HomePod review: HomePod op een vloerkleed

HomePod na 1 jaar: deze verbeteringen staan op ons verlanglijstje [opinie]

Het is een jaar geleden dat de HomePod uitkwam. Welke verbeteringen zouden wij willen zien bij Apple's slimme speaker? In dit artikel ons verlanglijstje voor de HomePod na 1 jaar gebruik.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

HomePod-verbeteringen

Op 9 februari is het een jaar geleden dat de HomePod op de markt verscheen. Apple’s slimme speaker lijkt inmiddels alweer een beetje uit de kijker te zijn verdwenen en is nog steeds niet in Nederland en België verkrijgbaar. Wel kwamen er wat nieuwe functies bij, zoals AirPlay 2, maken van een stereopaar en meerdere timers, maar er valt nog genoeg te wensen. Wat zou Apple moeten doen om de HomePod weer een spannend product te maken? Wij hebben wel wat ideeën.

  1. HomePod in Nederland
  2. Goedkopere HomePod
  3. Meer muziekdiensten
  4. Spraakfuncties van derden
  5. Multi-user
  6. Meer HomeKit en Siri
  7. Bluetooth-speaker
  8. Uit-schakelaar
  9. Bellen met FaceTime Audio

#1 HomePod in Nederland en België

Om te beginnen zouden we de HomePod graag eindelijk in Nederland en België willen zien. Nu moet je nog naar Duitsland, Frankrijk of een ander land reizen om er eentje op te halen. De uitrol verloopt behoorlijk traag. Er zijn maar een paar landen bijgekomen sinds het apparaat in de verkoop ging.

Daar hoort natuurlijk ook Siri-ondersteuning in het Nederlands en Vlaams bij. Wat ons betreft moet het niet zo moeilijk zijn; Siri kan op de HomePod toch maar een beperkte variatie aan opdrachten aan (allemaal opdrachten die al onder iOS werken), dus Apple zou die opdrachten best geschikt kunnen maken voor meer landen.

#2 Goedkopere HomePod, meer keuze

Als Apple met andere smart home-fabrikanten zou willen concurreren, zou het handig zijn als je ook een simpele HomePod-speaker voor in de badkamer of hal zou kunnen aanschaffen. Nu ben je aangewezen op het enige model van €350 en dat gaat al snel een duur grapje worden als je meerdere kamers in huis wilt voorzien van een multiroom-systeem en toegang tot spraakopdrachten.

HomePod met Apple Music

#3 Meer muziekdiensten

We snappen dat Apple graag ziet dat je abonnee wordt van de eigen muziekdienst Apple Music, maar we zouden liever zien dat dezelfde insteek wordt gekozen als bij CarPlay. Daar is het inmiddels mogelijk om apps van derden te installeren. Apple durfde het in de auto al aan om naast Apple Kaarten ook andere CarPlay-navigatie-apps toe te staan. CarPlay en muziek is al mogelijk met apps van derden. Dat willen we op de HomePod ook.

#4 Meer spraakfuncties van derden

Het mooie van Amazon is dat je skills kunt gebruiken. Dit is eigenlijk een best slimme insteek. Externe ontwikkelaars kunnen een skill maken die je allerlei extra mogelijkheden geeft. Je kunt ze toevoegen via de Alexa-app en vervolgens op je Echo-speaker gebruiken. Zo leert de speaker steeds nieuwe vaardigheden en je gebruikt alleen de skills die je nodig hebt. Apple heeft in iOS 12 wel Siri Shortcuts toegevoegd, waarmee je wat vrijer bent om je eigen opdrachten te maken. Maar op de HomePod werkt dat nog beperkt.

#5 Meerdere gebruikers voor de HomePod

In een huishouden zijn vaak meerdere personen die een slimme speaker willen gebruiken. Google en Amazon hebben al gewerkt aan stemherkenning, zodat de speaker weet wie de vraag stelt. Je zou dan het voorlezen van aanstaande agenda-afspraken kunnen afstemmen op de persoon. Het is ook handig voor muziek luisteren, zodat dit via je eigen Apple Music-account verloopt en er geen muziek in je luisterhistorie staat waar je geen trek in hebt.

Het is bovendien veiliger, want momenteel kan iedereen opdrachten geven en informatie opvragen via de HomePod, ook berichten en afspraken. Om zeker te weten dat jij het bent zou de HomePod kunnen kijken welke ontgrendelde iPhones of Apple Watches in de buurt zijn. ING liet met de spraakassistent Inge eerder al zien dat het best mogelijk is om veilig in te loggen op basis van je stem.

Grovemade HomePod Stand

#6 Meer HomeKit- en Siri-functies

De HomePod is ook als hub te gebruiken, zodat je op afstand je apparaten kunt bedienen. Maar de HomePod zou meer kunnen doen, bijvoorbeeld het alarm van de slimme rookmelder extra luid laten klinken of je met een belgeluid laten weten dat er iemand op de slimme deurbel drukt. Verder zou Apple de ondersteuning voor Siri verder kunnen uitbreiden. Het is nu per apparaat verschillend welke Siri-functies er beschikbaar zijn en dat is verwarrend. Liefst zouden we zien dat het wordt gelijkgetrokken met de iPhone en iPad, voor alle opdrachten die geen scherm vereisen. We snappen dat het opvragen van een foto onmogelijk is op de HomePod, maar veel andere spraakopdrachten kunnen wél.

#7 Ook als Bluetooth-speaker te gebruiken

Je kunt de HomePod wel met je televisie verbinden, maar dan heb je een Apple TV nodig. Het zou handig zijn als je de HomePod ook rechtstreeks als Bluetooth-speaker zou kunnen gebruiken. We verwachten niet dat Apple dit doet, maar het zou de speaker wel een stuk veelzijdiger maken.

HomePod intern

#8 Schakelaar om uit te zetten

Bijna alle slimme speakers hebben een schakelaar waarmee je de microfoon kunt uitschakelen. De HomePod heeft dit niet. Je kunt via de Woning-app wel Siri uitschakelen, maar dat is niet altijd handig. Bovendien is het voor andere mensen die in de kamer zijn niet duidelijk of het apparaat aan of uit staat. Een simpele schakelaar is de oplossing. Apple zou het ook via de interface bovenop kunnen regelen: een rood kruis door een microfoon-symbool maakt bijvoorbeeld meteen duidelijk dat de speaker niet meeluistert.

#9 FaceTime-bellen via de HomePod

De HomePod is geen telefoon en er zit ook geen simkaart in. Maar er is wel een Apple ID aan gekoppeld en je beschikt over een internetverbinding. Je zou de HomePod dan ook prima kunnen gebruiken om via FaceTime Audio te bellen. Het werkt al wel op een minder krachtig apparaatje, namelijk de Apple Watch. Op de HomePod moet het dan ook haalbaar zijn.

Wil je nu al een HomePod kopen, dan vind je hieronder de mogelijkheden. Momenteel moet je nog naar het buitenland om er eentje te halen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

17 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.