Beta's testen met schakelaar

Beta’s nu te testen met schakelaar en zelfgekozen Apple ID

Betaprofielen voor ontwikkelaars verdwijnen
Apple gaat een belangrijke wjiziging doorvoeren voor betatesters. Met ingang van de iOS 16.4 beta is het niet meer mogelijk om zomaar de ontwikkelaarsbeta te installeren. Je zult ontwikkelaar moeten zijn, of wachten op de publieke beta.

Update 8 maart 2023: Apple heeft in de derde beta van iOS 16.4 een kleine wijziging doorgevoerd. Je kunt nu zelf het Apple ID kiezen waarmee je de beta wilt testen. Dit hoeft dus niet meer het Apple ID te zijn dat je voor iCloud gebruikt.

Geen betaprofielen meer

Als over een paar maanden iOS 17 uitkomt, zullen veel iPhone-gebruikers meteen de nieuwe functies willen proberen. Voorheen was dat geen probleem, ook al was je een gewone gebruiker. Je installeerde een betaprofiel, die je gemakkelijk op internet kon vinden en een paar minuten later kon je de nieuwste beta’s installeren. Dat gaat veranderen. Apple is gestopt met betaprofielen en het is alleen nog mogelijk om de ontwikkelaarsbeta te installeren als je iPhone is ingelogd op hetzelfde Apple ID waarop je je hebt aangemeld voor het Apple Developer Program. Dit is een betaald programma van €99 per jaar.


Iedereen kan zich aanmelden voor het Apple Developer Program, ook als je niet van plan bent om apps te gaan bouwen. Na aanmelding en betaling van het jaarlijkse bedrag van €99 kun je naar hartenlust de beta’s van iOS, iPadOS en dergelijke installeren. Maar dat bedrag vormt nou juist de drempel. Veel mensen haalden ergens een betaprofiel van internet en konden op die manier gratis meedoen met de ontwikkelaarsbeta. Vanaf februari 2023 zul je ervoor moeten betalen als je vroegtijdig toegang wilt tot de beta’s.

Publieke beta blijft gratis en voor iedereen

Goed om te weten: de publieke beta’s voor iOS, iPadOS en andere software-updates blijven gewoon gratis. Vaak zul je er wel iets langer op moeten wachten. Op het moment dat iOS 17 in de zomer van 2023 uitkomt, volgt de publieke beta een paar weken later. Daarna komt de publieke beta steeds vroeger beschikbaar; meestal een dag na de ontwikkelaarsbeta.

Waarom doet Apple dit? Vooral om ongeoorloofd gebruik van betaprofielen te voorkomen. Er waren op internet meerdere websites te vinden waar je betaprofielen zomaar kon downloaden. Veel van deze websites zijn inmiddels uit de lucht gehaald.

Er zit dus niets anders op dan betalen, of wachten tot je aan de beurt bent met de publieke beta.

Hoe werkt het installeren van beta’s voortaan?

Door te stoppen met betaprofielen wordt het installeren van beta’s een stuk gemakkelijker voor ontwikkelaars. Zij hebben geen speciale profielen uit het Developer Center meer nodig om beta’s te installeren. In plaats daarvan zet je gewoon een schakelaar om. Wil je even niet meedoen aan de beta’s, dan zet je het uit.

De schakelaar is te vinden in de Instellingen-app. Ga je naar Instellingen > Algemeen > Software-update, dan verschijnt er onder Automatische updates nu een extra optie, namelijk Beta Updates. Tik je hierop, dan kun je kiezen voor de developer beta of de publieke beta, afhankelijk van welk type gebruiker je bent. Wil je even niet meer meedoen aan beta’s, dan hoef je het profiel niet meer te verwijderen maar zet je simpelweg de schakelaar om.

Sinds de derde beta van iOS 16.4 kun je zelf kiezen welk Apple ID je wilt gebruiken voor het testen van beta’s. Dit moet een Apple ID zijn, dat op naam staat van een geregistreerde ontwikkelaar.

Beta's installeren schakelaar voor Apple ID

Heb je je al eerder aangemeld voor de (al dan niet publieke) beta, dan staan de opties automatisch aan.

Apple legt het als volgt uit:

Beginning with iOS & iPadOS 16.4 beta, members of the Apple Developer Program will see a new option to enable developer betas directly from Software Update in Settings. This new option will be automatically enabled on devices already enrolled in the program that update to the latest beta release. Your iPhone or iPad must be signed in with the same Apple ID you used to enroll in the Apple Developer Program in order to see this option in Settings. In future iOS and iPadOS releases, this new setting will be the way to enable developer betas and configuration profiles will no longer grant access.

Revisiegeschiedenis:

  • 2023 - 08 maart: Toegevoegd dat je nu zelf het Apple ID kunt kiezen voor de beta's.
  • 2023 - 20 februari: Tekst iets herschreven.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
8 maart 2023 om 8:26
Onderwerpen
,
Categorie
iOS
6 reacties

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.