Muiscursor groot op de Mac.

Mac-cursor kwijt? Vind hem terug door te schudden met je muis

Permanent groter maken kan ook

Als je je muiscursor van de Mac uit het oog verloren bent, dan vind je hem makkelijk terug door met je muis te schudden. De cursor wordt groter, zodat je hem makkelijker kan vinden. Je kunt de functie van het schudden met je muis ook uitschakelen.

Als je gebruikmaakt van meerdere beeldschermen met je Mac, een overvol bureaublad hebt of heel veel vensters open hebt, dan kan het soms lastig zijn om je cursor te traceren. Even schudden met je muis of heen en weer vegen op je trackpad en je hebt hem weer gevonden. We leggen je hier uit hoe de functie precies werkt en hoe je het schudden met je muis op de Mac uit kan zetten.

Schudden met je muis op de Mac

De functie om je muiscursor snel te vinden, is beschikbaar sinds OS X El Capitan en vind je ook nog vandaag de dag in macOS. Je maakt de cursor makkelijk zichtbaar door kort met de muis of via de trackpad op een neer te schudden, waardoor de aanwijzer steeds groter wordt.

Zodra je stopt met schudden of heen en weer vegen op je trackpad, neemt de cursor zijn normale formaat weer aan.

Muis schudden: je Mac cursor vinden en groot maken.

Cursor vergroten op de Mac uitschakelen

De mogelijkheid om deze optie uit- en weer in te schakelen vind je niet bij de muis- of trackpadinstellingen, maar onder het kopje Toegankelijkheid. Je zet het als volgt uit:

  1. Open Systeemvoorkeuren.
  2. Ga naar Toegankelijkheid > Beeldscherm.
  3. Klik op Cursor.
  4. Vink de optie Schud muisaanwijzer om deze te vinden uit.

Cursor groot maken: schudden met je muis op de Mac uitschakelen.

Het kan soms gebeuren dat je de functie per ongeluk activeert, waardoor de cursor dus onbedoeld extra groot wordt. Als je het toch niet gebruikt en dit irritant vindt, kun je het hier dus uitschakelen.

Altijd een grotere muiscursor

Ben je altijd je muiscursor kwijt, dan kun je vanaf macOS Monterey ook de muiscursor continu groter maken. Je hoeft dan niet meer met de muis te schudden. Om je cursor permanent groter te maken ga je als volgt te werk:

  1. Open de Systeemvoorkeuren-app ( > Systeemvoorkeuren).
  2. Open het Toegankelijkheid-menu en klik in de linkerkolom op Beeldscherm.
  3. Klik in de rechterkolom op het Aanwijzer-tabblad.
  4. Gebruik de schuifknop bij Aanwijzergrootte om de muispijl groter te maken.

Mac cursor kleur aanpassen

Je kunt ook de kleur van de Mac-cursor aanpassen vanaf macOS Monterey, zodat deze wat meer opvalt.

Meer muistips
We hebben nog meer tips voor je muis op de Mac. Zo leggen we je uit hoe je de scrolsnelheid van je muis en trackpad aanpast, hoe je een Mac-muis linkshandig kan gebruiken en hoe je de rechtermuisknop op de Mac aan kan passen. Heb je nog helemaal geen muis? Check dan ons overzicht met de beste Mac-muizen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!