Kompas op Apple Watch

De Kompas-app op de Apple Watch zit vol nieuwe functies

Vernieuwd in watchOS 9
In watchOS 9 is de Kompas-app op de Apple Watch behoorlijk vernieuwd. Je hebt nu veel meer weergaven en kunt ook routepunten vastleggen. Dit is wat je met het Kompas op de Apple Watch kunt doen tijdens wandelingen en andere activiteiten.

Alles over het Apple Watch-kompas

Met een kompas kun je zorgen dat je in een bepaalde richting loopt, bijvoorbeeld als je gaat wandelen op onbekend terrein, zonder paden en wandelroutes. Je kunt dan altijd het start- of eindpunt vinden. Met de Kompas-app op de Apple Watch is dit ook mogelijk. Je kunt bovendien de helling bepalen, lengte- en breedtegraad, routepunten vastleggen en nog veel meer. Deze tip vertelt je er alles over!

Kompas: op welke Apple Watch-modellen?

Om het Kompas op de Apple Watch te gebruiken heb je het volgende nodig:

Heb je geen geschikte Apple Watch? Geen nood, je vindt ook op de iPhone een kompas, waarmee je zelfs een waterpas bij de hand hebt om een schilderij recht te hangen. Met de Apple Watch gaat dat een stuk lastiger, maar het horloge is wel weer erg geschikt als je erop uit trekt en met het kompas wilt navigeren.

Bekijk ook

Het Kompas op de iPhone gebruiken en uitlezen

De Kompas-app op de iPhone wijst precies aan waar het noorden, oosten, zuiden en het westen is. Ook kun je het Kompas gebruiken voor nog meer toepassingen. In dit artikel lees je er alles over.

Apple Watch Ultra

Nieuw in watchOS 9: vernieuwde Kompas-app

Tijdens de aankondiging van de Apple Watch Ultra onthulde Apple ook een paar nieuwe functies, die erg handig zijn voor mensen die graag op pad gaan: routepunten en de Backtrack-functie. Het goede nieuws is dat deze functies ook in watchOS 9 beschikbaar zijn voor mensen die al een bestaande Apple Watch hebben (vanaf Series 6). Je hoeft dus niet een nieuwe smartwatch te kopen.

Wanneer je watchOS 9 geïnstalleerd hebt zie je meteen dat de Kompas-app op je Apple Watch een ander uiterlijk heeft gekregen. De interface is anders. Je vindt in de hoekpunten nu drie nieuwe knoppen. Door aan de Digital Crown te draaien krijg je een andere weergave te zien.

Kompas-app in watchOS 9

Door linksboven op het menuknopje te tikken, krijg je een nieuwe weergave met richting, helling, hoogte, breedtegraad en lengtegraad onder elkaar in een lijst. Heb je een Apple Watch Series 6 of nieuwer, dan kun je ook routepunten vastleggen (linksonder) of gebruik maken van de nieuwe Backtrack-functie (linksonder). Backtrack is een soort broodkruimel-functie, waarmee je altijd de route terug kunt vinden.

Kompas-app gebruiken

In de Kompas-app zie je de richting waarnaar het horloge wijst. Je ziet ook je huidige locatie en informatie over de hoogte. De rode naald wijst naar het noorden. Om je locatie nauwkeurig te bepalen houd je je Apple Watch zo vlak mogelijk. Er verschijnt dan een ring met windrichtingen en graden. In het midden zie je een stralenbundel, die altijd loodrecht omhoog wijst. Hoe smaller de stralenbundel, hoe nauwkeuriger de metingen zijn. Door te bewegen kun je zorgen dat de stralenbundel precies naar het noorden wijst (de N op de buitenste ring). In die richting zou het noorden moeten zijn.

Richting van het kompas aanpassen

Je kunt ook de richting van het kompas aanpassen, als je in een bepaalde richting wilt lopen. Hiervoor druk je op het menuknopje linksboven en blader je omlaag. Tik op Richting en stel een andere richting in. De Apple Watch geeft vervolgens aan hoe ver je afwijkt van de aangegeven richting.

Via Instellingen > Kompas kun je ook nog het geografische noorden en het rastersysteem aanpassen, maar dat zul je als doorsnee gebruiker zelden doen.

Meer kompaswaarden bekijken

Door aan de Digital Crown te draaien verander je de kompasweergave. Je kunt ook op de menuknop linksboven tikken om een weergave met meer informatie te zien, zoals richting, helling, hoogte, breedtegraad en lengtegraad. Je kunt eventueel een Apple Watch-screenshot maken om deze info met iemand anders te delen, al zijn er natuurlijk nog veel meer manieren om je locatie te delen.

Kompas-app in watchOS 9

Backtrack-functie gebruiken

Met de Backtrack-fucntie houdt de Apple Watch je afgelegde (wandel)route heel precies bij, ook als je buiten de gebaande paden gaat. Tik hiervoor op de knop rechtsonder, voorzien van een icoon met twee voetjes. De knop verandert dan in een Play/Pause-knop, om aan te geven dat er een vastlegging plaatsvindt. Dit is een soort broodkruimel-functie: de Apple Watch houdt precies bij hoe je bent gelopen, zodat je volgens dezelfde route weer terug kunt naar je beginpunt, bijvoorbeeld je tent of geparkeerde auto.

Druk je rechtsonder op de pauzeknop, dan krijg je de mogelijkheid om de weg terug te vinden of om de vastgelegde route te verwijderen met de knop Verwijder stappen.

Routepunten Apple Watch

Routepunten op de Apple Watch

Een functie die je vast wel eens zult gebruiken zijn de routepunten (waypoints). Je vindt deze via de knop linksonder. Hiermee kun je snel een routepunt vastleggen voor je huidige locatie, bijvoorbeeld een geparkeerde fiets of een kampeerplaats. Je kunt de plek daarna gemakkelijk terugvinden door de vastgelegde routepunten te bekijken en erop te tikken. Routepunten kun je beheren via de menuknop linksboven. Je krijgt te zien welke routepunten je hebt vastgelegd en kunt ze vervolgens ook weer wissen. Je kunt er bij het vastleggen ook een label aan geven; doe je dit niet, dan krijgen ze simpelweg een datum- en tijdstempel, dus bijvoorbeeld ‘2022/09/14 09:43’. De naam van het routepunt kun je inspreken door te dicteren, dus het werkt ook als je fanatiek aan het wandelen bent.

Nauwkeurigheid van het kompas

Het kompas van de Apple Watch is nauwkeurig genoeg om in plaats van een fysiek kompas te gebruiken, anders had Apple de functie niet opgenomen. Wel waarschuwt Apple dat de werking van het kompas kan worden beïnvloed door magnetisch materiaal dat in sommige horlogebandjes aanwezig is. Dit geldt bijvoorbeeld voor de Milanese Loop.

Je zou ook nog een fysiek kompas mee kunnen nemen, maar als je geen outdoor-enthousiasteling bent zul je die vaak niet bij je hebben en dan kan het kompas in je iPhone of Apple Watch een uitkomst zijn.

Kompas-app werkt niet of is niet zichtbaar

Het kompas werkt alleen als je toestemming hebt gegeven voor je locatie. Deze vraag krijg je voorgeschoteld als je de Kompas-app voor de eerste keer opent. Tik op Bij gebruik van app om toestemming te geven.

Als het kompas niet de juiste richting aangeeft of helemaal geen richting aangeeft kun je later controleren of je wel toestemming hebt gegeven voor je locatie:

  1. Open de Instellingen-app op de Apple Watch.
  2. Tik op Privacy > Locatievoorzieningen > Kompas.
  3. Tik op Bij gebruik van app.

Heb je een Apple Watch Series 5 of nieuwer maar zie je de Kompas-app niet? Dan heb je mogelijk de Kompas-app van je iPhone verwijderd of is hij automatisch weggehaald omdat je ‘m nooit gebruikte. Zodra je de app weer op je iPhone installeert, verschijnt deze automatisch ook weer op je Apple Watch. De Kompas-app voor je iPhone installeer je via de knop hieronder:

Meer tips over het kompas op de iPhone:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Apple Watch

De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015 en daarna verscheen er elk jaar een nieuwe generatie. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en betalen met Apple Pay. Wil je een Apple Watch kopen, bekijk dan de verschillende Apple Watch-modellen die momenteel verkrijgbaar zijn. Je kunt je smartwatch steeds een ander uiterlijk geven met Apple Watch-horlogebandjes.

Apple Watch