watchOS 9: deze apps zijn nieuw en vernieuwd op de Apple Watch

In watchOS 9 heeft Apple nieuwe en vernieuwde apps toegevoegd, die het gebruik op de Apple Watch een stuk prettiger maken. We laten je zien welke apps dat dit jaar zijn.

De belangrijkste nieuwe functies in watchOS 9 gaan over sport, gezondheid en notificaties. Maar Apple heeft ook een aantal apps onder handen genomen in watchOS 9. Sommige daarvan hebben wederom te maken met je gezondheid, maar er zijn ook andere apps die een opknapbeurt gekregen hebben. De grootste make-over is er voor de Agenda-app op de Apple Watch, maar er zijn meerdere kleine wijzigingen in andere Apple Watch-apps gestopt.

#1 Nieuw: Medicijnen-app voor je medicatie

Op de Apple Watch is er sinds watchOS 9 een Medicijnen-app. De app helpt je herinneren om bijvoorbeeld je pillen op tijd in te nemen. Je legt je medicatie vast via de Gezondheid-app op je iPhone, waarna je de gegevens van je medicatie kan bekijken op je Apple Watch. Er is ook een complicatie voor de wijzerplaat, om de app snel op te starten en je eerstvolgende medicijn te zien.

Bekijk ook

Dit is de nieuwe Medicijnen-app voor de Apple Watch

Lees hier wat je moet weten over de nieuwe Medicijnen-app in watchOS 9. Met deze app kun je medicijnen toevoegen en herinneringen krijgen op de momenten dat je ze moet nemen.

#2 Agenda-app helemaal in het nieuw

De Agenda-app op de Apple Watch was altijd al beperkt. Je kon alleen maar de huidige maand bekijken en het wisselen tussen weergaves moest sinds een paar jaar via de Instellingen-app. Als kers op de taart ontbrak ook nog de mogelijkheid om een nieuwe afspraak in te voeren. In watchOS 9 is dat allemaal aangepakt. De Agenda-app laat je nu rechtstreeks vanuit de app de weergave wijzigen en er is zelfs een nieuwe weekweergave. Ook kun je handmatig nieuwe afspraken toevoegen en gewoon door alle maanden bladeren, waardoor de Agenda-app op de Apple Watch eindelijk een volwaardige app is geworden.

Agenda-app op de Apple Watch vanaf watchOS 9

#3 Workout-app een stuk geavanceerder

Voor de Workout-app is Apple helemaal losgegaan in watchOS 9. Er zijn veel meer mogelijkheden tot het bijhouden van statistieken en aangepaste workouts. Tijdens een training kun je bijvoorbeeld aan de Digital Crown draaien, om meer data te zien zoals grafiekjes met hoogteverschillen. En wat ook fijn is, is dat een aangepaste workout, bijvoorbeeld met een bepaald aantal kilometers, ook opgeslagen wordt zodat je hem sneller kan starten. Lees ook ons artikel met alle nieuwe sportfuncties in watchOS 9.

Bekijk ook

Hier zijn de 12 nieuwe sportfuncties in watchOS 9

De Apple Watch heeft er in watchOS 9 heel wat nieuwe fitness- en sportfuncties bij gekregen. Hier zetten ze de belangrijkste voor je op een rijtje.

#4 Slaap-app: meer inzicht in je slaappatroon

De Slaap-app op de Apple Watch is al die tijd eigenlijk redelijk beperkt gebleven. Je ziet alleen je slaapschema (met eventuele wekkers) en je bekijkt na de nacht hoe vaak je wakker geweest bent. Maar echt inzicht in je slaappatroon gaf de app niet. In watchOS 9 is daar verandering in gekomen. Zo laat de app onder andere slaapfasen zien, bijvoorbeeld je REM-slaap of je diepe slaap. Zo wordt de app in één keer een stuk nuttiger.

watchOS 9 slaapfasen

#5 Herinneringen: fijne tweaks

De Herinneringen-app heeft op de Apple Watch een paar kleine aanpassingen gekregen. Naast het afvinken van een herinnering, kun je sinds watchOS 9 deze ook gewoon wijzigen. Door op de herinnering te tikken, vind je een nieuwe Wijzig-knop waar je bijvoorbeeld de datum, tijd, tags en meer toe kan voegen aan je herinnering. Eigenlijk alle opties die je ook in de Herinneringen-app op de iPhone vindt, vind je in watchOS 9 ook op de Apple Watch.

#6 Weer-app: meer steden, meer data

De Weer-app op de Apple Watch heeft niet zo’n grote update gekregen als op iPhone, maar heeft toch wat wijzigingen gekregen waardoor de Apple Watch-versie nu wat slimmer is geworden. Zo kun je maximaal 50 steden toevoegen (dit waren er 20) en kun je per stad meer data bekijken. De Apple Watch-versie toont nu ook vochtigheid en zichtbaarheid op de locatie. Bij vochtigheid zie je ook het dauwpunt en bij zichtbaarheid wordt er naast het aantal meters (bijvoorbeeld 31km) ook nog een waardeoordeel bijgegeven (bijvoorbeeld “Helemaal helder”). Apple heeft ook een bug opgelost waardoor de luchtkwaliteit niet zichtbaar was, ook niet in de complicatie. Dit werkt in watchOS 9 gewoon weer voor alle Nederlandse steden.

Meer informatie in de Apple Watch Weer-app in watchOS 9

#7 Hartslag-app: kleine designtweaks

De Hartslag-app is qua design in het hoofdmenu gewijzigd. Of dit een vooruitgang is, valt te betwijfelen. In plaats van losse onderdelen, staan de verschillende functies nu als een soort kaarten onder elkaar. De geselecteerde optie is daardoor groter in beeld, waardoor de andere optie eronder (of erboven) wat kleiner in beeld is. Je moet daardoor meer scrollen om bijvoorbeeld je rusthartslag te bekijken. Oordeel zelf, waarbij je links het beeld van watchOS 8 ziet en rechts die van watchOS 9.

Harstlag app op Apple Watch in watchOS 8 vs watchOS 9
Hartslag-app op watchOS 8 (links) vs watchOS 9

#8 Diepte en Sirene (alleen Apple Watch Ultra)

Tot slot vind je op de Apple Watch Ultra nog twee extra apps die je niet op andere modellen vindt: de Diepte-app en Sirene-app. Met de Diepte-app geeft de Apple Watch automatisch weer hoe diep je aan het duiken bent. Ook kun je daarmee de temperatuur van het water meten. De Apple Watch Ultra is geschikt voor duiken tot 40 meter en de app kan daarbij dus een handig hulpmiddel zijn.

Diepte-app op de Apple Watch Ultra

De Sirene-app zorgt ervoor dat je een luide toon kan afspelen als je ergens verdwaald bent. Ben je een flinke wandeling aan het doen door een bos of hoog in de bergen, maar raak je in de problemen, dan kan de Sirene-app mensen in de buurt waarschuwen. De sirene heeft een bereik van 180 meter en heeft een volume van 86 decibel.

Bekijk ook

Zo werkt de sirene op de Apple Watch Ultra bij noodgevallen

Op de Apple Watch Ultra kun je Apple Watch Ultra kun je een sirene laten klinken als je in nood bent. Zo kun je de hulp inroepen van anderen die in de buurt zijn.

watchOS 9 is nu beschikbaar voor iedereen met een Apple Watch Series 4 of nieuwer. Op de Apple Watch Series 8, Apple Watch Ultra en Apple Watch SE 2022 staat de update standaard geïnstalleerd.

Bekijk ook

watchOS 9: alles over deze grote Apple Watch-update, boordevol praktische functies!

watchOS 9 is de grote update voor de Apple Watch is voor iedereen te downloaden. Benieuwd welke functies erin zitten? Wij laten het je zien!

Revisiegeschiedenis:

  • 2022 - 04 oktober: Artikel bijgewerkt na de release van watchOS 9.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

watchOS 9

watchOS 9 is de grote update voor je Apple Watch in 2022. Er zitten heel wat nieuwe watchOS 9 functies in deze update, vooral op het gebied van sport en gezondheid. Check snel of jouw Apple Watch voor watchOS 9 geschikt is, zodat je weet of je kunt updaten. De officiële release van watchOS 9 is 12 september 2022, tegelijk met iOS 16 en tvOS 16. Lees ook onze watchOS 9 review en onze watchOS 9 FAQ met vragen en antwoorden.

watchOS 9
7 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.