Uitgelicht
Bestel nu "Zo word je een iPhone Pro"met 5 euro korting
Toon of verberg de lijst met posts
watchOS 10 voor Apple Watch met apps

De publieke beta van watchOS 10 installeren? Dit is waar je rekening mee moet houden

Wil jij deze zomer de publieke beta van watchOS 10 installeren? Dan moet je met een aantal dingen rekening houden. En hoe installeer je een publieke beta van watchOS eigenlijk? We laten het je zien.

Met een publieke beta krijg je toegang tot nieuwe functies, nog voordat Apple deze voor iedereen uitgebracht heeft. Dat kan ook op de Apple Watch, met een publieke beta van watchOS. Dat betekent dat iedereen die het aandurft een watchOS-beta kan testen, zelfs als je geen ontwikkelaar bent. Maar je moet daarbij wel met een aantal zaken rekening houden. In deze tip lees je hoe je je moet voorbereiden op een publieke beta van watchOS, wat je nodig hebt en hoe je deze installeert.

Waarschuwing vooraf voor publieke beta watchOS

Zoals voor elke betaversie geldt, kan het installeren van een (publieke) watchOS-beta problemen geven. Functies werken nog niet altijd even goed, apps kunnen vastlopen of niet werken en er kunnen batterijproblemen optreden. Voordat je een beta installeert, moet je dus eerst altijd de afweging maken of dit geen probleem voor jou is. We adviseren dan ook altijd om een beta alleen te installeren op een toestel dat je niet elke dag nodig hebt. Dat geldt ook voor de Apple Watch, al heb je mogelijk geen oudere Apple Watch liggen die je als testtoestel kunt gebruiken. Bovendien moet de iPhone waar de Apple Watch aan gekoppeld is, ook de nieuwste iOS-betaversie draaien. Een beta van watchOS 10 kan je alleen combineren met een beta van iOS 17, bijvoorbeeld. Als je je iPhone wil downgraden van de iOS 17 beta naar de stabiele versie van iOS 16, betekent dit dat je een Apple Watch met de beta van watchOS 10 niet meer kunt gebruiken. Je kunt de nieuwste beta van watchOS 9 wel combineren met een niet-betaversie van iOS 16.

Bekijk ook

De Release Candidate van watchOS 10 is nu te downloaden

Het testen van de nieuwe functies gaat door: testers kunnen nu aan de slag met de nieuwste beta van watchOS 10! Daarin kun je nu alvast de eerste functies testen, voordat dit najaar de uiteindelijke versie verschijnt. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de beta van watchOS 10.

Een andere belangrijke waarschuwing voor het testen van watchOS-beta’s, is dat je niet kan downgraden naar een vorige officiële versie. Nadat je de beta op je Apple Watch geïnstalleerd hebt, kun je dus alleen de eerstvolgende beta’s en de daarop volgende officiële versies installeren. Heb je spijt van de beta en wil je terug naar de huidige officiële versie, dan kan dat dus niet. Hou daar rekening mee voordat je een watchOS beta gaat installeren. In een beta kunnen nog fouten zitten, dus mogelijk werkt de Apple Watch niet helemaal zoals je gewend bent. Het heeft geen zin om daarover bij Apple, ons of andere fora te klagen. Wat wel helpt is Apple feedback geven via de speciale app op je iPhone.

Hoewel je geen backup kan terugzetten van de Apple Watch, raden we je wel altijd aan om een backup van je Apple Watch te maken.

Bekijk ook

Een backup van je Apple Watch maken doe je zo

Regelmatig een backup maken is altijd verstandig. Maar geldt dat eigenlijk ook voor de Apple Watch? En hoe moet je dat dan doen? In deze tip lees je hoe je een Apple Watch backup maakt en welke gegevens wel en niet worden bewaard.

Dit heb je nodig voor de watchOS beta

Om de watchOS 10 (publieke) beta te installeren, heb je het volgende nodig:

Je hebt dus niet alleen een Apple Watch nodig, maar ook een iPhone die draait op de gelijktijdig uitgebrachte betaversie van iOS als je de beta van watchOS 10 wil gaan gebruiken. Hoewel je een iOS-beta wel kan downgraden naar de meest recente stabiele versie, geldt dat niet voor watchOS-beta’s. Als je de iOS-beta downgrade naar de laatste publieke release, kun je de Apple Watch niet meer gebruiken totdat je weer kiest voor een beta of de uiteindelijke publieke release van (in dit geval) iOS 17 uit komt.

Momenteel kun je ook nog een beta van watchOS 9 (watchOS 9.6 beta, om exact te zijn) installeren. Om de watchOS 9 (publieke) beta te installeren, heb je het volgende nodig:

Een beta van watchOS 9.6 is wel te combineren met bijvoorbeeld de meest stabiele versie van iOS (iOS 17.0).

watchOS beta installeren: stappenplan voor (publieke) beta

De watchOS 10 beta is sinds 12 juli 2023 beschikbaar voor publieke testers. Je kan ook nog de meest recente watchOS 9 publieke beta testen. In beide gevallen volg je deze stappen. Voorheen had je voor een publieke watchOS beta nog een profiel nodig, maar sinds watchOS 9.5 is dat niet meer het geval.

Het installeren van de publieke beta werkt als volgt:

  1. Zorg ervoor dat je iPhone bijgewerkt is naar de meest recente publieke beta van iOS. In het geval van watchOS 10 is dat de publieke beta van iOS 17.
  2. Ga naar Apple’s betawebsite en meld je aan met je Apple ID.
  3. Ga op de iPhone naar de Watch-app en tik op Algemeen > Software-update > Bèta-updates.
  4. Vink de optie van de gewenste beta aan (Developer Beta of Public Beta, afhankelijk van het Apple ID waarmee je je aangemeld en ingelogd bent).
  5. Ga terug naar Software-update en wacht tot de nieuwste beta verschijnt. Tik op Download en installeer om de beta te installeren.

watchOS beta installeren voor ontwikkelaars en publieke testers

Ben je ontwikkelaar en wil je de beta van watchOS installeren? Dan doe je dat zo:

  1. Zorg ervoor dat de iPhone bijgewerkt is naar de meest recente beta, in het geval van watchOS 10 de beta van iOS 17.
  2. Ga naar de ontwikkelaarswebsite van Apple en log in met je account. Zorg ervoor dat dit account in aanmerking komt voor het ontvangen van ontwikkelaarsbeta’s.
  3. Ga op de iPhone naar de Watch-app en tik op Algemeen > Software-update > Bèta-updates.
  4. Vink de optie bij Developer Beta aan. Eventueel kun je hier ook nog inloggen met een apart ontwikkelaarsaccount, mocht jouw eigen Apple ID daar niet voor gebruikt worden.

Hou er in alle gevallen dus rekening mee dat het niet mogelijk is om je Apple Watch te downgraden. Zodra de definitieve publieke versie van de watchOS-beta beschikbaar is, kun je die downloaden via de gebruikelijke manier. Wil je dan niet meer verder testen? Je moet dan de optie Uit bij watchOS-beta’s aanvinken via Instellingen > Algemeen > Software-update > Bèta-updates.

Meer over het installeren van andere beta’s lees je in onze overige artikelen.

Bekijk ook

Zo installeer je de publieke beta van iOS 17, iPadOS 17 en macOS 14

Ben je van plan om de publieke beta's te installeren van iOS 17, iPadOS 17, macOS 14 Sonoma? In deze tip leggen we uit hoe je je voorbereidt op de publieke beta's en hoe je je aanmeldt voor het publieke betaprogramma. Uiteraard vertellen we ook hoe je de publieke beta's kunt installeren.

watchOS

watchOS is het besturingssysteem van de Apple Watch. watchOS heeft talloze functies, zoals wijzerplaten, apps, bediening van sensoren en nog veel meer. Ontdek in dit overzicht de nieuwste functies en tips, zodat je meer uit je Apple Watch haalt!

watchOS