Bose QC 35 II

Muziek in hoge kwaliteit en lossless streamen met de Muziek-app voor iPhone

Met de Muziek-app kun je muziek streamen in hoge kwaliteit als je Apple Music-abonnee bent. Zo klinkt je muziek een stuk beter als je onderweg bent. Sinds kort kun je zelfs Apple Music in lossless audio streamen. In deze tip lees je hoe je dit instelt voor de Muziek-app op iPhone en iPad.

De tijden dat alle muziek lokaal op je toestel moest staan, zijn voorbij. Tegenwoordig stream je je muziekcollectie via iTunes in de Cloud of maak je gebruik van Apple Music of iTunes Match. Daarvoor gebruik je de standaard Muziek-app die je op de iPhone vindt. Deze app probeert mobiele data te besparen door de audiostream te optimaliseren, maar als je een onbeperkte databundel hebt of wil profiteren van 5G kun je ook voor een betere audiokwaliteit kiezen. En sinds juni 2021 kun je ook Apple Music met lossless audio streamen, maar daar heb je wel wat voor nodig. In deze tip lees je hoe je lossless audio inschakelt en hoe je muziek in hoge kwaliteit streamt op de iPhone.

Apple Music met lossless audio streamen

Je vraagt je misschien af wat lossless audio precies is of wat je er allemaal voor nodig hebt om ernaar te kunnen luisteren in Apple Music. In dit artikel zetten we alles op een rij.

Wat is lossless audio?

Lossless audio is een benaming voor het streamen van muziek in een hogere kwaliteit dankzij de hogere bitrate. Het is een bepaalde compressietechniek waarbij de geluidskwaliteit van het originele bestand behouden blijft. Lossless audio wordt ook wel eens omschreven als cd-kwaliteit. Apple maakt hiervoor gebruik van Apple Lossless Audio Coded (ALAC), waarbij je kan kiezen tot maar liefst 24-bit/192 kHz.

Wat heb ik nodig voor lossless audio in Apple Music?

Om naar Apple Music met lossless audio te luisteren, heb je in ieder geval iOS 14.6, iPadOS 14.6, macOS 11.4 en tvOS 14.6 of nieuwer nodig. Daarnaast kun je luisteren op deze manieren:

  • Bekabelde verbinding met een koptelefoon, ontvanger of actieve luidsprekers
  • Ingebouwde luidsprekers
  • Externe digitaal-naar-analoog-converter bij luisteren hoger dan 48 kHz

Je kunt dus niet naar lossless audio luisteren via Bluetooth, zoals met AirPods of andere draadloze oordopjes of koptelefoons. Wil je luisteren via de Apple TV 4K, dan moet deze met een HDMI-kabel op een AV-ontvanger aangesloten zijn.

Lossless audio inschakelen

Om lossless audio in te schakelen, doe je het volgende:

  1. Ga naar Instellingen > Muziek.
  2. Scroll naar het kopje Audio en kies voor Audiokwaliteit.
  3. Zet de schakelaar bij Lossless-audio aan.
  4. Kies in welke gevallen je lossless wil luisteren: bij mobiel streamen via 4G/5G, bij streamen via wifi en bij downloads. Je kan kiezen voor gewoon lossless of lossless met hoge resolutie (externe apparatuur vereist).

Apple Music lossless audio streamen.

Hou er rekening mee dat lossless audio veel meer data verbruikt. Een nummer van drie minuten verbruikt ongeveer 36MB bij lossless en 145MB bij lossless met hoge resolutie. Voor downloads geldt dat je met 10GB zo’n 1000 nummers in lossless kan bewaren en 200 nummers in lossless met hoge resolutie.

Nog niet alle muziek is beschikbaar in de lossless variant. Het gaat om zo’n 20 miljoen nummers, waarbij de gehele Apple Music-bibliotheek voor het einde van het jaar geschikt gemaakt is. Je herkent de nummers aan het logo bij het album en in het Huidige-scherm.

Lees ook onze FAQ voor Apple Music in lossless audio. Naast lossless audio kun je ook Apple Music in Dolby Atmos luisteren.

Hoge kwaliteit muziek streamen op de iPhone

Naast lossless audio geeft Apple je ook de keuze om te streamen in hoge kwaliteit (AAC 256 kb/s) of met zogenaamde High Efficiency (HE-AAC met laag dataverbruik). Met High Efficiency voorkom je dat Apple Music meer data verbruikt, maar met de eerste instelling klinkt de muziek veel beter. Dit werkt voor Apple Music, maar ook als je iTunes in de Cloud of iTunes Match hebt. Het werkt dus voor alle manieren van streamen via het mobiele netwerk via de Muziek-app op de iPhone. Je schakelt de hogere kwaliteit als volgt in:

  1. Ga naar Instellingen > Muziek.
  2. Onder het kopje Audio kies je voor Audiokwaliteit > Mobiel streamen (Apple Music) of direct voor Mobiel streamen (overige diensten).
  3. Kies nu voor de optie Hoge kwaliteit.

Muziek-app in hoge kwaliteit streamen.

Je krijgt nu muziek in betere geluidskwaliteit. De iets hogere bitrate kan ervoor zorgen dat het bufferen iets langer duurt, waardoor je een seconde langer moet wachten voordat de muziek begint te spelen. Maar dat is een kleine opoffering voor het feit dat je vanaf nu naar betere kwaliteit muziek luistert.

Ook voor Spotify
Je hebt natuurlijk alleen iets aan deze tip als je Apple Music-abonnee bent of luistert via Apple’s Muziek-app. Ben je Spotify-gebruiker, dan hebben we een andere tip om Spotify-muziek in hoge kwaliteit te luisteren:

Meer tips voor de Muziek-app en Apple Music:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt juni 2021
Categorie Muziek
Onderwerpen apple music, muziek
Software iOS