Apple Watch Serie 8 met watchOS 9

watchOS 9 FAQ: vragen en antwoorden over de aanstaande Apple Watch-update

In deze watchOS 9 FAQ lees je vragen en antwoorden over de aankomende update voor jouw Apple Watch. Krijgt jouw Apple Watch wel een update? En wat is er nieuw? Kun je de beta veilig proberen en waar moet je dan op letten? We bespreken het in deze watchOS 9 FAQ!

watchOS 9 FAQ: antwoorden op veelgestelde vragen

watchOS 9 is een behoorlijk grote update. Apple laat de Apple Watch Series 3 achter zit en zet volop in op nieuwe en verbeterde functies. watchOS 9 verschijnt in het najaar van 2022 en we hebben al in een reeks artikelen de nieuwe functies van watchOS 9 besproken. Maar missschien zit je nog met enkele praktische vragen over watchOS 9, bijvoorbeeld of je wel kan updaten en hoe riskant het installeren van de beta is. In deze watchOS 9 FAQ lees je antwoorden op dergelijke veelgestelde vragen.

 1. Wat is watchOS 9?
 2. Wanneer komt watchOS 9?
 3. Kan ik nu al installeren?
 4. Kan ik de publieke beta van watchOS 9 blijven testen?
 5. Is het veilig om de watchOS 9 beta te installeren?
 6. Krijgt mijn Apple Watch Series 3 de watchOS 9 update?
 7. Voor welke toestellen?
 8. Kan ik updaten met een oudere iPhone?
 9. Wat is er nieuw?
 10. Ben ik verplicht de functies te gebruiken?
 11. Zijn alle watchOS 9-functies voor mij beschikbaar?
 12. Wordt mijn toestel trager?
 13. Zitten er bugs in?
 14. Moet ik meteen updaten?

#1 Wat is watchOS 9?

Ieder jaar brengt Apple een software-update uit voor de Apple Watch. Het besturingssysteem watchOS krijgt dan allerlei nieuwe functies en verbeteringen. watchOS 9 is de eerstvolgende grote software-update en komt gratis beschikbaar voor iedereen met een geschikte Apple Watch. De update bevat allerlei nieuwe functies, zodat er voor iedereen wel iets bij zit om naar uit te kijken. Ook zijn bestaande functies verbeterd: zo biedt de slaapfunctie nu een overzicht van slaapfasen en kun je tijdens het sporten zien in welke hartslagzone je je bevindt. watchOS 9 is standaard aanwezig op de Apple Watch Series 8, Apple Watch Ultra en Apple Watch Series SE 2022 die eveneens in september verschijnen.

Bekijk ook

watchOS 9: alles over deze grote Apple Watch-update, boordevol praktische functies!

watchOS 9 is de grote update voor de Apple Watch is voor iedereen te downloaden. Benieuwd welke functies erin zitten? Wij laten het je zien!

watchOS 9 op Apple Watch.

#2 Wanneer komt watchOS 9?

watchOS 9 verschijnt op 12 september 2022, gelijktijdig met iOS 16. Deze updates zijn van elkaar afhankelijk: als je geen iOS 16 op je iPhone hebt staan kun je ook niet updaten naar watchOS 9.

#3 Kan ik de update nu al installeren?

Nieuwsgierige Apple Watch-gebruikers konden de hele zomer al de publieke watchOS 9 beta installeren. De beta is bedoeld om de software-update en de functies te testen.

Als op 12 september de officiële release plaatsvindt, kan iedereen met een Apple Watch Series 9 of nieuwer ermee aan de slag. Of je dit meteen gaat doen is een persoonlijke keuze.

#4 Is het veilig om de watchOS 9 te installeren?

Op basis van onze ervaringen met de watchOS 9 beta vinden we het niet riskant om watchOS 9 meteen te installeren. Er zijn eigenlijk nauwelijks bugs opgetreden, maar dat is nog geen garantie dat het helemaal veilig is. Als miljoenen mensen een grote update installeren komen er altijd problemen aan het licht, die eerder niet zo vaak zijn opgetreden. Denk bijvoorbeeld aan het sneller leeg gaan van de batterij, of heel specifieke apps die onder watchOS 9 niet meer goed werken, maar die door de betatesters nooit zijn getest.

Wel belangrijk om je te realiseren is dat je niet terug kunt naar watchOS 8, mocht de update voor jou toch te veel problemen geven.

#5 Kan ik de publieke beta van watchOS 9 blijven testen?

Er is gedurende de hele zomer een publieke beta voor watchOS 9 geweest. Ook na het verschijnen van de officiële release kun je gewoon door gaan met het testen van betafuncties. Hiervoor zijn watchOS 9.1 beta, watchOS 9.2 beta en verder bedoeld.

Wil je hieraan meedoen, dan kun je je eenvoudig aanmelden voor watchOS beta’s.

#6 Krijgt mijn Apple Watch Series 3 de watchOS 9 update?

Helaas, dit jaar valt jouw Apple Watch af. Dat zat er overigens al aan te komen, want de afgelopen twee jaar waren er veel problemen met het updaten van de Apple Watch Series 3. Dit had te maken met te weinig opslagcapaciteit, namelijk 8GB. Ook bij watchOS 7 en watchOS 8 leverde dit al problemen op: je moest vaak alle apps verwijderen en je Apple Watch naar fabrieksinstellingen terugzetten om de update te kunnen installeren.

#7 watchOS 9 voor welke Apple Watch-modellen?

Om watchOS 9 te kunnen installeren, heb je één van deze Apple Watch-modellen nodig:

Op de volgende toestellen is watchOS 9 al standaard aanwezig:

Lees meer in ons artikel over de watchOS 9 toestellen.

Bekijk ook

Deze Apple Watches zijn geschikt voor watchOS 9

Later dit jaar gaat Apple watchOS 9 uitbrengen, met een aantal nieuwe belangrijke functies. Maar dit jaar valt de Apple Watch Series 3 af en krijgt geen update meer. Lees hier welke modellen wél geschikt zijn voor watchOS 9.

#8 Kan ik updaten met een oudere iPhone?

Als je je Apple Watch aan een iPhone 7 of ouder of aan een iPhone SE 2016 gekoppeld hebt, kun je helaas geen watchOS 9 downloaden. Je iPhone moet namelijk bijgewerkt zijn naar iOS 16 om de update te kunnen installeren en dit werkt alleen op een iPhone 8 en nieuwer.

Het is niet mogelijk om je Apple Watch tijdelijk te verbinden met een nieuwere iPhone, te updaten en vervolgens weer terug te gaan naar je oudere iPhone.

Bekijk ook

Deze toestellen krijgen iOS 16 en iPadOS 16

Benieuwd welke toestellen iOS 16 en iPadOS 16 weer toestellen zullen ondersteunen? In dit artikel zetten we op een rijtje welke iPhones en iPads de updates krijgen en welke moeten afvallen.

#9 Wat is er nieuw in watchOS 9?

watchOS 9 is een vrij grote update voor de Apple Watch en biedt tal van nieuwe en verbeterde functies. Dit zijn de belangrijkste verbeteringen:

 • Nieuwe energiebesparende modus voor alle modellen.
 • Internationale roaming voor Cellular-modellen.
 • Vier nieuwe wijzerplaten, waaronder aarde met live wolken, een maankalender en een wijzerplaat met grappige wezens.
 • Verbeterde Workout-app: Hardlopen krijgt nieuwe statistieken en diverse trainingsopties. Ook zijn er nieuwe zwemfuncties en kun je zien in welke hartslagzone je zit. Zie ook ons artikel met watchOS 9 sportfuncties.
 • Afib-geschiedenis: Je kunt terugzien hoe vaak je een onregelmatig hartritme hebt gehad. Voorlopig alleen in de VS. Lees ook ons overzicht met nieuwe gezondheidsfuncties in watchOS 9.
 • Slaapfunctie: Nu met slaapfases, zodat je meer inzicht krijgt in je slaapgedrag.
 • Medicijnen-app: nieuwe app voor herinneringen en bijhouden van medicatie en voedingssupplementen.
 • Verbeterde Agenda-app met een duidelijke weekweergave.
 • Slimmere dock met actieve apps: Apps die op dit moment op de achtergrond actief zijn, zoals bijvoorbeeld de Muziek-app, de Timer-app of de Workout-app, verschijnen nu altijd bovenaan in het dock voor snelle toegang. Deze actieve apps drukken je favoriete apps naar beneden.

watchOS 9 overzicht met functies.

Er zijn daarnaast nog veel meer kleinere nieuwe functies in watchOS 9, die we in ons overzicht op een rij hebben gezet.

Bekijk ook

Deze superhandige watchOS 9 functies kun je nu al proberen

watchOS 9 is er en dat betekent dat je alle watchOS 9 functies nu zelf kunt proberen! In dit artikel nemen we je mee langs de belangrijkste verbeteringen én een paar handige ontdekkingen die we in watchOS 9 hebben kunnen vinden. Dit zijn de beste vernieuwingen voor de Apple Watch.

#10 Ben ik verplicht om de nieuwe functies te gebruiken?

Veel van de nieuwe functies zijn optioneel. Zo zul je alleen met de nieuwe slaap- en hardloopfuncties geconfronteerd worden als je van plan bent om je slaap en hardloopprestaties te meten. Er zijn een paar functies waar je wel altijd mee te maken krijgt, zoals:

 • Het vernieuwde dock, dat de actieve apps nu bovenaan plaatst.
 • Nieuwe meldingen die als onopvallende stroken verschijnen.
 • Het leegtrillen van de speaker na een zwembeurt gebeurt nu iets anders: je moet op de Digital Crown drukken in plaats van draaien.

Er zijn dit jaar echter geen veranderingen in de bediening of sterk gewijzigde standaardapps, waar je aan zult moeten wennen.

#11 Zijn alle watchOS 9-functies voor mij beschikbaar?

Er zijn ook functies die niet iedereen kan gebruiken:

 • Afib-geschiedenis is voorlopig alleen beschikbaar in de Verenigde Staten.
 • Bij gebruikers die jonger dan 18 jaar zijn wordt de ademfrequentie niet gemeten.
 • Apple Watch Mirroring is beschikbaar op Apple Watch Series 6 en nieuwer.
 • Vertalen met het Apple Watch-toetsenbord werkt alleen op de Apple Watch Series 7 en alleen op ondersteunde talen. Nederlands zit daar niet bij.
 • Woning-functies werken alleen als je HomeKit-accessoires hebt. Voor het delen van een slimme woning en het ontvangen van meldingen in de Woning-app is een WOning

#12 Wordt mijn Apple Watch trager door watchOS 9?

Uit de beta’s blijkt niet dat de Apple Watch trager geworden is. De verbeteringen zijn deze keer best groot, maar het zijn vooral uitbreidingen op bestaande functies en er komt geen grote nieuwe functionaliteit bij. Wel zullen de extra hardloopstatistieken en het analyseren van je slaapfasen wellicht wat meer van de processor vragen.

De eerste ervaringen met watchOS 9 zijn dan ook positief, ook als het om prestaties gaat.

#13 Zitten er bugs in watchOS 9?

We kunnen deze watchOS 9 FAQ niet voorbij laten gaan zonder het onderwerp bugs te bespreken. watchOS-updates staan erom bekend dat er maar weinig bugs in zitten, zeker in tegenstelling tot iOS. Af en toe duikt er een probleem op, maar onder watchOS 9 zijn wij die nog niet tegengekomen. De update is wat groter dan voorgaande jaren, maar lijkt vooralsnog weinig problemen op te leveren. Wel zou de batterij van je Apple Watch door het installeren van de beta wat sneller leeg kunnen gaan.

Ook kunnen er na de release nog enkele bugs en problemen optreden, omdat een grotere groep gebruikers dan met de update aan de slag gaat. De beta’s zijn vooral getest met relatief nieuwe Apple Watch-modellen dus we weten nog niet hoe de update bevalt als een grote groep Apple Watch Series 4-gebruikers ermee aan de slag gaat.

#14 Moet ik meteen updaten zodra watchOS 9 uit is?

Je kan updaten op het moment dat het jou uitkomt. Het hoeft niet meteen op het moment dat watchOS 9 beschikbaar komt, want dan is het vaak toch erg druk op de servers van Apple. Als je wacht tot de volgende dag, kun je veel relaxter aan de slag gaan.

Voordat je met watchOS 9 aan de slag kunt gaan moet je je iPhone toch nog eerst updaten naar iOS 16. Wil je daar nog een tijdje mee wachten, dan kan je dus ook nog geen watchOS-update installeren. Sommige Apple Watch-bezitters wachten bij dergelijke grote updates de reacties van de eerste gebruikers af. Dat is natuurlijk prima.

Toch adviseren we ook niet om al te lang te wachten, omdat Apple ook belangrijke beveiligingsupdates uitbrengt die je toestel veiliger maken.

Hebben we jouw vraag in deze watchOS 9 FAQ nog niet beantwoord? Laat het ons dan weten via de artikelrapportage onderaan deze pagina. Hoe meer vragen we krijgen, hoe beter we deze watchOS 9 FAQ kunnen maken. In de tussentijd lees je in onze watchOS 9 review onze ervaringen.

https://www.iculture.nl/watchos/watchos-9/review/

Informatie

Laatst bijgewerkt
september 2022