Digital Crown op de Apple Watch Series 4.

Digital Crown op de Apple Watch: wat is het en wat kun je ermee?

De Digital Crown op de Apple Watch is de belangrijkste knop op Apple's slimme horloge. Benieuwd waar deze allemaal gebruikt wordt en wat je ermee kunt doen? In dit artikel lees je alles wat je wil weten.

De Apple Watch bevat slechts twee knoppen: de brede zijknop en de ronde knop genaamd Digital Crown. Maar wat is dit precies en wat kun je ermee? In deze gids bespreken we alle functies van deze multifunctionele knop en wat je er allemaal mee kunt doen in zowel watchOS als in Apple Watch-apps.

Digital Crown op de Apple Watch: wat is het?

De Digital Crown is het kleine ronde knopje aan de zijkant van de Apple Watch, vergelijkbaar met de draaiknop op gewone mechanische horloges. Deze draaiknop kun je echter niet uittrekken zoals op veel mechanische horloges, maar je kunt er wel aan draaien en indrukken. De draaiknop is de belangrijkste knop op de Apple Watch, omdat je er heel veel acties mee kunt uitvoeren en mee kunt navigeren. Dit kan zowel in het besturingssysteem watchOS als in Apple Watch-apps.

Digital Crown gebruiken in watchOS

Dit zijn de belangrijkste standaard functies van de Digital Crown:

  • Eén keer drukken vanaf wijzerplaat: naar appkiezer.
  • Eén keer drukken vanuit een app: app afsluiten.
  • Ingedrukt houden: Siri activeren.
  • Twee keer drukken: laatstgebruikte app openen of tussen twee apps wisselen.
  • Draaien: in- en uitzoomen of scrollen.

De Digital Crown kun je in watchOS op meerdere plekken gebruiken. Het belangrijkste is dat de Digital Crown fungeert als een soort homeknop. Dat wil zeggen dat als je op deze knop drukt, je apps afsluit en en terugkeert naar de appkiezer. Een druk op de draaiknop gebruik je ook om de wijzerplaat af te sluiten en naar het app-scherm te gaan. Wil je meer overzicht, dan kun je in dit scherm draaien aan de Digital Crown om in en uit te zoomen, zodat je meer apps op het scherm kunt zien. Je kunt de draaiknop ook gebruiken om in te zoomen in een app zodat deze geopend wordt.

Digital Crown in Apple Watch Series 4

Het draaien aan de Digital Crown gebruik je voornamelijk om te scrollen. Door aan de knop te draaien, wordt een verticale lijst naar boven of onderen gescrold. Hierdoor hoef je dit niet met je vinger te doen en daarmee het kleine scherm van de Apple Watch blokkeren. Tot slot kun je ook aan de Digital Crown draaien vanaf de wijzerplaat. Je kan daarmee subtiel het tijdstip checken, zonder dat je je pols hoeft te draaien.

Verder gebruik je de draaiknop ook om Siri op te roepen. Door deze ingedrukt te houden, verschijnt automatisch het Siri-scherm op je Apple Watch. Ook om je Apple Watch te resetten gebruik je de Digital Crown in combinatie met de grote zijknop. Tot slot kan je twee keer achter elkaar op de Digital Crown drukken om te wisselen tussen apps.

Digital Crown in apps

Ook apps zelf kunnen gebruik maken van het draaimechanisme van de Digital Crown. In de Kaarten-app kun je bijvoorbeeld in- en uitzoomen op de kaart, zodat je meer details kunt zien of overzicht krijgt. In de Muziek-app wordt draaien aan de knop gebruikt om het volume harder of zachter te zetten, maar ook apps van derde partijen kunnen gebruikmaken van deze knop. Dit werkt bijvoorbeeld in een app die je thermostaat bedient, waardoor je met de draaiknop de temperatuur hoger kunt zetten. Apps moeten hier wel voor aangepast worden, dus het werkt niet standaard met elke app.

Ook Apple Watch-games kunnen gebruikmaken van de draaiknop. Een goed voorbeeld hiervan is de game A Tiny Game of Pong. Hierin draai je aan de Digital Crown om het balkje te verplaatsen en de bal die je toegespeeld krijgt, terug te kaatsen. Een andere game die gebruik maakt van de Digital Crown is Cosmos Rings, van de makers van Final Fantasy.

A Tiny Game of Pong speel je op de Apple Watch met de Digital Crown.

De Digital Crown vind je momenteel alleen op de Apple Watch. Wel zou Apple nagedacht hebben om de draaiknop toe te passen op andere apparaten, maar de draaiknop is in eerste instantie speciaal ontworpen voor de Apple Watch.

Sensoren in de Digital Crown
In de Apple Watch Series 4 heeft de draaiknop nog een extra functie. Er zitten namelijk sensoren in die gebruikt worden door de ECG-app. Door je vinger tegen de knop aan te houden, kun je op de Apple Watch een ECG maken.

Tips voor de Digital Crown

Lees meer tips over de draaiknop in onze overige artikelen:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt april 2019
Categorie Devices
Onderwerpen apple watch, homeknop
Device Apple Watch