AirPods Pro 2022

Update met 5 nieuwe AirPods-functies nu beschikbaar (als je iOS 17 gebruikt)

De AirPods hebben nieuwe functies gekregen dankzij een nieuwe update die nu beschikbaar is. Gebruik je de AirPods met iOS 17, dan kun je de functies als adaptieve audio gebruiken (mits je het juiste AirPods-model hebt).
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

AirPods in iOS 17

Tijdens de presentatie van onder andere iOS 17, kondigde Apple al de nieuwe AirPods-functies aan. De nieuwe functies verbeteren zowel het geluid als het gebruik. Ben je eigenaar van de tweede generatie AirPods Pro uit 2022? Dan tref je het helemaal, want alle nieuwe AirPods-functies van iOS 17 zijn beschikbaar voor dit model, waarvan een aantal zelfs exclusief op dit model werkt. De grootste publiekstrekker is de Adaptive Audio, maar Apple voert ook verbeteringen door in bestaande AirPods-functies.

Apple heeft nu de updates 6A300 en 6A301 uitgebracht, waarin de nieuwe functies zitten zoals hieronder beschreven staan. Afhankelijk van jouw AirPods-model krijg je versie 6A300 of 6A301:

  • AirPods Pro (2e generatie, 2022): 6A301
  • AirPods Pro (1e generatie, 2019): 6A300
  • AirPods (2e en 3e generatie): 6A300
  • AirPods Max: 6A300

De eerste generatie AirPods krijgen geen update. Je kunt de nieuwe functies dus alleen gebruiken in combinatie met iOS 17, iPadOS 17 of macOS Sonoma. iOS 17 en iPadOS 17 zijn beschikbaar vanaf 18 september. macOS Sonoma wordt op 26 september uitgebracht. De updates voor de AirPods worden automatisch gedownload.

Bekijk ook

AirPods firmware: er staat een update voor AirPods Max voor je klaar

Een aantal keer per jaar verschijnt er nieuwe AirPods-firmware. In deze tip leggen we uit waarom er updates voor de AirPods verschijnen en hoe je weet of de nieuwste update op jouw AirPods zijn geïnstalleerd.

#1 Adaptieve audio: combinatie tussen transparantiemodus en ruisonderdrukking

Beschikbaar voor: AirPods Pro (2e generatie, 2022)
De belangrijkste nieuwe AirPods-functie in iOS 17, is de nieuwe Adaptieve audio-functie, ook wel Adaptive Audio. Deze functie combineert de bestaande transparantiemodus en de ruisonderdrukking. Je hoeft dan dus niet zelf handmatig te wisselen tussen deze twee verschillende modi, want de AirPods Pro kiezen zelf wat op basis van je omgeving de beste mate van transparantie of ruisonderdrukking is. Je activeert deze functie via het Bedieningspaneel. Je kunt via de druksensor in de steeltjes wisselen tussen maar liefst 4 standen: uit, transparantie, adaptief of ruisonderdrukking.

Bekijk ook

Zo gebruik je adaptieve audio op de AirPods Pro

Op de nieuwste AirPods Pro is er in iOS 17 een extra luistermodus bijgekomen: adaptieve audio. Daarbij wordt het geluid dynamisch aangepast met een mix van actieve ruisonderdrukking en transparantie. Je hoeft dan niet meer handmatig te wisselen tussen beide varianten. Zo werkt het.

AirPods Pro met iOS 17 en Adaptive Audio

#2 Gepersonaliseerd volume: automatisch het beste volume voor jouw gebruik

Beschikbaar voor: AirPods Pro (2e generatie, 2022)
Apple wil je met de nieuwe update helpen om het perfecte volume te kiezen. Daarom krijgen de AirPods Pro een functie genaamd Gepersonaliseerd volume (Personalized Audio). Deze functie werkt dankzij machinelearning en kijkt naar je luistergewoontes en je omgeving om het volume automatisch af te stemmen. In de loop van der tijd leert deze functie van je gebruik, om zo dus voor jou het optimale volume in te stellen. Uiteraard kun je ook nog gewoon zelf het volume aan blijven passen.

#3 Gespreksdetectie: automatisch een lager volume als je praat

Beschikbaar voor: AirPods Pro (2e generatie, 2022)
Als je over straat loopt met je AirPods in en naar een podcast of muziek zit te luisteren en iemand begint ineens tegen je te praten, kun je het beste de oortjes even uit doen of de audio pauzeren om diegene goed te kunnen verstaan. Maar dankzij Gespreksdetectie is dat niet meer nodig. Met deze functie wordt het geluidsvolume automatisch verlaagd zodra je begint te praten. Daardoor worden de stemmen van mensen iets luider, zonder dat je last hebt van hard achtergrondgeluid. Vervelende ruis wordt namelijk alsnog gedempt. Het is daarbij wel zo netjes om tegen je gesprekspartner te zeggen dat je hem of haar goed kan verstaan.

#4 Verbeterd automatisch wisselen

Beschikbaar voor: alle AirPods-modellen
Het automatisch wisselen van AirPods is jaren geleden toegevoegd, zodat je gemakkelijk kan schakelen tussen een iPhone, iPad en Mac. Dat komt bijvoorbeeld van pas als je muziek aan het luisteren bent op je iPad, maar ineens gebeld wordt op je iPhone. Je hoeft daardoor niet handmatig je AirPods te verbinden. Maar dit werkt lang niet altijd even goed en het kan zelfs vervelend zijn als de AirPods ongewild overschakelen. In iOS 17 belooft Apple dat het automatisch wisselen beter werkt. Het zou makkelijker, sneller en betrouwbaarder werken.

Bekijk ook

Zo kun je het automatisch wisselen van de AirPods uitschakelen

Je AirPods kunnen automatisch wisselen als je een ander Apple-apparaat gebruikt. Je AirPods zijn dan (als het goed is) altijd met het juiste toestel verbonden, maar dit kan ook ongewenst zijn. Gelukkig kun je het automatisch wisselen van AirPods uitschakelen.

#5 Sneller microfoon uitschakelen

Beschikbaar voor: AirPods Pro (1e en 2e generatie), AirPods (3e generatie, 2021), AirPods Max
Als je aan het bellen bent met de AirPods, kun je dankzij de nieuwe update gemakkelijk snel de microfoon uitschakelen om jezelf te muten. Je bent dit misschien al gewend van de iPhone. Het komt van pas als je even iets met iemand wil overleggen, zonder dat degene aan de andere kant van de lijn jou ook hoort. Je hoeft hiervoor alleen maar op de druksensor van de AirPods Pro of AirPods 3 te drukken. Het werkt ook met een druk op de Digital Crown van de AirPods Max.

Meer over iOS 17

iOS 17 is de grote update voor de iPhone in 2023. Wil je weten of jouw iPhone geschikt is voor iOS 17, dan vind je in ons artikel de geschikte modellen. De belangrijkste verbeteringen zijn de interactieve widgets, een vernieuwde Telefoon-app met nieuw belscherm, uitgebreidere AirDrop, een nieuwe Stand-by stand als je telefoon horizontaal aan de oplader zit en meer. Lees ook onze artikelen met de beste iOS 17-functies en interessante iOS 17-details en ontdekkingen. Of lees onze iOS 17 review. De releasedatum van iOS 17 was 18 september 2023. De meest recente stabiele iOS-versie is iOS 17.5.

Revisiegeschiedenis:

  • 2023 - 14 september: Artikel aangepast en opnieuw gepubliceerd nadat de update uitgebracht is.

Revisiegeschiedenis:

  • 2023 - 14 september: Artikel aangepast en opnieuw gepubliceerd nadat de update uitgebracht is.

AirPods Pro

De AirPods Pro zijn Apple's extra uitgebreide en geavanceerde draadloze oordopjes. De AirPods Pro hebben ruisonderdrukking, een Transparantie-modus en een in-ear design met verwisselbare oorkussentjes. Lees alles over de AirPods Pro: van de prijs tot functies en tips. In 2022 heeft Apple de tweede generatie AirPods Pro uitgebracht, met nieuwe H2-chip, vernieuwde oplaadcase en meer. In 2023 werd de tweede generatie AirPods Pro vernieuwd met een usb-c-poort in de oplaadcase en ondersteuning voor lossless audio in combinatie met de Vision Pro. Twijfel je tussen de modellen, check dan ons artikel AirPods vergelijken. Wil je AirPods kopen, dan vind je bij ons alle aanbieders. Voor de beste deals check je ons artikel met AirPods-aanbiedingen.

AirPods Pro

Reacties: 12 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.