Apple Watch wijzerplaten in watchOS 6

Dit zijn de nieuwe wijzerplaten in watchOS 6

Ook in watchOS 6 komen er weer nieuwe wijzerplaten bij. Sommige bieden extra ruimte voor complicaties, andere zijn alleen op de grotere schermen van de Series 4 te gebruiken. De keuze is in ieder geval groter dan ooit.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

watchOS 6 wijzerplaten

In watchOS 6 zitten allerlei nieuwe functies, maar ook het oog wil wat. Daarom heeft Apple een groot aantal wijzerplaten toegevoegd, waarmee je veel meer mogelijkheden hebt. Helaas is op de eerdere Apple Watch-modellen alleen de wijzerplaat Cijfers beschikbaar. Op de Apple Watch Series 4 heb je meer keuze. Naast de genoemde wijzerplaten komt er in watchOS 6 ook een Meridian-wijzerplaat voor de Series 4 en nieuwer.

  • Cijfers
  • California
  • Gradient
  • Zonnewijzer
  • Modulair Compact

Bekijk ook

Dit is de nieuwe Meridian-wijzerplaat voor Series 4 en nieuwer

Apple toonde bij de aankondiging van de Apple Watch Series 5 ook een nieuwe Meridian-wijzerplaat. Gelukkig voor bezitters van de Apple Watch Series 4 komt deze ook beschikbaar op het model van vorig jaar.


Ook nieuwe complicaties in watchOS 6
Om te beginnen zitten er nieuwe complicaties in watchOS 6. Als we het op iCulture over complicaties hebben krijgen we vaak reacties van mensen die denken dat we medische complicaties bedoelen. Maar nee, het gaat echt om de kleine infoblokjes op de wijzerplaat, die door horlogekenners ook ‘complicaties’ genoemd worden.

Modulair wijzerplaat monochroom

Er zijn in de langer bestaande wijzerplaten ook wat wijzigingen aangebracht. Zo is de Infograaf-wijzerplaat nu ook monochroom te gebruiken (zie afbeelding hierboven) en er zijn meer kleuren om uit te kiezen.

Nog iets anders, wat met de horlogefunctie van de Apple Watch te maken heeft, is dat je op elk uur een voelbaar klopje van de Taptic Engine kunt krijgen. Eventueel kun je ook kiezen voor een hoorbare melding. Je stelt dit in via de Instellingen-app op de Apple Watch. Voor mensen die dagelijks hun activiteitenringen vullen en wel eens de neiging hebben om te lang te blijven zitten, is er natuurlijk al een waarschuwing. Stipt om 10 minuten voor elk uur krijg je een melding dat het weer tijd is om te gaan staan.

In watchOS 6 komen er nieuwe complicaties bij voor Audiobooks, Noise, Cycle Tracking en Voice Memos. Deze zijn beschikbaar in nieuwe formaten. Ook is er een schakelaar om je mobiele data uit te zetten en een complicatie voor regenbuien.

Cijfers

Cijfers borduurt voort op een al langer bestaande wijzerplaat. Apple biedt twee varianten: Cijfers Mono en Cijfers Duo. Mono toont alleen het uur in grote cijfers, met daar overheen een analoge klok met wijzers. Je kunt qua weergave kiezen uit oosters of westers Arabisch, Romeins en Devanagari. Ook kun je verschillende kleuren kiezen voor de cijfers zelf, de buitenlijntjes of de vulling. Er zijn geen complicaties mogelijk bij Cijfers Mono.

Kies je voor Cijfers Duo, dan krijg je de uren en de minuten te zien in grote cijfers. Er is echter geen analoge klok te zien. Je hebt dezelfde opties voor stijlen, lettertypes en kleuren. Ook hier is er geen ruimte voor complicaties.

watchOS 6 wijzerplaat cijfers
Links zie je de Mono-variant, rechts de Duo-variant.

California

Hou je van een klassieke wijzerplaat, dan zal California je aanspreken. Deze doet wel wat denken aan de klassiek ogende wijzerplaten die je bij de Hermès Apple Watch krijgt, maar oogt wat ons betreft iets minder verfijnd.

Wijzerplaat California in watchOS 6

Je kunt kiezen uit vier rustige kleuren en zes lettertypes. Naast de ‘California’-weergave kun je ook kiezen voor Arabisch, Hindi, cijfers en enkele ander schriften. Kies je voor de ronde weergave, dan heb je in de hoeken ruimte voor meerdere complicaties, vergelijkbaar met de Infograaf. Bij de schermvullende wijzerplaat is er helaas maar ruimte voor twee complicaties, waaronder een subdial (een extra cirkelvormig ‘klokje’).

Gradient

Gradient lijkt ook op een wijzerplaat die je bij Hermès vindt, met als belangrijkste verschil dat het nu voor iedereen beschikbaar is. Er zijn meerdere kleuropties en drie verschillende stijlen voor het kleurverloop. Je kunt het zowel schermvullend als in ronde weergave gebruiken. Alleen de ronde variant heeft ruimte voor complicaties. Dit is een van de meest kleurrijke wijzerplaten, waarbij je vrijwel elke gewenste kleur kunt kiezen. Daardoor ontstaat een uniek kleurverloop. Je bepaalt zelf waar de lijnen van het kleurverloop beginnen.

Gradient wijzerplaat

Zonnewijzer

De nieuwe Zonnewijzer borduurt voort op een al bestaande wijzerplaat. Deze doet denken aan de wijzerplaat van een klassiek horloge, met een zonnewijzer in het midden en diverse complicaties langs de randen. Met deze wijzerplaat kun je de stand van de zon in de gaten houden. Je kunt ook aan de Digital Crown draaien om te kijken hoe de zon zich in de loop van de tijd verplaatst ten opzichte van jouw locatie.

Wijzerplaat Zonnewijzer in watchOS 6

Er zijn vijf plekken om complicaties te gebruiken. In het midden kun je alleen een analoog of digitaal klokje kiezen. In de hoeken rondom is ruimte voor vier andere complicaties. Ook dit is vergelijkbaar met Infograaf en het zal dan ook niet verbazen dat deze wijzerplaat alleen op de Series 4 te vinden is.

Modulair Compact

In watchOS 5 introduceerde Apple de Infograaf Modulair en in watchOS 6 wordt dit nog verder uitgebreid. Je kunt nu verschillende kleuren gebruiken voor de lijntjes aan de buitenkant. Ook kun je makkelijk wisselen tussen analoog en digitaal en je hebt meer opties voor complicaties, waaronder twee ronde en een extra brede. Voor mensen die veel informatie op hun horloge willen zien is dit de meest ideale wijzerplaat. In vergelijking met de normale Modulaire wijzerplaat ontbreekt één van de kleine complicaties, maar je krijgt er wel een extra grote voor terug. Die kun je bijvoorbeeld gebruiken om het geluidsniveau in je omgeving in de gaten te houden. Het meten van omgevingsgeluid is een van de nieuwe functies in watchOS 6.

watchOS 6 complicaties

watchOS 6 komt dit najaar beschikbaar voor iedereen. Momenteel kunnen ontwikkelaars al aan de slag met de watchOS 6 beta. Er komt geen publieke beta voor watchOS.

Bekijk ook

Alles over watchOS 6: functies, vernieuwingen en geschikte Apple Watch-modellen

Alles over watchOS 6, de meest recente grote update voor de Apple Watch. Welke vernieuwingen zitten er in watchOS 6, welke modellen zijn geschikt en wat zijn de verdere functies? Lees hier alle details over deze grote update voor de Apple Watch!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

16 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.