Apple Watch-toetsenborden: dit zijn je opties om te typen

Zo kun je typen en swipen
Je kan bij sommige functies je iPhone gebruiken om tekst te typen op je Apple Watch, bijvoorbeeld bij het invoeren van een wachtwoord. Maar er zijn ook speciale toetsenbord-apps voor de Apple Watch.

Als je tekst in wilt voeren op de Apple Watch, kan dat op allerlei manieren. Met de Apple Watch Series 7 komt er een extra mogelijkheid bij: een toetsenbordje op het scherm. Daarnaast zijn er speciale toetsenbord-apps voor de Apple Watch, je kunt tekst invoeren via je iPhone én er zijn alternatieve manieren zoals Scribble. Alle mogelijkheden lees je hier!

Alternatieven voor het Apple Watch-toetsenbord

Voordat we de toetsenborden en de mogelijkheden bespreken is het goed om te weten dat er al veel langer twee alternatieven zijn, namelijk dicteren op de Apple Watch en het gebruik van Scribble. Dicteren kan een goede manier zijn om bijvoorbeeld op een iMessage-bericht te reageren. Als je duidelijk spreekt zal de Apple Watch het omzetten naar geschreven tekst. Scribble kan handig zijn voor moeilijk te spellen woorden, maar let op dat het alleen in het Engels en andere ondersteunde talen werkt. In het Nederlands is het nog niet beschikbaar.

iMessage Scribble

Apple’s eigen Apple Watch-toetsenbord

Met de komst van de Apple Watch Series 7 komt er een volledig toetsenbord beschikbaar om teksten te typen. De Apple Watch Series 7 heeft een groter display, waardoor het mogelijk wordt om volwaardig toetsenbord op het scherm te tonen. Je kan zowel tikken als vegen. Ook hier geldt weer de beperking dat het alleen in het Engels lijkt te gaan werken.

Apple Watch Series 7 toetsenbord met vegen.

Toetsenbord-apps voor Apple Watch

Heb je geen Apple Watch Series 7 of wil je in specifieke apps een toetsenbordje gebruiken? Er zijn ook apps van derden waarmee je teksten kunt typen op de Apple Watch. Veruit de meest bekende is FlickType, waarvan de ontwikkelaar continu in conflict is met Apple. Dit zou invloed kunnen hebben op de continuïteit van de app.

Dit zijn onder andere je opties:

FlickType Notes op Apple Watch.

iPhone gebruiken als Apple Watch-toetsenbord

Als je een wachtwoord op je Apple Watch moet invoeren, kan dat nogal onhandig zijn. Dicteren is dan ook ongewenst. Gelukkig heeft Apple daar iets op bedacht, door wachtwoorden op je iPhone in te typen. Dit werkt alleen in twee heel specifieke situaties:

  • Je moet het wachtwoord van je Apple ID invullen in de Instellingen-app
  • Je wilt bij de App Store inloggen of apps kopen

Je kan dus je iPhone niet gebruiken om een berichtje te typen op je Apple Watch. Ook andere apps waar je tekst in kan voeren op je Apple Watch kunnen hier geen gebruik van maken. Het werkt dus alleen bij het invoeren van je wachtwoord.

Moet je op je Apple Watch een wachtwoord invoeren, dan kun je dat zo via je iPhone doen:

  1. Als er wordt gevraagd om in te loggen met je Apple ID, tik je op Wachtwoord.
  2. Vervolgens tik je op de rechter blauwe knop, te herkennen aan het toetsenbordje.

Apple Watch toetsenbord: typen op je iPhone.

  1. Op je Apple Watch verschijnt de tekst dat je de tekstinvoer kan voltooien op je iOS-apparaat. Op je iPhone verschijnt een melding van het Apple Watch-toetsenbord.
  2. Tik op de melding. Je kan hier nu tekst invoeren. Voer je wachtwoord in of gebruik een wachtwoordbeheerder om dit automatisch in te voeren.

Typen op je iPhone met het Apple Watch-toetsenbord.Apple Watch-toetsenbord om mee te typen.

Het wachtwoord is nu automatisch ingevoerd op je Apple Watch. Zie je de melding op je iPhone niet? Controleer dan of deze ingeschakeld is via Instellingen > Berichtgeving > Apple Watch-toetsenbord.

Op een soortgelijke manier kun je ook tekst invoeren op je Apple TV via je iPhone-toetsenbord. In tegenstelling tot de functie op de Apple Watch, kun je die van de Apple TV wél overal gebruiken waar je tekst in moet voeren.

Bekijk ook

Tekst invoeren op de Apple TV door je iPhone of iPad te gebruiken

Tekst invoeren op de Apple TV gaat heel eenvoudig. Als je iPhone of iPad in de buurt zijn ontvang je een melding zodra je tekst kunt invoeren. Je kunt dan de iPhone of iPad gebruiken om te typen. Handig!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Apple Watch

De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015 en daarna verscheen er elk jaar een nieuwe generatie. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en betalen met Apple Pay. Wil je een Apple Watch kopen, bekijk dan de verschillende Apple Watch-modellen die momenteel verkrijgbaar zijn. Je kunt je smartwatch steeds een ander uiterlijk geven met Apple Watch-horlogebandjes.

Apple Watch