Apple Watch-toetsenborden: dit zijn je opties om te typen

Zo kun je typen en swipen
Je kan bij sommige functies je iPhone gebruiken om tekst te typen op je Apple Watch, bijvoorbeeld bij het invoeren van een wachtwoord. Maar er zijn ook speciale toetsenbord-apps voor de Apple Watch en sommige modellen hebben een eigen Apple Watch-toetsenbord.

Als je tekst in wilt voeren op de Apple Watch, kan dat op allerlei manieren. Wist je dat er een heus toetsenbord op de Apple Watch zit, dat er ook toetsenbordapps zijn en dat je zelfs via je iPhone op je Apple Watch kan typen? Alle mogelijkheden om te typen op je Apple Watch lees je hier!

Alternatieven voor het Apple Watch-toetsenbord

Voordat we de toetsenborden en de mogelijkheden bespreken is het goed om te weten dat er al veel langer twee alternatieven zijn, namelijk dicteren op de Apple Watch en het gebruik van Scribble. Dicteren kan een goede manier zijn om bijvoorbeeld op een iMessage-bericht te reageren. In het Nederlands zal dit de meestgebruikte methode zijn, omdat dit eigenlijk de enige ingebouwde manier is die officieel in het Nederlands ondersteund wordt. Als je duidelijk spreekt zal de Apple Watch het omzetten naar geschreven tekst. Scribble kan handig zijn voor moeilijk te spellen woorden, maar let op dat het alleen in het Engels en andere ondersteunde talen werkt. In het Nederlands is het nog niet beschikbaar.

Scribble op de Apple Watch gebruiken in watchOS 8.

Apple’s eigen Apple Watch-toetsenbord

Sinds de Apple Watch Series 7 is er een volledig toetsenbord beschikbaar, in onder andere het Engels. Dankzij het grotere display, is het mogelijk om een volwaardig toetsenbord op het scherm te tonen. Je kan zowel tikken als vegen om te typen. Het ingebouwde Apple Watch-toetsenbord is beschikbaar op deze modellen:

Apple Watch Series 7 toetsenbord met vegen.

Ook hier geldt dus weer de beperking dat het alleen in het Engels, Frans, Duits, Spaans, Italiaans, Portugees en Chinees werkt. Nederlands wordt niet ondersteunt. Wil je het toch gebruiken, dan is daar een mogelijkheid voor:

  1. Zorg dat Engels als taal en als toetsenbord toegevoegd is op de Apple Watch en iPhone. Ga op je iPhone naar Instellingen > Algemeen > Taal en regio en voeg Engels toe. Vervolgens ga je naar Instellingen > Algemeen > Toetsenbord en voeg daar ook Engels toe.
  2. Bij het versturen van bijvoorbeeld een berichtje op je Apple Watch, ga je naar het gesprek en scroll je helemaal naar onderen. Onder de standaardantwoorden tik je op Taal en kies je Engels.
  3. Tik nu op het antwoordveld. Het toetsenbord verschijnt. Zie je eerst de Nederlandse dicteerfunctie, veeg dan omhoog en kies Engels (Toetsenbord).
  4. Typ nu door te tikken of door te vegen. Omdat Engels geselecteerd is, moet je Nederlandse woorden mogelijk wel corrigeren bij de woordsuggesties.

Typen met Apple Watch toetsenbord

Een nadeel is dus dat het toetsenbord van alles wat je typt Engelse woorden probeert te maken. Je kunt daarom niet lekker vrijuit in het Nederlands typen. Ook heb je het nadeel dat op de iPhone het Engelse toetsenbord ingesteld is.

Toetsenbord-apps voor Apple Watch

Heb je geen geschikte Apple Watch of wil je in specifieke apps een toetsenbordje gebruiken? Er zijn ook apps van derden waarmee je teksten kunt typen op de Apple Watch. Veruit de meest bekende is FlickType, waarvan de ontwikkelaar in het verleden in conflict is met Apple. De app is daardoor al een tijd niet meer bijgewerkt.

Dit zijn onder andere je opties:

FlickType Notes op Apple Watch.

iPhone gebruiken als Apple Watch-toetsenbord

Als je een wachtwoord op je Apple Watch moet invoeren, kan dat nogal onhandig zijn. Dicteren is dan ook ongewenst. Gelukkig heeft Apple daar iets op bedacht, door wachtwoorden op je iPhone in te typen. Daarnaast kan je de iPhone ook gebruiken om een berichtje te typen op je Apple Watch. Ook andere apps waar je tekst in kan voeren op je Apple Watch kunnen hier gebruik van maken. Dat werkt zo:

  1. Ga op je Apple Watch naar een plek waar je tekst in kunt voeren. Zorg ervoor dat je iPhone ontgrendeld is en het scherm aan staat.
  2. Tik op het invoerveld. Als het goed is verschijnt er een melding op je iPhone voor het Apple Watch-toetsenbord. Bij het invoeren van wachtwoorden gebeurt dit standaard.
  3. Tik op de melding. Op je iPhone kun je nu typen en de getypte tekst verschijnt op je Apple Watch.

Typen op Apple Watch via iPhone

Het wachtwoord of de tekst is nu automatisch ingevoerd op je Apple Watch. Zie je de melding op je iPhone om te typen niet? Controleer dan of deze ingeschakeld is via Instellingen > Berichtgeving > Apple Watch-toetsenbord.

Op een soortgelijke manier kun je ook tekst invoeren op je Apple TV via je iPhone-toetsenbord. In tegenstelling tot de functie op de Apple Watch, kun je die van de Apple TV wél overal gebruiken waar je tekst in moet voeren.

Bekijk ook

Tekst invoeren op de Apple TV door je iPhone of iPad te gebruiken

Tekst invoeren op de Apple TV gaat heel eenvoudig. Als je iPhone of iPad in de buurt zijn ontvang je een melding zodra je tekst kunt invoeren. Je kunt dan de iPhone of iPad gebruiken om te typen. Handig!

Apple Watch

De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015 en daarna verscheen er elk jaar een nieuwe generatie. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en betalen met Apple Pay. Wil je een Apple Watch kopen, bekijk dan de verschillende Apple Watch-modellen die momenteel verkrijgbaar zijn. Je kunt je smartwatch steeds een ander uiterlijk geven met Apple Watch-horlogebandjes.

Apple Watch