Nieuwe Tradfri-hub

IKEA Dirigera-hub met Matter van 60 euro nu in Nederland

IKEA heeft een nieuwe smart home-hub, bedoeld als vervanger van de Tradfri-hub. De IKEA Dirigera werkt met Matter en is vanaf oktober 2022 te koop. Ook de Home-app is vernieuwd.

Update 24 oktober 2022: de Dirigera-hub van IKEA is vanaf nu in Nederland verkrijgbaar voor een prijs van €59,95. Check vooraf wel even de winkelvoorraad voordat je op pad gaat, want nog niet alle vestigingen hebben voorraad.

Update 4 oktober 2022: Op de Duitse site van IKEA is nu een prijs van €59,99 te zien, dus iets goedkoper dan de prijs die IKEA in Noorwegen wil gaan vragen. Toch is het nog steeds ruim 2x wat je voorheen van de normale Tradfri-bridge betaalde. Over de releasedatum is nog steeds geen concrete info bekend, maar we verwachten ‘m in oktober of november. Wie haast heeft kan eventueel de Duitse IKEA-site in de gaten blijven houden.


Update 29 augustus 2022: Er is nu ook een prijs bekend voor de IKEA Dirigera. Op de Noorse IKEA-website is een prijs van 699 Noorse kronen te zien, omgerekend ongeveer 70 euro. De levering vindt plaats vanaf november.

Update 25 mei 2022: De IKEA Dirigera lekte eerder al uit (zie hieronder). Het gaat om een smart home-hub met vernieuwde software, die meer productcategorieën aan kan dan de bestaande Tradfri-gateway. Dankzij de ondersteuning van Matter heb je meer zekerheid dat een slim product cross-platform in jouw systeem werkt. Het koppelen van nieuwe producten is volgens IKEA een stuk gemakkelijker dan met Tradfri. De IKEA Home-app van het bedrijf krijgt ook een make-over en wordt gebruiksvriendelijker, zo is te lezen in het persbericht. Het wordt gemakkelijker om een slim huis in te richten, ook voor mensen die dat voor de eerste keer doen.

De huidige IKEA Home-app en de Tradfri-hub blijven gewoon werken. Wil je overstappen, dan kan dat zonder je hele huis te vernieuwen. De Dirigera-hub werkt namelijk met alle eerder uitgebrachte smart home-producten van IKEA. De hub en de vernieuwde app zijn in oktober dit jaar beschikbaar in de VS. In andere landen kan de timing iets anders zijn, zoals bij IKEA wel vaker het geval is. Ook komen er meer smart home-producten aan, belooft de meubelgigant.

IKEA Dirigera

Hieronder lees je ons oorspronkelijke artikel van 16 april 2022.

Nieuwe IKEA Tradfri-hub

De gateway heb je nodig om je smart home-producten ook op afstand te kunnen bedienen vanaf je iPhone. Er waren al geruchten dat er een nieuwe IKEA Tradfri-gateway aan zat te komen. Dit kwam omdat het huidige model moeilijk leverbaar was en omdat IKEA zelf een bordje “Laatste kans! Slechts korte tijd beschikbaar” bij de gateway neerzette. Dit was een hint dat er een nieuw model aan zit te komen en dat mag ook wel, want de huidige uitvoering gaat al een paar jaartjes mee. Inmiddels zijn er meer hints: zo verscheen op Reddit een foto van een nooit eerder verschenen gateway met de naam IKEA Dirigera.

Deze nieuwe gateway zou ondersteuning voor Matter kunnen bieden, waardoor het product klaar is voor de toekomst. De huidige gateway werkt al met Zigbee, maar fabrikanten kijken alweer naar de toekomst en Matter wordt door dezelfde groep gemaakt die ook de Zigbee-standaard beheert. Daarnaast zou de hub als Thread Border Router dienst kunnen doen, iets wat bij de HomePod mini al het geval is. Dit zou handig zijn voor mensen die een mix van Thread-accessoires en IKEA-producten met Zigbee in huis hebben.

Nieuwe Tradfri-hub
De nieuwe hub.

Zelfde diameter, maar minder hoog
De nieuwe hub heeft een iets ander uiterlijk gekregen. De diameter is vrijwel hetzelfde, maar hij is minder hoog. Er is een knop zichtbaar en er zit waarschijnlijk ook een statuslamp op. Bij goedkeuringsinstanties als de Amerikaanse FCC is de nieuwe hub nog niet opgedoken, maar het kan zijn dat IKEA ervoor kiest om eerst in Europese landen uit te brengen.

Tradfri Hub verbindingen

De verbindingshub koppel je met de wifirouter van je netwerk thuis. Vervolgens kun je met de IKEA Home Smart-app de aangesloten accessoires aansturen. Je regelt wanneer de lampen aan en uit gaan, wanneer de rolgordijnen op en neer gaan, of stelt verschillende stemmingen in voor de lampen. IKEA verkoopt ook een simpele knop waarmee je dit soort scènes kunt inschakelen, maar via een app is wel zo makkelijk.

IKEA Dirigera
De nieuwe hub.

Huidige Tradfri-hub
De huidige hub.

Bekijk ook

Alles over IKEA Tradfri-lampen en accessoires voor je smart home

Als je op zoek bent naar slimme lampen met HomeKit, dan zou je ook kunnen kiezen voor IKEA Tradfri. In dit overzicht lees je alles over de Tradfri-lampen en -producten en hoe het samenwerkt met HomeKit en Philips Hue.

Revisiegeschiedenis:

  • 2022 - 24 oktober: De hub is nu verkrijgbaar in de Nederlandse IKEA-vestigingen. Check wel vooraf even de voorraad, want die verschilt nogal per winkel.

Smart Home

Maak van je huis een smart home met allerlei slimme accessoires. Dit kunnen bijvoorbeeld slimme lampen, slimme deursloten, speakers, slimme stekkers, AirPlay-televisies en andere connected apparaten zijn. Door deze te automatiseren en met elkaar samen te laten werken, kun je je huis op een slimme manier inrichten, bijvoorbeeld met HomeKit. Ontwikkelingen zoals Thread en Matter zorgen voor een beter bereik en beter samenwerken tussen de verschillende protocollen.

Smart Home

Reacties: 40 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.