Audioboek luisteren op iPad en iPhone

Audioboeken op iPhone en iPad beluisteren doe je zo

Boeken lezen zonder dat je op het scherm van je iPhone of iPad hoeft te kijken. Met audioboeken kan dat. In deze tip lees je met welke apps en diensten je audioboeken op je iDevice kunt beluisteren, zonder dat je wordt afgeleid of ongelukken maakt. En wist je dat je ze ook versneld kunt afspelen?

Audioboeken op iPhone en iPad

Als je regelmatig op de fiets stapt of een rondje gaat hardlopen, kun je ondertussen een boek lezen. Zonder dat je wordt afgeleid of ongelukken maakt. Het is mogelijk dankzij audioboeken, die je op verschillende manieren op je iPhone kunt beluisteren. Ook op de iPad kun je audioboeken luisteren en in deze tip lees je hoe het werkt.

Wat is een audioboek?

Een audioboek of luisterboek is simpelweg een boek, dat wordt voorgelezen. Met audioboeken kun je een compleet boek ‘lezen’ terwijl je ondertussen met iets anders bezig bent, bijvoorbeeld afwassen of half-slapend in de trein zitten. Engelstalige audioboeken zijn er in overvloed, maar je ziet ook steeds meer Nederlandstalige luisterboeken.

Audioboeken vinden

Er zijn een aantal bronnen waar je audioboeken kunt vinden, bijvoorbeeld in Apple’s Book Store maar ook bij de bekende aanbieder Audible.com. In de openbare bibliotheek kun je zelfs audioboeken op cd lenen. Ook kun je in de winkel audioboeken op cd vinden, die je in iTunes kunt omzetten naar audiobestanden om op de iPhone te beluisteren. Toch is het veel gemakkelijker als je de bestanden al in digitaal formaat hebt, omdat je dan op elk moment kunt luisteren.

Audioboek luisteren op iPad en iPhone

Waar je je audioboeken koopt bepaalt ook hoe je ze kunt afspelen. Als je zelf audioboeken-cd’s met naar digitale bestanden, dan zul je geen last hebben van DRM en andere vormen van afspeelbeperkingen. Je kunt deze bestanden net als gewone mp3’s afspelen in elke geschikte app. Audioboeken van Apple en Audible.com hebben wel DRM, waardoor je gedwongen bent om bepaalde apps te gebruiken.

Veel gratis klassiekers (ook Nederlandstalig) zijn te vinden in de app Audiobooks HQ. Bevat meer dan 300.000 audioboeken, waarvan 12.500 gratis.

Daarnaast kun je terecht op:

Audioboeken in Apple Books (iBooks)

Voorheen kon je audioboeken afspelen in de Muziek-app op je iPhone, maar sinds iOS 8.4 is dit verplaatst naar de Apple Books-app, voorheen bekend onder de naam iBooks. Dit was een logische keuze, want bij ebooks en audioboeken vind je ongeveer hetzelfde aanbod. Als je in iTunes audioboeken toevoegt zullen deze in de iBooks-app verschijnen, waar je ze kunt afspelen op de gebruikelijke manier. Zie je de boeken niet in je collectie, dan moet je even bovenin het scherm op de categorie tikken en naar Audioboeken gaan.

Audioboeken in iBooks

Als je Audioboeken hebt aangetikt kun je onderin het scherm kiezen voor Hitlijsten om te zien welke boeken het meest populair zijn. Ook kun je linksboven op Categorieën tikken om een bepaalde categorie te selecteren, bijvoorbeeld biografieën. Je kunt van alle boeken een preview beluisteren.

Audiobook in iBooks met preview

Als je een boek gekocht hebt en afspeelt in iBooks kun je de snelheid aanpassen, 15 seconden vooruit springen of een slaaptimer instellen. Ook kun je gebruik maken van hoofdstukken binnen boeken: tik rechtsboven op de knop voor hoofdstukken en je krijgt een lijst zodat je snel door een boek kunt springen. Deze zijn genummerd Track 1, Track 2 enzovoort.

Audioboeken afspelen in iBooks

Audioboeken beluisteren vanuit de Book Store heeft een aantal nadelen, vooral als je meerdere Apple ID’s gebruikt voor je online aankopen. Het is lastig om steeds de juiste bibliotheek te synchroniseren tussen je apparaten en de DRM maakt de aankoop minder aantrekkelijk. Audible hanteert ook DRM, maar maakt het terugluisteren van boeken een stuk makkelijker.

Audioboeken in Audible.com

Audible.com is wereldwijd de grootste aanbieder van audioboeken. Je kunt hiermee je Audible-collectie bekijken, met alle boeken die je bij deze dienst gekocht hebt. Je kunt ook hoofdstukken selecteren. Ben je klant bij deze boekendienst, die trouwens vooral Engelstalige titels aanbiedt, dan is dit de app die je moet hebben. Je kunt kiezen voor synchroniseren via iTunes of de clouddienst van Audible zelf, waarbij laatstgenoemde de meeste opties geeft. Audible heeft een behoorlijk groot aanbod, maar de kopieerbeveiliging (DRM) maakt het gebruik wat lastiger; je moet je iPhone activeren om de audioboeken te kunnen luisteren.

Audioboeken in Bookmobile

Bookmobile is een alternatief voor bovengenoemde audioboeken-apps. Je betaalt een eenmalig bedrag voor de app en kunt daarna eigen audioboeken afspelen of audioboeken met DRM die je via Audible of Apple hebt gekocht. Bookmobile is een flexibele app, omdat je meer controle hebt over het afspelen van de audio. Je kunt bijvoorbeeld vooruit springen met seconden of minuten. Ook zit er een simpele interface in voor automobilisten, om de app met minimale afleiding te gebruiken. Bookmobile speelt boeken af die je gesynchroniseerd hebt met iTunes. Daarnaast kun je iTunes Bestandsdeling gebruiken of boeken toevoegen via Dropbox en andere clouddiensten. Overigens kan Bookmobile ook podcasts afspelen.

Audioboeken in iTunes

Het grootste aanbod van audioboeken vind je op internet; ze zijn bijna altijd Engelstalig en bijna altijd in mp3-formaat. Na het importeren in iTunes moet je zorgen dat het bestand wordt omgezet naar een audioboek. Dit doe je door het bestand te selecteren en via Info > Opties > Mediasoort de optie Audioboek te selecteren:

Audioboek in iTunes: opties bekijken

Dit zorgt ervoor dat de audioboeken niet tussen de muzieknummers staan. Bij het shufflen van muzieknummers voorkom je op die manier, dat er een audioboek tussen zit. Bovendien heb je bij audioboeken de mogelijkheid om ze versneld of vertraagd af te spelen en bij gewone muzieknummers niet.

Audioboek in iTunes

Om te zorgen dat de audioboeken op je iPhone terechtkomen, moet je dit wel aangeven op het tabblad Muziek, waar je ook kunt aangeven welke titels je wilt hebben.

Audioboeken op de Apple Watch

Als je audioboeken op de Apple Watch zou willen beluisteren, dan kan dat ook. Maar je zult daarvoor wel een afspeellijst moeten aanmaken. Dit kan per boek, per hoofdstuk of voor meerdere boeken tegelijk. Maak hiervan een slimme afspeellijst of een handmatige afspeellijst. In het voorbeeld hierboven hebben we een paar hoofdstukken gecombineerd tot één afspeellijst, om te voorkomen dat de lijst te lang werd.

Daarna zet je de bestanden op je Watch:

  1. Open op de iPhone de Watch-app.
  2. Ga naar het tabblad Mijn Watch > Muziek.
  3. Tik op Voeg muziek toe… en kies een afspeellijst.
  4. Nadat je Apple Watch bijgewerkt is kun je de muziek lokaal afspelen.

Wist je dat je ook in Spotify audioboeken vindt? Lees daarvoor onze tip over Spotify-toepassingen omdat je met deze muziekdienst meer kan doen dan muziek luisteren.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt juni 2018
Categorieën Apps, iBooks
Onderwerpen audioboek, luisterboek
Devices iPad, iPhone
Software iOS