Beta's testen met schakelaar

Geen betaprofiel meer nodig voor het testen van beta’s

Betaprofielen voor ontwikkelaars verdwijnen
Sinds iOS 16.4 is het niet meer mogelijk om zomaar de ontwikkelaarsbeta via een profiel te installeren. Met ingang van de nieuwe watchOS- en macOS-versies, geldt dit ook voor beta's voor Apple Watch en Mac.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Update 7 juni 2023: Je hebt nu 3 opties om beta’s te testen: als publieke tester, met een Apple ID of als betalende ontwikkelaar. Alleen bij dat laatste kun je ook apps distribueren in de App Store.

Bekijk ook

Ontwikkelaarsbeta's nu voor iedereen gratis te downloaden

Apple vereist niet langer een betaald ontwikkelaarsaccount van €99,- per jaar als je beta's wilt installeren. Vanaf nu kan iedereen met een Apple ID beta's installeren, zonder te hoeven wachten op de publieke beta.

Update 12 april 2023: Na de wijziging voor het testen van beta’s in iOS 16.4 en iPadOS 16.4, gaat Apple dit ook doorvoeren voor de Apple Watch en Mac. In watchOS 9.5 en macOS Ventura 13.4 voegt Apple dezelfde schakelaars toe voor het kunnen downloaden en testen van de beta’s. Daarmee is ook op de Apple Watch en Mac een einde gekomen aan de aparte betaprofielen.


Je vindt de nieuwe schakelaar op de Apple Watch in de Watch-app op de iPhone via Instellingen > Algemeen > Software-update. Op de Mac vind je hem bij Systeeminstellingen > Algemeen > Software-update. Behalve de schakelaar voor ontwikkelaarsbeta’s, vind je hier ook de schakelaar om de publieke beta in te schakelen. Het ingestelde Apple ID moet hiervoor wel aangemeld zijn via Apple’s website voor publieke beta’s.

Apple Watch: watchOS beta installeren met een schakelaar

Alleen op de Mac vind je ook de optie om een andere Apple ID in te stellen voor het testen van de beta. Voor de Apple Watch wordt hiervoor het Apple ID gebruikt dat je invoert voor het testen van de beta voor de iPhone.

Hieronder volgt ons eerdere artikel van 16 februari 2023
Als over een paar maanden iOS 17 uitkomt, zullen veel iPhone-gebruikers meteen de nieuwe functies willen proberen. Voorheen was dat geen probleem, ook al was je een gewone gebruiker. Je installeerde een betaprofiel, die je gemakkelijk op internet kon vinden en een paar minuten later kon je de nieuwste beta’s installeren. Dat gaat veranderen. Apple is gestopt met betaprofielen en het is alleen nog mogelijk om de ontwikkelaarsbeta te installeren als je iPhone is ingelogd op hetzelfde Apple ID waarop je je hebt aangemeld voor het Apple Developer Program. Dit is een betaald programma van €99 per jaar.

Geen betaprofielen meer

Iedereen kan zich aanmelden voor het Apple Developer Program, ook als je niet van plan bent om apps te gaan bouwen. Na aanmelding en betaling van het jaarlijkse bedrag van €99 kun je naar hartenlust de beta’s van iOS, iPadOS en dergelijke installeren. Maar dat bedrag vormt nou juist de drempel. Veel mensen haalden ergens een betaprofiel van internet en konden op die manier gratis meedoen met de ontwikkelaarsbeta. Sinds iOS 16.4 zul je ervoor moeten betalen als je vroegtijdig toegang wilt tot de beta’s voor ontwikkelaars. Vanaf watchOS 9.5 en macOS Ventura 13.4 geldt dit ook voor ontwikkelaarsbeta’s voor Apple Watch en Mac.

Je kunt wel een apart Apple ID invoeren waarmee je de beta wil testen. Deze staat dan los van het Apple ID dat op het toestel zelf gebruikt wordt. Dit apart in te voeren Apple ID moet wel geregistreerd staan bij Apple’s ontwikkelaarsportaal en in aanmerking komen voor het testen van ontwikkelaarsbeta’s.

Publieke beta blijft gratis en voor iedereen

Goed om te weten: de publieke beta’s voor iOS, iPadOS en andere software-updates blijven gewoon gratis. Vaak zul je er wel iets langer op moeten wachten. Op het moment dat iOS 17 in de zomer van 2023 uitkomt, volgt de publieke beta een paar weken later. Daarna komt de publieke beta steeds vroeger beschikbaar; meestal een dag na de ontwikkelaarsbeta.

Waarom doet Apple dit? Vooral om ongeoorloofd gebruik van betaprofielen te voorkomen. Er waren op internet meerdere websites te vinden waar je betaprofielen zomaar kon downloaden. Veel van deze websites zijn inmiddels uit de lucht gehaald.

Er zit dus niets anders op dan betalen, of wachten tot je aan de beurt bent met de publieke beta.

Hoe werkt het installeren van beta’s voortaan?

Door te stoppen met betaprofielen wordt het installeren van beta’s een stuk gemakkelijker voor ontwikkelaars. Zij hebben geen speciale profielen uit het Developer Center meer nodig om beta’s te installeren. In plaats daarvan zet je gewoon een schakelaar om. Wil je even niet meedoen aan de beta’s, dan zet je het uit.

De schakelaar is te vinden in de Instellingen-app. Ga je naar Instellingen > Algemeen > Software-update, dan verschijnt er onder Automatische updates nu een extra optie, namelijk Beta Updates. Tik je hierop, dan kun je kiezen voor de developer beta of de publieke beta, afhankelijk van welk type gebruiker je bent. Wil je even niet meer meedoen aan beta’s, dan hoef je het profiel niet meer te verwijderen maar zet je simpelweg de schakelaar om.

Sinds de derde beta van iOS 16.4 kun je zelf kiezen welk Apple ID je wilt gebruiken voor het testen van beta’s. Dit moet een Apple ID zijn, dat op naam staat van een geregistreerde ontwikkelaar.

Beta's installeren schakelaar voor Apple ID

Heb je je al eerder aangemeld voor de (al dan niet publieke) beta, dan staan de opties automatisch aan.

Apple legt het als volgt uit:

Beginning with iOS & iPadOS 16.4 beta, members of the Apple Developer Program will see a new option to enable developer betas directly from Software Update in Settings. This new option will be automatically enabled on devices already enrolled in the program that update to the latest beta release. Your iPhone or iPad must be signed in with the same Apple ID you used to enroll in the Apple Developer Program in order to see this option in Settings. In future iOS and iPadOS releases, this new setting will be the way to enable developer betas and configuration profiles will no longer grant access.

Revisiegeschiedenis:

  • 2023 - 12 april: Nieuwe manier van beta's installeren komt naar watchOS en macOS.
  • 2023 - 08 maart: Toegevoegd dat je nu zelf het Apple ID kunt kiezen voor de beta's.
  • 2023 - 20 februari: Tekst iets herschreven.

iOS 16

iOS 16 is de grote update voor de iPhone uit 2022. Er zitten heel wat nieuwe functies in iOS 16, waardoor er voor iedereen wel iets leuks bij zit. De officiële release van iOS 16 is 12 september 2022, tegelijk met watchOS 9 en tvOS 16. Lees ook onze review van iOS 16 of onze uitgebreide pagina over iOS 16 met antwoorden op veelgestelde vragen. Inmiddels is deze versie in september 2023 opgevolgd door iOS 17, maar iOS 16 wordt nog wel ondersteund met beveiligingsupdates voor de iPhone 8 (Plus) en iPhone X.

iOS 16

Reacties: 10 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.