AirTag voorkant in hand

Zo voorkomt Apple stalking met de AirTag

Apple is er enorm trots op dat de AirTag allerlei functies bevat om stalking te voorkomen. Als er ongemerkt een AirTag met je meereist krijg je een melding en kun je de AirTag uitschakelen. Ook zou je het serienummer kunnen doorgeven aan de politie.

AirTag stalking voorkomen

Met de AirTag kun je de locatie van belangrijke voorwerpen in de gaten houden, zoals je sleutels, portemonnee en tas. AirTags zijn bedoeld om voorwerpen mee te volgen. Het is niet de bedoeling om ze voor mensen en huisdieren te gebruiken. Maar wat als iemand jouw doen en laten in de gaten wil houden en een AirTag in jouw tas verstopt? Apple heeft daar rekening mee gehouden om te voorkomen dat iemand je ongemerkt kan (achter)volgen. Dit moet ongewenste stalking voorkomen. Mensen die misbruik willen maken van de AirTag lopen tegen een aantal obstakels aan. Maar helemaal waterdicht is het systeem nou ook weer niet.

Volgmeldingen instellingen zijn nieuw in iOS 15.4

Vanaf iOS 15.4 zijn er meer anti stalking-maatregelen toegevoegd aan de Zoek mijn-app. Gebruikers kunnen vanaf deze update voorkeuren voor meldingen beheren die betrekking hebben op stalking. Met de nieuwe knop Volgmeldingen aanpassen in het Ik-tabblad van Zoek mijn word je naar de instellingen geleid. Op dit moment kun je alleen instellen op welke manier je deze meldingen ontvangt, zoals te zien in het onderstaande screenshot.

Volgmeldingen aanpassen Zoek mijn-app

Het beste is natuurlijk dat stalking in zijn geheel wordt voorkomen. Daarom voegt Apple in iOS 15.4 een melding toe voor mensen die een nieuwe AirTag koppelen aan hun apparaat. Hierin staat dat een AirTag is gekoppeld aan je Apple ID en dat het volgen van mensen in veel regio’s een misdaad is. Verder wordt duidelijk voor eigenaren dat slachtoffers van stalking een melding kunnen krijgen bij het volgen en dat de politie informatie over de eigenaar kan opvragen.

Bekijk ook
Apple gaat stalking met AirTag moeilijker maken in iOS 15.4

Apple gaat stalking met AirTag moeilijker maken in iOS 15.4

Apple heeft wijzigingen aangekondigd voor het Zoek mijn-netwerk. Daarmee wil het bedrijf inspelen op groeiende bezorgdheid over ongewenste tracking en stalking.

Wat te doen als je een ‘vreemde’ AirTag vindt

Stel, je vindt een AirTag tussen je spullen. Om de eigenaar te achterhalen hou je je iPhone tegen de AirTag aan, waarna je het serienummer te zien krijgt. Staat de AirTag in Verloren modus, dan krijg je ook contactinformatie en een boodschap van de eigenaar te zien. Dit is alleen zichtbaar als de AirTag in Verloren modus staat. Zo niet, dan krijg je alleen het serienummer in beeld.

AirTag anti-stalking

Als iemand je ongemerkt wil volgen zal meestal niet de Verloren modus zijn ingeschakeld. Het enige wat je dan kan doen is de instructies op het scherm te volgen om de AirTag te deactiveren. Dit houdt in feite in dat je de AirTag-batterij eruit haalt.

Je zou aangifte kunnen doen en het serienummer rapporteren aan de politie. Maar zonder medewerking van Apple kan de politie niet achterhalen aan welk Apple ID de tracker is gekoppeld.

AirTag beweegt met je mee, wat nu?

Degene die jou wil volgen zal de AirTag waarschijnlijk goed verstopt hebben, bijvoorbeeld in de voering van je tas of jas. In dat geval is de kans klein dat je de AirTag snel ontdekt. Apple heeft er iets op gevonden.

Als er de hele tijd een AirTag met je meebeweegt, terwijl deze niet van jou is, dan krijg je een melding dat er een onbekende AirTag in de buurt is gevonden. Dit gebeurde aanvankelijk na drie dagen, maar Apple heeft in latere AirTag-firmware updates deze termijn korter gemaakt.

AirTag stalking

Je krijgt ook een geluid te horen. Je kunt de AirTag opzoeken en met de instructies hierboven uitschakelen. Het geluidje zal regelmatig herhalen. De waarschuwing komt ook als je bijvoorbeeld thuis aankomt of op een andere locatie arriveert waar je vaak komt, zoals je werk.

Ben je iPhone-gebruiker, dan krijg je ook meldingen op het scherm dat er een AirTag met je meereist. Kun je de AirTag niet vinden? Dan kun je er een geluidje op laten afspelen, zodat je weet waar je moet zoeken.

Ben je benieuwd wat er gebeurt als iemand jouw AirTag heeft gevonden? Daar hebben we een aparte tip over!

Bekijk ook
AirTag gevonden? Dit kun je doen

AirTag gevonden? Dit kun je doen

Misschien vraag je je af wat je moet doen als je een AirTag hebt gevonden. Hoe vind je de eigenaar? En wat gebeurt er als iemand anders jouw AirTag heeft gevonden? In dit artikel leggen we uit wat je kunt doen.

Onnodige paniek in pretparken en op festivals

Een moeder en dochter raakten in zware paniek, toen ze merkten dat ze tijdens een bezoek aan Disney World constant waren gevolgd door een AirTag. Ze doorzochten al hun tassen, maar konden niets vinden. Toch besloten ze aangifte bij de politie te doen, alleen was dat niet mogelijk omdat er geen AirTag was aangetroffen. Normaal gesproken kan de politie op basis van het serienummer achterhalen wie de eigenaar van de tracker is.

Het is best mogelijk dat iemand deze willekeurige moeder en dochter wilde volgen, maar waarschijnlijk is er iets anders aan de hand. Ga je naar een pretpark, dierenpark, museum of andere plek waar veel mensen samenkomen, dan is de kans groot dat je regelmatig in de buurt van dezelfde mensen komt. Zeker als je de aanbevolen route loopt of lang in de wachtrij staat met dezelfde mensen.

Bij festivals is het gevaar nog iets groter: je zult dan vaak bij dezelfde mensen in de buurt staan.

Meldingen uitschakelen voor meereizende AirTags

Wil je geen meldingen over AirTags die ongewenst met je meereizen, dan kun je dit uitschakelen. Dit doe je als volgt:

  1. Open de Zoek mijn-app.
  2. Ga naar het tabblad Ik.
  3. Blader omlaag en zet de schakelaar Veiligheidsmeldingen voor objecten uit.

Meldingen stalking uit

Je kunt ook wachten tot je een melding krijg en dan pas actie ondernemen.

Meldingen uitschakelen voor huisgenoten

Leen je vaak items uit aan huisgenoten, zoals een fiets of een cameratas, dan kan het gebeuren dat er een ongewenste AirTag met jou meereist. Gaat het om een eenmalige gebeurtenis, dan kun je aangeven dat de meldingen een dag lang moeten worden gepauzeerd.

Gaat het om de AirTag van een persoon waar mee je Delen met gezin hebt ingeschakeld, dan kun je kiezen of je de meldingen voor één dag of onbeperkt uitschakelt.

Dit kan dus pas op het moment dat je de melding krijgt. Er is geen instelling waarmee je dit vooraf kunt regelen.

Hoe goed werken de AirTag anti-stalking maatregelen?

Apple heeft bij de AirTag goed nagedacht over mogelijk ongewenst volgen van mensen. Toch zitten er nog wel wat haken en ogen aan het systeem.

Dit zijn de pluspunten:

  • Apple is de eerste fabrikant van trackers die hier aandacht aan besteedt.
  • De maatregelen houden ook rekening met niet-iPhone-gebruikers.
  • De meldingen verschijnen alleen als de eigenaar niet in de buurt is van de AirTag. Ga je altijd met dezelfde persoon wandelen, dan is er geen sprake van stalking en dan krijg je ook geen meldingen van ongewenst meereizende AirTags.
  • Voor huisgenoten kun je de anti-tracking uitzetten, wat bijvoorbeeld handig kan zijn als je je autosleutels uitleent.

Er zijn echter ook wat minpunten:

  • De meldingen verschijnen pas na verloop van tijd, of als je aankomt bij een bekende locatie, zoals je huis. Rond die tijd weet de stalker al waar je woont, werkt en naar school gaat.
  • Als je samenwoont met de stalker, zullen de meldingen niet verschijnen. De AirTags zullen namelijk dagelijks weer verbinding maken met de iPhone van de eigenaar. Daarbij wordt de tijdsduur voor meldingen gereset. Je zult dus meer dan 3 dagen niet in de buurt van de eigenaar moeten komen om de meldingen toch te krijgen. Dit betekent ook dat een huisgenoot of partner ongemerkt kan volgen waar jij gedurende de dag zoal bent.
  • Het slachtoffer kan niet gemakkelijk achterhalen wie de AirTag geplaatst heeft.

Dat anti-stalking op de AirTag tekort schiet is ook gebleken uit een test van de Washington Post, waarin een redacteur dagenlang werd gevolgd door een collega. Dit gebeurde met medeweten van alle betrokkenen, maar het laat wel zien dat het mogelijk is om te achterhalen waar iemand zich bevindt. Veel meldingen krijg je niet en als de AirTag goed in textiel of geluiddempende stof is gewikkeld, kan het zijn dat de waarschuwingsgeluiden nauwelijks hoorbaar zijn.

Bekijk ook
Onderzoek: ‘AirTag anti-stalking krijgt een dikke onvoldoende’

Onderzoek: ‘AirTag anti-stalking krijgt een dikke onvoldoende’

Apple heeft bij het ontwikkelen van de AirTag extra aandacht gestoken in het voorkomen van ongewenst volgen. Maar volgens een test van The Washington Post is het toch niet voldoende.

Meer tips voor je AirTag
We hebben de afgelopen tijd heel wat tips voor de AirTag geschreven. Probeer ook deze eens:

Bekijk ook
AirTag FAQ: antwoord op veelgestelde vragen over de Apple-tracker

AirTag FAQ: antwoord op veelgestelde vragen over de Apple-tracker

Alle veelgestelde vragen en antwoorden vind je in deze AirTag FAQ. Batterijduur, gebruik, koppelen… we proberen zoveel mogelijk vragen te beantwoorden.

Bekijk ook
AirTag kopen: de beste deals en aanbiedingen

AirTag kopen: de beste deals en aanbiedingen

Wil je de AirTag kopen? Je kan de AirTag kopen bij Apple en diverse winkels. In dit artikel lees je alles over de AirTag prijzen, acties, deals en meer. Alle informatie voor de AirTag kopen op een rij.