HomePod Apple Music

Met de HomePod muziek luisteren: dit zijn je opties

Wil je muziek luisteren met de HomePod? Dan zijn dit de opties voor Apple Music, gekochte iTunes-nummers, eigen muzieknummers, podcasts, Spotify en andere muziekdiensten.

Zo kun je muziek luisteren met de HomePod:

Alles over muziek luisteren met de HomePod

De HomePod is behalve een Siri-speaker ook een speaker om naar muziek te luisteren. Maar heb je er wel wat aan als je geen Apple Music-abonnee bent? Hoe zit het met het afspelen van eigen nummers of nummers uit je iCloud Muziekbibliotheek of Spotify? Dat leggen we allemaal uit. In een aparte tip lees je meer over muziek met Siri bedienen op de HomePod.

HomePod en muziek luisteren

Apple benadrukt dat de geluidskwaliteit van de HomePod-speaker fantastisch is, zodat het niet onderdoet voor Sonos-speakers. Je kunt muziek afspelen die je via iTunes hebt gekocht, naar de 45 miljoen nummers van Apple Music luisteren en Beats 1 streamen. Ook kun je naar podcasts luisteren en via een omweg naar muziekdiensten zoals Spotify.

Dit zijn volgens Apple de officiële muziekbronnen die de HomePod ondersteunt:

 • Apple Music: HomePod-gebruikers kunnen Siri vragen om een van de meer dan 45 miljoen nummers van Apple Music af te spelen. Hiervoor moet je abonnee zijn.
 • iTunes Store muzieknummers: Je kunt met de HomePod aan Siri vragen om elk nummer, album of audioboek af te spelen dat je gekocht hebt via de iTunes Store.
 • iCloud Muziekbibliotheek: Je kunt Siri vragen om elk nummer uit je iCloud Muziekbibliotheek af te spelen, ook nummers die je uit andere bronnen hebt geïmporteerd zoals cd’s. Je moet hiervoor Apple Music- of iTunes Match-abonnee zijn.
 • Beats 1: HomePod-gebruikers kunnen Siri vragen om live radio van Apple’s officiële radiostation te spelen.
 • Podcasts: HomePod-gebruikers kunnen Siri vragen om elke podcast uit de iTunes-podcastcollectie af te spelen.
 • AirPlay: HomePod-gebruikers kunnen AirPlay gebruiken om elke audio af te spelen, zoals Spotify. Dit kun je doen vanaf een iPhone, iPad, iPod touch, Apple TV of Mac. AirPlay 2 is vereist om naar meerdere HomePods te streamen.

Hoe werkt een HomePod met Apple Music?

De HomePod werkt vooral goed samen met Apple Music. Je kunt aan Siri vragen om een van de 45 miljoen muzieknummers af te spelen, waarbij je ook kunt vragen naar een specifiek album of een artiest of afspeellijst. Je krijgt er ook nog wat intelligentie bij. Siri leert je muzieksmaak kennen en weet welk volgend nummer je zou willen horen. Ook leer je nieuwe muziek ontdekken, in allerlei genres en voor elke denkbare stemming. Vind je een nummer leuk, dan zeg je: ‘Hey Siri, I like this’ of ‘Hey Siri, add this to my party playlist’ en Siri houdt er rekening mee. Je kunt ook zeggen dat je een nummer niet leuk vindt. Zo leert de speaker je voorkeuren kennen. Afspeellijsten en voorkeuren zijn ook beschikbaar op andere toestellen.

Maar voor al deze functies zul je natuurlijk wel Apple Music-abonnee moeten zijn. Ben je geen abonnee, dan kun je alleen luisteren naar het radiostation Beats 1.

Heb je vrienden op bezoek, dan kunnen zij muziek streamen naar jouw HomePod, maar daarvoor moeten ze wel op hetzelfde Wi-Fi-netwerk zijn aangemeld. Sinds iOS 11 heeft Apple daar een handige functie voor: je kunt gemakkelijk je Wi-Fi-wachtwoord delen met gasten.

Wat kan ik met een HomePod zonder Apple Music?

Ben je geen abonnee van Apple Music, dan kun je Siri vragen om het volgende af te spelen:

 • Beats 1 en andere live radiostations
 • Podcasts die in iTunes staan
 • Muzieknummers en albums die je via iTunes hebt gekocht*
 • Audioboeken die je via iTunes hebt gekocht*.
 • Als er muziek speelt op de HomePod kun je Siri vragen om te pauzeren, spelen, nummers overslaan en dergelijke.
 • Je kunt Siri ook vragen stellen over het weer, verkeer, HomeKit, timers en dergelijke.

*Hou er rekening mee dat je op de HomePod maar met één Apple ID aangemeld kunt zijn. Alleen muziek en audioboeken die je met dit Apple ID hebt gekocht kun je afspelen op de HomePod.

Daarnaast kun je dankzij AirPlay alle audio doorsturen naar de HomePod vanaf een iPhone, iPad, Mac en Apple TV. Heb je eigen nummers in je iTunes-bibliotheek staan, dan kun je die dus vanaf de Mac naar de HomePod streamen. Met AirPlay 2 kun je zelfs naar meerdere AirPlay-speakers streamen, mits je toestel dit ondersteunt. Je kan dan bijvoorbeeld tegelijkertijd muziek streamen naar je HomePod en Apple TV.

Hoe werkt de HomePod met iTunes Match?

Gebruikers met iTunes Match kunnen via Siri muziek opvragen op de HomePod. Je hoeft de muziek dus niet vanaf een ander apparaat (iPhone, Mac of iets dergelijks) te streamen met AirPlay. Dit geldt ook voor nummers die in jouw iCloud Muziekbibliotheek staan. HomePod werkt dus gewoon samen met iTunes Match.

Welke muziekformaten kan de HomePod afspelen?

Wil je eigen muziek afspelen, dan is het handig om te weten welke muziekformaten de HomePod aankan. Volgens de technische specs van Apple gaat het om de volgende formaten:

 • HE-AAC (V1)
 • AAC (16 tot 320 Kbps)
 • AAC-nummers met DRM die je via de iTunes Store hebt gekocht
 • MP3 (16 tot 320 Kbps)
 • MP3 VBR
 • Apple Lossless (ALAC)
 • AIFF
 • WAV
 • FLAC

Dat de HomePod FLAC kan afspelen klinkt misschien heel logisch, maar zo voor de hand liggend is het niet: iTunes ondersteunt het nog niet en dus zul je je FLAC-muziekcollectie op een andere manier moeten beheren.

Hoe zit het met HomePod en iTunes-nummers?

Je hoeft geen Apple Music-abonnee te zijn om muziek te kunnen afspelen op de HomePod. Het lukt ook met de nummers en albums die je via iTunes hebt gekocht. Je kunt dus gewoon doorgaan met het aanschaffen van iTunes-nummers en je kunt Siri vragen om ze af te spelen. Er zijn alleen wel wat minder mogelijkheden om te variëren met afspeellijsten omdat de kans klein is dat je miljoenen nummers hebt gekocht.

HomePod Apple Music

Werkt de HomePod met eigen muziek?

Heb je handmatig muziek toegevoegd aan je iTunes-bibliotheek en zijn dit nummers die niet via de iTunes Store zijn gekocht, dan zal de HomePod ze niet kunnen vinden en dus ook niet kunnen afspelen. De HomePod ondersteunt (nog) geen thuisdeling.

Kan ik podcasts luisteren op de HomePod?

Met de HomePod kun je podcasts luisteren, maar dit werkt voorlopig alleen met de Podcasts-functie van Apple zelf. Podcasts zullen dus in iTunes moeten staan om ze te kunnen beluisteren. Wil je muziek luisteren via podcast-apps van derden, dan zul je dat moeten doen vanaf je iPhone of iPad en via AirPlay streamen naar je HomePod.

HomePod met Spotify en andere muziekdiensten: hoe zit dat?

De HomePod werkt standaard alleen met Apple Music. Wil je Siri vragen om muziek af te spelen, dan kan dat alleen met nummers van Apple Music en de iTunes Store, zoals hierboven besproken. Wil je Spotify, Deezer of een andere muziekdienst gebruiken dan moet je de desbetreffende app op je iPhone of iPad gebruiken en de muziek via AirPlay streamen naar de HomePod. Je kunt het volume wel bedienen via Siri of met de aanraakgevoelige knopen bovenop de speaker. Alles over het gebruik van de HomePod met Spotify lees je in onze tip.

Is de HomePod te gebruiken als Bluetooth-speaker?

De HomePod werkt met Bluetooth 5.0, maar het apparaat is niet als normale Bluetooth-speaker te gebruiken. Bluetooth 5.0 wordt gebruikt voor het instellen van de speaker en voor de connectie met iPhone, iPad en Mac, maar voor het afspelen van muziek wordt waarschijnlijk alleen gebruik gemaakt van AirPlay. Dit betekent dat je ook geen muziek kunt streamen naar de HomePod vanaf apparaten zoals een Android-smartphone of een Windows-computer. Je kan de HomePod ook niet als speaker gebruiken voor je televisie, tenzij je de HomePod koppelt aan een Apple TV.

In een aparte tip lees je meer over muziek met Siri bedienen op de HomePod.

Bekijk ons complete HomePod tipsoverzicht. In talloze handige HomePod tips bespreken we bijna elke functie, instelling en mogelijkheid! Check ook ons HomePod review-overzicht en lees alles over de HomePod kopen.

Revisiegeschiedenis:

 • 2018 - 29 januari: Ondersteuning voor iTunes Match gecorrigeerd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt september 2020
Categorie Muziek
Onderwerpen homepod, muziek
Device HomePod