad, HomePod en meer

Met de Muziek-app kun je muziek streamen in hoge kwaliteit als je Apple Music-abonnee bent. Zo klinkt je muziek een stuk beter als je onderweg bent. Je kunt zelfs Apple Music in lossless audio streamen. In deze tip lees je hoe je dit instelt voor de Muziek-app op iPhone en iPad.

Hieronder volgt ons oorspronkelijke artikel van 22 februari 2021.

Spotify heeft een gratis versie, maar daarnaast ook Spotify Premium (voor individueel) en Spotify Familiy voor jou en je gezinsleden. Vandaag maakt de streamingdienst tijdens het Stream On-event bekend dat daar Spotify HiFi bij komt. Spotify zou hier al jaren aan werken en nu zijn de plannen officieel uit de doeken gedaan, al zijn er ook nog veel details onduidelijk.

Spotify HiFi aangekondigd

Met Spotify HiFi kun je muziek in ‘cd-kwaliteit in het lossless audioformaat’ beluisteren. Momenteel hanteert Spotify een bitrate van 320kbps maar bij lossless audio kan dat oplopen tot 1.411kbps. Dat betekent dat muziek beter klinkt en je mogelijk details van muzieknummers hoort die je eerst niet hoorde. Spotify HiFi komt als extra optie bovenop Spotify Premium. Je moet er dus extra voor betalen.

Bij de aankondiging zijn verdere details rondom Spotify HiFi schaars. Het bedrijf heeft niet aangekondigd wat de extra prijs zal zijn en ook niet wanneer het beschikbaar komt. Spotify HiFi moet in ieder geval beschikbaar komen in ‘bepaalde markten wereldwijd’, dus het is nog de vraag of het (direct) in Nederland komt.

Volgens Spotify komt het beschikbaar op alle apparaten waarop je Spotify kunt luisteren, waaronder Spotify Connect-speakers. Spotify zou ook samenwerken met speakerfabrikanten om de functie zo breed mogelijk beschikbaar te stellen.

De afgelopen jaren zijn er al enkele tests geweest met een hoge kwaliteit-versie van Spotify, maar nu zijn de plannen dus officieel aangekondigd voor een bredere uitrol. Andere streamingdiensten bieden vaak ook al versies met hogere geluidskwaliteit. Een bekend voorbeeld is Tidal Hi-Fi, dat voor €19,99 per maand beschikbaar is. Apple Music heeft geen versie met hogere geluidskwaliteit.

Lees ook onze vergelijking van streaming muziekdiensten voor iPhone en iPad.

Bekijk ook

iCulture vergelijkt: streaming muziekdiensten voor iPhone en iPad

Wat is de beste app voor streaming muziek op iPhone en iPad? Welke streaming muziekdienst is het best? Moet je Spotify, Apple Music, Deezer, YouTube Music of Tidal hebben? Wij vergelijken de populairste muziek streamingdiensten en zetten de belangrijkste plus- en minpunten op een rij.

Revisiegeschiedenis:

  • 2022 - 10 januari: Bijgewerkt met reactie van Spotify.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

41 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.