AirPods met Spatial Audio

Deze nieuwe functies vind je op de AirPods met iOS 14

Vanaf nu al te gebruiken met de beta

Er zijn nieuwe functies voor de AirPods in iOS 14, waarbij de grootste vernieuwing is dat je ruimtelijk geluid kunt horen op je AirPods Pro. Het lijkt dan alsof geluiden van alle kanten op je af komen - ideaal tijdens het kijken van een spannende film! Maar er is meer...

Apple kondigde tijdens WWDC vernieuwingen aan voor vrijwel alle producten. Zelfs voor mensen die alleen AirPods en een iPhone hebben was er iets nieuws. Sinds 14 september 2020 zijn deze functies al beschikbaar als je de beta van iOS 14 hebt. Wacht je liever op de definitieve versie? Dan kun je deze functies later deze maand gebruiken met je AirPods.

Voor deze functies is AirPods firmware-update 3A283 nodig. Deze is beschikbaar voor de AirPods 2 en AirPods Pro. Ook heb je dus nu nog de iOS 14 beta nodig om de functies te kunnen gebruiken.

#1 Makkelijk wisselen met AirPods

Het is makkelijker om te wisselen tussen apparaten, zonder dat je zelf iets hoeft te doen. Zit je bijvoorbeeld met je AirPods naar een serie op de Apple TV te kijken, dan schakelen ze automatisch over naar de iPhone als er een telefoongesprek binnenkomt. Ook tussen andere apparaten moet het naadloos gaan werken. Voor het automatisch wisselen tussen apparaten heb je minimaal de AirPods 2 nodig. Het gaat ook werken op de Powerbeats, Powerbeats Pro en Beats Solo Pro. Het automatisch wisselen werkt uiteraard alleen als je op beide apparaten met hetzelfde iCloud-account bent ingelogd.

#2 Spatial Audio voor AirPods Pro

Voor bezitters van de AirPods Pro is er helemaal iets leuks: Apple ondersteunt daarop Spatial Audio. Dit geeft een surround sound-effect, zodat het lijkt alsof je in een bioscoop zit en het geluid van alle kanten komt. Zo krijg je de indruk dat bepaalde geluiden van achteren of van boven komen. Spatial Audio is een soort 3D-geluid, dat gebruik maakt van trucjes. Zo worden de accelerometer en gyroscoop in de oortjes gebruikt om hoofdbewegingen te meten. Daarna worden directionele audiofilters toegepast. De frequenties die elk oor ontvangt worden subtiel aangepast, waardoor het geluid uit elke denkbare richting lijkt te komen.

AirPods met Spatial Audio

Spatial Audio wordt alleen mogelijk op de AirPods Pro. Het biedt ondersteuning voor audio in 5.1, 7.1 en Dolby Atmos encodering. Dat wil niet zeggen dat ze voortaan Dolby Atmos ondersteunen, maar dat de oortjes dergelijke audio kunnen omzetten naar een ruimtelijk klinkend effect. Heb je de nieuwste AirPods-update al en draai je iOS 14? Dan kun je het zelf inschakelen door het Bedieningspaneel te openen, de volumeregelaar ingedrukt te houden en daar Ruimtelijke audio in te schakelen. Start vervolgens bijvoorbeeld een serie of film op Apple TV+ (zoals Greyhound of For All Mankind) en geniet van de verbeteringen.

#3 Bewegingsdata in apps

Ontwikkelaars krijgen met de AirPods Pro Motion API toegang tot allerlei data over richting, versnelling en rotatie van de AirPods Pro. Ze kunnen deze data gebruiken in fitnessapps, games en dergelijke. Dit werkt alleen voor de AirPods Pro. Meer info vind je hier.

#4 AirPods delen op Apple TV
Daarnaast is er nog een klein nieuwtje voor mensen met een Apple TV. Apple gaat in tvOS 14 ondersteuning voor het delen van AirPods toevoegen, zodat twee mensen tegelijk naar een film kunnen kijken en luisteren, elk via hun eigen oortjes.

#5 Toegankelijkheid voor AirPods
Ook op de AirPods komen er nieuwe toegankelijkheidsfuncties. Met ‘Headphone Accomodations’ wordt rekening gehouden met zachte geluiden, die slechthorenden misschien niet zo goed kunnen horen. Deze zachte geluiden worden versterkt en bepaalde frequenties worden aangepast aan de behoefte van de gebruiker. Muziek, films, podcasts en telefoongesprekken klinken dan helderder. ‘Headphone Accomodations’ werkt ook samen met de transparantiemodus op de AirPods Pro. Zwakke stemmen zijn dan beter hoorbaar en beter afgestemd op de omgevingsgeluiden.

#6 Batterijwaarschuwingen voor AirPods

Er zit in iOS 14 een nieuwe waarschuwing voor het batterijniveau, zodat je weet wanneer het weer tijd is om je AirPods op te laden. Handig als je op het punt staat om een lang telefoongesprek te gaan voeren, of een film wilt kijken. De melding lijkt op die van de Apple Pencil en verschijnt bovenin beeld.

#7 Geoptimaliseerd opladen voor AirPods

Apple heeft in iOS 14 de ondersteuning voor geoptimaliseerd opladen toegevoegd voor de AirPods. Dit zorgt ervoor dat de batterijen in de oordopjes minder snel slijten. De functie leert het dagelijkse gedrag van de gebruiker kennen en wacht met opladen voorbij de 80 procent totdat je het echt nodig hebt. Dit houdt in de praktijk in dat de AirPods ongeveer een uur voordat je ze meestal gaat gebruiken, gaat opladen tot 100 procent.

Apple gebruikt een soortgelijke functie voor geoptimaliseerd opladen op de iPhone en Mac, om te zorgen dat de batterijduur optimaal is en er zo weinig mogelijk slijtage optreedt. Het continu op 100% houden van een lithium-ion-batterij is niet zo goed voor de batterij.

Voor al deze verbeteringen heb je dus iOS 14 of één van de andere aankomende updates nodig. We verwachten iOS 14, iPadOS 14 en watchOS 7 in september 2020. In ons artikel met nieuwe functies van iOS 14 lees je wat er nog meer aan komt.

Revisiegeschiedenis:

  • 2020 - 15 september: Artikel bijgewerkt en opnieuw gepubliceerd na komst van firmware-update voor AirPods en AirPods Pro.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

14 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.