HomePod met volumeknoppen

Zo koppel je de HomePod met een Apple TV

Wil je de HomePod met een Apple TV gebruiken? In deze tip lees je hoe je beide apparaten koppelt. Je kunt geen spraakopdrachten voor de Apple TV geven via de HomePod en apps opstarten, maar je kunt wel de HomePod als speaker voor de tv gebruiken.

Mensen die een HomePod hebben, zullen vaak ook al een Apple TV en nog wat andere Apple-producten in huis hebben. Hoe kun je beide apparaten koppelen en hoe werkt het dan? Is de HomePod gewoon een Bluetooth-speaker voor de Apple TV? Kun je de Apple TV ook bedienen met de HomePod en bijvoorbeeld apps opstarten? Hoe gebruik je twee HomePods met de Apple TV? In dit artikel proberen we antwoord te geven op al deze vragen.

Lees hieronder over:

HomePod koppelen met Apple TV

Apple noemt de Apple TV als een van de audiobronnen voor de HomePod. Maar hoe werkt het dan? Je kunt de HomePod niet gebruiken om de Apple TV aan te sturen. Dat betekent dat je de HomePod niet kunt vragen om een film af te spelen of een app te starten. Ook kun je de HomePod niet vragen om muziek af te spelen of terug te spoelen.

Maar via AirPlay kun je wel zorgen dat de HomePod een soundbar voor je televisie wordt.

Dit heb je nodig:

 • HomePod
 • Apple TV 4 of nieuwer
 • iPhone 5s of nieuwer voor de installatie
 • Je HomePod moet op hetzelfde Wi-Fi-netwerk zijn aangemeld als de Apple TV

In plaats van een iPhone 5s kun je ook gebruik maken van een iPad Pro, 9,7-inch iPad 2017, iPad Air of nieuwer, iPad mini 2 of nieuwer en iPod touch 6e generatie. Deze moet voorzien zijn van iOS 11.2.5 of nieuwer.

HomePod koppelen:

 1. Voordat je de HomePod met de Apple TV kunt koppelen zul je eerst het installatieproces moeten doorlopen met een geschikte iPhone of iPad.
 2. Nadat je de installatie hebt uitgevoerd ga je naar de Instellingen op je Apple TV.
 3. Ga naar Video en audio.
 4. Kies Audio-uitvoer.
 5. Kies de HomePod als speaker.

De HomePod is niet als normale Bluetooth-speaker te gebruiken, dus je zult de koppeling met je tv altijd via de Apple TV (of een ander AirPlay-apparaat) moeten laten lopen.

Voor apps die de standaard videospeler van de Apple TV gebruiken (en dat geldt voor de meeste) kun je omlaag vegen om het infopaneel te bekijken. Vervolgens ga je naar Audio en kies je de HomePod als speaker.

Speel je geen audio of video af, dan kun je de HomePod koppelen met een nieuwe snelkoppeling die in tvOS 11 werd ingevoerd. Op het beginscherm houd je de Play-knop op de Siri Remote even ingedrukt. Er verschijnt dan een AirPlay-menu waaruit je de HomePod kunt kiezen.

HomePod binnenkant

Twee HomePods koppelen met je Apple TV

Wil je stereogeluid hebben dan heb je twee HomePods nodig. Dit werkt met AirPlay 2 (sinds iOS 11.4). Het werkt als volgt:

 1. Open de Woning-app.
 2. Blader naar de HomePod in de app.
 3. Leg je vinger op het scherm of druk stevig met 3D Touch.
 4. Tik op Details.
 5. Kies Maak stereopaar aan.
 6. Geef aan welke andere HomePod je wilt koppelen.
 7. Geef aan welke de linker en rechter HomePod is.

Eventueel kun je dit later nog wijzigen via de audio-instellingen. Zodra het paar is gekoppeld kun je dit als twee speakers gebruiken.

Na het instellen herkent de Apple TV automatisch de twee speakers. De audio-instellingen zullen daarop worden afgestemd zodat je overal in de kamer een stereogeluid hebt.

HomePod loskoppelen van de Apple TV

Wil je de HomePod niet meer gebruiken als speaker van de TV, dan kun je met bovenstaande stappen de HomePod weer loskoppelen:

 1. Ga op de Apple TV naar de Instellingen-app.
 2. Open Video en audio > Audio-uitvoer.
 3. Geef aan dat je de HomePod niet meer wilt gebruiken of kies een andere speaker.

Beperkingen van HomePod met Apple TV

Voor sommige mensen zal het een optie zijn om de HomePod als speaker voor de tv te gebruiken. De HomePod geeft een beter geluid dan de ingebouwde speakers van je televisie.

Voor de meeste mensen zal het echter geen vooruitgang zijn om hun gespecialiseerde speaker- of homecinemasysteem te vervangen door één of twee HomePods. Apple verwacht dat je de HomePod vooral zult gebruiken als muziekspeaker in de keuken, slaapkamer of huiskamer en zegt nergens dat het een ideale tv-speaker is.

Nadelen van het gebruik van de HomePod met je televisie:

 • Je hebt altijd een Apple TV 4 of nieuwer nodig.
 • Er zitten fysieke geen poorten op de HomePod, dus je kunt geen andere apparaten aansluiten.
 • AirPlay heeft een kleine vertraging, vanwege de latency van het netwerk. Om dit op te lossen synchroniseren apps die de native mediaspeler gebruiken de audio met de video. Dit kan leiden tot een korte wachttijd als je de video even stilzet of door een video bladert. Bij games die continu interactie vergen, kan de vertraging vervelend zijn.
 • Je kunt met ‘Hey Siri’ geen functies op de Apple TV aansturen. Je kunt dus geen films opvragen of apps starten met spraakopdrachten via de HomePod. Daarvoor heb je nog steeds de Siri Remote nodig (waarmee je wél spraakopdrachten kunt geven).
 • Als je de HomePod gebruikt als tv-speaker levert het iets meer gedoe op als je de HomePod ook tegelijk als slimme assistent wil gebruiken. Vraag je de HomePod om muziek af te spelen, dan hoor het tv-geluid niet meer en na het luisteren van de muziek maakt de HomePod niet weer automatisch verbinding met de Apple TV. Je zult de HomePod dan ook vooral als tv-speaker gaan gebruiken, niet voor andere taken.

Vind je de bovenstaande beperkingen onhandig, dan kun je het beste een echte tv-speaker nemen zoals een Sonos Playbar. Die ondersteunt ook AirPlay 2 en in beperkte mate Siri.

Voor wie is de HomePod dan wel geschikt als tv-speaker?

Heb je een klein appartement en heb je maar weinig ruimte op je tv-kastje, dan kan het zin hebben om één HomePod te nemen voor zowel je muziek als je tv-geluid. Doordeweeks gebruik je de HomePod dan vooral om muziek te luisteren en als assistent, terwijl je de normale tv-speakers gebruikt om het journaal en praatprogramma’s te kijken. Wil je een goede film of serie kijken of muziekvideo’s op je tv bekijken, dan schakel je daarvoor wel de HomePod in als tv-speaker. Dit lijkt ons het meest voor de hand liggende scenario.

Bekijk ons complete HomePod tipsoverzicht. In talloze handige HomePod tips bespreken we bijna elke functie, instelling en mogelijkheid! Check ook ons HomePod review-overzicht en lees alles over de HomePod kopen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt september 2020
Bron Bron iMore
Categorie Muziek
Onderwerpen apple tv, homepod, speaker
Devices Apple TV, HomePod