Atriumfibrilleren

Meldingen voor onregelmatig hartritme op de Apple Watch: zo werken ze

Vanaf watchOS 9 met AFib-geschiedenis
Je Apple Watch kan je waarschuwen als je last hebt van een onregelmatig hartritme. Wat betekent deze melding en hoe stel je dit in? In deze tip lees je alles over de meldingen van onregelmatig ritme op de Apple Watch.

Hartritmestoornissen

De Apple Watch hartslagmeter kan meer doen dan alleen je hartslag op een bepaald moment meten. De sensoren houden, zonder dat je er erg in hebt, je hartslag in de gaten en controleren het ritme waarop je hart klopt. Op deze manier kan atriumfibrilleren vastgesteld worden. Wat betekent dit en hoe stel je dit in?

Nieuw in watchOS 9: AFib-historie

De Apple Watch krijgt er in watchOS 9 een nieuwe functie bij: AFib-historie. Dit houdt in dat je problemen met atriumfibrilleren gedurende een langere periode in de gaten kunt houden. Ook kun je het effect van levensstijl zien. Deze functie zal aanvankelijk alleen in de Verenigde Staten beschikbaar zijn, waar het is goedgekeurd door de FDA. We verwachten dat Europese goedkeuring later volgt.

AFib geschiedenis.

Met watchOS 9 kunnen mensen waarbij atriumfibrilleren is vastgesteld de functi AFib-geschiedenis gebruiken. Je ziet dan hoe vaak het hartritme tekenen van atriumfibrilleren vertoont. Elke week krijg je een notificatie, zodat je weet hoe vaak atriumfibrilleren voorkomt. In de Gezondheid-app zie je hoe factoren zoals slaap, alcohol en lichaamsbeweging invloed hebben gehad. Je kunt de gegevens als pdf meenemen naar een arts of zorgverlener.

AFib geschiedenis watchOS 9

Onregelmatig hartritme op de Apple Watch

De Apple Watch checkt af en toe de hartslag om te controleren op een onregelmatig hartritme. Een dergelijk hartritme kan veroorzaakt worden door atriumfibrilleren, een bepaald soort hartritmestoornis. Bij atriumfibrilleren werken de boezems en de kamers van het hart niet goed met elkaar samen. Atriumfibrilleren kan leiden tot allerlei symptomen, zoals vermoeidheid, hartkloppingen en kortademigheid, maar er zijn ook mensen die geen gevolgen ondervinden van atriumfibrilleren. Het is echter belangrijk dat het probleem vroeg herkend wordt en de Apple Watch kan je daarbij helpen. Dit gebeurt op twee manieren: door met de ECG-app een meting te doen en door waarschuwingen te geven bj onregelmatig hartritme.

Door een hartritmestoornis vroegtijdig te herkennen, kunnen mensenlevens gered worden dankzij onder andere medicijnen en adequate behandeling. De Apple Watch waarschuwt je dus met dergelijke meldingen als dit bij jou geconstateerd wordt.

Bekijk ook

Zo maak je een ECG op de Apple Watch

In een paar stappen kun je een ECG maken op de Apple Watch. Je hebt hiervoor een Apple Watch Series 4 of nieuwer nodig, zodat je met de sensoren een hartfilmpje kan maken. Deze tip legt alles uit over het maken van een ECG op de Apple Watch.

Wat heb je nodig voor meldingen van onregelmatig hartritme op Apple Watch?

Om meldingen te krijgen, heb je het volgende nodig:

Let op: voor mensen waarbij atriumfibrilleren al is vastgesteld, is er de nieuwe AFib-historie. In overleg met je arts kun je dan een geschiedenis van geconstateerde gevallen van atriumfibrilleren bekijken en bespreken.

De meldingen zijn niet in alle landen en regio’s beschikbaar, maar je kunt het in ieder geval gebruiken in: België, Nederland, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk en diverse andere lnden. Apple heeft gaandeweg meer landen toegevoegd.

Meldingen voor onregelmatig hartritme op Apple Watch instellen

Om meldingen te kunnen ontvangen, stel je de functie als volgt in:

  1. Zorg ervoor dat zowel je iPhone als Apple Watch up to date zijn.
  2. Open de Watch-app op je iPhone en ga naar het tabblad Mijn Watch.
  3. Ga naar Hart.
  4. Zet de schakelaar aan bij Onregelmatig ritme.

Voorheen kreeg je bij het inschakelen van deze optie een uitgebreide uitleg. Nu kun je deze uitleg lezen door op een linkje te klikken. Je wordt dan doorgestuurd naar een webpagina bij Apple.

Onregelmatig hartritme op de Apple Watch

Melding ontvangen? Dit moet je doen

Heb je geen hartklachten en krijg je opeens een melding van een onregelmatig ritme, dan krijg je het advies om contact op te nemen met je huisarts. Met deze persoon kun je ook de melding bespreken. Als er al eerder atriumfibrilleren is vastgesteld sta je waarschijnlijk al onder behandeling. De huisarts kan in dat geval verder onderzoek doen.

Meldingen van onregelmatig hartritme bekijken

De meldingen vind je terug in de Gezondheid-app op je iPhone. Ga naar het tabblad Ontdek en zoek naar ‘Onregelmatig’. Of blader via de optie Hart naar het gewenste item. Je kunt zien hoeveel meldingen je hebt ontvangen en op welke datum. Dit kan nuttig zijn voor je arts.

Er zijn verder nog een aantal dingen om rekening mee te houden:

  • De Apple Watch kan geen hartaanval detecteren.
  • De Apple Watch controleert niet continu op atriumfibrilleren en niet op alle varianten. Hierdoor worden niet alle gevallen gedetecteerd.
  • De melding kan ook een aanwijzing zijn voor een andere hartritmestoornis. Zoek een arts voor nader onderzoek.

Je kan ook op de Apple Watch een ECG maken. Dit werkt alleen op de Apple Watch Series 4 en nieuwer. Op bijna alle Apple Watch-modellen heb je de optie om een waarschuwing bij hoge of lage hartslag te ontvangen. In onze tip lees je hoe je dat instelt.

Bekijk ook

Waarschuwing bij hoge hartslag op Apple Watch instellen (en dit doe je als je een melding krijgt)

Je Apple Watch kan je een waarschuwing geven als opeens een verhoogde hartslag hebt, terwijl je niet aan het sporten of bewegen bent. Ook krijg je een waarschuwing bij te lage hartslag. In deze tip lees je hoe je zo'n hartslagwaarschuwing instelt.

Apple Watch

De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015 en daarna verscheen er elk jaar een nieuwe generatie. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en betalen met Apple Pay. Wil je een Apple Watch kopen, bekijk dan de verschillende Apple Watch-modellen die momenteel verkrijgbaar zijn. Je kunt je smartwatch steeds een ander uiterlijk geven met Apple Watch-horlogebandjes.

Apple Watch