Philips Hue Bridge

Philips Hue Bridge krijgt backup-functie en verplicht account

Philips Hue werkt aan een backup-functie voor de Bridge. Dit zorgt ervoor dat je niet al je instellingen kwijt bent als er iets mis gaat. Daarnaast wordt er een verplichte account ingevoerd.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Backup voor Philips Hue Bridge

Er zijn mensen die inmiddels tientallen Philips Hue-lampen in gebruik hebben. Vooral bij keuken- en badkamerspotjes, lichtknoppen uit de Friends of Hue-serie en andere accessoires van derden kan het snel gaan. Als dan een hardwaredefect optreedt, zit je niet alleen met een extra kostenpost, maar ook met een tijdrovende klus: het opnieuw koppelen van al je lampen en het terugzetten van alle instellingen. Daar lijkt nu verbetering in te komen: Signify zou werken aan een backup-functie voor de Philips Hue Bridge. Daarmee kun je in één moeite alle instellingen terugzetten op het moment dat het noodlot toeslaat.

De eerste informatie over een backup-functie van de Philips Hue Bridge is nu opgedoken, al worden er geen bronnen genoemd. Het is een functie waar gebruikers al lange tijd naar hebben gevraagd. Philips Hue krijgt dan een cloud-oplossing om een externe backup te maken van de gegevens en instellingen. We verwachten deze functie over een tijdje in de Philips Hue-app. Een exact tijdsplan is nog niet bekend. Wel is het opvallend het aanmaken van een gebruikersaccount binnenkort verplicht wordt.

Philips Hue starterkit met Bridge

Tot nu toe was je aangewezen op oplossingen van derden, zoals All 4 Hue. Deze app haalt de unieke serienummers op van de verschillende apparaten en koppelt deze aan de nieuwe ID’s die de apparaten hebben gekregen bij het aansluiten op een nieuwe Bridge. All 4 Hue is in staat om de softwarebronnen opnieuw aan te maken als onderdeel van het herstelproces. Dit kost je eenmalig €6,99 en dat kan de moeite zijn als je met de handen in het haar zit na een hardwarecrash.

Philips Hue-account verplicht

Philips Hue schakelt binnenkort over naar een verplicht account. Dit werd in september 2023 al bevestigd door Signify en is bedoeld om de veiligheid van gebruikers te verbeteren. Volgens een verklaring van het bedrijf op X (Twitter) zal het systeem ook zonder internetverbinding werken als je bent ingelogd. De verzamelde gebruikersgegevens belooft Philips Hue niet te verkopen en bovendien moet je expliciet toestemming geven voor het ontvangen van reclamemail. Bij registratie worden alleen land, naam en e-mailadres gevraagd, waarbij je als gebruiker creatief kunnen zijn in het geven van je antwoord.

Philips Hue accounts

Signify heeft nog niet bekend gemaakt wanneer het verplichte Philips Hue-account in gaat, maar het zou in de loop van 2024 moeten gebeuren. George Yianni, de uitvinder van Philips Hue, heeft uitleg gegeven hoe het gaat werken. Voorheen kon iedereen met fysieke toegang tot de Hue Bridge volledige controle krijgen tot je verlichtingsinstellingen, met slechts een druk op de knop. Met het verplichte account wil Philips Hue dit veiliger maken en het beheer vereenvoudigen. Het systeem is alleen nog te bedienen door mensen die de accountgegevens hebben. Verder wordt het mogelijk om meerdere Hue Bridges met één account te beheren, wat voorheen niet mogelijk was. Daarnaast zal het systeem nog steeds lokaal kunnen functioneren zonder internetverbinding.

Signify reorganiseert

Bij Philips Hue-fabrikant Signify vinden momenteel allerlei veranderingen plaats. Er gaat in 2024 een reorganisatie plaatsvinden, waarbij het bedrijf zich meer op bepaalde producten en klantgroepen gaat richten. Daarnaast ligt de nadruk niet meer alleen op verlichting, maar ook steeds meer op beveiliging met camera’s en sensoren. Dat kan betekenen dat er steeds meer functies moeten worden opgenomen in de app. Een backupfunctie lijkt ons echter een prima toevoeging, waar iedereen iets aan heeft.

De Philips Hue Bridge is noodzakelijk als je je lampen met HomeKit wil bedienen en niet afhankelijk wil zijn van de Bluetooth-verbinding. Hij kost rond de 50 euro en kan tot 50 lampen aansturen.

Smart Home

Maak van je huis een smart home met allerlei slimme accessoires. Dit kunnen bijvoorbeeld slimme lampen, slimme deursloten, speakers, slimme stekkers, AirPlay-televisies en andere connected apparaten zijn. Door deze te automatiseren en met elkaar samen te laten werken, kun je je huis op een slimme manier inrichten, bijvoorbeeld met HomeKit. Ontwikkelingen zoals Thread en Matter zorgen voor een beter bereik en beter samenwerken tussen de verschillende protocollen.

Smart Home

Reacties: 10 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.