iOS 15.1-functies

Deze nieuwe functies van iOS 15.1 voegt Apple toe aan de iPhone

Apple gaat vandaag iOS 15.1 uitbrengen. Er komen weer diverse nieuwe functies in iOS 15.1, zoals ProRes en SharePlay! Lees hier wat er nieuw is.

iOS 15.1-functies

Apple heeft in iOS 15 talloze nieuwe functies toegevoegd, maar lang niet alle beloofde functies waren al meteen beschikbaar. Er is nog een handjevol uitgestelde iOS 15-functies en sommige daarvan gaan we zien in iOS 15.1, de update die vandaag voor iedereen uitgebracht wordt. In dit artikel lichten we de nieuwe functies van iOS 15.1 voor je uit.

Problemen en bugs in iOS 15
Heb je last van problemen of bugs in iOS 15? Lees dan ons artikel met veelvoorkomende problemen met de update. Daarin lees je ook reacties van andere gebruikers en kun je ook je eigen problemen kwijt.

iOS 15.1 en iPadOS 15.1 zijn nu beschikbaar voor je iPhone en iPad en daarmee kun je gebruikmaken van de functies in dit artikel.

Bekijk ook

iOS 15.1 en iPadOS 15.1 staan klaar: nieuwste updates nu beschikbaar

iOS 15.1 en iPadOS 15.1 zijn uitgebracht. De nieuwste updates brengen een aantal handige nieuwe functies naar de iPhone en iPad, waaronder SharePlay.

#1 SharePlay keert terug
SharePlay was een belangrijke functie voor iOS 15, maar Apple besloot halverwege de beta’s om de functie uit te stellen. Gelukkig heeft het niet lang geduurd voordat we het toch kunnen gebruiken. Apple voegt SharePlay weer toe in iOS 15.1, waardoor we er nu eindelijk weer gebruik van kunnen maken. Dankzij SharePlay kun je je scherm delen via FaceTime, samen met iemand op afstand een film of serie kijken of via FaceTime muziek streamen met je gesprekspartner.

Bekijk ook

SharePlay: zo kun je samen kijken, luisteren en gamen

SharePlay is een nieuwe manier om samen met anderen films te kijken, muziek te luisteren en je scherm te delen. Dit werkt op afstand, ook als je niet bij elkaar kunt zijn. Vanaf iOS 16 werkt SharePlay ook voor multiplayergames in Game Center.

#2 ProRes op iPhone 13 Pro (Max)
Op de iPhone 13 Pro en iPhone 13 Pro Max voegt Apple de eerder beloofde ProRes-functie toe. Dat is een formaat voor het maken van hoge resolutie video’s, zoals die ook vaak in de filmindustrie gebruikt wordt. Het is een soort videotegenhanger van ProRAW. Je vindt de schakelaar voor ProRes in iOS 15.1 via Instellingen > Camera > Bestandsstructuren.

Filmen in ProRes kan in HDR, maar er gelden wel wat beperkingen. In 4K kan je beelden tot maximaal 30 frames per seconde filmen en in 1080p tot maximaal 60 frames per seconde. Op de 128GB-modellen van de iPhone 13 Pro is maximaal 1080p beschikbaar. Dat is niet zonder reden. Een video van een minuut in 10-bit HDR ProRes in HD is ongeveer 1,7GB groot. Zo’n zelfde video in 4K is maar liefst 6GB. Een filmpje van 10 seconden is al snel 1GB. Om precies te zijn gebruikt Apple ProRes 422HQ.

Bekijk ook

ProRes video op de iPhone Pro-modellen: opnieuw beperking voor 128GB modellen

Apple heeft al sinds 2007 de ProRes videotechnologie ingevoerd. Inmiddels zit het ook op de iPhone: je kunt video's maken in het ProRes-formaat, maar waarom zou je dit willen? En wat zijn de voor- en nadelen?

#3 Macro-schakelaar
Op de iPhone 13 Pro en iPhone 13 Pro Max kun je macrofoto’s maken. De iPhone gebruikt daarvoor de ultragroothoeklens. Zodra je dichtbij een object of persoon komt, schakelt de iPhone automatisch over naar deze lens voor een macrofoto. Maar dit automatisch schakelen wil je niet altijd. In iOS 15.1 voegt Apple daarom een schakelaar toe, waarmee je de automatische macrofunctie kunt uitschakelen. Je vindt deze in de instellingen bij Instellingen > Camera. Zet je dit uit, dan kan je alsnog een macrofoto maken door in de Camera-app te wisselen naar de ultragroothoeklens, dicht bij een object te gaan en daarop te focussen.

#4 HomePod krijgt lossless audio
Het was al bekend dat de HomePod ondersteuning krijgt voor lossless audio in een software-update. Nu is duidelijk dat iOS 15.1 en HomePod software-update 15.1 de updates zijn waarin dit toegevoegd wordt. Dankzij lossless kun je muziek in een hogere audiokwaliteit afspelen. Naast lossless audio wordt ook Dolby Atmos ondersteund.

Bekijk ook

Apple belooft: HomePod krijgt Lossless-support via software-update

De HomePod en HomePod mini zullen in de toekomst ondersteuning krijgen voor Apple Music Lossless. Dat is te lezen in een nieuw gepubliceerd Apple Support-document. Het is een raadsel waarom Apple er zo geheimzinnig over doet.

#5 Nieuwe automatiseringen in Woning
In de Woning-app voegt Apple nieuwe triggers voor automatiseringen toe. Je kan nu acties automatiseren op basis van de huidige meting van een HomeKit-luchtvochtigheidssensor, -luchtkwaliteitmeter en lichtniveaumeter. Je kan dan dus bijvoorbeeld het licht automatisch aan doen als de hoeveelheid gemeten licht onder een bepaald niveau komt.

#6 Nieuwe acties in Opdrachten-app
In de Opdrachten-app vind je in iOS 15.1 nieuwe acties voor automatiseringen. Je kan via een nieuwe actie tekst op afbeeldingen of gifs zetten. Dat is bijvoorbeeld handig als je iets extra’s wil toevoegen aan een afbeelding of zelf een gif wil maken. Ook vind je er een nieuwe verzameling spelletjes voor Siri. Siri heeft al een muziekquiz, maar daar komt dus nog een selectie nieuwe spelletjes bij.

#7 COVID-vaccinatiebewijs in Wallet (in de VS)
iPhone-gebruikers in de VS kunnen in sommige staten hun COVID-vaccinatiebewijs aan Wallet toevoegen via de Gezondheid-app. Apple kondigde de functie aan, dat onderdeel is van iOS 15.1. Het bewijs moet gebaseerd zijn op de SMART Health Cards specificatie. In Nederland werkt dit dus niet, maar gelukkig zijn er talloze andere manieren om je vaccinatie aan Wallet toe te voegen. Je kan je internationale QR-code in Wallet zetten via bijvoorbeeld Pass4Wallet.

COVID-vaccinatiebewijs in Wallet via Gezondheid in iOS 15.1.

#8 Overige kleine aanpassingen
Apple heeft nog een aantal kleine aanpassingen en bugfixes gedaan:

  • Head-tracking voor muziek: Als je luistert via AirPods Pro, AirPods Max of AirPods 3, kun je via het Bedieningspaneel de head-tracking uitschakelen. Hou hiervoor de ruimtelijke audio-knop ingedrukt.
  • Nieuw icoontje voor bellers aankondigen: Bij Instellingen > Telefoon heeft Apple bij de optie Kondig beller aan een nieuw icoontje toegevoegd. In plaats van een telefoontje in een spraakballonnetje, is het nu een telefoon met een geluidsgolfje.
  • Nieuw icoontje bij opgeladen Apple Watch: In de melding op de iPhone die je krijgt zodra je Apple Watch opgeladen is, staat een nieuw icoontje.
  • Bugfixes: Apple heeft diverse bugs opgelost, waaronder met Spotlight en de Opdrachten-app. Ook kon de Foto’s-app onterecht weergeven dat de opslag vol was, kon de temperatuur van je huidige locatie in de Weer-app niet getoond worden en kon de audio gepauzeerd worden van een app in de achtergrond bij het vergrendelen van het scherm. Ook kon de Wallet-app onverwacht afsluiten en waren mogelijk niet alle beschikbare wifi-netwerken zichtbaar.
  • iPhone 12 batterij: Voor de iPhone 12-serie heeft Apple het batterij algoritme aangepast, waardoor de schatting voor de batterijcapaciteit beter wordt.

Apple brengt iOS 15.1, samen met iPadOS 15.1, naar verwachting later vandaag beschikbaar voor iedereen met een geschikte iPhone of iPad.

Meer over iOS 15
iOS 15 is de grote update voor de iPhone en iPod touch. Wil je weten of jouw iPhone geschikt is voor iOS 15, dan vind je in ons artikel het antwoord. Lees ons overzicht met de beste iOS 15 functies of check de 50+ iOS 15-ontdekkingen voor nog meer verbeteringen. iOS 15 nog niet geïnstalleerd? Volg dan ons stappenplan voor het installeren van iOS 15. Voor antwoorden op vragen hebben we een uitgebreide iOS 15 FAQ. De meest recente iOS-versie is iOS 17.3.1.

Revisiegeschiedenis:

  • 2021 - 25 oktober: Artikel geactualiseerd voor aankomende release.

iOS 15

iOS 15 is de grote iPhone software-update uit het najaar van 2021. Apple heeft iOS 15 in juni 2021 aangekondigd tijdens de WWDC 2021 en de update is sinds 20 september 2021 te downloaden. De belangrijkste verbeteringen zijn de nieuwe notificaties, de Focus-functie, de verbeteringen in FaceTime en nieuwe privacy-instellingen. Deze versie is inmiddels opgevolgd door iOS 16.

iOS 15

Reacties: 24 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.