iOS 16.4 functies

Deze iOS 16.4 functies kun je meteen proberen

iOS 16.4 voor de iPhone is uit! Er zitten verrassend veel verbeteringen in en in dit overzicht lopen we alle belangrijke iOS 16.4 functies met je langs.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

iOS 16.4 functies

We hebben er even op moeten wachten, maar iOS 16.4 is nu eindelijk officieel beschikbaar. Er zitten heel wat leuke verbeteringen in, die we met je langslopen.

#1 Pushberichten voor websites

Apple geeft websites voortaan de mogelijkheid om je pushberichten te sturen. Dit was al mogelijk op de Mac, maar in iOS 16.4 wordt het ook mogelijk voor webapps in Safari. Dit houdt in dat je een melding kunt krijgen als je favoriete website iets nieuws te melden heeft. Webapps op het beginscherm van je iPhone kunnen voortaan met een badge laten zien hoeveel ongelezen notificaties en meldingen er zijn. Dit werkt op dezelfde manier als losse apps. Voor veel nieuwswebsites zal het daardoor niet meer nodig zijn om aparte apps uit te brengen, aangezien ze nu ook via het web kunnen melden dat er nieuws is. Pushberichten voor websites op de iPhone werden al aangekondigd tijdens WWDC 2022 en komen er nu echt aan. Het vereist wel dat je de de website als icoon op je beginscherm zet en je moet als gebruiker toestemming geven voordat je de meldingen ontvangt. Ook moet de maker van de website een developeraccount bij Apple hebben.

Er zitten nog wat meer WebKit-verbeteringen in de update, maar daarover lees je hier meer. We hebben de verbeteringen ook op een rij gezet in ons artikel over nieuwe functies voor webapps in Safari.

Web pushberichten in iOS 16.4

Bekijk ook

De terugkeer van webapps: krijgt Steve Jobs in 2023 alsnog gelijk?

Bij de introductie van de originele iPhone vond Steve Jobs een App Store helemaal niet nodig. Met webapps was alles mogelijk, vond Jobs. Ruim vijftien jaar later krijgt de legendarische CEO van Apple alsnog een beetje gelijk, dankzij nieuwe functies in Safari.

#2 Nieuwe emoji in iOS 16.4

Het is misschien niet de meest spannende toevoeging, maar voor mensen die veel gebruik maken van emoji zit er toch weer genoeg leuks bij. iOS 16.4 bevat een behoorlijk aantal emoji uit de Unicode 15.0 update, die in september 2022 werd goedgekeurd. Denk aan hartjes in verschillende kleuren, een schuddend hoofd en een eland. Ook de ezel, gans en kwal zijn van de partij. In totaal gaat het om 31 nieuwe emoji.

iOS 16.4 emoji

Bekijk ook

Dit zijn de nieuwe emoji in iOS 16.4: ezel, gans, kwal en meer

Apple heeft in iOS 16.4 een reeks nieuwe emoji toegevoegd. Je kunt gebruik maken van hartjes in drie nieuwe kleuren en een hoofdschuddend gezicht. De ezel, gans en kwal zijn nieuwe emoji uit het dierenrijk, terwijl de hyacint en een stuk gember de plantaardige emoji komen aanvullen.

#3 Pagina’s omslaan in Boeken-app

Sinds iOS 16 is de animatie in de Boeken-app met het omslaan van pagina’s verdwenen. Voorheen kon je een pagina net als een echte bladzijde omslaan door vanuit de hoek te slepen, maar sinds iOS 16 schuiven de pagina’s over elkaar heen. Maar er is nu goed nieuws, want deze animatie keert weer terug. In iOS 16.4 heeft Apple een knop toegevoegd aan de instellingen in de Boeken-app waarmee je kan bepalen hoe de animatie voor het omslaan van pagina’s eruit ziet. Je kan kiezen voor de traditionele omsla-animatie zoals voorheen of voor de nieuwere schuifanimatie die in iOS 16 geïntroduceerd is. Er is ook een optie om helemaal geen animatie te zien. Dit wordt door Apple als de snelste instelling beschouwd.

Boeken-app in iOS 16.4 met nieuwe instelling voor het omslaan van pagina's

#4 Meer verwijzingen naar Apple Music Classical

We weten inmiddels de releasedatum van Apple Music Classical: 28 maart. In enkele Aziatische landen (waar het ondertussen 28 maart is) blijkt het al mogelijk om de app te downloaden. In de beta’s van iOS 16.4 zaten meermaals verwijzingen naar Apple Music Classical en nu de update uit is staat niets meer een succesvolle release in de weg.

#5 Beta’s installeren met schakelaar

Deze vernieuwing is een zegen voor ontwikkelaars en een vloek voor gewone gebruikers die graag ontwikkelaarsbeta’s willen testen. Apple is gestopt met het gebruik van betaprofielen voor het installeren van beta’s.

Voorheen was het zo, dat iedereen een betaprofiel kon downloaden, ook als je geen ontwikkelaar was. Vervolgens kon je de beta installeren, ruim voordat de publieke beta beschikbaar kwam. Zomaar ergens een betaprofiel downloaden zit er niet meer in en vereist het gebruik van een Apple ID, dat op naam staat van een geregistreerde ontwikkelaars.

Beta's installeren schakelaar voor Apple ID

Er zit nu een simpele schakelaar in de instellingen van iOS, waarmee je de deelname aan beta’s kunt in- en uitschakelen. Je kunt hierbij sinds de derde beta aangeven welk Apple ID je wilt gebruiken, dus dit hoeft niet dezelfde te zijn als je Apple ID voor iCloud.

Bekijk ook

Beta's nu te testen met schakelaar en zelfgekozen Apple ID

Apple gaat een belangrijke wjiziging doorvoeren voor betatesters. Met ingang van de iOS 16.4 beta is het niet meer mogelijk om zomaar de ontwikkelaarsbeta te installeren. Je zult ontwikkelaar moeten zijn, of wachten op de publieke beta.

#6 Nieuwe kans voor nieuwe HomeKit-architectuur

Apple heeft het al een paar keer geprobeerd en nu lijkt het er echt aan te komen: de nieuwe HomeKit-architectuur voor je smart home. Deze vernieuwing zat oorspronkelijk in iOS 16.2 maar werd weer teruggetrokken na klachten van gebruikers. Bij het installeren van de iOS 16.4 beta krijg je de ‘Home Upgrade Available’-melding te zien in de Woning-app bij het onderdeel Software Update. Of je de sprong neemt, is een persoonlijke keuze. Voor mensen met een zeer uitgebreide collectie HomeKit-accessoires kan het een minder goed idee zijn. De nieuwe architectuur belooft een verbeterde performance en betrouwbaarheid, maar bij de vorige keer leverde dit voor een groep mensen (voornamelijk met een uitgebreide collectie) een aantal problemen op.

Bekijk ook

Apple's HomeKit architectuur-update: Apple doet nieuwe poging in iOS 16.4 [FAQ]

Apple heeft in december 2022 een aparte update voor HomeKit uitgebracht, met een nieuwe architectuur. Deze update is teruggetrokken, maar binnenkort volgt een nieuwe poging, zeer waarschijnlijk in iOS 16.4. De vernieuwde HomeKit-architectuur moest voor verbeterde prestaties zorgen. Wat moet je doen als je de update al hebt en waar is de update eigenlijk goed voor?

#7 Verbeteringen in de Podcasts-app

In iOS 16.4 zijn diverse verbeteringen in de Podcasts-app te zien. Zo is er een nieuw onderdeel Channels in de biblioteek, waar makers all hun podcasts op één plek kunnen tonen. Ook is ‘Luister nu’ verbeterd en toont andere afleveringen die je nog kunt luisteren. Luister je bijvoorbeeld naar de nieuwste podcast van iCulture, dan blijft deze in de ‘Luister nu’-lijst staan totdat je helemaal klaar bent. Bovenaan de lijst verschijnen nieuwe afleveringen van shows die je volgt en recent opgeslagen afleveringen. Verder krijg je bonus-afleveringen in de lijst te zien. In CarPlay is nu ook de Ontdek-pagina toegevoegd, zodat je makkelijk nieuwe shows kan ontdekken.

iOS 16.4 functies voor Podcasts en dekking bekijken in Instellingen

Sinds de tweede beta heeft Apple een nieuw introductiescherm toegevoegd, die je ziet zodra je de Podcasts-app voor het eerst opent. Daar worden de eerder genoemde verbeteringen apart uitgelicht.

#8 Dekking van Apple-accessoires bekijken

Je kunt nu via de Instellingen-app op je iPhone kijken of er nog garantie is op je Apple Watch, AirPods en andere Apple-accessoires. Hiervoor ga je naar Instellingen > Algemeen > Info > Dekking. In iOS 16.4 heeft Apple icoontjes aan de devices toegevoegd, zodat meteen duidelijk is om welke apparaten het gaat.

#9 Verbeterde 5G in Turkije en VS

Niet zo interessant voor de meeste Nederlanders, maar wel voor landgenoten met Turkse roots: iOS 16.4 schakelt 5G-ondersteuning voor Turkije in. Amerikanen kunnen bovendien gebruik maken van een nieuwe 5G Standalone-functie op het T-Mobile-netwerk in de Verenigde Staten. Dit was tot voor kort alleen beschikbaar op Samsung-toestellen en belooft snelheden tot 3Gb/s. Het komt ook naar de Braziliaanse aanbieders Vivo en TIM Brazil, evenals Softbank in Japan.

#10 Meer iOS 16.4 functies

Er zitten nog wat meer functies in iOS 16.4 die de moeite waard zijn om nog even te noemen:

 • Wallet: Er is een nieuwe widget voor het volgen van bestellingen in de Wallet-app.
 • Always-on: Er is een nieuw focusfilter voor Always On, zodat je de functie gemakkelijk kunt in- en uitschakelen.
 • Always-on (update!): De schakelaar om always-on aan of uit te zetten, is in de instelling verplaatst naar onderaan het scherm.
 • Always-on: Code in iOS 16.4 beta 1 wekt de indruk dat je binnenkort kunt zien wat het batterijverbruik is bij Always On. Dit is nog niet zichtbaar, maar al wel in code terug te vinden. Uit metingen blijkt dat het always on-scherm soms behoorlijk wat energie kan verbruiken.
 • Woning (update!): Voor thermostaten die alleen aan of uit kunnen, zie je in de bediening nu een lijntje dat de huidige temperatuur aan geeft.
 • Opdrachten: Apple heeft ruim 10 nieuwe Shortcuts-acties toegevoegd, waaronder Shut Down, Lock Screen en Intercom. Je vindt ze in deze lijst.
 • Berichten: Linkjes naar Mastodon-berichten worden voortaan uitgeklapt getoond in iMessage. Zo krijg je een preview van het bericht te zien.
 • Kleine tweaks in Apple Music: de profielafbeelding verschijnt nu op meer plekken en bij het toevoegen van een muzieknummer aan de wachtlijst verschijnt er een kleine kaart met info onderin het scherm.
 • Toegankelijkheid: Nieuwe toegankelijkheidsfunctie voor het dimmen van flitsende lampen. Zodra er videocontent in beeld komt met lichtflitsen, wordt dit automatisch gedimd.
 • Toetsenborden: Kleine verbeteringen voor toetsenborden in andere talen, zoals autocorrectie in Koreaans en voorspellende tekst in het Oekraïens.
 • iPadOS 16.4: De hover-functie van de Apple Pencil ondersteunt nu Tilt en Azimuth.
 • Browsers: Je kunt websites en webapps van third party-browsers zoals Chrome nu op je beginscherm zetten.
 • Tips (update!): In de Tips-app vind je nu handleidingen voor je iPhone, Apple Watch en andere devices. Ook heeft de app een bijgewerkt design.
 • SOS via satelliet: Nauwkeuriger weergave wanneer de volgende satelliet beschikbaar is voor de noodmelding per satelliet.
 • Nieuw: Geen NFC voor Car Key meer: Het lijkt erop dat Car Key binnenkort alleen nog via Ultra-Wideband werkt en niet meer met NFC. Dit blijkt uit code van iOS 16.4 beta 3. UWB is veiliger dan NFC.
 • Nieuw: Rapid Security Response-updates: Gebruikers kunnen verschillende prompts krijgen als een Rapid Security Response-update problemen heeft opgeleverd met bepaalde apps of het besturingssysteem zelf. Je kunt dan de update verwijderen of de prompts volgen om het op te lossen.
 • Nieuw: Kleuren voor Apple Watch-wijzerplaat: In de Watch-app zijn nieuwe kleuren te vinden voor bestaande wijzerplaten.

Revisiegeschiedenis:

 • 2023 - 01 maart, 10:02: Artikel bijgewerkt met nieuwe bevindingen van iOS 16.4 beta 2.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
28 maart 2023 om 12:10
Onderwerp
Categorie
iOS
Software
iOS 16
26 reacties

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.