iPhone batterijstatus tonen in statusbalk

Na jaren van afwezigheid: Apple brengt batterijpercentage terug naar iPhone-statusbalk

Een opmerkelijke toevoeging in de nieuwste beta van iOS 16: Apple toont het batterijpercentage weer in de statusbalk van iPhones zonder thuisknop. Al in 2017 verdween het batterijpercentage, door de komst van de notch.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Toen Apple in 2017 de iPhone X uitbracht, ging het scherm er qua formaat een stuk op vooruit. Dat kwam doordat er boven en onder het scherm geen zwarte balken meer waren. Alleen de notch, waar de camera en TrueDepth-sensoren voor Face ID in zitten, vind je nog bovenaan het scherm. Maar de notch zorgde er ook voor dat er minder ruimte was voor icoontjes in de statusbalk, met als grootste slachtoffer het batterijpercentage. Na vijf jaar afwezigheid keert deze, met de vijfde beta van iOS 16, weer terug.

Batterijpercentage terug op de iPhone in iOS 16

In het batterij-icoontje laat Apple nu een getal zien, dat weergeeft hoeveel procent er nog in de iPhone-batterij zit. Het percentage verschijnt dus niet naast het batterijtje, maar erin. Dat heeft tot gevolg dat aan het batterij-icoontje zelf niet meer visueel te zien is hoe ver de batterij leeg is. Je kunt het batterijpercentage in de instellingen in- of uitschakelen, net als dat het altijd al kon op iPhones met Touch ID. Op iPhones met thuisknop was het batterijpercentage altijd al zichtbaar.

iPhone batterijstatus tonen in statusbalk

Gek genoeg is de optie voor het batterijpercentage niet beschikbaar op de iPhone XR, iPhone 11, iPhone 12 mini en iPhone 13 mini. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de resoluties en afmetingen van deze displays. Op de mini-toestellen is het getal mogelijk te klein en daardoor lastig leesbaar, terwijl de iPhone XR en iPhone 11 een opgeschaalde schermweergave gebruiken en de cijfers daardoor te groot zouden zijn.

iPhone batterijpercentage in iOS 16 op toestel met Face ID

Op dit moment is er in iOS 15 en ouder een aantal andere manieren om op iPhones met Face ID het batterijpercentage te zien. Bijvoorbeeld door het Bedieningspaneel te openen, maar ook via de Batterijen-widget. Met iOS 16 is het vanaf de vijfde beta weer mogelijk om het percentage altijd te tonen, waardoor je het in één oogopslag kan zien.

Bekijk ook

Batterijpercentage bekijken op iPhone en iPad: zo kun je het zichtbaar maken

Je kunt het batterijpercentage van de iPhone en iPad zichtbaar maken, zodat je nauwkeuriger kunt inschatten hoe lang de accu nog meegaat.

Het is nog afwachten of het batterijpercentage het tot de definitieve publieke versie van iOS 16 redt. Omdat het momenteel nog om een beta gaat, kan Apple de weergave nog wijzigen of uiteindelijk helemaal schrappen als het toch niet naar wens is. Wat vind jij ervan dat Apple het batterijpercentage terugbrengt? Ga jij dit inschakelen als het in iOS 16 beschikbaar komt of heb je liever de oude visuele weergave met een leeglopend batterijtje?

Bekijk ook

Zo werkt de Batterijen-widget op de iPhone en iPad

iOS heeft een handige Batterijen-widget. Deze widget werkt alleen met gekoppelde Bluetooth-apparaten en sommige powerbanks en geeft inzicht in de batterijstatus van accessoires en je iPhone en iPad. Lees hier hoe deze Batterijen-widget werkt.

Meer over iOS 16
iOS 16 is de grote update voor de iPhone in 2022. Wil je weten of jouw iPhone geschikt is voor iOS 16, dan vind je in ons artikel het antwoord. Lees ook onze overzichten met de beste iOS 16 functies én de beste iOS 16 details en ontdekkingen. De officiële releasedatum van iOS 16 was 12 september 2022. Lees ook onze review van iOS 16 met ervaringen en check hoe je iOS 16 kunt installeren. De meest recente stabiele iOS-versie is iOS 17.4.1.

Reacties: 22 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.