Face ID instellen op de iPhone X.

Touch ID vs Face ID: wat zijn de verschillen en overeenkomsten?

En wat zijn de voor- en nadelen?
Wat is beter, een iPhone met Touch ID of Face ID? Wat zijn de verschillen en de voordelen van gezichtsherkenning vs. een vingerafdrukscanner? In dit artikel vergelijken we Touch ID en Face ID en kijken we naar de verschillen en overeenkomsten.

Verschillen Touch ID en Face ID

Voor het ontgrendelen van je Apple-apparaat gebruikt Apple twee verschillende methodes: Touch ID en Face ID. Touch ID is Apple’s naam voor de vingerafdrukscanner, terwijl de gezichtsherkenning Face ID genoemd wordt. Beide hebben voor- en nadelen.

Touch ID en Face ID: op welke modellen

Touch ID vind je op de iPhone-modellen sinds 2013. En de iPad-modellen zijn sinds 2014 voorzien van Touch ID. Daarnaast vind je de vingerafdrukscanner op de recente modellen van de MacBook Pro en MacBook Air.

Face ID is een nieuwere technologie en is sinds de iPhone X en iPad Pro 2018 ingevoerd. De meeste iPads werken nogs teeds met Touch ID, verwerkt in de homeknop of zijknop. Bij iPhones is Face ID nu de standaard biometrische ontgrendelmethode. Alleen de iPhone SE-modellen hebben nog Touch ID.

Wat zijn Touch ID en Face ID?

Het gaat hier om twee biometrische verificatiemethodes die toegang geven tot jouw Apple-product. Touch ID kijkt naar je vingerafdruk: leg een geregistreerde vinger op de Touch ID-sensor van je iPhone, iPad of Mac en je krijgt toegang tot alle functies en gegevens. De Touch ID-knop kan zich op twee plekken bevinden: meestal is het een ronde thuisknop onder het scherm, maar bij nieuwere iPads kan hij ook verwerkt zijn in de zijknop. Op de Mac vind je hem rechtsboven in het toetsenbord.

Bekijk ook

Touch ID: alles over de vingerafdrukscanner in iPhone, iPad en MacBook

Touch ID is de vingerafdrukscanner die je in de iPhone, iPad en sommige MacBooks vindt. Het wordt gebruikt om je toestel te ontgrendelen en toestemming te geven voor aankopen en dergelijke. Hier lees je hoe het werkt.

Face ID maakt een 3D-scan van je gezicht, waarna jij je de iPhone of iPad kan ontgrendelen. Beide methodes zijn een vervanging van de toegangscode die je instelt om je toestel te vergrendelen. Touch ID en Face ID zorgen er dus voor dat al je gegevens veilig opgeslagen zijn, zodat andere mensen geen toegang krijgen tot jouw toestel en jouw foto’s, contacten en andere data niet kunnen bekijken. Sinds iOS 16 kan Face ID je gezicht ook scannen als het toestel een kwartslag gekanteld is. Dit werkt alleen op de iPhone 13-modellen en nieuwer. Face ID waarschuwt wanneer het gezicht te dichtbij is.

Bekijk ook

Face ID: Apple's gezichtsherkenning op iPhone en iPad

Met Face ID kun je je Apple-device ontgrendelen, toestemming geven voor aankopen en meer. Face ID wordt gebruikt op recente iPhones en de iPad Pro als alternatief voor Touch ID. Alles wat je wilt weten over Face ID lees je hier!

Touch ID vs. Face ID?

Het doel van beide methodes is dus hetzelfde. Dat neemt niet weg dat er een aantal verschillen en overeenkomsten zijn tussen Touch ID en Face ID.

Click here to display content from datawrapper.dwcdn.net

Touch ID en Face ID verschillen

Dit zijn de verschillen in het kort:

 • Touch ID werkt met je vinger, Face ID met je gezicht.
 • Face ID werkt met maximaal 2 gezichten (via een alternatief uiterlijk), Touch ID met maximaal 5 vingers.
 • Face ID is veiliger dan Touch ID.

Type verificatie

Het meest duidelijke verschil is de manier van identificatie. Bij Touch ID leg je een geregistreerde vinger op een knop. Het voordeel daarvan is dat het niet uitmaakt hoe je je toestel vasthoudt: verticaal, horizontaal of schuin. Zolang je je vinger goed geregistreerd hebt, kun je hem op allerlei manieren op de thuisknop plaatsen. De enige voorwaarde is dat je huid in contact moet staan met de knop zelf, dus het werkt niet als je handschoenen aan hebt. Touch ID werkt ook als je toestel plat op tafel ligt of met het scherm van je af staat.

Oriëntatie bij gebruik

Op de iPhone X tot en met de iPhone 12-serie werkt Face ID alleen als je je iPhone rechtop houdt, in staande positie. Vanaf de iPhone 13-serie is dat verbeterd en kun je het toestel in portret- of landschapsweergave vasthouden om je gezicht te scannen. Dit geldt ook voor de iPad Pro-modellen sinds 2018.

Bij Face ID moet jouw gezicht altijd in beeld zijn voor de TrueDepth-camera. Je kan Face ID dus niet gebruiken als je iPhone plat op tafel ligt, tenzij je met je gezicht half boven het scherm hangt. Face ID werkt met mondkapjes, maar dit heeft wel wat beperkingen. Zo is de methode minder veilig, omdat alleen naar het gebied rond je ogen kan worden gekeken.

Touch ID instellen

Aantal gezichten

Een ander belangrijk verschil is dat Face ID geschiit is voor maximaal twee gezichten. Je gebruikt hiervoor de optie Alternatief uiterlijk, om bijvoorbeeld het gezicht van jezelf en je partner te scannen. Meer dan twee personen registreren kan niet. Bij Touch ID kan dat wel. Je kunt maximaal vijf verschillende vingers van verschillende personen registreren. Sommige mensen registreren bijvoorbeeld een vinger van hun partner, zodat diegene in geval van nood altijd snel toegang heeft en geen toegangscode hoeft te onthouden.

Bekijk ook

Face ID instellen op de iPhone en iPad: zo doe je dat

Met Face ID gezichtsherkenning kun je eenvoudig de iPhone of iPad ontgrendelen. In deze tip lees je hoe je Face ID instelt, hoe je het voor apps activeert en wat de mogelijkheden zijn.

Veiligheid

Het laatste belangrijke verschil is dat Face ID volgens Apple een stuk veiliger is. De kans dat je iemand anders met zijn of haar gezicht jouw iPhone met Face ID ontgrendelt, is 1 op 1 miljoen. Bij Touch ID is die kans 20 keer groter, namelijk 1 op 50.000. Toch ben je ook bij Touch ID goed beschermd. De kans dat iemand met zijn vinger jouw iPhone kan ontgrendelen, is alsnog erg klein.

Bovendien ben je met Face ID iets beter beschermd tegen bepaalde situaties, bijvoorbeeld bij een overval. Voor Face ID moet je standaard met open ogen naar het scherm kijken, dankzij de aandachtsfunctie. Dit is lastiger te forceren dan iemand zijn of haar vinger vastpakken en op de thuisknop leggen. Wel is Face ID op een andere manier af te dwingen. Zo kan een dief jou verrassen door plotseling jouw toestel af te pakken en voor je gezicht te houden. Je moet dan wel om je heen kijken, om de situatie in ogenschouw te nemen en daarbij ontgrendel je ongewenst het toestel. Mocht je in een noodsituatie verkeren, dan zijn er overigens manieren om Face ID snel uit te schakelen zodat deze overvalsmethode niet meer werkt.

Bekijk ook

Zo kun je Face ID en Touch ID snel en onopvallend uitschakelen

Touch ID en Face ID zijn twee handige identificatiemethodes om snel je iPhone te ontgrendelen, maar in sommige gevallen kan het handig zijn om dit snel uit te schakelen. Deze tip legt uit hoe je dat doet.

Een laatste verschil die we nog willen, is meer van tijdelijke aard. Bij het dragen van een mondkapje zal je met Touch ID (logischerwijs) geen enkel probleem ondervinden. Maar bij Face ID zijn er wat meer instellingen nodig. Je kunt Face ID met een mondkapje op twee manieren gebruiken: in combinatie met een Apple Watch of met een aparte functie die je nog wel even in moet stellen. Face ID werkt dus wel met een mondkapje, maar is iets minder veilig en werkt niet zo vlekkeloos als zonder mondkapje.

Face ID gezicht instellen

Touch ID en Face ID overeenkomsten

Dit zijn de overeenkomsten in het kort:

 • Je toestel beveiligen en ontgrendelen zonder toegangscode in te hoeven voeren.
 • Identificeren en inloggen bij apps (bijvoorbeeld bankenapps).
 • Gegevens worden beveiligd opgeslagen in de Secure Enclave.
 • Gebruik voor betalingen met Apple Pay.

De overeenkomsten tussen de twee methodes hebben vooral betrekking op het doel: je toestel afsluiten en je persoonlijke gegevens beschermen. Zowel met Touch ID als Face ID ontgrendel je je Apple-apparaat. Wordt je gezicht of vinger niet herkend, dan val je terug op het invoeren van je toegangscode. Bovendien kunnen apps samenwerken met zowel Touch ID als Face ID. In de meeste gevallen werkt Face ID automatisch als een app ook aangepast is voor Touch ID. Een ontwikkelaar moet deze biometrische inlogmethode wel zelf toevoegen. De meeste bankenapps laten je inloggen en betalingen versturen met Touch ID of Face ID. Dit geldt ook voor veel wachtwoordenapps.

Bekijk ook

De beste wachtwoordenapps voor iPhone en iPad

Voor elke dienst een ander wachtwoord aanmaken is verstandig, maar deze allemaal onthouden is een heel karwei. Met deze wachtwoordapps voor iPhone en iPad kun je al je wachtwoorden veilig opslaan.

Daarnaast gebruik je Face ID en Touch ID om betalingen via Apple Pay goed te keuren. Hierdoor ben jij de enige die kan betalen met jouw iPhone of iPad (of je partner die je ook in de instellingen voor Touch ID of Face ID geregistreerd hebt). Als alternatief voor Face ID en Touch ID kun je ook de toegangscode gebruiken.

De gegevens van het registeren van je vingers en gezicht worden allebei opgeslagen in een apart beveiligd deel in de chip van je Apple-toestel, genaamd de Secure Enclave. Andere onderdelen van het systeem kunnen niet bij deze gegevens komen, waardoor je vingerafdruk of je gezicht niet zomaar op straat belandt. Er is overigens wel een verschil: bij Touch ID worden geen afbeeldingen van je vingerafdruk bewaard, maar bij Face ID is dat wel het geval (al worden ze wel onherkenbaar gemaakt). Apple doet dit om ervoor te zorgen dat Face ID ook werkt als je gezicht iets veranderd. Het is daardoor niet nodig om je gezicht opnieuw te scannen.

Bekijk ook

Face ID instellen op de iPhone en iPad: zo doe je dat

Met Face ID gezichtsherkenning kun je eenvoudig de iPhone of iPad ontgrendelen. In deze tip lees je hoe je Face ID instelt, hoe je het voor apps activeert en wat de mogelijkheden zijn.

Wat zijn de voor- en nadelen van Touch ID en Face ID?

Uit de lijst van overeenkomsten en verschillen, kon je al zien dat beide technieken zo hun voor- en nadelen hebben. In het kort zijn dit de voor- en nadelen van Touch ID en Face ID:

Touch ID voordelen

 • Meerdere vingers registeren (kan ook van andere personen)
 • Het maakt niet uit hoe je je toestel houdt, zolang je vinger maar in contact komt met de thuisknop

Touch ID nadelen

 • Werkt niet met handschoenen
 • Werkt vaak niet als vingers vies of nat zijn

Bekijk ook

Zo kun je Touch ID instellen op de iPhone, iPad en Mac

Met Touch ID kun je je iPhone, iPad en Mac vergrendelen met je eigen vingerafdruk. Heb je geen idee hoe je Touch ID moet instellen? In deze tip lees je hoe dit werkt op de iPhone, iPad en Mac.

Face ID voordelen

 • Werkt vaak handsfree (ontgrendelen vereist wel veegbeweging)
 • Het is veiliger
 • Werkt met twee gezichten

Face ID nadelen

Wil je het liefst een iPhone met Touch ID? Dan moet je de iPhone SE hebben! Hieronder zie je het actuele aanbod bij providers:

Touch ID

Lees alles over Touch ID, de vingerafdrukscanner van de iPhone, iPad en Mac. Hiermee kun je je toestel ontgrendelen, apps ontgrendelen, Apple Pay gebruiken en andere activiteiten goedkeuren. Op veel iPhones is Touch ID vervangen door Face ID, maar de vingerafdrukscanner is nog steeds belangrijk als een manier om veilig in te loggen. Je vindt de Touch ID-sensor nu nog op de iPhone SE, alle iPads (behalve de iPad Pro) en op de Mac, zowel op MacBooks als op desktop-Macs in combinatie met het Magic Keyboard met Touch ID-sensor.

Touch ID