Apple Pencil met usb-c en iPads

Zo koppel je een Apple Pencil aan een iPad

Hoe kun je een Apple Pencil koppelen met de iPad? En hoe zorg je dat je je Pencil ook op een andere iPad kunt gebruiken? Je leest het in deze tip!

Apple Pencil koppelen met je iPad

Dankzij de Apple Pencil kun je een stuk nauwkeuriger tekenen en schrijven op een iPad. De Apple Pencil bevat bovendien allerlei technische snufjes, om te zorgen dat hard drukken op het scherm of de pencil schuin houden een ander effect geeft tijdens het schrijven en tekenen. Maar eerst zul je de Apple Pencil moeten koppelen voordat je hem kan gebruiken. In dit artikel laten we zien hoe dit werkt, voor alle modellen van de Apple Pencil.

Zorg voordat je begint met het verbinden van de Apple Pencil dat Bluetooth op de iPad is ingeschakeld!

Apple Pencil koppelen aan een iPad

De Apple Pencil is geschikt voor alle iPad Pro-modellen en recente iPads, maar niet voor iPhones. De manier van koppelen verschilt per model Apple Pencil. Kies het gewenste model Pencil en iPad om te zien hoe je deze koppelt:

Je kunt meestal aan de iPad herkennen met welk type Pencil het werkt. Bij de modellen met afgeplatte zijkant heb je de Pencil 2 of Pencil met usb-c nodig. De enige uitzondering is de iPad 2022: daar kun je de Apple Pencil 1 of de Apple Pencil met usb-c gebruiken.

Let op ook dat er bij de iPad 2022 in combinatie met de Apple Pencil 1 een speciale adapter (€10,-) is vereist, omdat dit model geen Lightning-poort meer heeft.

De verschillende Apple Pencils zijn als volgt van elkaar te onderscheiden. De Apple Pencil 2 heeft een afgeplatte zijkant en heeft een matte afwerking en is gemaakt uit één stuk kunststof. De Apple Pencil met usb-c is ook mat en heeft een platte zijkant, maar heeft een verschuifbaar uiteinde met usb-c-poort. De Apple Pencil 1 is gemaakt van glimmend wit plastic, heeft een zilverkleurige ring en een afneembare dop met Lightning-aansluiting.


Apple Pencil met usb-c koppelen

Het koppelen van de Apple Pencil met usb-c gaat als volgt:

 1. Zorg dat Bluetooth is ingeschakeld op je iPad.
 2. Schuif het verschuifbare uiteinde van de Apple Pencil open. Dit doe je door dit naar achteren te trekken, waardoor de usb-c-poort zichtbaar is.
 3. Gebruik een usb-c-naar-usb-c-kabel (bijvoorbeeld die bij de iPad is meegeleverd) om de Apple Pencil bekabeld met je iPad te verbinden.
 4. Op het scherm verschijnt een melding. Tik op Verbind.

Apple Pencil met usb-c

De Apple Pencil is nu gekoppeld aan de iPad. Op deze manier kun je hem ook opladen. Opladen kan ook door het uiteinde van de kabel in een usb-c-adapter te steken. Gebruik je een usb-c-naar-usb-a-kabel om de Apple Pencil op te laden, steek hem dan in een usb-a-adapter.

Je kunt de Apple Pencil met usb-c ook magnetisch bevestigen aan de zijkant van de iPad, maar daarmee laadt hij niet op en kun je hem ook niet koppelen. Dit is dus alleen bedoeld om de Apple Pencil op te bergen, zodat je hem niet zo snel kwijt raakt. Het pairen van deze Apple Pencil kan alleen via usb-c.


Tweede generatie Apple Pencil verbinden

Het pairen van de Apple Pencil 2 gaat erg gemakkelijk:

 1. Zorg dat Bluetooth is ingeschakeld op je iPad.
 2. Zorg ervoor dat magnetische zijkant van de iPad onbedekt is. Haal de iPad eventueel uit een hoes.
 3. Plaats de Apple Pencil met de vlakke kant tegen de magnetische zijkant.
 4. Op het scherm verschijnt een melding. Tik op Verbind.

Apple Pencil 2 koppelen op een iPad Pro 2018.

Je kan de Apple Pencil 2 opladen op dezelfde manier, door deze aan de magnetische aansluiting te bevestigen.


Eerste generatie Apple Pencil koppelen

Volg onderstaande stappen om de oorspronkelijke Apple Pencil met Lightning te koppelen:

 1. Zorg dat Bluetooth is ingeschakeld op je iPad.
 2. Verwijder het dopje aan de achterkant van de Apple Pencil.
 3. Ontgrendel de iPad en steek de Apple Pencil in de Lightning-ingang (bij de iPad 2022 heb je hiervoor een adapter nodig.
 4. Er verschijnt nu een melding in beeld. Tik op Koppel. Je Apple Pencil is nu klaar om te gebruiken met de gekoppelde iPad Pro.

Apple Pencil koppelen van de eerste generatie.

De Apple Pencil blijft gekoppeld totdat je de iPad opnieuw opstart of koppelt met een andere iPad. Als je hem weer wil gebruiken, steek je de Pencil weer in de Lightning-aansluiting.

Je kan de Apple Pencil opladen op dezelfde manier, door deze in de Lightning-ingang van de iPad te steken.

Apple Pencil ontkoppelen en gebruiken op andere iPad

Je kan de Apple Pencil maar met één iPad tegelijk pairen. Heel snel wisselen zonder eerst opnieuw te koppelen kan dus niet. Als je de Apple Pencil op een andere iPad wil gebruiken, dan volg je dezelfde stappen als voor het koppelen. Wil je de Apple Pencil verkopen of niet meer gebruiken, dan kan je hem ontkoppelen. Dit doe je via het Bluetooth-menu:

 1. Open de Instellingen-app en selecteer Bluetooth.
 2. Kies aan de rechterkant de gekoppelde Apple Pencil en tik op het blauwe i’tje.
 3. Selecteer Vergeet dit apparaat en bevestig de ontkoppeling.

Bekijk ook

Apple Pencil: wat is het en hoe werkt het?

Met de Apple Pencil kun je nauwkeurig tekeningen en schetsen maken op recente iPads. Wat kun je verder allemaal met de Apple Pencil en hoe werkt hij precies?

Apple Pencil

Apple Pencil is de tekenpen voor je iPad. Er zijn drie modellen: de eerste generatie (2015), tweede generatie (2018) en Apple Pencil met usb-c (2023). Na het koppelen met herkent de iPad kun je beginnen met notities maken en tekenen op het scherm. De iPad herkent elke beweging van de Apple Pencil en laat de lijnen realtime op het scherm zien. De Apple Pencil is oplaadbaar en is via Bluetooth verbonden met je iPad.

Apple Pencil