Siri op de Apple Watch.

Zo gebruik je Siri op de Apple Watch

In watchOS 5 handsfree zonder Hé Siri

Siri op de Apple Watch komt goed van pas als je veel met je Apple Watch doet. Je start een timer, workout of stelt een algemene vraag. In deze tip lees je hoe het werkt en hoe je Siri helemaal handsfree activeert.

De slimme assistent Siri werkt ook op de Apple Watch, zodat je vragen kunt stellen vanaf je pols. Op bepaalde Apple Watch-modellen kan Siri ook terug praten, waardoor je Siri ook kunt horen. In deze tip lees je wat je zoal met Siri op de Apple Watch kunt doen, hoe je de pratende Siri instelt én hoe je Siri compleet handsfree gebruikt.

Siri is één van de belangrijkste manieren om je Apple Watch te bedienen. Spring naar het juiste onderdeel waar je meer over wil lezen.

Siri op de Apple Watch gebruiken

Siri op de Apple Watch kan in principe hetzelfde als op je iPhone en iPad. Je kunt eenvoudige vragen stellen, zoals wat het weer is of hoe lang het nog duurt voordat het kerst is. Je kunt Siri op de Apple Watch ook gebruiken om snel berichten te versturen, je ergens aan te herinneren of om een timer te starten. Ook werkt Siri op de Apple Watch samen met HomeKit, zodat je je apparaten in huis vanaf je pols kunt bedienen.

Sommige vragen kan de Apple Watch echter niet direct beantwoorden. Als er gezocht moet worden op het internet, dan moet je je iPhone erbij pakken om antwoord op je vraag te krijgen. Vraag je op je Apple Watch wie de president van de Verenigde Staten is, dan verschijnt er een knop op je Apple Watch waarmee je de vraag doorstuurt naar je iPhone. Je hoeft de vraag dan dus niet opnieuw te stellen, maar krijgt meteen het antwoord.

Je activeert Siri op de Apple Watch door de Digital Crown ingedrukt te houden, op de complicatie in de Siri-wijzerplaat te tikken, door Hé Siri te gebruiken of door je pols te kantelen. Vervolgens kun je praten tegen je Apple Watch en verschijnt je vraag of commando op het scherm. Met een tikje op je pols wordt bevestigd dat jouw vraag gehoord is.

Hé Siri op de Apple Watch.

Hé Siri op de Apple Watch

Je kunt op de Apple Watch ook gebruikmaken van Hé Siri. Hierdoor is het niet nodig om op de Digital Crown te drukken, maar kun je Siri oproepen door het commando Hé Siri uit te spreken. In tegenstelling tot op de meest recente iPhones en iPads, luistert Siri op de Apple Watch niet specifiek naar je stem. Iedereen kan dus Siri op je Apple Watch activeren met Hé Siri, al moet je de Apple Watch wel redelijk dicht bij je mond houden.

Om Hé Siri op de Apple Watch te gebruiken, moet je het wel inschakelen:

  1. Ga op je Apple Watch naar de Instellingen-app.
  2. Kies voor Algemeen > Siri.
  3. Zet de schakelaar bij Hé Siri aan.

Siri aanspreken door pols te draaien

Met ingang van watchOS 5 is het niet meer nodig om Hé Siri te roepen voordat je de assistent kunt gebruiken op de Apple Watch. Naast het drukken op de Digital Crown en de complicatie kun je Siri nu ook gewoon aanspreken door je pols te draaien. Je gebruikt het als volgt: kantel het scherm van je Apple Watch richting je mond, alsof je kijkt hoe laat het is. Zodra het scherm aanspringt, spreek je meteen je opdracht aan Siri uit. Nadat het scherm activeert, heb je een paar seconden de tijd om Siri op te roepen. Doordat je geen Hé Siri meer hoeft te zeggen, bespaar je tijd en reageert de assistent sneller op je vraag.

Deze functie is alleen beschikbaar op de Apple Watch Series 3 en nieuwer.

Om dit te kunnen gebruiken, moet je twee dingen inschakelen:

  1. Ga op je Apple Watch naar Instellingen > Algemeen.
  2. Tik op Siri.
  3. Zet de schakelaar Til op om te spreken aan.
  4. Zorg ook dat het scherm aanspringt zodra je je pols draait. Check dit via de Watch-app op de gekoppelde iPhone en ga naar Algemeen > Activeer scherm > Activeer bij pols optillen.

Siri op de Apple Watch met Til op om te spreken.

Als je deze optie ingeschakeld hebt, is het veel eenvoudiger om Siri op de Apple Watch te gebruiken.

Siri praat op de Apple Watch

Vanaf de Apple Watch Series 3 kan Siri ook praten op de Apple Watch. Op oudere modellen krijg je alleen geschreven feedback, maar met de Apple Watch Series 3 en nieuwer (zowel met als zonder 4G) spreekt Siri ook via de speaker van de Apple Watch. Hiervoor moet de Siri stem echter wel gedownload worden naar je Apple Watch. De download wordt automatisch uitgevoerd als de Apple Watch aan de oplader ligt en met het internet verbonden is (via je iPhone of direct via Wi-Fi). Om de status van de download te bekijken, ga je naar Instellingen > Algemeen > Siri op de Apple Watch. Mogelijk zie je daar de volgende melding:

Siri spreekt met de stem die op je telefoon is geselecteerd. Wachten op download. Downloaden vindt plaats wanneer je Watch wordt opgeladen.

De pratende Siri-stem op de Apple Watch is altijd dezelfde stem als op de iPhone. Heb je op je iPhone een man ingesteld, dan praat Siri op de Apple Watch ook met een mannenstem. Je kunt ook niet twee verschillende talen selecteren. Siri op de Apple Watch praat echter niet in elke taal. In België praat de normale Siri-stem niet op de Apple Watch. Wil je dit alsnog, dan moet je hiervoor op je iPhone een andere Siri-taal instellen. Dit doe je via Instellingen > Siri en zoeken > Taal. Kies dan voor Nederlands (Nederland) en selecteer een Nederlands accent onder Siri-stem.

Gesproken feedback met Siri op de Apple Watch.

Je kunt in de instellingen bepalen wanneer Siri op de Apple Watch gesproken feedback moet geven:

  1. Ga naar Instellingen > Algemeen > Siri op de Apple Watch.
  2. Je kunt kiezen uit drie opties: Altijd aan, Regel met stille modus en Alleen koptelefoon. De tweede optie regel je via het belletje in het Bedieningspaneel op de Apple Watch. Staat de stille modus aan, dan praat Siri dus niet terug. Met de laatste optie hoor je alleen de stem als je een draadloze koptelefoon zoals de AirPods verbonden hebt met de Apple Watch.

Je Apple Watch heeft ook een speciale Siri-wijzerplaat die gedurende de dag voor jou relevantie informatie toont.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt september 2018
Categorie Apple Watch
Onderwerpen apple watch, siri
Device Apple Watch
Software watchOS