iOS 15.1-functies

Deze nieuwe functies voegt Apple binnenkort toe aan je iPhone in iOS 15.1

Apple gaat binnenkort iOS 15.1 uitbrengen. Er komen weer diverse nieuwe functies in iOS 15.1, zoals ProRes en SharePlay! Lees hier wat er nieuw is.

iOS 15.1-functies

Apple heeft in iOS 15 talloze nieuwe functies toegevoegd, maar lang niet alle beloofde functies zijn al beschikbaar. Er is nog een handjevol uitgestelde iOS 15-functies die later dit jaar beschikbaar komen. Sommige daarvan gaan we zien in iOS 15.1, de update die nu als beta beschikbaar is. Uit de beta van iOS 15.1 zijn al wat nieuwe functies naar voren gekomen die we hier verder voor je uitlichten.

Problemen en bugs in iOS 15
Heb je last van problemen of bugs in iOS 15? Lees dan ons artikel met veelvoorkomende problemen met de update. Daarin lees je ook reacties van andere gebruikers en kun je ook je eigen problemen kwijt.

#1 SharePlay keert terug
SharePlay was een belangrijke functie voor iOS 15, maar Apple besloot halverwege de beta’s om de functie uit te stellen. Gelukkig lijkt het niet lang meer te duren voordat we het toch kunnen gebruiken. Apple voegt SharePlay weer toe in de beta van iOS 15.1, waardoor we er vermoedelijk ergens in oktober weer gebruik van kunnen maken. Dankzij SharePlay kun je je scherm delen via FaceTime, samen met iemand op afstand een film of serie kijken of via FaceTime muziek streamen met je gesprekspartner.

#2 ProRes op iPhone 13 Pro (Max)
Op de iPhone 13 Pro en iPhone 13 Pro Max voegt Apple de eerder beloofde ProRes-functie toe. Dat is een formaat voor het maken van hoge resolutie video’s, zoals die ook vaak in de filmindustrie gebruikt wordt. Het is een soort videotegenhanger van ProRAW. Je vindt de schakelaar voor ProRes in iOS 15.1 via Instellingen > Camera > Bestandsstructuren.

Filmen in ProRes kan in HDR, maar er gelden wel wat beperkingen. In 4K kan je beelden tot maximaal 30 frames per seconde filmen en in 1080p tot maximaal 60 frames per seconde. Op de 128GB-modellen van de iPhone 13 Pro is maximaal 1080p beschikbaar. Dat is niet zonder reden. Een video van een minuut in 10-bit HDR ProRes in HD is ongeveer 1,7GB groot. Zo’n zelfde video in 4K is maar liefst 6GB. Een filmpje van 10 seconden is al snel 1GB. Om precies te zijn gebruikt Apple ProRes 422HQ.

#3 Macro-schakelaar
Op de iPhone 13 Pro en iPhone 13 Pro Max kun je macrofoto’s maken. De iPhone gebruikt daarvoor de ultragroothoeklens. Zodra je dichtbij een object of persoon komt, schakelt de iPhone automatisch over naar deze lens voor een macrofoto. Maar dit automatisch schakelen wil je niet altijd. In iOS 15.1 voegt Apple daarom een schakelaar toe, waarmee je de automatische macrofunctie kunt uitschakelen. Je vindt deze in de instellingen bij Instellingen > Camera. Zet je dit uit, dan kan je alsnog een macrofoto maken door in de Camera-app te wisselen naar de ultragroothoeklens, dicht bij een object te gaan en daarop te focussen.

#4 HomePod krijgt lossless audio
Het was al bekend dat de HomePod ondersteuning krijgt voor lossless audio in een software-update. Nu is duidelijk dat iOS 15.1 en HomePod software-update 15.1 de updates zijn waarin dit (hoogstwaarschijnlijk) toegevoegd gaat worden. Dankzij lossless kun je muziek in een hogere audiokwaliteit afspelen. Naast lossless audio wordt ook Dolby Atmos ondersteund, zo ontdekte 9to5Mac.

#5 COVID-vaccinatiebewijs in Wallet (in de VS)
iPhone-gebruikers in de VS kunnen in sommige staten hun COVID-vaccinatiebewijs aan Wallet toevoegen via de Gezondheid-app. Apple kondigde de functie aan, dat onderdeel is van iOS 15.1. Het bewijs moet gebaseerd zijn op de SMART Health Cards specificatie. In Nederland werkt dit dus niet, maar gelukkig zijn er talloze andere manieren om je vaccinatie aan Wallet toe te voegen. Je kan je internationale QR-code in Wallet zetten via bijvoorbeeld Pass4Wallet.

COVID-vaccinatiebewijs in Wallet via Gezondheid in iOS 15.1.

#6 Overige kleine aanpassingen
Apple heeft nog een aantal kleine aanpassingen gedaan:

  • Head-tracking voor muziek: Als je luistert via AirPods Pro of AirPods Max, kun je via het Bedieningspaneel de head-tracking uitschakelen. Hou hiervoor de ruimtelijke audio-knop ingedrukt.
  • Nieuw icoontje voor bellers aankondigen: Bij Instellingen > Telefoon heeft Apple bij de optie Kondig beller aan een nieuw icoontje toegevoegd. In plaats van een telefoontje in een spraakballonnetje, is het nu een telefoon met een geluidsgolfje.
  • Nieuw icoontje bij opgeladen Apple Watch: In de melding op de iPhone die je krijgt zodra je Apple Watch opgeladen is, staat een nieuw icoontje.
  • Bugfixes: Apple heeft diverse bugs opgelost, waaronder met Spotlight en de Opdrachten-app.

We verwachten dat Apple iOS 15.1 ergens in oktober uit gaat brengen. Tot die tijd zal Apple regelmatig nieuwe beta’s uitbrengen.

Meer over iOS 15
iOS 15 is de grote update voor de iPhone en iPod touch. Wil je weten of jouw iPhone geschikt is voor iOS 15, dan vind je in ons artikel het antwoord. De officiële iOS 15 release is 20 september 2021. Lees ons overzicht met de beste iOS 15 functies of check de 50+ iOS 15-ontdekkingen voor nog meer verbeteringen. Ben je er klaar voor? Volg dan ons stappenplan voor het installeren van iOS 15. Voor antwoorden op vragen hebben we een uitgebreide iOS 15 FAQ.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

iOS 15

iOS 15 wordt de grote iPhone software-update van het najaar van 2021. Apple heeft iOS 15 in juni 2021 aangekondigd tijdens de WWDC 2021. De belangrijkste verbeteringen zijn de nieuwe notificaties, de Focus-functie, de verbeteringen in FaceTime en nieuwe privacy-instellingen. Lees hier alles wat we weten over iOS 15.

iOS 15
13 reacties

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.