Dossier: iOS 6

Laatst bijgewerkt:
Apple heeft inmiddels iOS 7 uitgebracht. Alles over de nieuwe functies (en het vernieuwde uiterlijk) van iOS 7 en de installatie hiervan lees je in ons iOS 7-dossier.
BEKIJK OOK
iOS 7 heeft een nieuw uiterlijk en nieuwe functies, zoals AirDrop, Contol Center, iTunes Radio en automatische app-updates. Ook heeft Apple vernieuwingen voor in de auto toegevoegd.
10

iOS 6 iconiOS 6 is sinds september 2012 verkrijgbaar voor iPhone, iPod touch en iPad en staat standaard voorgeïnstalleerd op de iPhone 5. In iOS 6 zijn een aantal nieuwe functies te vinden, zoals Passbook, Facebook-integratie en de nieuwe Apple Kaarten-app met Nederlandse routenavigatie. Ook is het mogelijk om met de spraakassistent Siri apps te starten en informatie op te vragen over films, restaurants en sportuitslagen. Een andere vernieuwing: reageren op binnenkomende telefoongesprekken met een sms-bericht. In iOS 6 zijn twee apps verdwenen: YouTube en Google Maps. Voor een volledig overzicht van nieuwe functies per firmwareversie kun je terecht in ons artikel: Nieuwe functies per iOS-versie en voor alle vernieuwingen in iOS 6 kun je terecht bij de artikelenserie iOS 6 uitgelicht.

iOS 6 installeren

iOS 6 is geschikt voor iPhone 3GS, iPhone 4, iPhone 4S, iPad 2 en nieuwere toestellen, vierde generatie iPod touch en nieuwere toestellen en tweede/derde generatie Apple TV. Heb je nog niet de update naar iOS 6 gemaakt, dan kun je dit via iTunes of via de update-functie op je toestel doen. Ga naar Instellingen > Algemeen > Software-update.

Versiehistorie:

iOS 6 jailbreak

Lange tijd bleek het lastig om een jailbreakmethode voor de iPhone 4s en iPhone 5 te vinden. Het duurde een paar maanden totdat de nieuwe nieuwe evasi0n-jailbreakmethode verscheen. Vervolgens duurde het nogmaals een paar maanden totdat de p0sixspwn jailbreakmethode voor iOS 6.1.3 t/m 6.1.5 beschikbaar kwam. Waarom zou je nog willen jailbreaken? Ook dat leggen we uit.

Meer informatie lees je in onze handleiding jailbreak.

Apple Kaarten vervangt Google Maps

MapsEen belangrijke verandering in iOS 6 is dat Google Maps is vervangen door Apple’s eigen kaartendienst Apple Maps. Apple kondigde de kaartendienst tijdens WWDC 2012 aan. Apple Maps is standaard in iOS 6 te vinden en verschilt op een aantal punten van de oude Google Maps-app: het bevat 3D-kaarten met vogelvlucht (flyover), je kunt navigeren in het Nederlands, via Siri locaties opvragen en kaarten offline bekijken. Er ontbreken ook functies: plannen van routes met het openbaar vervoer en het bekijken van Google StreetView is nog niet mogelijk in Apple Maps.

Meer informatie lees je in het Dossier Apple Maps.

iOS 6: nieuwe Siri-functies

SiriSiri heeft in iOS 6 een reeks nieuwe functies gekregen, met als belangrijkste het opstarten van apps. Door de naam van de app te noemen kun je deze handsfree starten, wat erg handig kan zijn in de auto. Daarnaast is de virtuele assistent nu ook beschikbaar op de iPad 3, iPad 4 en iPad mini.

Siri kan vanaf iOS 6 resultaten van Nederlandse sportwedstrijden oplezen. Informatie over restaurants is verder uitgebreid, zodat je ook prijsniveau, menu en sterrenwaardering te zien krijgt. Dankzij informatie van Rotten Tomatoes kan Siri ook vertellen welke bioscoopfilms de moeite waard zijn. Apple werkt samen met autofabrikanten om Siri-bediening ook in de auto makkelijker te maken, zonder de handen van het stuur te halen. Dit heet Siri Eyes-Free en zal onder andere worden toegepast in Chevrolet-modellen van General Motors.

Siri optiesZoals hiernaast is te zien kan Siri ook je locatie op Twitter publiceren of berichten op Facebook plaatsen. Een vernieuwd informatiescherm laat zien welke opties er zijn.

In iOS 6 kan Siri ook in Nederland en België locatie-informatie opvragen, bijvoorbeeld voor restaurants. Dit betekent dat je de virtuele assistent kunt gebruiken om bijvoorbeeld een restaurant in de buurt te vinden. Voor deze functionaliteit wordt Yelp gebruikt. Omdat Yelp in Nederland nog vrij onbekend is, kan het zijn dat je geen volledig aanbod te zien krijgt. De locaties worden op het scherm getoond door Siri bijvoorbeeld te vragen waar je kunt eten, of hoe dichtbij het volgende tankstation is. Apple kan deze locatiefuncties op afstand aanpassen, zonder dat je nieuwe software hoeft te installeren. Helaas is Siri nog steeds niet in het Nederlands beschikbaar.

Meer informatie: iOS 6 uitgelicht: Siri krijgt Nederlandse sportuitslagen, iPad-ondersteuning en meer

iCloud-mailadressen

iCloud mailGebruikers die in iOS 6 een nieuwe Apple ID aanmaken krijgen een e-mailadres dat eindigt met @icloud.com. Hiermee stapt Apple over van de @me.com-adressen die werden gebruikt bij de inmiddels gesloten clouddienst MobileMe. Ontwikkelaars die vanaf iOS bèta 3 of later inlogden met een me.com-adres kregen ook een e-mailadres dat eindigt op @icloud.com. Mailadressen van @icloud.com en @me.com kunnen naast elkaar gebruikt worden, er wordt altijd automatisch een @icloud.com-adres aangemaakt.

Meer informatie: Apple introduceert iCloud-mailadressen

Safari-tabbladen synchroniseren

Safari in OS X Mountain Lion en iOS 6 bieden allebei nieuwe tabblad-synchronisatie. Hierdoor kun je een website die bijvoorbeeld openstaat op je iPad, met één druk op de knop openen op je iPhone of Mac. De tabbladen op andere devices staan gecategoriseerd onder een aparte knop, zodat ze lokale tabbladen niet in de weg zitten.

Meer informatie: iOS 6 uitgelicht: Safari krijgt tabblad-synchronisatie en meer vernieuwingen

Niet Storen, later terugbellen

Do not disturbiPhone-gebruikers kunnen in iOS 6 een schakelaar gebruiken om in één keer alle binnenkomende iPhone-notificaties uit te schakelen. Op deze manier voorkom je dat je bijvoorbeeld ’s nachts wakker wordt gebeld. De functie was eerder al uitgelekt.

Word je gebeld, dan verschijnen er in iOS 6 twee nieuwe knoppen: Reply with Message en Remind Me Later. Door met een bericht te reageren kun je een snelle iMessage naar de beller sturen, om aan te geven dat je bijvoorbeeld in een vergadering zit. De herinneringsknop zorgt ervoor dat er een alert wordt ingepland, zodat je later wordt gewaarschuwd dat je iemand moet terugbellen.

Meer informatie: iOS 6 uitgelicht: Niet storen-schakelaar houdt berichten stil

Mail-app in iOS 6: VIP’s en Pull-To-Refresh

Mail pull to refreshDoor in iOS 6 aan te geven dat bepaalde personen belangrijk (VIP) zijn, wordt e-mail van deze personen in een aparte categorie geplaatst. Daarnaast verschijnt er bij e-mails van deze personen een sterretje in pushnotifcaties, zodat je direct weet dat je e-mail hebt van een belangrijke persoon. Dit kan bijvoorbeeld je partner, je werkgever of je beste vriend(in) zijn. De mailbox in iOS 6 gebruikt niet langer een knop om zichzelf te verversen. In plaats daarvan kun je de overzichtlijst naar beneden trekken om nieuwe mail te downloaden. Deze mogelijkheden is al lange tijd beschikbaar in andere apps, zoals Twitter en Tweetbot.

iOS 6 bijlage in mailHet toevoegen van een bijlage in iOS 6 is vereenvoudigd. Door je vinger op het tekstveld van een e-mail te houden verschijnen de gebruikelijke knoppen voor kopiëren en plakken. Druk op de rechterpijl en de optie ‘Voeg foto of video in’ verschijnt in beeld. Hiermee word je naar de camerarol van je iPhone gebracht, waar je een gemaakte foto of video aan de e-mail kan toevoegen. Voordat deze functie werd toegevoegd was het al mogelijk om een bijlage aan een e-mail toe te voegen, maar hierbij moest je naar de Foto’s-app gaan om vanaf daar het bestand te verzenden. Hierbij werden ze als bestand aan de e-mail toegevoegd. De nieuwe methode plaatst een foto juist in het tekstveld van de e-mail.

Meer informatie: iOS 6 uitgelicht: belangrijke personen filteren in Mail-app

iOS 6: Facebook-integratie

FacebookIn iOS 6 zit Facebook geïntegreerd, op een manier die vergelijkbaar is met Twitter. Door in te loggen met je Facebook-account kun je bijvoorbeeld foto’s en links in Safari met één knop delen. Via een speciale API kunnen andere apps op deze manier ook allerlei Facebook-functies aanbieden. Er zijn steeds meer apps waarbij je geen apart account meer hoeft aan te maken, maar waarbij je een bestaand Facebook-account kunt gebruiken.

De agenda in iOS 6 toont automatisch alle evenementen waar je op Facebook bent aangemeld en je contacten worden gesynchroniseerd met je Facebook-vrienden. Vanuit de nieuwe kaarten-app Maps kun je in één keer een locatie delen met Facebook. In juni 2013 heeft Facebook een wijziging doorgevoerd waardoor contactpersonen waarbij geen relevante informatie staat niet meer worden gesynchroniseerd. Dit gaat om contactpersonen die alleen met hun Facebook.com-mailadres in je adresboek stonden.

Tim Cook suggereerde tijdens een interview al dat Apple en Facebook nauw samenwerkten en dat we binnenkort meer konden verwachten.

Meer lezen: iOS 6 uitgelicht: integratie Facebook in heel iOS

iOS 6: Gedeelde Fotostream

PhotostreamIn iOS 6 is het mogelijk om je fotostream te delen met anderen. Hierdoor kun je automatisch gemaakte foto’s delen met vrienden en familie. Vanuit het Fotostream-scherm zal het onder andere mogelijk zijn om reacties op foto’s achter te laten en ze ook te liken. De gedeelde fotostream kan ook volledig uitgeschakeld worden.

Meer informatie: iOS 6 uitgelicht: Gedeelde Fotostreams en reageren op andermans foto’s

iOS 6 maakt FaceTime via 3G mogelijk

In iOS 6 is het mogelijk om FaceTime te gebruiken via een 3G-verbinding. In iOS 5 moest je nog verbonden zijn met Wi-Fi om een FaceTime-gesprek op te starten. Daarnaast kun je in iOS 6 je mobiele nummer nauwer koppelen aan je Apple ID, waardoor iemand die een FaceTimegesprek via je telefoonnummer probeert op te starten, je ook op je iPad kan bereiken.

Hoewel je Facetime via 3G kunt gebruiken, is deze functie in de eerste plaats beperkt tot de iPhone 4S en de derde generatie iPad. Dat betekent dat je met bijvoorbeeld een iPhone 4 verbonden moet zijn met Wi-Fi om de dienst te gebruiken, maar dat je wel door een iPhone 4S-bezitter gebeld kan worden terwijl hij of zij op een 3G-netwerk zit.

iOS 6 en Begeleide Toegang

Begeleide ToegangIn iOS 6 is een nieuwe functie genaamd Begeleide Toegang (Guided Access) toegevoegd, waarmee je het gebruik van bijvoorbeeld het touchscreen of de fysieke knoppen kunt uitschakelen. Op deze manier probeert Apple het makkelijker te maken om een iPad te laten gebruiken door bijvoorbeeld kinderen of klanten in een winkel. De app is ook handig voor studenten die een examen op de iPad doen, maar niet naar Safari mogen gaan om antwoorden op te zoeken.

Om Begeleide Toegang te gebruiken moet je de functie eerst inschakelen via de instellingen van de iPhone, iPod touch of iPad, onder de optie ‘Toegankelijkheid’. Je vult een viercijferige pincode in die later gebruikt kan worden om de functie weer uit te zetten. Nadat je Begeleide Toegang hebt gestart ga je naar een iPhone-app toe en druk je drie keer achter elkaar op de thuisknop van je iOS-apparaat. De app wordt licht uitgezoomd en je kunt aangeven welke delen van het scherm en welke functies van de iPhone niet gebruikt mogen te worden. Het is zelfs mogelijk om aanraking uit te zetten, waardoor iemand alleen naar het iPhone-scherm kan kijken. Door nogmaals drie keer te drukken op de thuisknop kom je op een scherm waar je de eerder ingestelde pincode kunt invoeren om weer naar het beginscherm van je iPhone te gaan.

iOS introduceert Passbook: pasjes in een app bewaren

PassBookDe in iOS 6 nieuw toegevoegde Passbook-app maakt het mogelijk om tickets, instapkaarten en pasjes digitaal in een enkele app te bewaren. Hierdoor heb je minder snel een portemonnee nodig. De app ziet op basis van je gps-locatie bij welke winkel je in de buurt bent, zodat de vereiste pasjes automatisch voor je wordt klaargezet.

Op elke kaart zie je algemene gegevens die voor die kaart noodzakelijk zijn, zoals vertrektijden van een vlucht of het tegoed dat je nog op je iTunes giftcard hebt staan. Het lijkt er dus op dat Apple haar eigen app zal aanwenden om iTunes giftcards-tegoeden duidelijker in terug te zien.

Apple heeft in de App Store een aparte sectie met apps voor Passbook zoals de officiële KLM-applicatie, verschillende apps om vluchten te boeken of hotelreserveringen te doen en Apple’s eigen Apple Store-app.

Geen YouTube-app meer in iOS 6

In de vierde bèta van iOS 6 werd de YouTube-applicatie door Apple verwijderd. Google heeft later een aparte app in de App Store uitgebracht, waarmee je YouTube-video’s kunt bekijken. Het is ook mogelijk om YouTube te bekijken vanuit de browser van je iPhone. De YouTube-applicatie werd verwijderd omdat Apple’s licentie bij Google zou zijn verlopen.

Downloaden: YouTube (gratis, geschikt voor iPhone, iPod touch en iPad)

Iconen verplaatsen op Apple TV met iOS 6

Door de selectieknop op de afstandsbediening van de Apple TV ingedrukt te houden, kun je in iOS 6 de zogeheten ‘wiggle modus‘ activeren. Hierdoor kun je de locatie van een icoon op het scherm veranderen. Dit is vooral handig wanneer je bepaalde functies van de Apple TV bovenaan wil zetten, zodat je er makkelijker bij kunt vanuit het hoofdmenu.

iOS 6 maakt je wakker met favoriete muziek

WekkerGebruik je de iPhone als wekker, dan kun je vanaf iOS 6 één van de nummers uit je muziekbibliotheek gebruiken als alarm. Tijdens het instellen van een alarmgeluid kun je tappen op de laatste drie nummers die je hebt afgespeeld, of op een knop drukken om je volledige bibliotheek te bekijken.

Vanaf iOS 6 kan ook de iPad gebruikmaken van Apple’s ingebouwde Klok-applicatie. Hiermee kun je verschillende wereldklokken bekijken, een timer laten aftellen, een stopwatch gebruiken of een wekker zetten die om een bepaald tijdstip afgaat. Tot voorheen had je een speciale app van een andere ontwikkelaar nodig als je van dit soort functies gebruik wilde maken. Iets dat kon leiden tot veel gedoe: een wekker-app moest bijvoorbeeld opgestart blijven, omdat het alarm niet afgaat wanneer de app zich in de achtergrond van de iPad bevindt.

Meer informatie: iOS 6-wekker gebruikt favoriete muziek als alarm

Nieuw in iOS 6: Gedeelde agenda-notificaties

Shared Calendar AlertsHeb je op je iPhone een agenda die je met een ander deelt, dan kun je in iOS 6 aangeven of je ook berichten vanuit deze gedeelde kalender ontvangt. Schakel je de optie in, dan krijg je bericht wanneer iemand een agenda-item toevoegt, wijzigt of verwijdert. Dit is een handige manier om op de hoogte te blijven van alle afspraken die worden gemaakt in een agenda die je bijvoorbeeld met verschillende collega’s deelt.

Je kunt de notificaties uitschakelen door te gaan naar de instellingen van je iPhone en te tappen op ‘E-mail, contacten, agenda’s’. Je vindt de schakelaar onderaan deze pagina. Er zijn in iOS 6 ook nieuwe privacy-instellingen ingevoerd voor agenda, contacten en meer.

Meer informatie: iOS 6 uitgelicht: nieuwe privacy-instellingen voor agenda, contacten en meer

App Store volledig vernieuwd in iOS 6

App Store iOS 6Apple’s applicaties om de App Store en de iTunes Store mee te bekijken zijn in iOS 6 volledig vernieuwd. Beide apps hebben een nieuw uiterlijk gekregen, waarin je onder andere de verkooplijsten bekijkt in een horizontale lijst van iconen. Kijk je naar een app-omschrijving, dan staan de appinformatie, de gebruikersrecensies en de gerelateerde apps voortaan in drie verschillende tabbladen. Het is ook mogelijk om een app van een like te voorzien, waardoor hij op je Facebook-timeline terechtkomt.

Wanneer je een app installeert wordt de App Store voortaan niet afgesloten. In plaats daarvan verschijnt er op het app-icoon binnen de App Store een installatiebalk. Wil je vanuit de App Store je apps updaten, dan is het ook niet meer nodig om je wachtwoord in te voeren. Je wachtwoord is daardoor enkel nog nodig als je een app (opnieuw) uit de App Store wil downloaden.

Meer informatie: iOS 6 uitgelicht: Nieuw uiterlijk voor de App Store

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons via het speciale contactformulier!