Audioboek luisteren op iPad en iPhone

Luisterboeken op iPhone en iPad: zo luister je naar audioboeken

Boeken lezen zonder dat je op het scherm van je iPhone of iPad hoeft te kijken. Met audioboeken oftewel luisterboeken kan dat. In deze tip lees je met welke apps en diensten je audioboeken op je iDevice kunt beluisteren, zonder dat je wordt afgeleid of ongelukken maakt. En wist je dat je ze vaak ook versneld kunt afspelen?

Luisterboeken op iPhone en iPad

Als je regelmatig op de fiets stapt of een rondje gaat hardlopen, kun je gemakkelijk verveeld raken. Wat als je die tijd nou eens nuttig zou kunnen besteden door een boek te lezen? Zonder dat je wordt afgeleid of ongelukken maakt? Het is mogelijk dankzij audioboeken oftewel luisterboeken, die je op verschillende manieren op je iPhone en iPad kunt beluisteren. Bijvoorbeeld via je AirPods!

Wat is een audioboek of luisterboek?

Een audioboek of luisterboek is simpelweg een boek, dat wordt voorgelezen. Met audioboeken kun je een compleet boek ‘lezen’ terwijl je ondertussen met iets anders bezig bent, bijvoorbeeld afwassen of half-slapend in de trein zitten. Engelstalige audioboeken zijn er in overvloed, maar je ziet ook steeds meer Nederlandstalige luisterboeken. Er is ook nog een andere manier om naar een boek te lezen, namelijk door met de tekst-naar-spraakfunctie in iOS. Daarmee kun je complete boeken laten voorlezen op de iPhone. Het werkt in diverse apps, waaronder Apple’s Boeken-app, GoodReader, Marvin en meer. Dit klinkt wel iets minder mooi, omdat je te maken hebt met een computerstem. Bij normale audioboeken is er een menselijke stemacteur, die het complete boek met een aangename voorleesstem heeft ingesproken en dat luistert wel zo prettig. Dit soort audioboeken bespreken we in onderstaand overzicht.

Audioboeken vinden

Er zijn een aantal bronnen waar je audioboeken kunt vinden, bijvoorbeeld in Apple’s Book Store maar ook bij de bekende aanbieder Audible.com. In de openbare bibliotheek kun je zelfs audioboeken op cd lenen. Ook kun je in de winkel audioboeken op cd vinden, die je in iTunes kunt omzetten naar audiobestanden om op de iPhone te beluisteren. Toch is het veel gemakkelijker als je de bestanden al in digitaal formaat hebt, omdat je dan op elk moment kunt luisteren.

Audioboek luisteren op iPad en iPhone

Waar je je audioboeken koopt bepaalt ook hoe je ze kunt afspelen. Als je zelf audioboeken-cd’s met naar digitale bestanden, dan zul je geen last hebben van DRM en andere vormen van afspeelbeperkingen. Je kunt deze bestanden net als gewone mp3’s afspelen in elke geschikte app. Audioboeken van Apple en Audible.com hebben wel DRM, waardoor je gedwongen bent om bepaalde apps te gebruiken. Veel gratis klassiekers (ook Nederlandstalig) zijn te vinden in de app Audiobooks HQ. Bevat meer dan 300.000 audioboeken, waarvan 12.500 gratis.

Aanbieders van luisterboeken

Deze aanbieders hebben Nederlandstalige luisterboeken:

Er zijn ook diverse buitenlandse aanbieders met Engelstalig materiaal:

Luisterboeken bij Bol/Kobo

Bij Bol.com en Kobo kun je abonnee worden van een dienst voor luisterboeken. Voor 10 euro per maand krijg je toegang tot tienduizenden luisterboeken, terwijl je voor een paar euro onbeperkt gebruik kunt maken van luisterboeken en ebooks. Dit heet Kobo Plus Lezen & Luisteren. De luisterboeken zijn te vinden in de Kobo-app van Bol.com en er zijn zowel Nederlandstalige als interantionale titels beschikbaar. Je kunt maandelijks wisselen tussen leesboeken, luisterboeken en beide.

Je vindt hier meer informatie over de luisterboeken

LuisterBieb van de openbare bibliotheek

Je kunt gewoon in de openbare bibliotheek terecht voor het lenen van luisterboeken, al zul je wel lid moeten zijn van je lokale bibliotheek. Er zitten standaard al een aantal luisterboeken in en wie lid is van de bibliotheek krijgt toegang tot nog veel meer titels, van spanning tot literair en van hoorspelen tot hoorcolleges. Er zijn ook veel luisterboeken voor kinderen in diverse leeftijdsgroepen, waaronder een speciaal aanbod voor middelbare scholieren die moeten lezen/luisteren voor hun lijst.

Premium luisterboeken zijn 3 weken te leen en kunnen daarna verlengd worden. Je kunt als bibliotheeklid maximaal 10 premiumtitels lenen. De app biedt een zoek- en filterfunctie, kan vooruit en achteruit spoelen, versneld en langzamer afspelen en door hoofdstukken scrollen. Ook zit er een slaaptimer in en kun je bladwijzers plaatsen.

Luisterboeken in Apple Boeken-app (iBooks)

Heb je zelf boeken in een audioformaat zoals mp3, dan kun je ze net als een gewoon muzieknummer afspelen in de Muziek-app op je iPhone of iPad. Ze worden dan echter gezien als muzieknummer en dat betekent dat je bepaalde functies zoals versnel afspelen niet tot je beschikking hebt. Lees onze tip over audiobestanden importeren in de Boeken-app

Audioboeken die je via de Apple Book Store hebt gekocht, kun je beluisteren in de Boeken-app zijn. Dat is een logische plek, want digitale boeken en audioboeken bieden ongeveer hetzelfde aanbod. Als je via Apple luisterboeken aanschaft zullen deze in de Boeken-app verschijnen, waar je ze kunt afspelen op de gebruikelijke manier. Zie je de boeken niet in je collectie, dan moet je even bovenin het scherm op de categorie tikken en naar Audioboeken gaan.

Audioboeken in iBooks

Als je Audioboeken hebt aangetikt kun je onderin het scherm kiezen voor Hitlijsten om te zien welke boeken het meest populair zijn. Ook kun je linksboven op Categorieën tikken om een bepaalde categorie te selecteren, bijvoorbeeld biografieën. Je kunt van alle boeken een preview beluisteren.

Audiobook in iBooks met preview

Als je een boek gekocht hebt en afspeelt in de Boeken-app kun je de snelheid aanpassen, 15 seconden vooruit springen of een slaaptimer instellen. Ook kun je gebruik maken van hoofdstukken binnen boeken: tik rechtsboven op de knop voor hoofdstukken en je krijgt een lijst zodat je snel door een boek kunt springen. Deze zijn genummerd Track 1, Track 2 enzovoort.

Audioboeken afspelen in iBooks

Audioboeken beluisteren vanuit de Book Store heeft een aantal nadelen, vooral als je meerdere Apple ID’s gebruikt voor je online aankopen. Het is lastig om steeds de juiste bibliotheek te synchroniseren tussen je apparaten en de DRM maakt de aankoop minder aantrekkelijk. Audible hanteert ook DRM, maar maakt het terugluisteren van boeken een stuk makkelijker.

Audioboeken in Audible.com

Audible.com is wereldwijd de grootste aanbieder van audioboeken. Je kunt hiermee je Audible-collectie bekijken, met alle boeken die je bij deze dienst gekocht hebt. Je kunt ook hoofdstukken selecteren. Ben je klant bij deze boekendienst, die trouwens vooral Engelstalige titels aanbiedt, dan is dit de app die je moet hebben. Je kunt kiezen voor synchroniseren via iTunes of de clouddienst van Audible zelf, waarbij laatstgenoemde de meeste opties geeft. Audible heeft een behoorlijk groot aanbod, maar de kopieerbeveiliging (DRM) maakt het gebruik wat lastiger; je moet je iPhone activeren om de audioboeken te kunnen luisteren.

Audioboeken in Bookmobile

Bookmobile is een alternatief voor bovengenoemde audioboeken-apps. Je betaalt een eenmalig bedrag voor de app en kunt daarna eigen audioboeken afspelen of audioboeken met DRM die je via Audible of Apple hebt gekocht. Bookmobile is een flexibele app, omdat je meer controle hebt over het afspelen van de audio. Je kunt bijvoorbeeld vooruit springen met seconden of minuten. Ook zit er een simpele interface in voor automobilisten, om de app met minimale afleiding te gebruiken. Bookmobile speelt boeken af die je gesynchroniseerd hebt met iTunes. Daarnaast kun je iTunes Bestandsdeling gebruiken of boeken toevoegen via Dropbox en andere clouddiensten. Overigens kan Bookmobile ook podcasts afspelen.

Audioboeken in iTunes

Het grootste aanbod van audioboeken vind je op internet; ze zijn bijna altijd Engelstalig en bijna altijd in mp3-formaat. Na het importeren in iTunes moet je zorgen dat het bestand wordt omgezet naar een audioboek. Dit doe je door het bestand te selecteren en via Info > Opties > Mediasoort de optie Audioboek te selecteren:

Audioboek in iTunes: opties bekijken

Dit zorgt ervoor dat de audioboeken niet tussen de muzieknummers staan. Bij het shufflen van muzieknummers voorkom je op die manier, dat er een audioboek tussen zit. Bovendien heb je bij audioboeken de mogelijkheid om ze versneld of vertraagd af te spelen en bij gewone muzieknummers niet. Het is het handigst om de bestanden een goede naam te geven, zodat je ze in de juiste volgorde kunt afspelen op je iPhone. Ook is het slim om de bestanden per boek in een slimme afspeellijst te zetten.

Audioboek in iTunes

Luisterboeken op de Apple Watch

Als je audioboeken op de Apple Watch zou willen beluisteren, dan kan dat ook. Maar je zult daarvoor wel een afspeellijst moeten aanmaken. Dit kan per boek, per hoofdstuk of voor meerdere boeken tegelijk. Maak hiervan een slimme afspeellijst of een normale afspeellijst in iTunes. In het voorbeeld hierboven hebben we een paar hoofdstukken gecombineerd tot één afspeellijst, om te voorkomen dat de lijst te lang werd.

Daarna zet je de bestanden op je Watch:

  1. Open op de iPhone de Watch-app.
  2. Ga naar het tabblad Mijn Watch > Muziek.
  3. Tik op Voeg muziek toe… en kies een afspeellijst.
  4. Nadat je Apple Watch bijgewerkt is kun je de muziek lokaal afspelen.

Wist je dat je ook in Spotify audioboeken vindt? Lees daarvoor onze tip over Spotify-toepassingen die wat minder bekend zijn. Met Spotify kun je namelijk meer doen dan je denkt! Wel is het aanbod relatief beperkt.

Bekijk ook

10 dingen die je met Spotify kunt doen (behalve muziek luisteren)

Met Spotify kun je meer dan muziek luisteren. Volg een taalcursus, beluister een historische speech, leer mediteren of leer een instrument bespelen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!