watchOS 9: Siri, agenda en wijzerplaat

Meedoen aan de publieke beta van watchOS 9? Dit is waar je rekening mee moet houden

Wil jij deze zomer de publieke beta van watchOS 9 installeren? Dan moet je met een aantal dingen rekening houden. En hoe installeer je een publieke beta van watchOS eigenlijk? We laten het je zien.

Met een publieke beta krijg je toegang tot nieuwe functies, nog voordat Apple deze voor iedereen uitgebracht heeft. Dat kan ook op de Apple Watch, met een publieke beta van watchOS. Dat betekent dat iedereen die het aandurft een watchOS-beta kan testen, zelfs als je geen ontwikkelaar bent. Maar je moet daarbij wel met een aantal zaken rekening houden. In deze tip lees je hoe je je moet voorbereiden op een publieke beta van watchOS, wat je nodig hebt en hoe je deze installeert.

Waarschuwing vooraf voor publieke beta watchOS

Zoals voor elke betaversie geldt, kan het installeren van een (publieke) watchOS-beta problemen geven. Functies werken nog niet altijd even goed, apps kunnen vastlopen of niet werken en er kunnen batterijproblemen optreden. Voordat je een beta installeert, moet je dus eerst altijd de afweging maken of dit geen probleem voor jou is. We adviseren dan ook altijd om een beta alleen te installeren op een toestel dat je niet elke dag nodig hebt. Dat geldt ook voor de Apple Watch, al heb je mogelijk geen oudere Apple Watch liggen die je als testtoestel kunt gebruiken.

watchOS 9 op Apple Watch.

Een andere belangrijke waarschuwing voor het testen van watchOS-beta’s, is dat je niet kan downgraden naar een vorige officiële versie. Nadat je de beta op je Apple Watch geïnstalleerd hebt, kun je dus alleen de eerstvolgende beta’s en de daarop volgende officiële versies installeren. Heb je spijt van de beta en wil je terug naar de huidige officiële versie, dan kan dat dus niet. Hou daar rekening mee voordat je een watchOS beta gaat installeren. In een beta kunnen nog fouten zitten, dus mogelijk werkt de Apple Watch niet helemaal zoals je gewend bent. Het heeft geen zin om daarover bij Apple, ons of andere fora over te klagen. Wat wel helpt is Apple feedback geven via de speciale app op je iPhone.

Hoewel je geen backup kan terugzetten van de Apple Watch, raden we je wel altijd aan om een backup van je Apple Watch te maken.

Bekijk ook

Een backup van je Apple Watch maken doe je zo

Regelmatig een backup maken is altijd verstandig. Maar geldt dat eigenlijk ook voor de Apple Watch? En hoe moet je dat dan doen? In deze tip lees je hoe je een Apple Watch backup maakt en welke gegevens wel en niet worden bewaard.

Dit heb je nodig voor de watchOS beta

Om de watchOS 9 (publieke) beta te installeren, heb je het volgende nodig:

Hou er dus rekening mee dat jouw iPhone ook de gelijktijdige beta van iOS moet hebben. Dat betekent ook dat als je je iPhone wil downgraden naar de huidige officiële versie (omdat je bijvoorbeeld niet tevreden bent over de prestaties), je jouw Apple Watch mogelijk niet meer kan gebruiken. Zo werkt de beta van watchOS 9 niet samen met een officiële versie van iOS 15.

watchOS beta installeren: stappenplan voor (publieke) beta

De watchOS 9 beta is sinds juli 2022 beschikbaar voor publieke testers. Wil je de watchOS 9 publieke beta testen, volg dan deze stappen.

Het installeren van de publieke beta werkt als volgt:

 1. Zorg ervoor dat je iPhone bijgewerkt is naar de meest recente publieke beta van iOS. In het geval van watchOS 9 is dat de publieke beta van iOS 16.
 2. Ga op je iPhone met de iOS 16 beta en de gekoppelde Apple Watch naar de betawebsite van Apple via deze link. Hieronder vind je ook de volledige link die je kan kopiëren:
  https://beta.apple.com/sp/betaprogram/enroll#watchos
 3. Log in met je Apple ID.
 4. Selecteer in het rijtje besturingssystemen watchOS, helemaal rechts.

watchOS 8/9 beta installeren

 1. Klik onder de eerste stap op de knop om het watchOS 9-betaprofiel te downloaden. Volg de stappen om het profiel te installeren.
 2. Als het niet automatisch gebeurt, open de Watch-app en ga naar Algemeen > Profielen om het gedownloade profiel te installeren. Herstart de Apple Watch en eventueel ook de iPhone.
 3. Ga op de iPhone opnieuw naar de Watch-app en tik op Algemeen > Software-update.
 4. De meest recente beta verschijnt op het scherm. Tik op Download en installeer om de beta te installeren.

Bekijk ook

watchOS 9 publieke beta 2 is uit voor testers

Het testen van watchOS 9 gaat verder! Apple heeft de nieuwste beta van watchOS 9 beschikbaar gesteld aan ontwikkelaars en publieke testers. In dit artikel lees je alles over de watchOS 9 beta's en we zullen dit artikel dan ook steeds bijwerken als er weer nieuwe beta's zijn.

Ben je ontwikkelaar en wil je de beta van watchOS installeren? Dan doe je dat zo:

 1. Zorg ervoor dat de iPhone bijgewerkt is naar de meest recente beta, in dit geval de beta van iOS 16.
 2. Ga naar de ontwikkelaarswebsite van Apple en log in met je account.
 3. Klik op Account > Downloads en klik op Install profile bij de beta van watchOS 9.
 4. Doe je dit op je iPhone, dan wordt het profiel meteen geïnstalleerd. Doe je dit op je Mac, verstuur het gedownloade profiel dan naar je iPhone (bijvoorbeeld via AirDrop).
 5. Herstart de iPhone nadat je het profiel geïnstalleerd hebt en ga in de Watch-app naar Algemeen > Software-update. De meest recente beta wordt op de Apple Wach geïnstalleerd.

Hou er in alle gevallen dus rekening mee dat het niet mogelijk is om je Apple Watch te downgraden. Zodra de definitieve publieke versie van de watchOS-beta beschikbaar is, kun je die downloaden via de gebruikelijke manier. Wil je dan niet meer verder testen? Verwijder dan simpelweg het profiel van je iPhone via Instellingen > Algemeen > Profiel.

Meer over het installeren van andere beta’s lees je in onze overige artikelen.

Bekijk ook

Zo bereid je je voor op de publieke beta van iOS 16, iPadOS 16 en macOS Ventura

Ben je van plan om deze zomer de publieke beta's te installeren van iOS 16, iPadOS 16 en macOS 13? In deze tip leggen we uit hoe je je voorbereidt op de publieke beta's van deze softwareversies en hoe je je aanmeldt voor het publieke betaprogramma. Uiteraard vertellen we ook hoe je de publieke beta's kunt installeren.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

watchOS

watchOS is het besturingssysteem van de Apple Watch. watchOS heeft talloze functies, zoals wijzerplaten, apps en nog veel meer. Ontdek in dit overzicht de nieuwste functies en tips, zodat je meer uit je Apple Watch haalt!

watchOS