HomePods

Nieuwe HomePods? Dan willen we deze 10+ verbeteringen zien!

De HomePod werd in 2018 uitgebracht, maar moest drie jaar later alweer het podium verlaten vanwege tegenvallende verkopen. Ondertussen verscheen er wel een HomePod mini, die het gelukkig een stuk beter doet. Het gevolg? Apple ziet weer toekomst in de HomePod en zou werken aan niet alleen een nieuwe HomePod mini, maar ook een nieuwe grotere HomePod. Wat kan Apple allemaal verbeteren aan de HomePod?

Komt er wel een nieuwe HomePod?

Of Apple daadwerkelijk aan een nieuw model van de HomePod werkt, is alleen in Cupertino bekend. Maar de geruchten worden de laatste tijd alleen maar hardnekkiger. Er zouden eind 2022 of begin 2023 nieuwe HomePods uit kunnen komen, zowel een nieuw groot model als een nieuwe HomePod mini. Maar wat kan Apple doen om de grote HomePod wel tot een succes te maken en welke verbeteringen kan de HomePod mini nog krijgen?

Dit artikel verscheen eerder in maart 2021, maar is vanwege de nieuwe geruchten helemaal bijgewerkt met onze nieuwste wensen, zowel voor de grote HomePod als de HomePod mini.

Deze HomePod-wensen zijn al realiteit geworden

Toen de HomePod 1 jaar op de markt was, schreven we een verlanglijstje van verbeteringen die we graag zouden zien. Sommige van die wensen zijn al ingelost: er verscheen een goedkopere HomePod in de vorm van een HomePod mini en het apparaat ondersteunt nu meerdere gebruikers. We kregen zelfs functies waar niemand om gevraagd had (maar die wel erg handig zijn!) zoals spraakberichten sturen, de Intercom-functie voor omroepberichten door je hele huis en de mogelijkheid om ambient geluiden af te spelen. En sinds dit voorjaar spreekt de HomePod ook Nederlands en is hij gewoon bij ons verkrijgbaar. Maar er is nog genoeg over om te wensen.

#1 Grotere HomePod, maar voor een lagere prijs

Het feit dát er een nieuwe grotere HomePod aan lijkt te komen, is voor ons al reden om te juichen. Maar Apple moet niet het kunstje uit 2018 weer gaan herhalen. De grote HomePod was geen enorm succes, mede door de hoge instapprijs. Apple voerde zelfs een prijsverlaging van de HomePod door, maar dat mocht het tij niet keren. Over de audiokwaliteit waren geen klachten, maar het product was simpelweg te duur voor wat je ermee kon. Dat is ook bewezen door het succes van de HomePod mini: met een prijs van rond de €100,- worden er veel meer exemplaren verkocht. Nu blijkt dat Apple-gebruikers wel degelijk geïnteresseerd zijn in een slimme speaker van Apple. We denken daarom dat een prijs van tussen de €200,- en €250,- een beter idee is.

HomePod mini en gewone HomePod speakers.

#2 HomePod als Bluetooth-speaker

De HomePod is een typisch voorbeeld van een walled garden-product: het werkt eigenlijk alleen goed als je een iPhone hebt of een ander apparaat dat voor AirPlay geschikt is. Door de HomePod ook als Bluetooth-speaker te laten werken, zet Apple de deur ook voor Android-gebruikers open. Dit zou zowel voor een nieuwe HomePod mini als een nieuwe grotere HomePod handig zijn, al betwijfelen wij of Apple dit ooit zal doen. Aan de andere kant: de AirPods werken ook gewoon met Bluetooth en zijn te gebruiken met wat voor apparaat dan ook, zoals je spelcomputer of televisie. En over AirPods gesproken: er gaan al een tijdje geruchten dat Apple met nieuwe AirPods Pro komt met betere Bluetooth, waar een belangrijke nieuwe audiocodec in zit. Dat zou ook bij nieuwe HomePods goed van pas kunnen komen.

#3 Ingebouwde batterij (vooral voor HomePod mini)

Deze wens zien we vooral graag voor een nieuwe kleine HomePod mini, hoewel we ook voor de grote HomePod voordelen zien. Apple zou een accu kunnen inbouwen, zodat je de speaker ook standalone kunt gebruiken en makkelijker kunt verplaatsen of met je mee kan nemen. Daar heb je ook de eerder genoemde Bluetooth-verbinding voor nodig. Het zou dan een tegenhanger worden van de Sonos Move en Roam. Een HomePod met batterij is vooral interessant voor als je op het balkon of in de tuin van muziek wilt genieten. Voor mobiel gebruik zou Apple ook nog de HomePod mini kunnen voorzien van een accu. Die is klein en licht genoeg om wel overal mee naar toe te nemen.

Maar daarmee wordt de speaker in één klap een stuk minder geschikt als slimme speaker. Er is ten slotte geen internetverbinding via wifi meer als je hem mee neemt naar het park. Het wordt dan in feite een ‘domme’ speaker. Om er toch nog Siri op te kunnen gebruiken, kan Apple offline Siri toevoegen. Dat zit al op de iPhone en iPad, hoewel dat niet in het Nederlands werkt. En dat brengt ons meteen bij het volgende punt.

#4 Offline (en slimmere) Siri op de HomePod

Zoals wel al zeiden vereist Siri op de HomePod altijd een actieve internetverbinding. Zonder internet kun je nog geen vraag aan de HomePod stellen. Maar waarom heb je voor het zetten van een timer of het afspelen van het volgende nummer per se een internetverbinding nodig? Een offline versie van Siri op de HomePod zou de assistent ook sneller kunnen laten werken, omdat je stemopdracht niet naar de servers verstuurd hoeft te worden. En hoe sneller Siri reageert, hoe handiger het is in gebruik. Voor sommige opdrachten ontkom je niet aan een internetverbinding (bijvoorbeeld het bedienen van je HomeKit-accessoires), maar je hebt die verbinding echt niet voor alle stemopdrachten nodig.

#5 Meer doen met het display

Beide huidige HomePod-modellen hebben een scherm waarop de animatie van Siri getoond wordt. Dit scherm is aanraakgevoelig en laat je bijvoorbeeld Siri bedienen en het geluid harder of zachter zetten. Maar we vinden eigenlijk dat Apple meer met dit scherm zou kunnen doen. Siri verstaat je namelijk niet altijd even goed en geeft soms een raar antwoord. Maar er is dan geen mogelijkheid om te achterhalen wat Siri dan precies verstaand heeft. Op de iPhone en iPad kun je je eigen commando teruglezen, maar op de HomePod is dat geen optie. We zouden het daarom handig vinden als je op het display mee kan lezen met jouw eigen commando. Ook het tonen van het huidige afgespeelde muzieknummer met albumhoes zou zeker niet misstaan. Apple hoeft wat ons betreft geen complete apps op dit HomePod-schermpje te zetten, maar iets meer info is geen overbodige luxe.

#6 Verwisselbare kabel

Bij de HomePod is de kabel niet verwijderbaar. Met wat moeite lukt het wel, maar de kabel is er niet voor bedoeld. Dat is vooral vervelend als je de kabel netjes wil wegwerken of als hij beschadigd raakt. Bij de HomePod mini heeft Apple al een stap gemaakt, door het uiteinde een simpele usb-c-stekkertje te geven waar je zelf een adapter aan moet hangen. Maar het liefst zien we dat Apple de kabel ook bij de HomePod zelf verwisselbaar maakt, al hebben we er een hard hoofd in dat dat ook echt gaat gebeuren. Apple’s recente Studio Display heeft bijvoorbeeld ook geen verwisselbare kabel meer.

HomePod mini review kabel aan de achterkant.

#7 Een surround-systeem met 4 HomePods

We zouden graag willen dat je met de HomePod (of HomePod mini) een echt home theatersysteem zou kunnen bouwen, met surroundgeluid. Bij de HomePods kun je voor de tv maar twee speakers combineren, niet vier. Je kunt bij de grote HomePod wel Dolby Atmos gebruiken, maar zit daarbij vast aan twee stuks. Wil je ook nog twee HomePods achter de bank plaatsen (links en rechts) met bijvoorbeeld HomePod mini’s, dan wordt dat nog niet ondersteund.

Met een setje van twee HomePods (zoals nu het geval is) kun je nooit écht 5.1 kanaals surroundgeluid afspelen, dat net zo klinkt als wanneer je vijf speakers en een subwoofer hebt staan. Maar Apple’s slimme speaker bevat wel de technologie om geluid tegen muren en objecten te laten weerkaatsen, zodat de indruk ontstaat dat het geluid ook van achteren komt. Door twee HomePods te koppelen tot een stereopaar weten ze precies waar ze ten opzichte van elkaar in de kamer staan en ze kunnen de verschillende kanalen voor het geluid op precies de juiste manier weergeven. Voeg je daar nog twee draadloze HomePods als achterspeakers aan toe, dan klinkt het geluid nog ruimtelijker.

Surround zou pas echt functioneel worden als er ook andere manieren van input mogelijk zijn. Je kunt de HomePod nu eigenlijk alleen in combinatie met je tv gebruiken via een Apple TV en AirPlay. Als je tv wilt kijken met de ingebouwde tuner of setup box van je provider, dan kun je dat ook via de Apple TV laten lopen dankzij de Apple TV 4K 2021. Maar ook dan heb je dus altijd een Apple TV nodig, zelfs als je via het tv-kastje van je eigen aanbieder kijkt. Een AUX of HDMI (e)ARC-aansluiting zou dan een must zijn.

#8 Dolby Atmos voor HomePod mini

De huidige grote HomePod is al geschikt voor Dolby Atmos in combinatie met een Apple TV 4K, dus voor een volgend model zal dat niet anders zijn. Maar bij de HomePod mini wordt dat nog niet ondersteund. De huidige modellen zijn niet krachtig genoeg om, wanneer gekoppeld met een Apple TV, Dolby Atmos-geluid af te spelen. Dat is ook niet zo gek voor het kleine formaat, maar toch zouden we het fijn vinden als Apple dit op één of andere manier mogelijk maakt. Dolby Atmos klinkt met de juiste content soms best indrukwekkend. We vinden een stereopaar van de HomePod mini best wel al geschikt voor tv-speakers, al klinkt het geluid dan nog wel wat vlak. Betere audio met Dolby Atmos zou dan goed van pas komen, ook als je bijvoorbeeld muziek via Apple Music in Dolby Atmos afspeelt.

Bekijk ook

Dolby Atmos luisteren op de iPhone, iPad en Mac

Je kunt audio ruimtelijk beluisteren in Dolby Atmos-kwaliteit op je iPhone, iPad, Mac en Apple TV 4K. Dit werkt voor Apple Music, maar ook voor films en video's van streaming videodiensten. Zo krijg je een ruimtelijke ervaring. Hoe schakel je Dolby Atmos in, wat heb je nodig en hoe ontdek je geschikte content? Dat lees je hier!

#9 Ultra-wideband in de grote HomePod

Dankzij de U1-chip met Ultra-Wideband in de HomePod mini, kun je muziek gemakkelijk overzetten van je iPhone naar HomePod. Ook gepersonaliseerde suggesties verschijnen op je iPhone als je deze bij de HomePod mini houdt, zonder dat je je iPhone hoeft te ontgrendelen. Dit werkt alleen in combinatie met een iPhone met U1-chip (iPhone 11 of nieuwer). De grote HomePod heeft nog geen U1-chip, maar bij een toekomstig nieuw model zal het er ongetwijfeld in zitten.

Bekijk ook

HomePod vergelijken: verschillen tussen HomePod mini en de gewone HomePod

Wat zijn de verschillen tussen de HomePod en HomePod mini? We vergelijken de HomePod-modellen onderling met elkaar, zodat je weet welke bij jou past.

#10 Thread in de grote HomePod

De HomePod mini heeft het al wel: Thread. Dit relatief nieuwe netwerkprotocol voor je smart home werkt onder andere met de HomeKit-accessoires van Eve en er komen steeds meer accessoires die daarmee samen werken. Apple heeft het inmiddels ook al in de Apple TV 4K uit 2021 gestopt, dus het lijkt een no-brainer dat dit ook in een eventuele nieuwe grote HomePod komt. Dat is ook van belang voor de aankomende smart home-standaard Matter.

Bekijk ook

Wat is Thread en wat kun je ermee in jouw smart home?

Thread is een nieuwe, energiezuinige netwerktechnologie die je de HomePod mini en Apple TV 4K (2021) aantreft. Ook producten van Nanoleaf, Eve en andere fabrikanten zijn steeds vaker geschikt gemaakt voor Thread. Wat is het en wat kun je ermee? Dat lees je hier.

#11 Nieuwe kleuren voor de grote HomePod

Niet als eerste op ons verlanglijstje, maar wel iets waar Apple rekening mee zou kunnen houden: als je bij de €600,- kostende AirPods Max de keuze hebt uit zoveel kleuren, vinden we het wel zo logisch dat Apple dat ook doet bij de grotere HomePod. Bij de HomePod mini is dit al een succes gebleken: er zijn vijf kleuren waar je uit kan kiezen, zodat je hem makkelijker in verschillende kamers in meerdere soorten interieur kan plaatsen. Concurrent Google heeft de Nest Audio al eerder in ‘AirPods Max-kleuren’ uitgebracht:

Nest Audio kleuren

Wat zou jij op de volgende grote en kleine HomePod willen zien?

Revisiegeschiedenis:

  • 2022 - 08 augustus: Artikel bijgewerkt met onze nieuwste wensen vanwege geruchten over nieuwe HomePods.
  • 2021 - 13 maart: Toegevoegd dat Apple officieel stopt met de grote HomePod.
  • 2021 - 09 maart: Dit artikel noemde de mogelijkheid om 4 Sonos One-speakers te gebruiken voor surround sound in een home cinema-opstelling, maar dat kan niet.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

20 reacties

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.