Bose QC 35 II

Apple Music en muziek lossless streamen op iPhone, iPad, HomePod en meer

Met de Muziek-app kun je muziek streamen in hoge kwaliteit als je Apple Music-abonnee bent. Zo klinkt je muziek een stuk beter als je onderweg bent. Je kunt zelfs Apple Music in lossless audio streamen. In deze tip lees je hoe je dit instelt voor de Muziek-app op iPhone en iPad.

De tijden dat alle muziek lokaal op je toestel moest staan, zijn voorbij. Tegenwoordig stream je je muziekcollectie via iTunes in de Cloud of maak je gebruik van Apple Music. Daarvoor gebruik je de standaard Muziek-app die je op de iPhone vindt. Deze app probeert mobiele data te besparen door de audiostream te optimaliseren, maar als je een onbeperkte databundel hebt of wil profiteren van 5G kun je ook voor een betere audiokwaliteit kiezen. En sinds juni 2021 kun je ook Apple Music met lossless audio streamen, maar daar heb je wel wat voor nodig. In deze tip lees je hoe je lossless audio inschakelt en hoe je muziek in hoge kwaliteit streamt op de iPhone.

Apple Music met lossless audio streamen

Je vraagt je misschien af wat lossless audio precies is of wat je er allemaal voor nodig hebt om ernaar te kunnen luisteren in Apple Music. In dit artikel zetten we alles op een rij.

Wat is lossless audio?

Lossless audio is een benaming voor het streamen van muziek in een hogere kwaliteit dankzij de hogere bitrate. Het is een bepaalde compressietechniek waarbij de geluidskwaliteit van het originele bestand behouden blijft. Lossless audio wordt ook wel eens omschreven als cd-kwaliteit. Apple maakt hiervoor gebruik van Apple Lossless Audio Codec (ALAC), waarbij je kan kiezen tot maar liefst 24-bit/192 kHz.

Bekijk ook

FAQ Apple Music Lossless audio: 13 antwoorden op vragen over Dolby Atmos en meer

In deze FAQ over Apple Music Lossless Audio en Dolby Atmos lees je antwoorden op veelgestelde vragen. Wat heb je nodig, welke apparaten zijn geschikt en wat zijn de specificaties.

Wat heb ik nodig voor lossless audio in Apple Music?

Om naar Apple Music met lossless audio te luisteren, heb je in ieder geval iOS 14.6, iPadOS 14.6, macOS 11.4 en tvOS 14.6 of nieuwer nodig. Daarnaast kun je luisteren met deze apparaten:

 • HomePod (mini)
 • Bekabelde verbinding met een koptelefoon, ontvanger of actieve luidsprekers
 • Ingebouwde luidsprekers
 • Externe digitaal-naar-analoog-converter bij luisteren hoger dan 48 kHz

Je kunt dus niet naar lossless audio luisteren via Bluetooth of AirPlay, zoals met AirPods of andere draadloze oordopjes of koptelefoons. Wil je luisteren via de Apple TV 4K, dan moet deze met een HDMI-kabel op een AV-ontvanger aangesloten zijn.

Lossless audio inschakelen

Om lossless audio in te schakelen, doe je het volgende:

iPhone en iPad

 1. Ga naar Instellingen > Muziek.
 2. Scroll naar het kopje Audio en kies voor Audiokwaliteit.
 3. Zet de schakelaar bij Lossless-audio aan.
 4. Kies in welke gevallen je lossless wil luisteren: bij mobiel streamen via 4G/5G, bij streamen via wifi en bij downloads. Je kan kiezen voor gewoon lossless of lossless met hoge resolutie (externe apparatuur vereist).

Lossless-audio via wifi

Houd er rekening mee dat lossless audio veel meer data verbruikt. Een nummer van drie minuten verbruikt ongeveer 36MB bij lossless en 145MB bij lossless met hoge resolutie. Voor downloads geldt dat je met 10GB zo’n 1000 nummers in lossless kan bewaren en 200 nummers in lossless met hoge resolutie.

Lossless audio luisteren op een HomePod (mini)

Vanaf software-update 15.1 en iOS 15.1 heeft Apple het mogelijk gemaakt om ook op de HomePod (mini) naar lossless muziek te kunnen luisteren. Je dient dit apart in te schakelen als je het wil gebruiken. Ook hier geldt dat lossless audio meer vraagt van je internetverbinding, dus houd daar rekening mee als je niet zo’n sterk netwerk hebt. Zo stel je het in:

 1. Open de Woning-app op je iPhone of iPad.
 2. Tik linksboven op het huisje en tik op Woninginstellingen.
 3. Selecteer jouw naam en tik op Media.
 4. Schakel Lossless-audio in.

Lossless-audio activeren HomePod

Zie je deze optie niet? Controleer dan de HomePod software-versie. Zorg ook dat je iPhone of iPad op iOS 15.1, iPadOS 15.1 of nieuwer draait. Je instelling wordt toegepast op alle HomePods in de woning.

Mac

 1. Open de Muziek-app en klik in de menubalk op Muziek > Voorkeuren.
 2. In het nieuwe venster klik je op Afspelen.
 3. Vink de optie Lossless-audio aan. Kies dan wanneer je in lossless wil afspelen (streamen en/of downloaden).

Mac lossless audio afspelen.

Lees ook onze FAQ voor Apple Music in lossless audio. Naast lossless audio kun je ook Apple Music in Dolby Atmos luisteren.

Bekijk ook

Dolby Atmos luisteren op de iPhone, iPad en Mac

Je kunt audio ruimtelijk beluisteren in Dolby Atmos-kwaliteit op je iPhone, iPad, Mac en Apple TV 4K. Dit werkt voor Apple Music, maar ook voor films en video's van streaming videodiensten. Zo krijg je een ruimtelijke ervaring. Hoe schakel je Dolby Atmos in, wat heb je nodig en hoe ontdek je geschikte content? Dat lees je hier!

Hoge kwaliteit muziek streamen op de iPhone

Naast lossless audio geeft Apple je ook de keuze om te streamen in hoge kwaliteit (AAC 256 kb/s) of met zogenaamde High Efficiency (HE-AAC met laag dataverbruik). Met High Efficiency voorkom je dat Apple Music meer data verbruikt, maar met de eerste instelling klinkt de muziek veel beter. Dit werkt voor Apple Music, maar ook als je iTunes in de Cloud hebt. Het werkt dus voor alle manieren van streamen via het mobiele netwerk via de Muziek-app op de iPhone. Je schakelt de hogere kwaliteit als volgt in:

 1. Ga naar Instellingen > Muziek.
 2. Onder het kopje Audio kies je voor Audiokwaliteit > Mobiel streamen (Apple Music) of direct voor Mobiel streamen (overige diensten).
 3. Kies nu voor de optie Hoge kwaliteit.

Lossless-audio activeren Apple Music

Je krijgt nu muziek in betere geluidskwaliteit. De iets hogere bitrate kan ervoor zorgen dat het bufferen iets langer duurt, waardoor je een seconde langer moet wachten voordat de muziek begint te spelen. Maar dat is een kleine opoffering voor het feit dat je vanaf nu naar betere kwaliteit muziek luistert.

Ook voor Spotify
Je hebt natuurlijk alleen iets aan deze tip als je Apple Music-abonnee bent of luistert via Apple’s Muziek-app. Ben je Spotify-gebruiker, dan hebben we een andere tip om Spotify-muziek in hoge kwaliteit te luisteren:

Bekijk ook

Zo beluister je Spotify in een veel betere geluidskwaliteit

Verbeter de geluidskwaliteit van Spotify met de 'Zeer hoog'-instelling. Je beluistert de muziek dan in een audiokwaliteit van 320 kbps, veel hoger dan de standaard instelling voor de geluidskwaliteit.

Meer tips voor de Muziek-app en Apple Music:

Apple Music

Apple Music is de betaalde muziekdienst van Apple. Vind het antwoord op veelgestelde vragen in onze Apple Music FAQ of neem meteen een abonnement! Een speciale variant is Apple Music Classical, dat speciaal gericht is op klassieke muziek.

Apple Music