iPhone 15 Pro cameras ProRes

ProRes video op de iPhone Pro-modellen: zo werkt het

Apple heeft al sinds 2007 de ProRes videotechnologie ingevoerd, maar het is nog maar sinds kort beschikbaar op de iPhone. Je kunt video's maken in het ProRes-formaat, ideaal voor professionele opnames. Maar hoe werkt het en waarom zou je dit willen? Wat zijn de voor- en nadelen van ProRes? Dat leggen we op deze pagina uit.

Alles over ProRes video

Apple ondersteunt filmen met ProRes op de nieuwste iPhones. ProRes is Apple’s professionele videocodec, dat gebruikt wordt in high-end camera’s en professionele software zoals Final Cut Pro en Adobe Premiere Pro. ProRes is dan ook vooral gericht op filmmakers.

Wat is ProRes?

Je kunt met recente Pro-modellen 4K ProRes video opnemen met 30 of 60 frames per seconde. ProRes biedt een hoge kleurgetrouwheid en een hoge beeldkwaliteit met minimale compressie, hetgeen mooiere beelden oplevert. ProRes biedt ook meer flexibiliteit voor videobewerkers omdat er meer data wordt vastgelegd. Het is dus wel een beetje te vergelijken met ProRAW voor foto’s, dat Apple al eerder introduceerde voor fotografen. ProRes wordt vaak gebruikt in postproductie-workflows en het resultaat kan worden geëxporteerd naar Final Cut Pro en andere software. Professionele filmmakers kiezen ook vaak voor filmen in Dolby Vision HDR, waar we een aparte tip over hebben.

iPhone 15 camera professionele fotografen en filmmakers

ProRes op welke toestellen?

ProRes wordt alleen ondersteund op de volgende toestellen:

Sinds de iPhone 12 Pro was het mogelijk om te videofilmen in Dolby Vision 4K HDR. Met ProRes gaat Apple weer een stapje verder.

Normaal heb je voor ProRes speciale camera’s voor nodig, zoals de Blackmagic Pocket Cinema Camera 4K, die de beelden naar een sd-kaartje wegschrijft. Je kunt ook bestaande videobeelden naar ProRes omzetten als je ze in Final Cut Pro, Adobe Premiere Pro or BlackMagic Design’s DaVinci Resolve importeert. Goed om te weten: DaVinci Resolve ondersteunt niet alle ProRes-varianten.

ProRes: beperkingen bij 128GB

Er geldt een beperking voor toestellen met 128GB opslag. Heb je een 128GB iPhone 15 Pro, dan kun je alleen in 1080p opnames met 30 frames per seconde maken, tenzij je het apparaat aansluit op een externe schijf. Op de modellen van 256GB en hoger kun je ProRes-video’s van 4K en 60 frames per seconde opslaan. Deze informatie is niet te vinden op de pagina met technische specificaties, maar alleen als je de modellen onderling vergelijkt bij een aankoop.

Dit geldt ook voor de 128GB varianten van de iPhone 13 Pro (Max) en iPhone 14 Pro (Max). Hierbij kun je echter geen externe opslag gebruiken. Dat je beperkingen hebt op de 128GB-modellen heeft te maken met de grootte van de bestanden.

ProRes inschakelen op de iPhone

Wil je filmen in ProRes-kwaliteit op de iPhone, dan moet je dit eerst inschakelen. Dat doe je zo:

  1. Open de Instellingen-app op een geschikt toestel en ga naar Camera.
  2. Tik op Bestandsstructuren.
  3. Zet de schakelaar bij Apple ProRes aan.
  4. Open de Camera-app op de iPhone en ga naar de videomodus.
  5. Tik linksboven op ProRes om het in te schakelen.
  6. Bovenaan zie je hoeveel minuten je kan filmen met de vrije opslagruimte die je tot je beschikking hebt. Eventueel kun je opslagruimte optimaliseren door bovenaan te tikken op Maak recources vrij.
ProRes videofilmen

ProRes resoluties op de iPhone

De ondersteunde resolutie is afhankelijk van de hoeveelheid opslag in je toestel:

  • 4K ProRes 30 fps: op modellen met 256GB, 512GB en 1TB opslag
  • 4K ProRes 60 fps: vanaf de iPhone 15 Pro en iPhone 15 Pro Max, alleen in combinatie met aangesloten externe opslag. en 256GB, 512GB en 1TB
  • 1080p ProRes 30 fps: op modellen met 128GB opslag

Zoals je ziet is de belangrijkste beperking dat je alleen in 4K ProRes kunt videofilmen als je een iPhone met 256GB opslag ov meer hebt. Heb je een 128GB opslag, dan kun je alleen op 1080p en 30 fps filmen. Apple legt niet uit waarom dit precies is, maar dit zou ermee te maken kunnen hebben dat je opslag ge snel vol raakt. Een minuut aan 4K ProRes-materiaal neemt ongeveer 6GB ruimte in beslag. Daarnaast zouden het 128GB-modellen te maken kunnen hebben met een lagere snelheid van data-overdracht.

iPhone 15 Pro: ProRes 4K 60 fps

Met de komst van de iPhone 15 Pro en iPhone 15 Pro Max wordt het mogelijk om ProRes-opnames te maken met een resolutie van 4K en 60 beelden per seconden. 4K 60 fps is alleen te gebruiken wanneer je een externe harde schijf/SSD aansluit op de nieuwe usb-c poort. De filmbestanden nemen zoveel ruimte in beslag, dat de iPhone-opslag te snel vol zou raken. Apple heeft hierom besloten deze functie te beperken, door de ProRes-filmbestanden automatisch op de aangesloten opslag weg te schrijven. Wil je van deze functie gebruik maken, zorg dan dat de schijf geformatteerd is in exFat of APFS. Dit kan gemakkelijk via het Schijfhulpprogramma op de Mac.

ProRes videofilmen

Wat is Apple ProRes?

Apple introduceerde ProRes in 2007, als onderdeel van Final Cut Pro 6 en beloofde daarbij “verbluffende HD-kwaliteit met SD-bestandsgroottes”. ProRes is dus een gecomprimeerd formaat, maar zodanig dat het op het oog lossless lijkt. Een alternatief voor ProRes is Avid DNxHD.

ProRes is in feite een familie van zes kwaliteitsstandaarden, van het ruimtebesparende ‘ProRes 422 Proxy’ tot de extreem hoge kwaliteit van ‘ProRes 4444 XQ’. De Camera-app legt vast met de kwaliteitsstandaard ProRes 422 HQ. Andere camera-apps kunnen ook andere standaarden gebruiken, zoals ProRes 422 Proxy, ProRes 422 en ProRes 422 LT. Je kunt filmen tot 4K/30fps op de modellen met minimaal 256GB opslag en 1080p/30fps op de modellen met 128GB opslag. De zes formaten hebben gevolgen voor beeldkwaliteit en bestandsgrootte:

  • 1 minuut 1080p ProRes 422 is 1GB
  • 1 minuut 4K ProRes 422HQ is 6GB
  • 1 minuut 4K ProRes 4444HQ is 8GB

Standaard ProRes 422 neemt dus ongeveer 1GB per minuut video in beslag bij 1080p/30fps. Dit maakt wel duidelijk dat je bij 4K-filmen al snel tegen de grenzen van je opslag aan loopt.

Wil je meer weten over ProRes en hoeveel ruimte het inneemt, dan raden we aan om deze whitepaper van Apple over ProRes uit 2022 door te bladeren. Hierin vind je alle details.

iPhone 13 Pro Camera-app

Waarom kiest Apple voor ProRes?

ProRes zorgt voor een maximale hoeveelheid detail en het best mogelijke dynamische bereik. Maar het biedt ook allerlei voordelen in de nabewerking. Net als bij ProRAW wordt extra data vastgelegd, dat bij het bewerken weer gebruikt kan worden om de beelden aan te passen.

ProRes heeft dan ook diverse voordelen ten opzichte van de (eveneens gecomprimeerde) formaten H.264 en H.265. Dat roept de vraag op: waarom zou je niet altijd ProRes gebruiken? Dat heeft te maken met opslag. Een video in H.264 of H.265 is veel meer gecomprimeerd en levert veel kleinere bestanden op. Ze leveren een acceptabele beeldkwaliteit bij een zo laag mogelijke bitrate. Dit kan in de nabewerking problemen opleveren: het kost extra processorkracht op de Mac om een 4K H.265 videobestand te bewerken. ProRes is vriendelijker voor de CPU. Dit speelt minder bij de M1 Macs, omdat deze beter codecs zoals 10-bit HEVC aankunnen.

Je gebruikt ProRes tijdens het bewerken, maar daarna zul je de uiteindelijke video vaak omzetten naar een gangbaar formaat dat iedereen kan afspelen, zoals H.264 of H.265. Bij YouTube is dat overigens niet nodig, want daar kun je ook ProRes 422 uploaden, waar het vervolgens door YouTube wordt omgezet naar H.264.

iPhone 13 Pro camera closeup

Voor wie is ProRes interessant?

De verleiding is groot om alles nu maar in ProRes-formaat te gaan filmen, maar voor de doorsnee gebruiker heeft dit weinig zin. Ook bij het fotograferen heeft het weinig zin om alles in ProRAW vast te leggen, als je toch geen nabewerking doet. Het neemt onnodig veel opslagruimte in. Als amateur kun je beter vertrouwen op Apple’s automatische optimalisaties voor foto’s. Je betaalt dus bij ProRes voor een functie die maar voor een beperkte groep mensen echt interessant is.

ProRes heeft wél zin voor mensen die videobewerken op professioneeel niveau, in software als Final Cut Pro, Premiere Pro of DaVinci Resolve. Het is een praktisch formaat dat tijdens de opname en in de nabewerking talloze voordelen biedt. Heb je een camera waarmee je ongecomprimeerde video kunt schieten, dan zul je merken dat je geheugenkaartje erg snel vol is. Bij ProRes past er heel wat meer videomateriaal op je sd-kaartje.

Overigens heb je geen dure videosoftware nodig om ProRes te kunnen gebruiken. Sinds 2014 biedt iMovie hier ook ondersteuning voor. ProRes-videos hebben het bekende MOV-formaat.

De toekomst: ProRes Raw video

ProRes heeft ook een opvolger: ProRes Raw. Dit werd in 2018 geïntroduceerd en levert ProRes-compressie voor raw videobeelden. Dit levert ook relatief kleine bestanden op, is minder belastend voor je CPU/GPU in de nabewerking en kan zonder licentiekosten worden gebruikt. Bovendien is het makkelijker in gebruik dan de meeste alternatieven, zoals Cinema CNG. Daarnaast zijn er alternatieven gemaakt door camerafabrikanten, maar daarbij zit je vast aan één merk.

De DJI Zenmuse X7-dronecamera kan in ProRes Raw videobeelden schieten, waarbij de uiteindelijke bestandsgrootte vergelijkbaar is met de niet-raw-versie. Maar dan hebben we het wel over een camera van bijna €3.000,-. Deze beelden kun je bewerken in Adobe Premiere Pro en Final Cut Pro. DaVinci Resolve ondersteunt het nog niet omdat deze ontwikkelaar een eigen formaat voor gecomprimeerde raw video heeft, Blackmagic Raw.

Actuele iPhone 14 Pro deals