Pass4Wallet kaart invoeren.

Review: Pass4Wallet, dé app om je eigen Wallet-kaarten te maken

Pass4Wallet is een nieuwe app waarmee je klantenkaarten en meer in de Wallet-app zet. Hoe handig is de app en waar kun je het allemaal voor gebruiken? Wij hebben Pass4Wallet uitgebreid getest.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Als je een fervent gebruiker van Apple Pay bent, wil je het liefst dat zoveel mogelijk klantenkaarten, kortingsbonnen en meer in de Wallet-app staan. Hoewel het aanbod van winkels die hun klantenkaarten via Wallet aanbieden blijft groeien, doen nog lang niet alle winkels mee. Een bekend voorbeeld is Albert Heijn, die hun bonuskaart nog alleen via de Albert Heijn-app aanbiedt. Voor deze en andere kaarten, kortingscoupons en meer komt de Pass4Wallet-app goed van pas.

Pass4Wallet review

Pass4Wallet biedt je allerlei mogelijkheden om je eigen klantenkaarten te maken. De app is simpel qua opzet, maar doet precies wat het moet doen. Zodra je de app opent, heb je de keuze uit meerdere designs voor de Wallet-kaarten. Je kan hier kiezen uit de drie soorten die Apple voor Wallet ontwikkeld heeft: een klantenkaart, een coupon (zoals een eenmalige kortingscode) en een ticket (bijvoorbeeld voor een concert of ander evenement). Afhankelijk van het type kaart dat je maakt, zijn er allerlei opties die je in kan vullen. Bij een coupon kun je bijvoorbeeld het kortingspercentage en de verloopdatum invullen, terwijl je bij een ticket opties hebt voor datum, tijd en plaats, zoals een stoelnummer.

Pass4Wallet kaart maken.

De optie voor klantenkaarten gebruik je het meest. Je geeft je kaart eerst een duidelijke herkenbare naam en een passend plaatje, bijvoorbeeld het logo van de winkel. Daarna scan je de barcode van je (fysieke) klantenkaart, zodat deze automatisch overgenomen wordt. Andere opties die je hebt, zijn het handmatig invoeren van je kaartnummer. Het fijne van Pass4Wallet is dat je zelf kan kiezen wat voor type code er op de kaart verschijnt. Bij het scannen van je bestaande code pakt hij automatisch hetzelfde type, maar je kan ook kiezen voor een QR-code of een ander soort streepjescode. Dit doe je door op het kaartnummer te tikken en bij de barcodes naar links en rechts te vegen. Het voordeel van een QR-code is dat deze ook op de Apple Watch getoond wordt, terwijl veel andere barcodes vanwege het kleinere scherm niet op de Apple Watch verschijnen. In die gevallen zie je alleen het kaartnummer op je horloge.

QR-codes beste keuze voor Apple Watch

In veel gevallen maakt het echter niet uit wat voor type de oorspronkelijke kaart gebruikt. In onze test is namelijk gebleken dat veel winkels ook gewoon een QR-code kunnen scannen. Albert Heijn gebruikt een EAN-13-nummer, maar je kan daar in een paar tikken in de Pass4Wallet-app ook een QR-code van maken. Deze QR-codes kunnen zonder problemen worden gescand bij het zelfscanplein. Ook bij de scanners bij de kassa werkt de QR-code, al kan dit verschillen per vestiging. We hebben de QR-code ook succesvol gescand bij een AH to Go-winkel. Ook andere winkels scannen vaak zonder problemen QR-codes. Hoewel we het niet overal getest hebben, lijkt de QR-code een veilige keuze. Heb je geen Apple Watch, dan kan je voor de zekerheid ook de oorspronkelijke code gebruiken.

Wallet-kaarten op Apple Watch.

Wel is het jammer dat de app geen optie biedt om een streepjescode te herkennen vanaf een screenshot. Veel winkels bieden in hun eigen app een digitale klantenkaart, zonder nog een fysieke kaart uit te geven. In deze gevallen moet je dus het kaartnummer handmatig over tikken, terwijl het scannen van een screenshot een veel makkelijkere optie geweest was. Heb je een tweede apparaat in de buurt (zoals een iPad) dan zou je ook die kunnen gebruiken om de kaarten vanaf te scannen.

Waar vind ik de Wallet-kaarten op mijn Apple Watch?
Om de Wallet-kaarten die je toegevoegd hebt op de Apple Watch te openen, hoef je alleen maar vanaf de wijzerplaat naar beneden te vegen. Je Wallet-kaarten waar je een locatie aan toegevoegd hebt, verschijnen automatisch in je meldingenoverzicht. Overige kaarten die niet automatisch verschijnen of waar geen locatie aan gekoppeld is, open je door de Wallet-app op je Apple Watch te openen. Dat kan door de app op te zoeken in je appoverzicht of snel te openen vanaf de Apple Watch Dock. Het is niet mogelijk om de kaarten snel te openen door twee keer op de zijknop te drukken, want daar zijn alleen je Apple Pay-kaarten zichtbaar.

Locaties voor je kaarten
Het handige aan Pass4Wallet is ook dat je één of meerdere locaties aan je kaarten kan koppelen. Het is daardoor mogelijk om je klantenkaarten automatisch te laten verschijnen zodra je bij een vestiging van de desbetreffende winkel bent. De kaart staat dan op het toegangsscherm van je iPhone of in het notificatieoverzicht op de Apple Watch, waardoor je hem altijd binnen handbereik hebt. Voor elke kaart kun je meerdere locaties toevoegen, dus als je vaak boodschappen doet bij meerdere vestigingen van dezelfde keten, dan voeg je simpelweg alle vestigingen aan de kaart toe. Dankzij deze functie laat Pass4Wallet goed zien waartoe de Wallet-app in staat is en hoe handig dit eigenlijk is. Mocht je liever geen locaties toe willen voegen, dan kan je de kaarten ook snel oproepen door twee keer op de zijknop of de thuisknop te drukken, mits je Apple Pay ingesteld hebt. Heb je geen Apple Pay, dan kan je altijd nog de Wallet-knop toevoegen aan het Bedieningspaneel.

Bekijk ook

Zo maak je zelf Wallet-kaarten en verschijnen ze automatisch op locaties

Eigen Wallet-kaarten maken is heel eenvoudig. Je kan er ook voor zorgen dat specifieke kaarten automatisch op het toegangsscherm verschijnen zodra je in de buurt van een winkel komt. Handig voor bijvoorbeeld de boodschappen.

Om de kaarten herkenbaar te maken, geef je hem zoals eerder gezegd al een duidelijke naam en een logo. Pass4Wallet biedt ook de keuze om het design van de kaart in te stellen. Je kiest uit een aantal standaard kleurencombinaties, zodat je aan de kleur van de kaart kan herkennen welke je moet hebben. Wel vinden we het jammer dat het aantal opties wat beperkt is. Als je een groot aantal kaarten toe wil voegen en daarbij de kleur van de winkel wil gebruiken, merk je al snel dat je bij veel kaarten op dezelfde kleur uit komt. Er zijn bijna 30 gekleurde kaarten beschikbaar, maar een felrode ontbreekt bijvoorbeeld. Dat is voor winkels zoals het Kruidvat en de Hema wat onhandig. Een uitgebreide kleurenkiezer (desnoods met kleurcodes) waarbij je precies zelf kiest welke kleurtint je gebruikt, was daardoor handiger geweest.

Een Wallet-kaart is dankzij Pass4Wallet in een paar minuten gemaakt en toegevoegd aan de standaard Wallet-app. De kaart wordt dan automatisch ook toegevoegd aan je Apple Watch, waardoor je al je kaarten altijd in de buurt hebt. Wij hebben in totaal vier kaarten getest, waarvan één kortingscoupon van Social Deal, en in alle winkels konden ze zonder problemen gescand worden. Wil je een kaart aanpassen, dan tik je op de Wallet-kaart op het Pass4Wallet-icoontje om de pas te bewerken. Dit werkt handig en snel, al hadden we het ook makkelijk gevonden als de kaarten opgeslagen waren in Pass4Wallet.

Wallet-kaart op toegangsscherm.

Pass4Wallet is helemaal gratis zonder in-app aankopen. In het privacystatement staat dat de gegevens die je bij het maken van een kaart verstuurd worden naar de servers, verwerkt worden en daarna meteen weer verwijderd worden. Pass4Wallet verzamelt geen gegevens die tot jou te herleiden zijn, aldus de makers.

Score

9

Pass4Wallet

Pass4Wallet

Gratis

Voordelen +

  • Eenvoudig klantenkaarten, coupons en tickets maken voor Wallet
  • Kies zelf je eigen type barcode
  • Ingebouwde locatieherkenning
  • Ook geschikt voor Apple Watch (bij sommige type codes)
  • Werkt bij veel winkels

Nadelen -

  • Kleuropties voor kaartdesign nog beperkt
  • Geen barcodes herkennen vanuit screenshots

Conclusie Pass4Wallet

Pass4Wallet is dé app om je eigen Wallet-kaarten te maken. In een handomdraai maak je je eigen verzameling van digitale klantenkaarten die supersnel te gebruiken zijn dankzij ondersteuning voor de Apple Watch en het automatisch verschijnen op basis van locatie. Dankzij de verschillende soorten kaarten en de uitgebreide bewerkingsopties, zet je alle informatie van je klantenpas, kortingscode of ticket eenvoudig in een Wallet-kaart. Toch zijn er drie punten waarop de app nog beter kan worden. Zo missen we de optie om een barcode te scannen vanaf een screenshot en zijn de mogelijkheden voor het kleurdesign wat beperkt. Ook is het onhandig dat je bij een kleien wijziging de kaart weer helemaal opnieuw moet maken.

Desalniettemin is Pass4Wallet een aanrader voor iedereen die graag de Wallet-app wil gebruiken en er alles uit wil halen. Ook als je geen Apple Pay hebt, is deze app wat ons betreft een must-have.

Revisiegeschiedenis:

  • 2019 - 22 juli: Artikel bijgewerkt voor het aanpassen van kaarten.

Wallet

Wallet is een standaardapp op de iPhone waarin je klantenkaarten, tickets, kortingscoupons, pinpassen en creditcards bewaart. Je kunt er ook digitale sleutels voor geschikte auto's en deursloten in bewaren. Het is een soort digitale portemonnee, vandaar de naam van de app. De Wallet-app vind je behalve op de iPhone ook op de Apple Watch, zodat je al je klantenkaarten, tickets en meer altijd bij de hand hebt. Wallet is bovendien de thuishaven van Apple Pay, de betaaldienst van Apple. Lees alles over de Wallet-app, het maken van eigen Wallet-kaarten en meer.

Wallet

Reacties: 42 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.