Dit zijn onze favoriete nieuwe functies in watchOS 6

Ruim 20 handige verbeteringen
watchOS 6 gaat weer een interessante update worden voor Apple Watch-gebruikers. Welke watchOS 6 functies zijn onze favoriet? We zetten de belangrijkste nieuwe functies van watchOS 6 op een rij. Met meer dan 20 verbeteringen zit er ook voor jou iets interessants in!

watchOS 6 functies: hier kijken we naar uit

watchOS 6 verschijnt op 19 september vanaf 19:00 uur Nederlandse tijd. Tijdens de aankondiging van watchOS 6 lichtte Apple een aantal belangrijke functies uit. Maar er zit nog veel meer in deze aankomende update dan je op het eerste gezicht zou denken. In dit artikel kijken we naar de watchOS 6 functies waar wij het meeste naar uitkijken. Denk aan alle nieuwe apps, maar ook de verbeterde Siri en nog veel meer!

 1. Nieuwe en onafhankelijke apps
 2. Activity Trends
 3. Wijzerplaten
 4. Verbeterde Siri
 5. Verificatieberichten
 6. Wachtwoorden voor je Mac
 7. Meer functies

Niet alle watchOS 6 functies werken op alle modellen. Bekijk hieronder welke functies alleen op de Series 4 en 5 te gebruiken zijn:

Bekijk ook

Deze vernieuwingen in watchOS 6 vind je alleen op Apple Watch Series 4 en nieuwer

De Apple Watch krijgt er in watchOS 6 een aantal handige functies bij, maar niet elke functie is beschikbaar op elk model. Welke functies in watchOS 6 werken op alle modellen en welke zijn exclusief voor de Series 4?


#1 Nieuwe en onafhankelijke apps
Een belangrijke vernieuwing waar wij erg blij mee zijn, is dat er sprongen gemaakt worden wat betreft Apple Watch-apps. Zo kunnen externe ontwikkelaars nu ook streaming-apps uitbrengen, terwijl dit voorheen voorbehouden was aan Apple Music.

Een andere belangrijke vernieuwing is de komst van de App Store op de Apple Watch. Hierdoor is het niet meer verplicht om een iPhone-app te installeren als je gebruik wilt maken van een Apple Watch-app.

Bekijk ook

Zo werkt de App Store op de Apple Watch

De App Store is ook beschikbaar op de Apple Watch. Met de App Store download je rechtstreeks vanaf de Apple Watch je favoriete apps. Zo werkt de App Store op de Apple Watch!

Bovendien bekijk je rechtstreeks vanaf je Apple Watch de screenshots van nieuwe apps, wat een betere indruk geeft hoe een app er uiteindelijk op jouw horloge uit zal zien.

Tot slot komt Apple ook met een reeks nieuwe, eigen apps. Het gaat om 6 apps, waaronder een rekenmachine en dictafoon. Meer over de nieuw apps in watchOS 6 lees je in ons artikel.

Bekijk ook

Dit zijn de zes nieuwe standaardapps van watchOS 6

De Apple Watch krijgt met ingang van watchOS 6 een aantal nieuwe standaardapps. We zetten de nieuwe apps op een rijtje en laten je zien wat je ermee kan.

#2 Activiteitstrends
Met de Apple Watch hou je je activiteiten bij en leg je workouts vast. In watchOS 6 kijkt de Apple Watch ook naar de lange termijn met de Activiteitstrends.

Activity Trends van Apple Watch.

In de Activiteit-app op je iPhone vind je voortaan een overzicht van statistieken over de laatste 90 en 365 dagen. Voor Bewegen, Training en Staan vergelijkt de Apple Watch de cijfers van de laatste 90 dagen met het gehele jaar. Als je in de afgelopen 90 dagen relatief goed hebt gepresteerd ten opzichte van de rest van het jaar, zie je een pijltje omhoog.

Ook voor andere statistieken bekijk je de trends, zoals de afstand die je aflegt of het aantal trappen dat je loopt. Lees meer over Activiteitstrends in onderstaande tip.

Bekijk ook

Activiteitstrends: zo werken trends in de Conditie-app

Op de iPhone krijg je via de Conditie-app betere inzichten in de activiteit die door je Apple Watch is gemeten. Je ziet met de Activiteitstrends hoe je het afgelopen jaar hebt gepresteerd en hoe je ervoor staat. In deze tip leggen we uit hoe de Activiteitstrends werken.

#3 Nieuwe wijzerplaten
Bij elke nieuwe release van watchOS kijken we uit naar de nieuwe wijzerplaten. De nieuwe watchOS 6 wijzerplaten zijn vooral interessant voor eigenaren van de Apple Watch Series 4. Er is een nieuwe Gradient-wijzerplaat en een compacte modulaire wijzerplaat, die de vele complicaties combineert met een analoge klok. Ook is er de nieuwe Meridian-wijzerplaat voor de Series 4 en nieuwer.

Apple Watch Series 5 met Meridian wijzerplaat in wit.

Op de oudere modellen vinden we twee nieuwe wijzerplaten, namelijk Cijfers Duo en Cijfers Mono.

Bekijk ook

Dit zijn de nieuwe wijzerplaten in watchOS 6

Ook in watchOS 6 komen er weer nieuwe wijzerplaten bij. Sommige bieden extra ruimte voor complicaties, andere zijn alleen op de grotere schermen van de Series 4 te gebruiken. De keuze is in ieder geval groter dan ooit.

#4 Verbeterde Siri
Siri op de Apple Watch kan in watchOS 6 veel meer. Zo werken Siri en Shazam voortaan samen, zodat je aan je Apple Watch kan vragen om muziek te herkennen. Je hebt dan de Shazam-app niet meer nodig, al kun je die nog wel gebruiken om je Shazams op te slaan.

Siri kan nu ook zoeken naar webpagina’s, zodat je meer vragen direct aan je horloge kan stellen. Ook ondersteunt Siri nu de Zoek Vrienden-app en kun je de taal van Siri op de Apple Watch aanpassen, zonder dat dit van invloed is op de taal op je iPhone.

Siri en Shazam op Apple Watch.

#5 Verificatieberichten op je horloge
Als je tweefactorauthenticatie voor je Apple ID hebt ingesteld (echt doen!), ontvang je een verificatiecode op je apparaten om veilig in te loggen.

Voorheen maakte Apple gebruik van een sms-bericht, die je ook op de Apple Watch kon ontvangen. Sinds ze overgestapt zijn naar de pushberichten, was dat niet mogelijk. In watchOS 6 komt daar eindelijk weer verandering in, want je verificatiecodes ontvang je nu ook gewoon op je horloge. De melding is exact hetzelfde als op al je andere apparaten: in de melding zie je waar er (ongeveer) wordt ingelogd, inclusief een kaartje. Je geeft vervolgens toestemming en de zescijferige code verschijnt in beeld. Dit maakt het inloggen met je Apple ID een stuk makkelijker, omdat je niet meer je iPhone erbij hoeft te pakken.

Verificatieberichten op Apple Watch.

#6 Apple Watch als Mac-wachtwoord
Je kan al een paar jaar je Mac ontgrendelen met je Apple Watch, maar daar komen in watchOS 6 (en macOS Catalina) meer mogelijkheden bij. Je Apple Watch fungeert dan net zo als de Touch ID-sensor op de MacBook Pro en MacBook Air. Zo kan je vergrendelde notities openen, apps installeren of je wachtwoorden bekijken zonder dat je daarvoor je Mac-wachtwoord in hoeft te voeren. Het enige wat nodig is, is twee keer drukken op de zijknop van je Apple Watch.

Meer nieuwe functies in watchOS 6

watchOS 6 bevat naast deze zes favoriete functies ook nog allerlei andere kleine verbeteringen. Hieronder zetten we deze kort voor je op een rijtje:

 1. Animoji-stickers: Je kan in de Berichten-app nu ook stickers van Animoji versturen.
 2. Nieuwe complicaties: Naast de complicaties van de nieuwe apps, is er ook een nieuwe regen- en wind-complicatie.
 3. Tijdsaanduiding met tikjes en geluidjes: De Taptic Engine kan nu een tikje geven op het hele uur. Ook kan er een geluidje op het hele uur afgespeeld worden en kun je de tijd uit laten spreken door twee vingers op je wijzerplaat te houden.
 4. Verbeterde Instellingen-app: De Instellingen-app toont bovenaan het ingestelde account, je kan Bluetooth rechtstreeks op je Apple Watch uitschakelen, de Toegankelijkheid-instellingen zijn beschikbaar en je kan van sommige standaardapps instellingen aanpassen.

watchOS 6 Instellingen en Herinneringen.

 1. Vernieuwde Herinneringen-app: De Herinneringen-app is vernieuwd en laat je nu snel een nieuwe herinnering maken en al je taken bekijken.
 2. Nieuw belscherm: Het scherm als je gebeld wordt heeft een aangepast design. De groene knop is groter geworden en de rode knop wat kleiner. Via een menu kun je het gesprek beantwoorden op je iPhone.
 3. Vernieuwde Huidige-app: De Huidige-app, waarin je kan zien welke muziek er op je Apple Watch of iPhone afgespeeld wordt, is vernieuwd. Deze is nu als losse app in de rasterweergave beschikbaar en heeft een nieuw design. Ook vind je daar nu een uitgebreide remote voor de Apple TV, vergelijkbaar met de Apple TV Remote in het Bedieningspaneel op je iPhone.

watchOS 6 lijstweergave en medailles.

 1. Vernieuwde lijstweergave: Gebruik je niet de raster- maar de lijstweergave voor je apps? Het ontwerp hiervan is aangepast met grote appicoontjes en appnamen.
 2. Medailles op Watch bekijken: In de Activiteit-app is nu een derde pagina beschikbaar met daarin een overzicht van al je behaalde medailles.
 3. Aangepaste Walkie-talkie: Het ontwerp van de Walkie-Talkie-app is aangepast, zodat je makkelijker door je contacten kan bladeren.

watchOS 6 wijzerplaten ordenen en software-update.

 1. Voor jou in Apple Music: Ben je abonnee van Apple Music, dan bekijk je ook de Voor jou-selectie in de Muziek-app.
 2. Automatische software-updates: Software-updates kunnen nu automatisch op je Apple Watch geïnstalleerd worden.
 3. Wijzerplaten ordenen: Je kan de volgorde van de wijzerplaten aanpassen op de Apple Watch zelf.
 4. Stopwatch tijdens workouts: Wil je iets timen tijdens een training? Je kan nu een stopwatch tijdens een workout gebruiken.
 5. Shuffle workout-afspeellijst: Tijdens een workout wil je niet altijd dezelfde muziek afspeellijst krijgen. Deze kan je nu willekeurig afspelen.

De Apple Watch Series 5 is standaard al voorzien van watchOS 6. watchOS 6 verschijnt op 19 september 2019 voor de Apple Watch Series 3 en 4. De update voor de Series 1 en 2 verschijnt later. Apple heeft hiervoor nog geen datum bekendgemaakt. Vind je het tijd om te upgraden voor deze fijne nieuwe functies? Lees dan ons artikel Apple Watch kopen om een indruk te krijgen van de upgrade-mogelijkheden.

Bekijk ook

Nieuwe Apple Watch kopen? Dit zijn de prijzen

Wil je de Apple Watch Series 9 kopen , de betaalbare Apple Watch SE of sportieve Apple Watch Ultra 2? Dan vind je in dit artikel alle informatie over de Apple Watch prijzen en verkrijgbaarheid.

Apple Watch

De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015 en daarna verscheen er elk jaar een nieuwe generatie. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en betalen met Apple Pay. Wil je een Apple Watch kopen, bekijk dan de verschillende Apple Watch-modellen die momenteel verkrijgbaar zijn. Je kunt je smartwatch steeds een ander uiterlijk geven met Apple Watch-horlogebandjes.

Apple Watch

Reacties: 11 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.